Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A betegségek lelki okai
  2020-02-05 21:38:48, szerda
 
  Hisz Ön abban, hogy az elme és a test kapcsolatban állnak egymással? Gondolja, hogy az, amit az elme manifesztál, az a testet is befolyásolja? Évszázadokon át az egészséggel foglalkozó szakemberek vitatták a kapcsolatot, amely mentális állapotunkat fizikai valóságunkhoz köti, de a kínai orvoslás már évezredek óta állítja, hogy bizony van összefüggés test és lélek egészsége között. Hallgassuk meg, amit a testünk üzen és figyeljünk, milyen lelki okokat mutat, melyeket megoldva az egészségünk is helyreállhat!

Alábbi felsorolásunkban a leggyakoribb betegségek lelki okai találhatóak meg.
Fejfájás, fejben megjelenő betegségek: Megkérdőjelezett kapcsolat, valami baj van ‘velünk' érzése.

Haj problémák: Erőtlenség, feszültség.

Fül problémák: Elzárkózás a körülményektől.

Gyomorproblémák: Az új tapasztalatok befogadásának képtelensége; az új ötletektől való félelem.

Nyaki problémák: Makacsság; képtelen látni az egyenlet másik oldalát.

Torokprobléma: Nem érzi magát eléggé önmagának; elnyomott harag; az érzelmi sérülések elfojtása.

Hát problémák: A támogatás hiánya; Hát felső része: az érzelmi támogatás hiánya, visszatartja a szerelmet; Hát középső része: bűnösség érzése; Hát alsó része: a pénzügyi támogatás hiánya, a pénztől való félelem.

Szembetegségek: Nem tetszik, amit lát az életedben; Nem akarja látni a múltat, jelent vagy a jövőt; Nem látja az igazságot.

Térdprobléma: Rugalmatlanság; makacsság; hajlíthatatlanság.

Tüdő problémák: Érzés, hogy nincs jogunk teljes életet élni.

Szájproblémák: Ötlettelenség, zárt gondolkodásmód.

Idegi problémák: Zavaros gondolkodás; félelem; küzdelem; szorongás.

Mellproblémák: Egy személy, egy dolog vagy egy tapasztalat túlnevelése.

Szívproblémák: Megtagadja magától az örömöt és a szeretetet.

Hólyag problémák: Elakadt.

Székelési problémák: Képtelenség az elengedésre.

Láb problémák: Képtelenség előre lépni; vonakodás a jövőtől.

Allergia: Hamis ego és érzékenység.

Megfázás: Zavartság, rendetlenség, kisebb lelki fájdalmak.

Cukorbetegség: A bánat érzése; Nem édes az élet.

Fáradtság: Ellenállás, unalom; Nem szereti amit csinál.

Gázbántalmak: Rossz ötletek megfogadása, félelem a félelemtől.

Fejfájás: Az én érvénytelenítése; érzelmi zavarok; Bizonytalanság.

Migrén: Túl nagy nyomást gyakorol magára; tökéletes akar lenni; elnyomja a haragot.

Viszketés: Kielégítetlen vágyak; bűntudat; bűnösség.

Sárgaság: Előítélet; elavult hiedelmek.

Túlsúly: Védelemre van szüksége; bizonytalanság; szeretetet keresése; a veszteségtől való félelem.

Gyakori fájdalmak: Önmaga megbüntetése; elzárkózás; hit a kötelékben.

Reumatizmus: Harag; szeretethiány; krónikus keserűség; bosszú érzése.

Fekély: Szorongás; attól tart, hogy nem elég jó.

Nemi betegségek: A szex bűnösnek vélelme; szexuális bűntudat.

Szemölcsök: Öngyűlölet; önmagát csúnyának tartja, bűnösség.

Székrekedés: Képtelen elengedni; a túlzott fukarságra való hajlam.

Visszértágulat: Nem szereti a munkáját.

Arthritis: Az én és mások kritikájának állandó összehasonlítása; megfelelési kényszer.

Sebek, gyulladások: Düh.

Rák: Depresszió, csalódás; reménytelenség.

Bénulás: Merevség az elmében; régihez való ragaszkodás.

Duzzanat: Stagnálás az érzelmi gondolkodásban; mások hibáztatása.

Tumorok: A régi harag tartogatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
TÉLI DEPRESSZIÓ – A fényhiány betegség
  2020-02-05 21:34:49, szerda
 
  A napfényben szegény téli időszakban az arra érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak, erőtlennek érezhetik magukat. Sokan nem figyelnek eléggé a tünetekre, pedig ha ez az állapot tartósan fennáll, az súlyos egészségügyi panaszokhoz vezethet.

A téli depresszió a legtöbb esetben csak ideiglenes tünet, mégis érdemes foglalkozni a jelenséggel. A téli évszak által kiváltott fényhiány-betegség és a következményként jelentkező hangulatingadozásaink nagyban befolyásolják teljesítményünket, életminőségünket, sőt súlyos esetben testi panaszokat is okozhat. A problémához hozzájárul sok esetben, hogy a kellemetlen, esős, hideg időjárás miatt sokkal kevesebb időt töltünk sportolással, kirándulással vagy aktív szociális életünkkel, melyek szintén negatív irányban befolyásolják hangulatunkat. A kevesebb napfénynek direkt hatása is van a szervezetünkre, hiszen ilyenkor a melatonin hormon szintje megemelkedik, aminek hatására elálmosodunk, szervezetünk felkészül az alvásra. Amennyiben ez túl korán következik be, befolyásolhatja az arra érzékeny emberek megszokott alvás-ébrenlét ritmusát, kedélyállapotát. Ha pedig ez az állapot tartósan fennáll, az a téli depresszión kívül alvászavarhoz, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

A téli depresszió az állandó fáradékonyság mellett levertséggel, kedvetlenséggel, ingerlékenységgel, döntésképtelenséggel, a koncentrációs képességek romlásával, de akár hirtelen és jelentős testsúly változással is jelentkezhet.

Fontos, hogy a tüneteket ne vegyük félvállról, hiszen az egészségügyi és mentális problémák megelőzése szempontjából szükséges a gyors cselekvés. Forduljunk orvoshoz, hiszen az ilyenkor javasolt fényterápia nem minden esetben szünteti meg a problémát, sok esetben egy pszichoterápia jelentheti a megoldást.

Természetesen, ha hajlamosak vagyunk a téli depresszióra, akkor mi is sokat tehetünk hangulatunk javítása érdekében. Étkezzünk egészségesen, hagyjuk el a cukrot és a zsíros ételeket, valamint fogyasszunk több omega-3 zsírsavat. Az étkezés mellett figyeljünk a megfelelő mozgásra is, igyekezzünk minél több időt a szabadban tölteni. A téli depresszió egyik legjobb ellenszere az aktív szociális élet. Töltsünk minél több időt barátainkkal, szeretteinkkel, de egy-egy hosszabb séta a kutyánkkal is remek hangulatjavító. Otthonunkban is tehetünk a hangulatunk javításáért, gyújtsunk színes gyertyákat, és csinosítsuk fel a lakást égősorokkal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az INFLUENZA 6 KORAI TÜNETE
  2020-02-05 21:30:10, szerda
 
  Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza korai tünetei közé tartozhat: a fáradtság, az ízületek fájdalmai, a hidegrázás, a köhögés, a torokfájás, a láz és az emésztőrendszeri problémák is. Olvassa el, hogy többet megtudjon ezekről a tünetekről részletesen is és arról, hogy hogyan lehet elkerülni rosszabbodásukat!

1. Hirtelen jövő, vagy túlzott fáradtság
A rövidebb napok és a lecsökkent mennyiségű napfény fáradtságot okozhat, de van különbség a fáradtság és a rendkívüli fáradtság között. A hirtelen jövő, túlzott fáradtság az influenza egyik legkorábbi jele, és előfordulhat más tünetek elérkezése előtt. A fáradtság a megfázás tünete is lehet, de általában az influenza esetén súlyosabban jelentkezik. Az extrém gyengeség és fáradtság zavarhatja a szokásos tevékenységeket, ezért fontos, hogy korlátozza azokat és hagyja, hogy a teste pihenjen. Vegyünk ki néhány napot a munkából vagy az iskolából, és maradjunk az ágyban. A pihenés erősíti az immunrendszert és segít a vírus elleni küzdelemben!

2. A végtagfájdalom és hidegrázás
A végtagok fájdalma és a hidegrázás szintén gyakori influenzaszerű tünetek. Sokszor az influenzavírus miatt jelentkeznek, de hibásan egy korábbi fizikai aktivitás eredményeként gondolunk rá és nem figyelünk fel erre a tünetre. A fájdalom a testben bárhol megnyilvánulhat, különösen a fejben, a háton és a lábakon. A hidegrázással együtt már jellegzetesebbnek tartjuk a jelenséget és jobban odafigyelünk rá. Az influenza már a láz kialakulása előtt is hidegrázást okozhat. Egy meleg takaró alá bújva növeljük a testhőnket és csökkenthetjük a hidegrázást. Fájdalmait, ilyen esetben csillapíthatja például acetaminofen vagy ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítókkal.

3. Köhögés
A tartós köhögés is jele lehet az influenzának. Az influenza vírus zsibbadással és mellkasi kellemetlen érzéssel (légcsőhurut esetén) egyidejűleg is okozhat köhögést. A váladék felköhögése az influenza korai szakaszában ritkán jellemző.
Ha légzési problémái vannak, például asztma vagy tüdőtágulat, akkor szükség lehet orvoshoz fordulni a további szövődmények megelőzése érdekében! Emellett hívja fel az orvost, ha színes váladékot észlel. Az influenza szövődményei lehetnek bronchitis és tüdőgyulladás is. Vegyen köhögés elleni cseppeket vagy gyógyszert, hogy csillapítsa a köhögést. Segíthet a torok hidratálásában az is, hogy sok vízzel és koffeinmentes teával öblíti. Mindig zsebkendőbe köhögjön, hogy megelőzze a fertőzés terjedését!

4. Torokfájás
Az influenza gyakran okoz torokgyulladást. Egyes vírusok köhögés nélkül okozhatják a toroknyálkahártya megduzzadását és fájdalmát. Az influenza további szakaszában a torokfájás erősödik majd. A sós és szódabikarbónás gargalizálás csökkenti a kellemetlen érzést!

5. Láz
A láz is azt jelzi, hogy a teste a fertőzés ellen küzd. Az influenzánál jelentkező láz jellemzően 38 Celsius fok, vagy magasabb. Míg a láz gyakori tünet az influenza korai szakaszában, nem minden beteg lesz lázas. Továbbá, a lázzal vagy anélküli hidegrázás folyamatosan tapasztalható, amíg a vírus fut. Az acetaminophen és az ibuprofen mind hatékony lázcsökkentők, de ezek a gyógyszerek nem képesek a vírust gyógyítani.

6. Emésztőrendszeri problémák
A korai influenza inkább légúti és ízületi panaszokat, izomfájdalmat okoz, de a vírus egyes törzsei hasmenést, émelygést, gyomorfájást vagy hányást is előidézhetnek. A kiszáradás, a hasmenés és a hányás veszélyes szövődménye. A kiszáradás elkerülése érdekében igyon bőséges mennyiségű vizet, gyümölcslevet, koffeinmentes teákat és üdítőitalokat vagy húslevest.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Hogyan kell HELYESEN ORROT FÚJNI?
  2020-02-05 21:26:40, szerda
 
  Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

Ki ne ismerné azt a szituációt, amikor folyik az orrunk, de épp nincs a közelünkben zsebkendő, így egy dolgot tudunk tenni, felszívjuk a váladékot. Tény, hogy ez nem illendő dolog, ennek ellenére sok orvos ezt a módszert javasolja az orrfújással szemben, ugyanis véleményük szerint az utóbbi esetében a váladék és a baktériumok könnyedén bejutnak az orrmelléküregbe, amivel jelentősen megnő az orrmelléküreg-gyulladás rizikója.

Az ulmi egyetemi kórház főorvosa, Jörg Lindemann professzor azonban nem osztja ezt a véleményt. Több kutatást is végzett, mely kapcsán azt vizsgálta, mi történik az emberi szervezetben tüsszentésnél és orrfújásnál. "Az orrmelléküregek az orr központjában helyezkednek el, így ha valaki náthás, akkor általában azok alapból be vannak gyulladva" - mondja Lindemann.

Az orrfújás mellett továbbá az szól, hogy - a tüsszentéshez hasonlóan - a torkunkban elkezd kavarogni tőle a levegő, aminek köszönhetően a baktériumok nem jutnak el a légcsőbe és a hörgőkhöz. Aki azonban felszívja az orrváladékot, az az orrból a torokba juttatja a baktériumokat, majd lenyeli, aminek következtében a kórokozók a légutakba kerülhetnek. Legrosszabb esetben ebből akár hörghurut is kialakulhat.

Így működik a helyes orrfújás

Lindemann természetesen elárulta a helyes orrfújás titkát is. A legfontosabb, hogy óvatosan, gyengéden fújjuk ki az orrunkat, továbbá az egyik orrjáratot mindig fogjuk be, és a másikat fújjuk, majd fordítva. Ennek a magyarázata elég egyszerű: az egyik orrjárat általában sokkal jobban meg van duzzadva, mint a másik, így ha egyszerre mind a kettőt próbáljuk meg kifújni, akkor a jobban bedugultat kevésbé fogjuk tudni kitisztítani. Higiéniai szempontból tanácsos papírzsebkendőt használni, amit minden orrfújás után ajánlatos kidobni a szemetesbe, majd kezet mosni, hiszen minden orrfújásnál bacilusok kerülnek az ujjainkra.

Gyakori probléma, hogy a sok orrfújás következtében kisebesedik az orrunk, aminek azonban semmi köze a papírzsebkendőhöz, inkább az orrtisztítás utáni dörzsölés az, amivel ártunk a bőrünknek. Azt tanácsolják, hogy inkább óvatosan töröljük meg, mintsem dörzsöljük azt, illetve a krémezés is segíthet. A mentolos illatú zsebkendők használata felesleges, ugyanis az olaj, amivel át van itatva, irritálja az orr hidegérzékelő receptorait.

Zsebkendő helyett
A papírzsebkendőn kívül használhatunk orrzuhanyt, ami sokkal kíméletesebben tisztítja meg az orrunkat. ,,A baktériumokat, a vírusokat és az orrváladékot egyszerűen kimossa" - mondja Lindemann, aki azonban hozzáfűzte, hogy az orrzuhany használata abban az esetben ajánlott, ha az orrunk nincs teljesen bedugulva.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Teendők megfázás esetén
  2020-02-05 13:38:22, szerda
 
 



Tanuljuk és tanítsuk meg a helyes kézmosást a családban!
A helyes kézmosással védekezhetünk leghatékonyabban a megfázás, de jegyezzük meg itt, szinte minden fertőző betegség ellen. A helyes kézmosás alatt egy komplett tevékenységet értünk, pár másodpercre a hideg víz alá dugni az ujjunkat nem számít! Fontos odafigyelnünk a kézmosás hosszára: körülbelül 20 másodpercig mossuk kezünket folyó vízben, és eközben dörzsöljük át a kézfejünk, a tenyerünk, az ujjközeink és tisztítsuk meg a körmeink alatti területet. A kézmosás hatékonyságát a fertőtlenítő szappanok és a meleg víz természetesen növeli.
Figyeljünk arra, hogy ne érintsük meg az arcunkat kézmosás nélkül és ha beteg által használt tárgyat, vagy őt érintjük, akkor ezt követően mihamarabb mossunk kezet!

A köhögés és tüsszögés helyes módját is sajátítsuk el!
A megfázás és az influenza legtöbbször direkt kontaktussal terjed. Ha valaki tüsszög, vagy köhög a vírus kórokozói képesek akár két métert is utazni a levegőben. Mit tegyünk akkor, ha nem szeretnénk továbbadni a betegséget? Tüsszentés és köhögés esetén takarjuk el az orrunkat és szánkat egy zsebkendővel, és a használt zsebkendőt egyenesen dobjuk a fedett szemetesbe, vagy húzzuk le a wc-n. Ha pedig nincs kéznél zsebkendő, akkor tüsszentsünk, vagy köhögjünk a karhajlatunkba, ne a tenyereinkbe, mert azokkal sok mindent megérintünk, így elszórva a kórokozókat a helyiségben.

Ha valaki megbetegszik, különítsük el!
Saját szoba és külön fürdőszoba volna a leghatásosabb módszer a beteg személy elkülönítésére, hogy megfékezzük a kórokozókat! Ha erre nincs mód, akkor szellőztessünk óránként és használat után fertőtlenítsük a fürdőszobát.

Fertőtlenítsük a közösen használt tárgyakat!
Kilincsek, asztal és a gyerekek játékai, mind olyan területek, melyeket gyakran megérint a beteg. Ezeket a területeket fertőtlenítsük naponta többször!

Vigyázzunk magunkra!
A kérdés az, hogy mégis hogyan? Szerencsére van válasz! A védőoltáson kívül van más megoldás is arra, hogy csökkentsük a megfázás esélyeit magunkkal szemben. A mindennapos pihenés és a kellő hidratáltság fontos szerepet játszik szervezetünk védekezőképességének hatékonyságában. A vitamin-háztartásunkat is érdemes szinten tartani a téli hónapokban is. A C- és a D-vitamin például hozzájárul az immunrendszerünk támogatásához. Válasszunk lassú kioldódású vitamint, így a szervezetben állandóan optimális lesz a vitaminszint.

Próbáljunk meg ilyenkor is sokat a szabad levegőn lenni és mozogni, ezenkívül fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ősszel is. Ha ez is kevésnek bizonyul, akkor megfontolhatjuk immunerősítő készítmények fogyasztását is. Gyermekeink folytonos megfázásos megbetegedése esetén konzultáljunk a gyermekorvossal és kérjük ki véleményét az immunerősítő szedésével kapcsolatban!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Gyógynövények gyomorproblémákra
  2020-02-05 00:12:15, szerda
 
 



Ahhoz, hogy a gyomrunk egészségesen működjön, lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk és elegendő folyadékot fogyasszunk. Az ételt minden egyes alkalommal alaposan meg kell rágni és egyszerre ne együnk sokat, hiszen így nem terheljük meg a gyomrunkat. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is okozhatja egyes gyomorbetegségek kialakulását, így ezeket jobb mellőzni. Az egészségtelen életmód, a túl sok lelki teher cipelése, a túl sok stressz ,,kikészíti a gyomrot", és előbb-utóbb komoly betegségekkel és egészségügyi panaszokkal kell számolnunk. Ez lehet például hasfájás, puffadás, állandó telítettségérzet, gyomorégés vagy éppen a gyomornyálkahártya-gyulladás.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek nagyon jó hatással vannak a gyomorra, pontosabban annak működésére. Bármilyen gyomor- vagy gyomortájéki fájdalom esetén először a fájdalom pontos okára kell fényt deríteni. Önmagát soha senki se diagnosztizálja. A gyógynövények sem csodaszerek, komoly betegséget nem gyógyítanak, így csak akkor szabad azokat használni, ha nincs semmilyen szervi elváltozás, csak valami miatt rendetlenkedik kicsit egy-egy szervünk.

Az édesgyökér megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, csökkenti a kialakult gyulladásokat és a gyomorégést, illetve meggátolja a vírusok, a gombák és a baktériumok elszaporodását. Az édesgyökérből készülhet tea. Forraljon fel 2-3 dl vizet, majd adjon hozzá egy teáskanálnyi lereszelt édesgyökeret. Hagyja tíz percig állni, majd szűrje le. Igyon belőle naponta három csészével négy héten keresztül, majd tartson ugyanennyi vagy ennél több szünetet. Az édesgyökeret csak kúraszerűen - 4-6 hétig - szabad csak alkalmazni, illetve fogyasztását kerüljék el azok, akik magas vérnyomástól vagy más szívbetegségtől szenvednek, súlyos máj- és veseelégtelenség, illetve terhesség alatt is jobb ettől a gyógynövénytől tartózkodni.

A másik kiváló ,,gyomorgyógyszer" a gyömbér. Ez a gyógynövény serkenti az emésztést, enyhíti az emésztési panaszok kellemetlen és fájdalmas tüneteit. A gyömbér védelmet nyújt a gyomor és a bélrendszer számára a különféle kórokozókkal és fertőzésekkel szemben. A puffadást gyakran okozza a napi stressz és az állandó idegeskedés. A gyömbér és a belőle készült készítmények kiválóak azok számára, akiknek gyenge a gyomruk és gyakran idegeskednek valami miatt. A gyömbértea elkészítése nem egy bonyolult dolog. Reszeljen le egy ujjnyi gyömbért, tegye azt egy csészébe, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Tíz perc után szűrje le, majd ízesítse mézzel.

A gyömbérből tinktúra is készülhet. Naponta fogyasszon belőle három alkalommal, étkezések előtt a panaszok enyhítése és megszüntetése céljából. Mosson meg alaposan egy közepes méretű gyömbért, majd vágja fel apró darabokra vagy reszelje le. Tegye a gyömbért egy befőttesüvegbe, majd öntsön rá annyi alkoholt, hogy ellepje, de több is lehet. Helyezze az üveget két hétig hűvös helyre, de mindennap rázza fel egy kicsit a tartalmát. Két hét múlva szűrje le, majd adja hozzá egy frissen facsart citromnak a levét és ízlés szerint mézet.

Gyomorégés esetén a mályva- és körömvirágsziromból készült tea hozhat enyhülést. Egy befőttesüvegben keverjen el a két gyógynövényből 80-80 grammot. Teakészítésnél 2-3 teáskanálnyit tegyen egy csészébe, öntse le hideg vízzel és hagyja állni legalább egy órán át. Ezt követően szűrje le, melegítse meg és fogyassza egészséggel.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tüdő gyógyítására: kakukkfű és fenyőtű
  2020-02-05 00:06:33, szerda
 
 



A tüdő az egyik legfontosabb szervünk. Bizonyára ez a tény csak akkor tudatosul igazán bennünk, amikor valamilyen tüdőproblémával kell megküzdenünk. Mégis mit tehetnék a tüdőnk egészségének megőrzése érdekében és hogyan vigyázzunk rá, hogyan óvjuk? Az egyik legalapvetőbb dolog, amit tehetünk, hogy nem dohányzunk és kerülünk minden olyan allergén anyagot, amelyek károsíthatják a légutakat. Tüdőnknek a száraz levegő sem tesz túl jót, hiszen ebben az esetben a nyálkahártya kiszárad és a kórokozók is hamarabb utat találnak maguknak, amelyek a szervezetünkbe kerülve különféle betegségeket okozhatnak. A téli, hideg hónapokban ügyeljünk arra, hogy ne fázzunk meg és tartózkodjunk elegendő időt a friss levegőn, illetve lélegezzünk mélyeket. Sokan nem tudnak helyesen lélegezni, pedig ez is hozzájárul ahhoz, hogy tüdőnk minél hosszabb ideig egészséges maradjon. Érdemes a rekeszizmot és a légzőizmokat is edzeni, ennek érdekében énekeljünk sokat, még akkor is, ha nincs jó hangunk. Amivel még jót tehetünk a tüdőnknek, az a sport. Ha még a friss levegőre is kimegyünk testedzés közben, akkor a lehető legtöbbet tesszük annak érdekében, hogy egészséges tüdővel rendelkezzünk, hiszen így elegendő oxigén jut a szervezetünkbe.

A kakukkfüvet mint fűszernövényt, egyre többen ismerik hazánkban. Azonban ez a növény gyógynövényként is funkcionálhat, hiszen igen gazdag hatóanyagokban. Van benne rozmaringsav, kávésav, szaponinok, flavonoidok, cserzőanyagok és illóolajok. Ezt a gyógynövényt bevethetjük légúti megbetegedések esetén, de segít abban is, hogy a kórokozók ne jussanak a szervezetünkbe, illetve enyhíteni képes a légúti gyulladások kellemetlen tüneteit. A kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatásokkal is rendelkezik.

Kakukkfűből készíthetünk teát. Tegyen egy teáskanálnyi gyógynövényt egy csészébe, öntse le 2 dl forró vízzel, hagyja állni 10 percig, majd fogyassza el. Ezzel a főzettel nyugodtan gargalizálhat és inhalálhat is. A megfázásos megbetegedések biztos, hogy elkerülnek bennünket, ha kúraszerűen, még a betegség kialakulása előtt kakukkfűtinktúrát alkalmazunk. A kúra ne tartson tovább egy hónapnál. Egy kisebb befőttesüvegbe tegyen kakukkfüvet, majd öntsön rá annyi alkoholt, hogy az teljesen ellepje. Három hétig minden egyes nap rázogassa fel az üveg tartalmát. Huszonegy nap múlva szűrje le, majd öntse azt cseppentős üvegcsébe. Naponta három alkalommal fogyassza, egy-egy alakalommal csepegtessen 20-25 cseppet a tinktúrából nem túl forró teába, és fogyassza el.

A kakukkfűméz nagyon ízletes, amelyet önmagában vagy kenyérre kenve is lehet fogyasztani, de teát is bátran ízesíthetünk vele. Egy literes befőttesüvegbe rétegenként öntsön friss vagy szárított kakukkfüvet és jó minőségű termelői mézet, majd zárja le az üveget. Tartsa az üveget három hétig hűvös helyen, majd fogyassza egészséggel. Egyesek kipréselik az üveg tartalmát, de én mindig a kakukkfűvel együtt fogyasztom el a mézet.

Télen az egyik kedvenc ételem a vajas kenyér. Persze a saját magam által készített, magvakkal és mindenféle egészséges finomsággal dúsított kenyeret kenem meg vajjal, illetve fűszerezem meg fokhagymával vagy éppen kakukkfűvel, hogy a téli betegségeket elkerüljem.

A fenyő tűleveleiből készíthetünk teát, amely nemcsak a légzést könnyíti meg, hanem fertőtleníti is a tüdőt. Hogyan készítsük? Aprítson fel egy-két teáskanálnyi tűlevelet, öntse le 2 dl forró vízzel és hagyja állni 10 percig. Majd szűrje le és mézzel édesítve fogyassza.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 10114
  • e Hónap: 23863
  • e Év: 228564
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.