Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Csodát tesz a hajjal és a bőrrel: szőlőolaj
  2020-03-08 22:39:51, vasárnap
 
 



A jó zsírok elengedhetetlenek a jó egészséghez, mivel a szervezet minden sejtje zsírsavat igényel a védő külső réteg kialakításához. Bizonyos zsírsavak, különösen az omega-3 zsírsav segít csökkenteni a betegségeket okozó gyulladást.

A szőlőmag és -héj is tartalmaz antioxidánsban gazdag rezveratrolt. De mi a helyzet a szőlőmagolajjal? Valamennyit az olaj is tartalmaz, de nem olyan mennyiségben, mint maga a szőlő. Egyéb tápanyagokból is kevesebbet tartalmaz. Például K- és C- vitaminból, rézből és káliumból. Ennek ellenére jóval egészségesebb olajról van szó, mint a napraforgó- vagy a kókuszolaj.

A szőlőolaj többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, elsősorban omega-6 zsírsavakban. Ez a zsírsav csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a szívbetegség kialakulásának a kockázatát. Azonban egészségünk megőrzéséhez omega-3 zsírsavra is szükségünk van. Vagyis ennek a két zsírsavnak a megfelelő arányára kell törekednünk. Ha túl sok olyan táplálékot fogyasztunk, amelyben sok omega-6 zsírsav található, az gyulladást generálhat a szervezetünkben, ami krónikus betegséget okozhat, beleértve a rákot is.

A szőlőolaj az E-vitamin jó forrása. Az E-vitamin olyan zsírban oldódó antioxidáns, amely védi a sejteket a ráktól és a szívbetegséggel járó szabad gyökök káros hatásaitól. Az E-vitamin az immunrendszert is megtámogatja.

Ennek az olajnak a szépségápolásban is hasznát vehetjük, hiszen antioxidáns vegyületeket tartalmaz. Az E-vitamin segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, így segít javítani a bőr állapotát. Mind belsőleg fogyasztva, mind külsőleg alkalmazva jót teszünk a bőrünkkel ezzel az olajjal. Az omega-6 zsírsav egy linolénsav, amely csökkenti a gyulladást a bőr középső és külső rétegében.

A szőlőmagolaj hidratálja a bőrt, összehúzza a pórusokat, csökkenti a hegek megjelenését, elmulasztja az aknét és sminklemosóként is bátran használhatjuk.

Reggel és este arctisztítást követően csak oszlasson el néhány csepp olajat az arcbőrén és gyengéden masszírozza azt be. Ez az olaj puhává és üdévé varázsolja az arcbőrt.

A szőlőolaj javíthatja a fejbőr és a haj állapotát is. A benne található linolénsav stimulálja a haj növekedését. Az olaj flavonoidokat is tartalmaz. Ezek erős antioxidánsok, amelyek szintén egészséges, dús és lágy hajkoronát eredményeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A mandula gyógyhatásairól
  2020-03-08 22:33:58, vasárnap
 
 



A mandula nemcsak nagyon ízletes, de nagyon egészséges is. Kutatások igazolják, hogy a szív egészségére is kedvező hatást gyakorol, de a bél és a bőr egészségét is megtámogatja. Ezek az egészségügyi hatások leginkább a mandulában található tápanyagokhoz kapcsolódnak, hiszen tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és más növényi tápanyagokat, illetve rostokat.

Számos tanulmány igazolja, hogy a mandula hozzájárul az egészséges vérzsírszint kialakításához, de jó hatással van a vérnyomásra, az érrendszeri funkciókra is. A mandulával kapcsolatban az is igaznak bizonyult, hogy csökkenti az LDL-koleszterinszintet, miközben megemeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

A mandula zsírban gazdag, azonban ez egészséges zsír, így segítségünkre lehet a testsúlykezelésben, hiszen rengeteg rostost tartalmaz, amely könnyen és hamar eltelít, mindemellett nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, sőt energiával látja el az emberi szervezetet.

A rostban gazdag mandula jó hatással van a bélflórára is, mert egyensúlyban tartja ott a jó és a rossz baktériumokat. Márpedig ha a rossz baktériumok nem szaporodnak el, akkor az emésztéssel sem lesznek gondok.

A mandula antioxidáns vitaminok forrása, beleértve az E-vitamint is. Ez a vitamin szinte minden élettani funkcióban részt vesz, de legfőképpen a bőrünkkel képes csodát művelni. Az E- vitamin, mint ahogyan más antioxidáns, be tud épülni a sejtek membránjaiba, így védve azokat az oxidatív károsodástól. Az E-vitamin nemcsak a bőrnek tesz jót, hanem számos betegség megelőzésében is szerepet játszik. Például összefüggésbe hozták ezt a vitamint a szívbetegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésével is.

Az antioxidánsok védelmet nyújtanak az oxidatív stresszel szemben, amely károsíthatja a sejteket és gyulladást is generálhat, ez pedig komoly betegségeket képes okozni, sőt még az öregedési folyamatokat is felgyorsíthatja.

A mandulában nagyon sok magnézium is megtalálható, amely ásványi anyag számos élettani funkcióban szerepet játszik. A vércukorszint szabályozása is a feladatai közé tartozik, illetve az inzulinfunkciót is javítani tudja. A cukorbetegek éppen ezért jelentősen csökkenthetik az inzulinrezisztenciát, ha magnéziumban gazdag táplálékokat is fogyasztanak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bab gyógyhatásairól
  2020-03-08 22:29:36, vasárnap
 
 



A bab egy hüvelyes növény, amely tele van rostokkal. De nemcsak a rosttaralma kiemelkedő, hanem B-vitaminokban, vasban és káliumban is rendkívül gazdag.

Ha rendszeresen fogyaszt babot, akár meg is előzheti a szívbetegségek kialakulását. Ezt a benne lévő rostoknak és a fitokemikáliáknak is köszönheti, amelyek szívvédő hatással rendelkeznek.

A bab rákellenes növényi vegyi anyagokat tartalmaz, különösen izoflavonoidokban és fitoszterolokban gazdag, amelyek eredményesen harcolnak a rákos sejtekkel szemben.

A bab biztosítja a szervezetünk számára az oldható rostokat, amelyeknek kitüntetett szerepük van a vér koleszterinszintjének a csökkentésében. Már napi 10 gramm oldható rost fogyasztásával is jelentősen csökkenthető az LDL-koleszterin szintjének a csökkentése.

Mivel a bab sok rostot tartalmaz, így könnyen eltelít és lassabb vércukorszint-emelkedést okoz. Ez nemcsak azt segíti elő, hogy nem lesznek falási rohamaink és nem ingadozik a vércukorszintünk, hanem a szervezetünk folyamatosan energiával lesz ellátva. Ezzel a pozitív hatással az egyik leggyakoribb krónikus betegséget, a cukorbetegséget előzhetjük meg.

A fehérjéknek nagy szerepe van az emberi test működésében, hiszen majdnem minden testi funkcióban részt vesznek. A babnak magas az aminosavtartalma, amely a fehérje építőköve.

A bab fontos tápanyagokat tartalmaz. Közülük is kiemelkedő a folsavtartalma. A folsavhiány tünetei a következők lehetnek: fáradtság, gyengeség, heves szívdobogás, étvágytalanság és ingerlékenység. Milyen tápanyagok találhatók meg még a babban? Többek között a cink, a vas és a magnézium. A bab antioxidáns polifenolokban is gazdag. A polifenolok lassítják a testben az öregedési folyamatokat, csökkentik a gyulladást és védelmet jelenthetnek számunkra a daganatos megbetegedésekkel szemben.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy azok a személyek, akik sok babot fogyasztanak, kisebb valószínűséggel betegszenek meg koszorúér-betegségben, mint azok a személyek, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt a táplálékot.

Ha étrendjébe rendszeresen beiktatja a babot, ezzel csökkenti a zsír felhalmozódását a májban. A zsírmáj egy súlyos anyagcsere-betegség, ami sok kellemetlen tünettel járhat együtt. A bab javítja a bél barrierfunkcióját és segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát, ami sok betegség megelőzését segíti elő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A hosszú élet hogyanjairól
  2020-03-08 22:23:39, vasárnap
 
  Az egészséges életmód kialakításához egyáltalán nincs sok pénzre szükség. Aki ezzel takarózik, az a személy nem is igazán szeretne egészségesebb, jobb életet élni, pusztán kifogásokat keres, hogy semmit se kelljen tennie a jobb és szebb élet reményében.

Márpedig az egészséges életmód segítségével nemcsak a betegségeket kerülhetjük el és nemcsak a közérzetünk lesz jobb, hanem akár 14 évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket - állítják ezt a tudósok.

De mi tartozik az egészséges táplálkozáshoz?
Az egyik ilyen tényező a gyulladáscsökkentő diéta, vagyis a biozöldségek és -gyümölcsök. Naponta szükséges ezeket a táplálékokat magunkhoz venni annak érdekében, hogy jó hosszú ideig egészségesek maradjunk.

A normál testsúly fenntartása is elősegíti, hogy sokáig élvezhessük az életet. Az, hogy mi a normál testsúly, a BMI-index segítségével határozható meg.

A közepes és erőteljes aktivitás is nagyon fontos. Naponta legalább 30 percet szükséges ahhoz mozogni, hogy elkerüljenek bennünket a krónikus betegségek.

Nagyon fontos, hogy ha nem is hagyja abba, de jelentősen korlátozza az alkoholfogyasztást, mivel ez jelentősen meggyengíti az immunrendszer működését.

A dohányzás nagyon egészségtelen szokás. Rendkívül sok káros vegyületet tartalmaz, ami nagyon negatívan hat az emberi egészségre. A rákos megbetegedések jelentős hányadát a dohányzás okozza!

A kutatás azt is bebizonyította, hogy ha egy személy nem is tud minden életmódbeli tényezőnek megfeleli, akkor is jelentősen meghosszabbodhat az élete, ha egészséges életmódra vált. Ha valaki nem is tart be minden pontot százszázalékosan, akkor is 65 százalékkal kisebb valószínűséggel hal meg rákos megbetegedésben, és 82 százalékkal kisebb valószínűséggel hal meg valamilyen szívbetegségben.

A halálozás okai lehetnek, ha valaki nátriumban gazdag ételeket fogyaszt, a teljes kiőrlésű gabonák alacsonyabb bevitele is okozhat korai halált, de a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás is megrövidítheti az életet.

Az egészségtelen táplálkozáshoz tartozik a túlzásba vitt cukor- és szénhidrátfogyasztás, de a feldolgozott és adalékanyagokkal teli élelmiszerekkel is gyorsabban ütögetjük a képzeletbeli szögeket a koporsónkba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Avokádó jó hatásairól
  2020-03-08 22:21:08, vasárnap
 
 



Az avokádónak nagyon finom, krémes a húsa és különleges az íze. A gyümölcsöt fogyasztás előtt meg kell hámozni, ki kell szedni belőle a magot, amelyet aztán el lehet fogyasztani. De ha kettévágjuk, ki is lehet kanalazni a héjból a gyümölcs húsát. A magot is fel lehet használni. Miután alaposan megszáradt, le lehet reszelni. A reszelékkel leveseket, főzeléket és salátákat lehet megízesíteni.

Az avokádó rendszeres, akár mindennapos fogyasztása hihetetlen, hogy mennyire pozitív hatást gyakorol az egészségre. Az avokádó nagyon gazdag különféle tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban. Megtalálható benne a K-, C-, B5-, B6- és E-vitamin, illetve a kálium, a magnézium, a mangán, a réz, a vas, a cink és a foszfor. Az avokádót aligátor körtének is nevezik. A rücskös héja miatt kaphatta ezt a különleges nevet.

Az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely az avokádóban megtalálható, a kálium. Ez az ásványi anyag a vérnyomás szabályozásában játszik kiemelkedő szerepet.

Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, amely csökkenti a gyulladás kialakulását a szervezetben, így biztosítja a szív egészségét.

Ez a gyümölcs rostban is rendkívül gazdag, amely csökkenti a magas vércukorszintet. Az avokádóban található oldható rostok segítenek fenntartani a bélflóra egészségét is.

Az avokádó nagymértékben képes csökkenteni az összkoleszterinszintet. Mintegy 20 százalékkal csökkenti a vér trigliceridszintjét, miközben csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterinét, és megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. Ezek a pozitív változások pedig elősegítik az egészséges szívműködés fenntartását.

Kutatások igazolják, hogy azoknak az embereknek, akik rendszeresen fogyasztanak avokádót, kevésbé kell tartaniuk a metabolikus szindróma kialakulása ellen. A metabolikus szindróma kockázati tényezői közé tartozik az elhízás, a szívbetegség és a cukorbetegség is.

Ha avokádót fogyasztunk, a zsírban oldódó vitaminok is jobban felszívódnak. Melyek a zsírban oldódó vitaminok? Az A-, D-, E- és a K-vitamin. Ezek egyben kitűnő antioxidánsok is.

Az avokádó luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek szintén antioxidánsoknak számítanak.. Két szembetegség, a makuladegeneráció és a szürkehályog is elkerülhető vagy legalábbis a kialakulásának kockázati szintje csökkenthető az avokádó rendszeres fogyasztásával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az izomfájdalom komoly betegségeket is jelezhet
  2020-03-08 22:16:40, vasárnap
 
  Az izmaink sok minden miatt fájhatnak. A megerőltető edzés, az ülőmunka, a nem megfelelő éjszakai pihenés, az ágy is okozhat hátfájást. De még a hólapátolás is, ha nem vagyunk hozzászokva a fizikai munkához. Az izmok akkor is fájhatnak, ha valamilyen komoly betegség húzódik meg a háttérben. Sok esetben nem is gondolnánk, de még a depresszió vagy a stressz is okozhat izomfájdalmat. Ha idegesebbek vagyunk, akkor megfeszülnek a nyak, a váll és a hát izmai, ez pedig komoly fájdalmakat generálhat.

A fibromyalgia is okozhat izomfájdalmat. Ez a neurológiai fájdalom az egész test érzékenységét és fájdalmát okozhatja. Erre a betegségre nagyon nehéz fényt deríteni, mivel a beteg általában mindig más testrészét fájlalja, de a fibromyalgia fáradtságot és alvási problémákat is eredményezhet.

Az ízületi gyulladás nem csupán az ízületeket érintheti, de még izomfájdalmat is generálhat, fájdalmas izomgörcsök is kialakulhatnak.

Izomfájdalmat a szervezetben kialakuló fertőzések is okozhatnak. Ilyenkor gyulladás is kialakulhat a szervezetben és láz is kísérheti a betegséget.

A kullancs csípése is okozhat influenzaszerű tüneteket, fáradtságot, de a nyak, a hát és a váll is merevvé válhat a kullancscsípés miatt. Nagyon fontos, hogy ha gyanúja van arra, hogy túrázás, kirándulás alkalmával egy kullancs megcsípte, akkor haladéktalanul keresse fel a háziorvosát, mivel a kullancs csípése oka lehet a Lyme-kór kialakulásának.

A 65 év feletti emberek gyakran szenvednek gyulladásos izomfájdalomtól, vagyis a polymyalgia rheumaticától, amely betegség magába foglalja a kar, a comb, a hát, a nyak és a váll merevségét és izmainak görcsös fájdalmát. A tünetek egyik napról a másikra is megjelenhetnek, sok esetben még az öltözködést is lehetetlenné teszi a hirtelen jött fájdalom. Gyógyszeres terápia segíthet enyhíteni a merevséget és a görcsök okozta fájdalmat.

Krónikus autoimmun betegség, vagyis a lupusz is okozhat izomfájdalmat. A lupuszban szenvedő betegek általában a következő testrészeiken, testrészeikben éreznek fájdalmat: könyök, nyak, térd és csípő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A puffadás ellenségei: borsmenta és kurkuma
  2020-03-08 22:12:44, vasárnap
 
 



A puffadás nemcsak a látvány miatt nagyon kellemetlen, de aki megküzdött már vele élete során, nagyon jól tudja, hogy még fájdalmas is. Mit tehet ez ellen az emésztési rendellenesség ellen?

A probiotikumok nagyon sokat segíthetnek a puffadás megszüntetésében, helyreállítják a bélflóra egyensúlyát. Nagyon jó probiotikumnak számítanak az erjesztett ételek, mint a kefir vagy a savanyú káposzta.

A borsmenta egy nagyon népszerű gyógynövény az emésztési problémák enyhítésében. A borsmenta egyik nagyon hasznos alkotóeleme a mentol, amely nemcsak görcsoldó hatással rendelkezik, hanem szélhajtó hatása is kiemelkedő. Az IBS-ben szenvedő betegek egyik legnagyobb problémája a puffadás. A borsmentaolaj nagyon hatásos lehet a tüneteik enyhítésében, amelyek akár meg is szűnhetnek, ha valaki rendszeresen borsmentaolajjal orvosolja azokat.

Az útifűmaghéj is sokat segíthet a puffadás enyhítésében. Sok oldható rostot tartalmaz, amely, ha folyadékkal kerül kapcsolatba, nagyon hatékonyan képes megtisztítani a bélrendszert, így rendszeres fogyasztásával a puffadás is elkerülhető. Puffadás esetén az articsókalevél-kivonat is nagyon hatékony lehet. Ez a gyógynövény legfőképpen akkor lehet a segítségünkre, ha kicsit többet ettünk a kelleténél. A gyógynövény az emésztési rendelleneségeket orvosolja és a gyomorégést is csillapítja.

A kurkumában található kurkumin egy nagyon hatékony antioxidáns. Rendszeres fogyasztásával - lehet vízben keverve fogyasztani, de nagyon sok ételhez is hozzá lehet adni sütés és főzés során - akár 70 százalékkal csökkenthetők az emésztési problémák. A kurkumin megszünteti a puffadást, a hasi fájdalmat, illetve a kellemetlen teltségérzetet is hatékonyan csillapítani tudja. A kurkumával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy nagyon hatékony a rák elleni küzdelemben.

Ha gyakran küzd haspuffadással, akkor csökkenteni szükséges a sóbevitelt, mivel a só okozhat folyadékvisszatartást.

Ha gyakran küzd puffadással, fogyasszon minél több káliumban gazdag táplálékot. A kálium segít kiüríteni a szervezetből a felesleges sót és segít a folyadék-egyensúly fenntartásában is. Milyen táplálékokban van kálium? A banánban, a hüvelyesekben, az avokádóban és a zöld leveles zöldségekben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Agyöregítő szokások
  2020-03-08 22:09:37, vasárnap
 
  Mint ahogyan mi magunk is tehetünk arról, hogy az agyunk a kor előrehaladtával is fejlődjön, magunkat is okolhatjuk, ha idősebb korunkban gondok lesznek a memóriánkkal. Hiába szereti valaki a televíziózást, a filmeket, a sorozatokat, ez a tevékenység egyáltalán nem nyújt kihívást az agy számára. A tévénézés egy passzív időtöltés, ami jelentősen rontja a kognitív funkciókat, különösen gyermekeknél és idősebb korban. Ellenben az aktív időtöltés nagyon jó hatással van a memóriára.

Kutatások igazolják, hogy ha valaki éjszaka pihenés helyett a munkát részesíti előnyben, sokkal hamarabb lesz ráncos és petyhüdt a bőre, mint azoknak a személyeknek, akik éjjel inkább az ágyukban alszanak. Az éjszakai élet felgyorsítja a bőr öregedését, és természetesen egyáltalán nem tesz jót a fizikai egészségnek sem, hiszen az emberi szervezet éjjel, alvás közben tud csak igazán regenerálódni.

Az is rohamos kognitív hanyatlást eredményez, ha valaki túl sokat, vagyis napi hét órát vagy ennél többet ül, ha túl későn fekszik le aludni, vagy ha 150 percnél kevesebbet mozog hetente. Ha valaki az inaktív életmódot részesíti előnyben, emellett sok alkoholt fogyaszt, dohányzik és egészségtelenül táplálkozik, nagy az esélye, hogy idősebb korában kognitív problémái lesznek.

Azoknak az embereknek is gyorsabban öregszik az agya, akik a múltban élnek. Nem tudnak másról beszélni, csak a múlt dolgairól és képtelenek az adott korban jól érezni magukat, illetve képtelenek haladni a korral. A befogadóbb idősebb emberek sokkal nyitottabbak a világ változásaira, így ennél fogva jóval optimistábbak is. Míg a múlt rabjai sokkal negatívabban látják a világot, nem hajlandók élvezni a jelent, az életet, így ők gyakrabban is szenvednek kognitív hiányosságoktól idősebb korukban.

A meditálás mindent téren fejleszti az agyi és kognitív képességeket, a látást, a hallást. Jó hatással van a beszédre, az impulzus kontrollra. Meditálás hatására a memória is fejlődik, de jobban tud döntéseket is hozni az egyén, és még az érzelmekre is pozitív hatást gyakorol.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Almaecetről
  2020-03-08 22:03:30, vasárnap
 
 



Az almaecet az egyik legcsodálatosabb természetes gyógyszer. Igaz, sokan nem szeretik az ecet szagát, de ha megtudja, hogy mennyire hasznos, bizonyára leküzdi az ellenérzéseit és Ön is ki fogja próbálni.

Az almaecet nemcsak az egészséget képes fellendíteni, de a fogyásban is a segítségünkre lehet. Az almaecetet nem szabad hígítatlanul használni. Mindig egy pohár vízben kell egy kiskanálnyi ecetet feloldani és úgy elfogyasztani, mert egyébként súlyosan irritálhatja a nyelőcsövet, a gyomrot és károsíthatja a fogzománcot is.

Egyes hozzáértők már rögtön felkelés után, vagyis reggeli előtt javasolják a fogyasztását, de aki ódzkodik ettől, nyugodtan fogyaszthatja azt is naponta 3 alkalommal, étkezések után is. Ilyenkor nagyon jó hatással van az emésztésre, segít megszüntetni az olyan emésztési problémákat, mint étkezés utáni hasfájás, teltségérzés és puffadás.

Az almaecetet aromaterápiás szerként is bátran lehet használni. Az illata megnyugtatja az idegeket - bár én ilyen irányú pozitív hatást még nem tapasztaltam.

A Helicobacter pylori nevű baktérium tehető felelőssé többek között a gyomorfekély kialakulásáért és a gyomor rákos megbetegedéséért. Hozzáértők szerint azonban az almaecet segítséget nyújthat ennek a baktériumnak az elpusztításában.

Az almaecetet a szépségápolásban is bátran alkalmazhatjuk, mivel megszünteti a korpásodást. Mosson a szokásos módon hajat, majd öblítse le a haját langyos ecetes vízzel. Az ecetes víz nemcsak a korpa megszüntetésében segít, de a hajat lággyá, selymessé és ragyogóan csillogóvá is varázsolja.

Az almaecet aminosavakat és antioxidánsokat tartalmaz. Gazdag forrása a káliumnak, ami jót tesz a szív egészségének.

Az almaecet segítséget nyújt a káros baktériumok elpusztításában és segít megakadályozni azok elszaporodását. Az almaecet egy természetes tartósítószer és fertőtlenítőszer is lehet a háztartásunkban.

Az almaecet javítja az inzulinérzékenységet és segíti, hogy étkezést követően ne emelkedjen meg a vércukorszintünk drasztikusan.

Az almaecet növeli a telítettségérzetet, ami elősegíti, hogy kevesebb kalóriát vegyünk magunkhoz étkezések után, ez pedig megtámogatja a fogyást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok érelzáródás ellen
  2020-03-08 21:59:00, vasárnap
 
 


Az érelzáródás érszűkület következménye is lehet, melyet leggyakrabban a magas koleszterinszint okoz. Ez pedig kialakulhat a túl sok alkoholtól, az egészségtelen, azaz a túl sok zsíros étel fogyasztásától, a transzzsírban gazdag feldolgozott táplálékoktól és a mozgásszegény életmódtól.

Életmódot kell váltani, mert a betegség megelőzhető és a kezdeti stádium akár vissza is fordítható, ha egészségesen táplálkozunk, ha leszokunk a dohányzásról, ha csak mértékkel fogyasztunk alkoholt és ha hetente legalább 150-200 percet mozgunk.

Vannak olyan táplálékok, amelyek szinte kitakarítják az ereket. Ilyenek például a zöldségek, hiszen ezek gazdagok fitonutriensekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő keringéshez és véráramláshoz. A spárga és a paprika például nagyon gazdag B6-vitaminban, amely alacsonyabb homociszteinszintet eredményez. A magas homociszteinszint a szívbetegségekhez kapcsolódik, illetve megemeli a C-reaktív fehérje szinjét is, ami egy gyulladásjelző marker a szervezetben.

A sárgarépa, a paradicsom, a narancs és a banán likopinban gazdag, amely egy antioxidáns vegyület. Akik naponta több adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, kisebb eséllyel szenvednek el sztrókot vagy szívrohamot, hiszen ezek a táplálékok jó hatással vannak az erek egészségére.

Az arugula saláta, a cékla, a kelkáposzta és a spenót a zöld leveles zöldségek csoportjába tartoznak, meglehetősen gazdagok nitrátvegyületekben, amelyek megakadályozzák a rendellenes véralvadást - vérrögképződést - és az artériák szűkületét is meggátolják. Ezek a zöldségek a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszanak, ami a szívbetegségek és a sztrók elkerülése érdekében nagyon lényeges.

Az egyik legegyszerűbb mód, hogy megóvjuk szívünk egészségét, ha rendszeresen fogyasztunk fűszereket és gyógynövényeket. A fokhagymában lévő allicin például csökkenti a koleszterinszintet, illetve a vérnyomás normalizálásában is szerepet játszik.

A kurkumában található kurkuminnak is koleszterinszintcsökkentő hatása van, de a trigliceridszintet és a vércukorszintet is csökkenteni tudja. A gyömbér egy természetes gyulladásgátló gyógynövény és fokozza a keringést. A fahéj nemcsak vércukorszintet csökkent, hanem javítja a vér áramlását is.

Az antioxidáns flavonoidokban gazdag zöld tea semlegesíti a káros hatású szabad gyököket. Az oolong, a zöld és a fekete tea megakadályozza a koleszterin vérben történő felszívódását, szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1472
  • e Hét: 5050
  • e Hónap: 24912
  • e Év: 200787
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.