Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2020.04.19. Isten Irgalmasság vasárnapja
  2020-04-19 16:40:42, vasárnap
 
  Videó Link
Ferenc pápa szentmiséje élő adásban volt.
Mottó:
A hívek mind összetartottak, és közös volt mindenük.
Birtokaikat eladták, és az árát szétosztották azok között, akik szükséget szenvedtek. ApCsel 2,42-47
Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása élő reményre teremtett újjá bennünket.
Áldott legyen az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki nagy irgalmasságával,
Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által, élő reményre teremtett újjá bennünket, hogy a mennyben romolhatatlan, szeplőtelen és el nem hervadó örökség várjon rátok.
Isten hatalma megőrzött titeket a hitben az örök üdvösségre, amely készen áll, hogy az utolsó időben megnyilvánuljon.
Jézus így szólt a Tanítványaihoz: ,,Békesség nektek" Tamásnak pedig ezt mondta: ,,Nyújtsd ide az ujjadat és nézd a kezemet!
Nyújtsd ki a kezedet és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő!
Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek!"
Higgyétek: Jézus a Messiás, az Isten Fia, és hogy a hit által életetek legyen benne. Jn 20,19-31
Jézus hűséges követőivel együtt minden ember így válaszolna a Feltámadottnak: ,,Én Uram, én Istenem!" - Ternyák Csaba egri érsek.
Kétféle istenkép él: az egyik az ószövetségi haragos, bosszúálló és büntető Isten, akitől távol áll az irgalom,
a másik az újszövetségi szeretet-Isten, az irgalmas Krisztus. - Rózsa Huba Biblia-tudóssal, Széchenyi-díjas egyetemi tanár
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Magasan áll a Golgota ormán
  2020-04-19 16:20:55, vasárnap
 
  ...... .....


Magasan áll a Golgota ormán
A szent kereszt, elhagyatva, árván.
Csak egy angyal zokog ott magában,
Elmerülve méla fájdalmában.
Ó, ha akkor ott lehettem volna,
Mint a zápor, a könnyem úgy folyna.
Minden csepp vért százszor megcsókolnék,
Nem mennék el soha többé onnét.

Vértől ázott keresztfa ágára
Az angyalnak könnye csorog rája.
Szánva néz a töviskoszorúra,
melytől elhalt az angyalok ura.
Ó, ha akkor ott lehettem volna,
Mint a zápor, a könnyem úgy folyna.
Meghasadna, megrepedne szívem,
Ott zokogván a kereszt tövében.

Egyedül állunk melletted, Uram,
Néma szívvel és bűnbánóan.
Sok a vétkünk, mint a tenger árja,
Sír a lelkünk, tekints néha rája.
Ó, ha mi ezt előbb tudtuk volna,
Lelkünk bűnnek rabja most nem volna,
Hogy Te Uram a golgota ormán,
Minket vársz oly elhagyatott árván."

Videó Link

Videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Ferenc pápa: „A kéz, mely mindig felemel bennünket, az
  2020-04-19 16:11:54, vasárnap
 
  Ferenc pápa: ,,A kéz, mely mindig felemel bennünket, az irgalom: Isten tudja, hogy irgalom nélkül a padlón maradunk, hogy a járáshoz rászorulunk arra, hogy talpra állítsanak bennünket.
,,Vajon odaadtam nyomorúságomat az Úrnak?"
Április 19-én, az isteni irgalmasság vasárnapján a Szentatya a Vatikánhoz közeli Santo Spirito in Sassia-templomban mutatott be szentmisét. Ebben a templomban van felállítva az irgalmas Jézusnak az a festménye (reprodukció), amely Szent Fausztina nővér leírása alapján készült.

Az ApostolTV élőben közvetítette a szentmisét

Ferenc pápa teljes homíliáját közreadjuk, magyar fordításban.
Múlt vasárnap a Mester feltámadását ünnepeltük, ma pedig a tanítvány feltámadásának vagyunk tanúi. Eltelt egy hét, melyet a tanítványok, annak ellenére, hogy látták a feltámadt Jézust, félelemben töltöttek, ,,zárt ajtók mögött" (Jn 20,26), és még az egyetlen hiányzót, Tamást sem tudták meggyőzni a feltámadásról. Mit csinál Jézus e félelembe burkolózó hitetlenség láttán? Visszatér, felveszi ugyanazt a helyzetet, megáll középen, a tanítványok ,,körében", és megismétli ugyanazt a köszöntést: ,,Béke veletek!" (Jn 20,19.26). Újrakezdi az elejétől. A tanítvány feltámadása itt kezdődik, ebből a hűséges és türelmes irgalomból, amikor felfedezzük, hogy Isten sosem fárad bele abba, hogy kinyújtsa kezét, hogy felemeljen eleséseinkből. Azt akarja, hogy így lássuk: nem parancsoló úrként, akivel rendeznünk kell számláinkat, hanem édesapánkként, aki mindig felemel bennünket. Az életben bizonytalanul haladunk előre, mint a kisgyermek, aki járni tanul, de elesik; tesz néhány lépést, de ismét elesik; elesik és újra elesik, édesapja pedig mindannyiszor felemeli.
A kéz, mely mindig felemel bennünket, az irgalom: Isten tudja, hogy irgalom nélkül a padlón maradunk, hogy a járáshoz rászorulunk arra, hogy talpra állítsanak bennünket.
Te viszont ellene vetheted: ,,De én mindig el fogok esni!" Az Úr tudja ezt, és mindig készen áll arra, hogy felemeljen téged. Ő nem azt akarja, hogy folytonosan eleséseinkre gondoljunk, hanem hogy rá nézzünk, aki az elesésekben felemelendő gyermekeket, a nyomorúságokban irgalmassággal szeretendő gyermekeket lát. Ma ebben a templomban, mely az irgalmasság kegyhelyévé vált Rómában, azon a vasárnapon, amelyet húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa az isteni irgalmasságnak szentelt, fogadjuk bizalommal ezt az üzenetet! Szent Fausztinának Jézus ezt mondta: ,,Én vagyok maga a szeretet és az irgalmasság; nincs olyan nyomorúság, mely vetekedhetne irgalmasságommal" (Napló, 1937. szeptember 14.). Egyszer aztán Szent Fausztina elégedetten mondta Jézusnak, hogy egész életét felajánlotta neki, mindenét, amije csak volt. Jézus válasza azonban egészen megdöbbentette: ,,Nem ajánlottad fel nekem azt, ami valójában a tiéd." Mit tartott meg magának ez a szent nővér? Jézus ,,kedvesen mondta neki: »Leányom, add nekem nyomorúságodat«" (1937. október 10.). Mi is megkérdezhetjük magunktól:
,,Vajon odaadtam nyomorúságomat az Úrnak? Megmutattam neki eleséseimet, hogy felemeljen engem?"
Vagy van valami, amit még magamban tartok? Egy bűn, egy lelkiismeret-furdalás a múlt miatt, egy belül hordott sérülés, egy neheztelés valakire, egy gondolat egy adott személyről... Az Úr arra vár, hogy hozzá vigyük nyomorúságainkat, hogy felfedeztesse velünk irgalmát.
...... ......


Térjünk vissza a tanítványokhoz. Elhagyták az Urat kínszenvedésében, és bűnösnek érezték magukat. De Jézus, amikor találkozik velük, nem tart nekik hosszú prédikációkat. Nekik, akik sebzettek voltak belül, a sebeit mutatja meg. Tamás megérintheti őket, és felfedezi a szeretetet, felfedezi, mennyit szenvedett érte Jézus, akit ő magára hagyott. Azokban a sebekben Isten gyengéd közelségét érinti kezével. Tamás, aki késve érkezett, amikor befogadja az irgalmat, megelőzi a többi tanítványt: nemcsak a feltámadásban, hanem Isten határtalan szeretetében is hisz. És a legegyszerűbb és legszebb hitvallást teszi: ,,Én Uram, én Istenem!" (Jn 20,28). Itt láthatjuk a tanítvány feltámadását: akkor megy végbe, amikor törékeny és sebzett embersége belép Jézuséba. Itt feloldódnak a kétségek, itt Isten ,,én Istenem"-mé lesz, itt az ember újra elkezdi elfogadni önmagát és szeretni saját életét.

Kedves testvérek, a mostani megpróbáltatásban, Tamáshoz hasonlóan, félelmeinkkel és kétségeinkkel, mi is gyengének érezzük magunkat. Szükségünk van az Úrra, aki gyengeségeinken túl kitörölhetetlen szépséget lát bennünk.
Vele újra értékesnek fedezzük fel magunkat gyengeségeinkben. Felfedezzük, hogy olyanok vagyunk, mint a gyönyörű kristályok, egyszerre törékenyek és értékesek.
És ha, mint a kristály, áttetszők vagyunk előtte, akkor az ő fénye, az irgalom fénye felragyog bennünk és rajtunk keresztül a világban. Itt az indok arra, hogy - amint Péter levele fogalmazott - ,,örvendezzünk, jóllehet egy darabig [...] különféle megpróbáltatások érnek bennünket" (1Pét 1,6).
Az isteni irgalmasság mai ünnepén a legszebb híradás a később érkezett tanítványon keresztül zajlik. Csak ő hiányzott, Tamás. De az Úr megvárta. Az irgalmasság nem hagyja magára, aki lemaradt. Most, amikor a világjárványból való lassú és fáradságos újrakezdésre gondolunk, épp ez a veszély fenyegethet: elfeledkezni arról, aki lemaradt. Fennáll a veszély, hogy egy még rosszabb vírus támad meg bennünket, a közömbös önzőségé. Ennek a vírusnak az átadása azzal a gondolattal kezdődik, hogy az élet akkor lesz jobb, ha nekem jobb lesz, hogy akkor lesz minden rendben, ha számomra rendben mennek a dolgok. Innen indulunk, és odáig mehetünk, hogy válogatunk az emberek között, leselejtezzük a szegényeket, feláldozzuk a lemaradókat a haladás oltárán.

Ez a világjárvány azonban emlékeztet bennünket arra, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedők között. Mindannyian törékenyek, mindannyian egyformák, mindannyian értékesek vagyunk.

Ami körülöttünk zajlik, felrázza bensőnket: ideje eltávolítani az egyenlőtlenségeket, helyrehozni az igazságtalanságot, amely az egész emberiség egészségét aláássa! Tanuljunk a korai keresztény közösségtől, melyet az Apostolok cselekedeteinek könyve mutat be. Ez a közösség irgalmat kapott és irgalommal élt: ,,A hívőknek mindenük közös volt. Vagyonukat és javaikat eladták, és a kapott pénzt szétosztották, ahogy kinek-kinek éppen szüksége volt rá" (ApCsel 2,44-45). Ez nem ideológia, ez kereszténység.
Abban a közösségben, Jézus feltámadása után, csak egy maradt le, és a többiek megvárták. Manapság az ellenkezője látszik: az emberiségnek egy kis része előrement, míg a többség lemaradt. És bárki mondhatja: ,,Ezek összetett problémák, nem nekem kell a rászorulókkal törődnöm, másoknak kell gondolniuk rájuk!" Szent Fausztina, Jézussal való találkozása után, ezt írta: «Egy szenvedő lélekben a megfeszített Jézust kell látnunk, nem egy élősködőt, nem egy terhet. [Uram], te lehetőséget adsz nekünk az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlására, és mi gyakorolhatjuk a helyes megítélést" (Napló, 1937. szeptember 6.). Maga azonban egy nap arról panaszkodott Jézusnak, hogy mivel irgalmasságot gyakorol, naivnak tartják. Azt mondta: ,,Uram, gyakran visszaélnek jóságommal." Jézus válasza: ,,Nem számít, leányom, ne törődj vele, te légy mindig irgalmas mindenkivel" (1937. december 24.). Mindenkivel: ne csak saját érdekeinkre, ne csak a részleges érdekekre gondoljunk!
Ezt a megpróbáltatást tartsuk kedvező alkalomnak arra, hogy mindenki holnapját készítsük, senkit sem leselejtezve, mindenkiét! Mert egyben látás nélkül senkinek sem lesz jövője.
Ma Jézus fegyvertelen és lefegyverző szeretete feltámasztja a tanítvány szívét. Mi is, akárcsak Tamás apostol, fogadjuk be az irgalmat, a világ üdvösségét! És gyakoroljunk irgalmat a gyengébbekkel: csak így építhetünk új világot!



Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.04.19

Holy Mass and Regina Coeli Pope Francis 04.19 Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Jézus az autóban -Mihályi Miklós atya misézett
  2020-04-19 16:03:53, vasárnap
 
  Áll a tavaszi napfényben, a patinás templom előtt az atya. Mosolyog, olyan igazi, tiszta mosollyal, ahogyan csak kevesen tudnak. Szemben vele egy egész parkolónyi autó, benne családokkal. Senki nem száll ki, senki nem indulhat el a templom felé, nem ülhet be a padba. Az autó most a biztonság. Az atya pedig az, aki tűzön-vízen-koronavíruson át is megtartja a szentmisét. Húsvét után az irgalmasság vasárnapján is Mert ilyen az emberi agy: nem ismer lehetetlent. Ha pedig korlátok közé szorítják, akkor a legkreatívabb. A Szentlélek pedig ilyenkor mindig besegít.
Ez a fajta, problémát nem ismerő emberi képesség a járvány kitörése óta (is) számtalanszor megmutatkozott: miséztek már papok a hívek fényképeivel telerakott üres templomban, imádkoznak delente élő közvetítés formájában, és egyre több az online hittanóra is... most pedig itt van az autós mise egy Fejér-megyei kis településen, Előszálláson. Mihályi Miklós atya az autós mozik mintájára találta ki formabontó kezdeményezést, s ezzel bebizonyította: ha fontos ügyről van szó, annak egy világméretű járvány sem állhat útjába.
Nagyobb kép Link

Van egy történet egy jelentéktelen kis hajócsavarról, aki egy nap úgy dönt, pihen egyet, nem tartja tovább a hozzá rögzített két vaslemezt. Erre aztán kitör a pánik a hajón, mert kiderül, hogy ha ez az apró csavar nem teszi a dolgát, akkor még a hatalmas vasgerendák, sőt, az egész hajó szerkezete veszélybe kerül. Végül a csavar meggondolja magát, és annyit mond: ,,Maradok, ahol vagyok."
Ez a történet kiválóan példázza, hogy a legkisebb részletek, a legláthatatlanabb emberek, tettek pontosan ugyanolyan fontosak, mint a nagy, látványos dolgok, szavak. Sőt, sokszor fontosabbak is. Egy kis település apró közössége, egy szelíd kezdeményezés, egy, csupán néhány tucat ember számára lelki töltekezést adó ötlet is pontosan ugyanolyan súllyal, jelentőséggel bír, mint egy hatalmas, sok százezreket megmozgató esemény. Mert minden egyes tett számít, amit másokért teszünk, s minden egyes ember számít, aki felé megmozdulunk, lépünk egyet.
Mihályi Miklós atya kiváló ötlete elsősorban az előszállási hívők számára szép élmény, hiszen ők azok, akik ott ülnek az autóikban, látják az Oltáriszentséget, együtt lehetnek, de mégis biztonságban, s megkaphatják az atya áldását az egészségügyi előírások maximális betartása mellett. Ám, ha egy kicsit továbbgondoljuk a történetet, itt ennél sokkal nagyobb dologról van szó, nem csak egy falu közösségéről és a plébánosukról. Az előszállási autós mise lényege a kitartás, a közösségért való cselekvés, az akadályt nem ismerő gondolkodásmód, és a példamutatás. Hogy így is lehet. Hogy mindent lehet. És hogy Jézus nem csak mindenhol, de mindenhogyan is jelen van.
Kép linkje Link Beledobott egy kis kavicsot a nagy tóba. A kavics csak egy pillanatig látszott, de a tó minden egyes vízcseppjére hatással van még nagyon hosszú ideig. Jó lenne, ha minél többen példát vennénk róla, és tudatosítanánk, hogy mindig érdemes tenni, egy emberért is, tízért is, húszért is. Mert nem a tett ,,mérete" számít, hanem a tisztasága. Nem a látványossága, hanem épp a csendessége.
...... ........



...... ..........



Forrás: NEK 2020.04.19
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Ezen a napon megnyílik irgalmam mélysége”
  2020-04-19 15:52:38, vasárnap
 
  Az Isteni Irgalmasság vasárnapja. Április 19-én ünnepeljük idén az Isteni Irgalmasság vasárnapját, ebből az alkalomból idézzük fel az ünnep történetét.
........


Szent II. János Pál egész pápaságában központi helyet foglalt el az Isteni Irgalmasság gondolata. Már megválasztása után két évvel, 1980 adventjének kezdetén kiadta második, Dives in misericordia (Irgalomban gazdag Isten) kezdetű enciklikáját, mellyel mintegy programot is adott: ,,Minél inkább eltávolodik az ember Istentől és az irgalom misztériumától, s minél inkább elveszíti a világ eszméinek hatására az irgalom szó értelmét, az Egyháznak annál inkább joga és kötelessége, hogy »hathatós kiáltással« forduljon az isteni irgalomhoz." (96)
Milyen út vezetett a Dives in misericordia enciklikáig és az Isteni Irgalmasság vasárnapjának kihirdetéséig - II. János Pál pápa életében és az egyház 20. századi történetében?
Az irgalmasság gondolata és üzenete végig jelen van a Szentírásban - idézte fel kérésünkre győri látogatásakor e gondolatiság kezdeteit Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek. Majd így folytatta: a II. világháború előtt az Isteni Irgalmasság üzenete nagy erővel köszönt vissza Fausztina nővér életében és működésében. (Szent Faustyna Kowalska, vagyis Szent Fausztina nővér 1938. október 5-én hunyt el Krakkóban - a szerk.) Leírásra került: a világban nem lesz béke addig, míg nem fordulunk az Isteni Irgalmassághoz.
,,Az emberiség mindaddig nem talál békét, míg nem fordul bizalommal irgalmamhoz." (Szent Faustyna Kowalska: Napló 300)
A Fausztina nővér számára kinyilatkoztatott ígéretek valamiképp óvtak minket a II. világháború előtt - tette hozzá a krakkói érsek, aki negyven éven keresztül volt II. János Pál személyi titkára és barátja. - És most a világ újra visszafordul az irgalmasság felé. Ez az orvosság, a kegyelem a korunk veszélyes ideológiáival folytatott harcban. Talán Isten így ad útmutatást: azt üzeni, hogy irgalmasságához fordulva tudjuk a világ gondjait, problémáit orvosolni, gyógyítani.
Stanisław Dziwisz elmondta, Karol Wojtyła Krakkó Łagiewniki városrészének kőfejtőjében dolgozott, amely nagyon közel volt Fausztina nővér rendházához. Ott ismerkedett meg a II. világháború alatt titokban szemináriumba járó, munkásként dolgozó fiatalember, a későbbi pápa az irgalmasságnak ezekkel a Fausztina nővér számára kinyilatkoztatott jeleivel. És így válhatott az Isteni Irgalmasság az ő keresztény életének, papságának, püspökségének és pápaságának is középpontjává.
Az Isteni Irgalmasságnak két nagy szentje van: Fausztina nővér és II. János Pál pápa - hangsúlyozta Dziwisz bíboros.
Képen: Az Isteni Irgalmasság eredeti kegyképe (Vilnius)
...... ........... .............


,,Fausztina nővér a második világháború előestéjén halt meg. Életének ebben az utolsó időszakában kapta meg az Isteni Irgalmasság kinyilatkoztatását, s mindazt, amit megélt, leírta Naplójában. A második világháború túlélői számára Szent Fausztina Naplójának e sorai olybá tűntek, mint az Isteni Irgalomnak egy különleges, XX. század nézőpontjából megírt evangéliuma. A kortársak felfogták üzenetét, mégpedig éppen a második világháború során drámai módon felhalmozódott rossznak és a totalitárius rendszerek kegyetlenségének a tükrében. Mintha Krisztus azt akarta volna kinyilatkoztatni, hogy a rossz - amelynek az ember létrehozója és áldozata - elé állított végső korlát éppen az Isteni Irgalom. Ennek az irgalomnak természetesen része az igazságosság is, ám a világ és az ember történelme során az isteni tervben nem kizárólag az igazságosságé az utolsó szó. Isten mindig el tudja választani a jót a rossztól, s azt akarja, hogy mindenki üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére (vö. 1Tim 2,4): Isten a szeretet (1Jn 4,8). A Fausztina nővér előtt megjelent megfeszített és feltámadt Krisztus eme igazság legfőbb kinyilatkoztatása." (Az irgalom misztériuma. In: II. János Pál: Emlékezet és azonosság, Budapest, 2005, 58-62.)
Faustyna Kowalska boldoggá avatását II. János Pál pápa kezdeményezte, még Krakkó érsekeként, 1965-ben. Majd 1993. április 18-án, húsvét második vasárnapján, az eljárás elindítója immár pápaként avatta boldoggá Fausztina nővért. A szentté avatásra hét évvel később, 2000. április 30-án, ismét csak húsvét második vasárnapján került sor.
Képen: Szent Fausztina és Boldog Sopoćko
...... ..............


Ekkor hirdette ki a pápa a világ számára az Isteni Irgalmasság ünnepét is, e szavakkal: ,,Húsvét második vasárnapja ettől kezdve az egész egyházban az Isteni Irgalmasság vasárnapja nevet viseli." És a szentatya hozzátette, ezzel az üzenettel, az Isteni Irgalmasság üzenetével kívánja átvezetni az egyházat a harmadik évezredbe.
,,Egyetlen lélek sem nyerhet megigazulást, amíg nem fordul bizalommal irgalmasságomhoz. Ezért kell a húsvét utáni első vasárnapot irgalmasságomnak szentelni. A papok ezen a napon hirdessék a lelkeknek nagy és végtelen irgalmamat!" (Napló 570)
,,Ezen a napon megnyílik irgalmam mélysége: a kegyelmek tengerét árasztom minden lélekre, aki irgalmam forrásához közelít. Egy lélek se féljen közeledni hozzám..." (Napló 699)
II. János Pál pápa, az Isteni Irgalmasság üzenetének fáradhatatlan hirdetője volt. Imádságában is irgalomért fohászkodott.
,,Minthogy pedig az ima az egyetlen fegyver, amelyet a pápa használ, egy utolsó kérdést teszek fel neki, amelyben sok másik is benne foglaltatik, és amelyik e párbeszéd legrövidebb válaszát kapja. Azt kérdezem tőle, hogy milyen imát mond a világért? Ezt feleli: ,,Irgalomért könyörgök. Igen, irgalomért." (,,Ne féljetek!" - André Frossard és II. János Pál pápa párbeszéde, Budapest, 1986, 199.)
És a szentatya életével, pápaságával, betegségével és halálával is tanúságot tett Isten végtelen irgalmába vetett bizalmáról. Halála időpontja - 2005. április 2., az Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliája - által mindez még nyilvánvalóbb megerősítést nyert.
A lengyel pápát, ugyanúgy, ahogy ő Fausztina nővért, az Isteni Irgalmasság ünnepén avatta boldoggá XVI. Benedek pápa 2011-ben, majd szentté Ferenc pápa 2014-ben.
És a történet tovább folytatódik. Stanisław Dziwisz bíboros szavaival: ,,Ferenc pápa is az irgalmasságnak szenteli pontifikátusát." 2015. április 11-én, az Isteni Irgalmasság ünnepének vigíliáján tette közzé a szentatya az irgalmasság szentévét meghirdető, Misericordiae vultus kezdetű bulláját. A rendkívüli szentév - melynek mottója: ,,Irgalmasok, mint az Atya" - 2015. december 8-án kezdődött, és 2016. november 20-án, Krisztus Király vasárnapján zárul.
Ferenc pápa is fáradhatatlanul hirdeti Isten irgalmasságát. 2016. március 30-i katekézisében így tanított: ,,Isten nagyobb a bűnünknél! Az ő szeretete olyan óceán, amelybe megmerítkezhetünk az elsüllyedés veszélye nélkül: megbocsátani Isten számára azt jelenti, hogy nekünk adja azt a bizonyosságot, hogy ő sosem hagy el minket."
,,Nem tudom megbüntetni, még ha a legnagyobb bűnös is lenne, azt, aki irgalmamra hivatkozik, hanem felmentem őt mérhetetlen és kifürkészhetetlen irgalmamban. Mielőtt eljövök mint igazságos Bíró, előbb szélesre kitárom irgalmam kapuját. Aki nem akar az irgalom kapuján átmenni, annak igazságosságom kapuján kell áthaladnia." (Napló 1146)
Örökké irgalmas Istenünk, te lángra lobbantod a neked szentelt nép hitét, amikor évről évre visszatér Húsvét ünnepe. Növeld kegyelmedet, amelyet megadtál nekünk. Add, hogy méltóképpen megértsük, milyen csodálatos, hogy megtisztultunk a keresztvíz által, újjászülettünk a Szentlélekből, és elnyertük a megváltást Krisztus vére árán. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


Fotó: Lambert Attila; Opoka.org.pl; Vatikáni Rádió; SwietaFaustynaKowalska
...... ........


Borsodi Henrietta/Magyar Kurír 2020.04.19

*
- az irgalmasság rendkívüli szentévének logója
.....


A logó szemléletes egységbe foglalja a szentév alapgondolatát: ,,Irgalmasok, mint az Atya." Lukács evangéliumának hatodik fejezetében Jézus az ellenségszeretet témája kapcsán szólítja fel követőit: ,,Legyetek tehát irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas." (Lk 6,36) A logó az irgalmasság teológiai összegzéseként a Fiút mutatja, aki vállára veszi az eltévedt embert, felhasználva az ősegyház egyik nagyon kedvelt Jó Pásztor ábrázolását: Krisztus szeretete teljességre viszi a megtestesülés titkát a megváltással.

A logó kiemeli, hogy a Jó Pásztor az ember testét érinti meg annak mélységében, és szeretettel teszi ezt, hogy megváltoztassa az életét. Azonnal szembetűnik egy érdekes mozzanat: a Jó Pásztor végtelen irgalmassággal magára veszi az emberiséget, és összesimuló arcukon egyik szemük összekapcsolódik. Ezzel a ,,közös szemmel" együtt látnak: Krisztus Ádám szemével lát, Ádám pedig Krisztus szemével. Így minden ember felfedezheti Krisztusban, az új Ádámban a saját emberségét és a jövőt, mely reá vár, Krisztus tekintetében szemlélve az Atya szeretetét.
Az egész jelenet egy mandorla belsejében helyezkedik el. A mandula formájú fénykoszorú az ókeresztény és a középkori ikonográfiából ismert, és Krisztus kettős, isteni és emberi természetére utal. A három ovális koncentrikus kék színű kör, fokozatosan világosodva belülről kifelé, Krisztus mozgására utal, aki kiviszi az embert a bűn és a halál éjszakájából. Másfelől pedig a sötétebb színek mélysége a mindent megbocsátó atyai szeretet végső kifürkészhetetlenségére utal. Krisztus kezein és lábain a sebhelyek az értünk szeretetből vállalt szenvedésének nyomai. Krisztus erős, képes megtartani a vállán az elesett emberiséget, nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Lépteit az Útra helyezi, mert Ő, és egyedül Ő ismeri a hazafelé, az irgalmas atyai Ház felé vezető utat.
A függőleges helyzetű mandorlamotívum bal oldalán fut a szentírási idézet: ,,Irgalmasok, mint az Atya - Misericordes sicut Pater." A szentév logójának idézetét a világ különböző nyelveire is lefordították.



Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2015. május - Ferenc Pápa
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Húsvét 2. vasárnapja, az isteni irgalmasság vasárnapja 04.19
  2020-04-19 15:21:59, vasárnap
 
  Szentmise közvetítés a pécsi Belvárosi templomból

Videó Link


- Imádkozzunk a járvány megszűnéséért 04.19
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Irgalmasság vasárnap szentóra - Veszprém 04.19
  2020-04-19 15:19:30, vasárnap
 
  Az Isteni Irgalmasság vasárnapjának délutánján szentségimádást vezet Nagy Károly c. apát, kanonok a Szent Mihály Bazilikában.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Az Isteni Irgalmasság vasárnapja: - Angyalszó c. hetilap
  2020-04-19 15:13:54, vasárnap
 
  Szent Fausztina nővér magánkinyilatkoztatásaiban, látomásaiban párbeszédet folytatott az Úr Jézussal, melyben - a nővér naplója alapján - Jézus kérte, hogy húsvét utáni első vasárnapja legyen az isteni irgalmasság napja. II. János Pál pápa 2000. április 30-án kihirdette az isteni irgalmasság ünnepét az egész világra. Ugyanezen a napon szentté avatta Fausztina nővért. A lengyel Helena
Kowalska látomásában találkozott a szenvedő Krisztussal, aminek hatására 1925. augusztus 1-jén belépett a varsói Zytnia utcai az Irgalmasság Anyjáról nevezett rendbe. Ott a Faustyna Maria nevet kapta. A rendben kifogástalan, derűs életet élt. Imádságaiban következetesen együttműködött Jézussal, a lelkek megmentésének ügyében. Jézussal való beszédeit naplóban rögzítette. Részlet a naplóból, Jézus kéri Fausztinát: ,,Azt kívánom, hogy a képet (...) húsvét után az első vasárnap ünnepélyesen áldják meg.
Ez a vasárnap legyen az Irgalmasság ünnepe. (..) Kívánom, hogy az Irgalmasság ünnepe menedék és menekvés legyen minden lélek, főleg a szegény bűnősök részére. Ezen a napon megnyílik irgalmam mélysége, (...) Az a lélek, aki gyónáshoz és szentáldozáshoz járul teljes bűnbocsánatot
nyer, és mentesül a büntetés alól." Az isteni irgalom elnyerésének vannak további feltételei.
1) Teljes bizalom Isten jóságában;
2) Gyakorló felebaráti szeretet;
3) A szentgyónás utáni megszentelő kegyelem állapota, szentáldozás. Ezek a feltételek
azt tükrözik, hogy egyetlen lélek sem nyerhet megigazulást, amíg nem fordul Jézushoz bizalommal. (Mondta Jézus Fausztina nővérnek).
A pápa által kihirdetett ünnep ,,húsvét után az első vasárnap", azaz húsvét második vasárnapjára esik. Jézus megkérte Fausztina nővért, hogy amikor délután hármat üt az óra, bárhol is van, merüljön el az imában és igyekezzen elvégezni a keresztutat. Azért, mert ,,az irgalom ebben az órában nyílt meg teljesen a lelkek számára". Az imát az egész világnak, de főleg a szegény bűnösökért kérte Jézus.

(Forrás: Wikipédia)
Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia

Tamás tanulság tétele
Nagyobb kép Link
...... ........... .....


"Boldogok, aki nem látnak és mégis hisznek"
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Húsvét 2. vasárnapja, az isteni irgalmasság vasárnapja -
  2020-04-19 14:56:48, vasárnap
 
  Az Isteni Irgalom vasárnapján szeretettel, a gyermekeinkkel köszöntünk Déváról! Arra biztatlak, hogy öltsük magunkra mi is a Szentháromság drága népviseletét, az irgalmas szeretetet. A környezetünkben élő, ellenünk akarva, akaratlanul vétő embereknek hirdessünk mi is irgalmas szeretettel amnesztiát, közkegyelmet! Egymással szembeni tartozásunkat engedjük el nagylelkűen, ahogyan azt Megváltónk velünk szemben tette! Az irgalmatlan, magukat igaznak tartók kérlelhetetlen bosszúvágya, nem egyeztethető össze a kereszténységgel! Ez az ítélkező lelkület egy Krisztus előtti primitív hitvilág csökevénye, mely mindannyiunkat újból és újból megsebez!
Arra biztatlak, kérlek e szép napon, hogy csatlakozzunk lengyelországi testvéreinkhez, ahonnan e szép ünnep elterjedt! A szentmisénk végén mi is ajánljuk fel magunkat, egymást, világunkat az Isteni Irgalmasságnak!! Ott Krakkóban ma, az irgalmasságvasárnapi-mise végén áldás előtt, Jedraszewski érsek atya megismételi az isteni irgalmasságnak az egész világ felajánlását.
Arra kérlek, ott ahol vagy, akár lengyel testvéreinkkel együtt a szentmisét hallgatva, akár csendes magányodban mikor e levelet olvasod, szeretettel mondjuk el ezt a szép felajánlási imát: "Istenünk, irgalmas Atyánk, aki kinyilatkoztattad szeretetedet Fiadban Jézus Krisztusban és kiárasztottad ránk a vigasztaló Szentlélekben. Terád bízzuk ma a világ és minden ember sorsát. Hajolj le hozzánk bűnösökhöz, gyógyítsd meg gyöngeségünket, győzz le minden rosszat, engedd, hogy a föld minden lakója megtapasztalja Irgalmadat, hogy tebenned, háromságos egy Isten, mindig megtalálják a remény forrását. Örök Atya, Fiad fájdalmas szenvedéséért, és feltámadásáért, irgalmazz nekünk és az egész világnak. Ámen!"
Irgalmas szeretettel fürdetve világunkat hiszem, hogy nem csak bűneinktől szabadulunk meg, hanem az egész teremtett világ minden ártó dologtól, szennytől, vírustól megtisztul.
Szeretettel,
Csaba t. 2020 április 19

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Fekete István: Az Ima
  2020-04-19 14:54:05, vasárnap
 
  Az ima nálam nagyon régen kezdődött. Szinte emlékeim legelején. Ülök az ágyban és egy pár száraz, öreg kéz összefogja az enyéimet.

- Mondd, kisfiam...
És én mondtam utána az imát. Az ágy puhasága simogatott, az est zsongított, az álom a szemem körül járt és én mondtam az imát, és gyönge gyermeki képzeletemmel felemeltem lelkem az Istenhez.
Később - a diákévek kamaszos rohanásában - az ima a templomot jelentette, ahol elcsitultak a zűrzavaros vágyak, lassúra vált a lépés, tompán koppantak a szentelt kövek és az oltár előtt lobogó örökmécs mindig megmelegített, ha kinyújtottam feléje didergő kezemet. Ekkor már nem könyvből imádkoztam és nem is a régi kis imádságokat mondtam. A kivilágosodó értelem szavakat keresett, melyek újak, szépek voltak és csak az én örömömet, bánatomat, kérésemet vitték az Örökkévaló elé.
Aztán jött az előbbi világégés és mindig mélyen megrendített az imára zendült kürtök rivalgása s a térdre hullt harctérre induló századok halálos csendje, ahol szinte érezni lehetett az elhagyott otthonok felé szálló gondolatokat, aggódást, szeretetet, igazi imát, ami hangtalanul szárnyalt a halál felé induló férfiak lelkéből.
Ó, milyen kicsik és mégis mennyire férfiak voltak ezek a katonák, akik káromkodva ébredtek, káromkodva feküdtek és csak itt döbbentek rá, hogy az igazi kiállás hitben, vérben, fájdalomban, betegségben - és imádságban akár ezrek előtt a nyílt terek porában: az egyetlen és valódi férfiasság.
Aztán jött a zuhanás Trianon halálos völgyébe. Jött a megalázás, a szégyen, az elesettség, szegénység, járvány és jöttek az imák. Az egész nemzet megtanult imádkozni és nem szégyellték már a férfiak sem - egy-egy ,,szóra" - befordulni a templomba. Ezek a férfiak többnyire megjárták a harctereket és megtanulták, hogy egyetlen félelem örökös csak - nem halálfélelem, hanem az istenfélelem. És ahogy az imádság felé fordult a nemzet, úgy emelkedtünk ki a halálra ítéltség posványából.
Amilyen csendesek lettünk, olyan hangos volt körülöttünk a győztesek páholya, és amilyen fennhéjázók voltak ők, olyan alázatosak lettünk mi, mert akkor éreztük már, hogy az alázatosságnál nincsen nagyobb a világon. És elhallgatott körülöttünk az erőszak süvöltése, mert halkan szólni kezdtek a kassai harangok és meghallhatták az egész világon, amikor a dómban a magyarok Te Deum-ot imádkoztak. Nagy, szent pillanatokban mindig az ima volt velünk, mellettünk, értünk. Nagy örömökben, nagy sírásokban, csendben és viharokban: ima, ima. És most mégis mind több helyen hallom, olvasom, hogy valaki imádja a lencsefőzeléket, imádja a karóráját, imádja a kirándulást és a táncot. Préda lett ez a szó, melyet magyar paraszttól sohasem hallott senki, és elkopott lassan, mint a kocsmaküszöb.
Mindenki ,,imád" mindent. A lovát, a szeretőjét, a nyakkendőjét... megszentségtelenítve egy szót, az emberi lélek néma himnuszát, tisztaság, a kérés, a vigasz, a félelem, az istenkeresés egyetlen, utolsó felkiáltását, amikor már nincs semmi, de semmi segítség, mentsvár, csak az ima.
Ne imádj hát mindent, édes Magyarom, ne szórd lelked aranyát, nyelved szépségét a rombolás disznai elé, ne imádj semmit, csak az Istent, mert nem tudod, milyen idők jönnek és nincs az a vihar, mely elpusztíthatna, ha veled van az imádság és veled van az Isten.
/ Fekete István/

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 707 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1849
  • e Hét: 5439
  • e Hónap: 26122
  • e Év: 229035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.