Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
3. Gazdasági munkamegosztás (Síklaky István)
  2020-04-30 01:14:03, csütörtök
 
  A MUNKA ÜNNEPE előtt
Gazdaság és munkamegosztás

,,...Gazdaságnak egy embercsoport (család, falu, ország, emberiség) azon tevékenységeinek és intézményeinek összességét nevezzük, amelyek az emberek (a csoport tagjai) szükségleteinek kielégítését szolgálják.

Egy gazdasági rendszer igen fontos eleme, hogy milyen módon szerveződik a fejlett munkamegosztás. Az eddig tapasztalt két alapvető típus: /a/ tervutasításos, (diktatórikus) és /b/ szabadszerveződésű (piaci jellegű) együttműködés.

Bár mindkét típusra voltak és vannak sikeres és sikertelen példák, a társadalmi élet egyik legfontosabb természetjogi alaptételével: A MÁSOK ALAPJOGAIT NEM SÉRTŐ LEGNAGYOBB SZABADSÁG elvével csak a szabadszerveződésű gazdaságirányítás egyeztethető össze.
(A tervutasításos rendszer sikeres példái a múltban: a papkirályok vezette öntöző társadalmak; a dél-amerikai, jezsuiták szervezte indián "regressziók"; sikeres példák a jelenben: Kína, és a mamutcégek, amelyek több ezer ember együttműködését szervezik diktatórikusan. Példák a sikertelenségre: a Szovjet-birodalom és Észak-Korea gazdasága.)
*
A természetjog és a gazdasági hatékonyság néhány - első közelítésben egymással szembenálló - szempont összeegyeztetését kívánja meg:

• Ne hasson ösztönzés az egyéni tehetség, alkotóerő, szorgalom kibontakozása ellen. A sikeres vállalkozó, míg él, önállóan, bürokratikus beleszólások nélkül dönthessen az általa létrehozott termelő-szolgáltató egység működéséről.

• Érvényesüljön mindegyik induló generáció számára a vállalkozási esélyegyenlőség.

• A munkahelyeken is, ahol életünk nagyobbik részét töltjük, érvényesüljön a demokrácia, az önigazgatás, a - csak mások alapjogai által korlátozott - szabadság tendenciája.

A SZABADSZERVEZŐSÉGŰ GAZDASÁGBAN e szempontok jó hatásfokkal összeegyeztethetők.
*
A SZABADSZERVEZŐSÉGŰ GAZDASÁG nem más, mint klasszikus piacgazdaság, azaz - mint az előzőekben láttuk - egyenrangú, és nagyjából egyenlő erős szereplők versenyén alapuló munkamegosztásos csererendszer.

A mindennapi szóhasználat a mai főáramú világgazdaságot is piacgazdaságnak nevezi, ez azonban egyre kevésbé tekinthető piacgazdaságnak, mivel évről-évre egyre inkább kevés, túlerejével visszaélő gazdasági szereplő diktatúrájává válik.

Összefoglalóan: PIACNAK nevezzük azt az együttest, amelyet a rendszeres csere szereplői, egymáshoz való viszonyuk, a csere helye és módja alkotnak."
*
(Síklaky István: Létbiztonság és harmónia társadalma)
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2. Családi- és társadalmi munkamegosztás
  2020-04-30 01:11:40, csütörtök
 
  A MUNKA ÜNNEPE ELŐTT
A SZAKMAI MUNKÁT a társadalomba szerveződő emberek, az élet két alapvető helyszínén,
1. CSALÁDI- és
2. TÁRSADALMI munkamegosztásban végzik.
*
1,) A CSALÁDI MUNKAMEGOSZTÁS a családi élet működőképességének fenntartását szolgáló funkciók, feladatok családtagonkénti szétosztása és elvégzése.
Például: a háztartás- és a gyermeknevelés, az idős- beteg szülők otthoni gondozásának feladatai, melyek elvégzéséhez ma már egyre több szakértelemre van szükség.
A magyar családok többségében a "családfenntartó" még nem tudhat a társadalmi munkamegosztásban végzett munkájával annyi jövedelmet magáénak, melyből ezen szakemberek
- házvezető,
- gyermeknevelő,
- betegápoló ... stb
MUNKÁJÁT meg tudná vásárolni.
Ezért, ezek a családok egy újfajta, az ősi mintára emlékeztető, ÖNELLÁTÓ HÁZTARTÁSRA kénytelenek berendezkedni.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=278462&kid=1049194&sort=
*
Mint például, most a KARANTÉNOS időszakban!
*
Ez a nagy családokra, - ahol egy háztartásban több nemzedék él együtt, vagy gyermek felnevelésére, iskoláztatására vállalkoznak - fokozottan érvényes.
A család működőképességéért a családtagoknak meg kell tanulni a szakszerű ellátáshoz szükséges szakmai ismereteket! Már régóta szükség lenne olyan helyekre, intézményekre, ahol ezeknek az ismereteknek elsajátítására lehetőség nyílna - közpénzekből - természetesen.
*
(Folyt.köv.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1. Nem csak az számít munkának, amit mások adnak....
  2020-04-30 01:10:06, csütörtök
 
  KURVÁRA ELEGEM ABBÓL, HOGY 30 ÉVE TELJESEN HIÁBA ÍROM UGYANAZT, MINDEN MÁJUS 1-E ELŐTT!!!!!!!!!

A MUNKA ÜNNEPE ELŐTT

1. Nem csak az számít MUNKÁNAK, amit mások "adnak" az embernek

VANNAK, AKIK ÚGY GONDOLJÁK, HOGY "AZÉRT UTÁLTUK A RÁKOSI- ÉS A KÁDÁR RENDSZERT, MERT AKKOR DOLGOZNI KELLETT" - mármint a gyárakban!

Csakhogy, az addig a saját földjeiken gazdálkodó-MUNKÁLKODÓ parasztságtól, valamint a saját műhellyel- üzlettel rendelkező szakMUNKÁSOKTÓL a megélhetésüket biztosító földjeiket, műhelyeiket, üzleteiket vették el az államosítással!
*
Az ÁLLAMOSÍTÁS azt jelentette, hogy 1945 után mindent - ELLENÉRTÉK NÉLKÜL - kisajátított a magát szocialistának és ,,igazságosnak" hazudó hatalom.
Az ily módon ,,NINCSTELENNÉ" tett, 60 év feletti özvegy nagymamáimat kikiáltották Rákosi-ék INGYENÉLŐKNEK és azt harsogták, hogy:
- "AKI NEM DOLGOZIK, AZ NE IS EGYÉK!"
*
"RÉGEN VOLT!" Mondják egyesek és én sem foglalkoznék már vele, ha nem szembesülnék ezzel a fajta gondolkodással a mindennapjainkban MOST: a JELENBEN is!
EMLÉKEZTETŐÜL leírnám, hogy amikor NAGYMAMÁIM betegek lettek, csak úgy járt nekik az orvosi ellátás, ha valamelyik - akkor már gyári munkás, vagy a TSZ-ben dolgozó - felnőtt gyereke magához vette (ha volt hova, mert a lakásokat is kisajátították ellenérték nélkül)!. Minderről a lakóhelyi ,,LAKÓTÖMBI MEGBÍZOTT" kiállított egy "NINCSTELEN"-ségi bizonyítványt.
Ezek az idős asszonyok már alkalmatlanok voltak a gyárban végzendő bérmunkára. Ez azonban nem jelentette azt, hogy "NEM DOLGOZTAK"! Míg élt a férjük, addig
- segítették az ő szakmai- kenyérkereső tevékenységüket, A KÖZÖS vállalkozásukat és közben
- ellátták a gyerekeket,
- beteget gondoztak,
- háztartást vezettek.
A KÖZÖS jövedelmükből tartalékoltak öreg napjaikra. Csakhogy, közbejött a HÁBORÚ, ami sokuk- férjeik, felnőtt gyermekeik életébe került!
*
Majd, a háború utáni teljes kifosztásukat követően, a rokonokhoz kerülve, továbbra is
- ellátták a háztartást,
- gyerekeket, unokákat neveltek,
- beteget gondoztak... stb.
Ezért a tevékenységükért azonban nem járt nyugdíj, sem egészségügyi ellátás!

http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=278462&kid=1049195&sort=
*
Eltelt 74 év az én életemből is és én ugyanott tartok, ahol nagymamáim 1945 utáni években! Kisemmizett SENKI vagyok, aki ezen kívül semmi mást nem hagyhat gyermekeire, unokáira!!!!!!!!
*
Mindebből mi a tanulság? Az, hogy ideje lenne átértékelni a MUNKA fogalmát a közgondolkodásban is és a hivatalos életben is!
*
(Folyt. köv.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 89 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 158
  • e Hét: 995
  • e Hónap: 9599
  • e Év: 45540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.