Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Misevlog #nagyszombat/2
  2020-04-09 23:30:47, csütörtök
 
  Legutóbb a nagyszombati vigília igeliturgiájának végéhez értünk, most pedig a harmadik nagy résszel, a keresztség liturgiájával haladunk tovább.
Mi az a fehér hét? Mikor tartható meg a feltámadási körmenet? Finomabb-e a templomban megáldott étel?
Misevlog #nagyszombat/2

Mi a húsvéti vigília csúcspontja? Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Erdő Péter nagycsütörtök este: Aki mindent odaadott,
  2020-04-09 23:26:40, csütörtök
 
  Erdő Péter nagycsütörtök este: Aki mindent odaadott, az tőlünk is mindent kíván
Nemcsak a szabadidőnkből, nemcsak a feleslegünkből adhatunk másoknak, hanem adott esetben kötelesek lehetünk abból az időből, abból az energiából, abból az anyagi lehetőségből is adni, amire nekünk magunknak is szükségünk lenne. Csak így tudjuk legalább részben viszonozni Krisztus irántunk való szeretetét.
Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnájában egyedül - asszisztencia és koncelbrálók nélkül - mutatta be nagycsütörtök este, az utolsó vacsora miséjét. Az egyházi járványügyi előírás alapján a szentmisében elmaradt a lábmosás szertartása és az oltárfosztás.
1. Az evangéliumban a lábmosás történetét hallottuk Szent János titokzatos elbeszélése szerint. Miért mossa meg Krisztus a tanítványok lábát? Jelét adja ezzel alázatosságának és szeretetének tanítványai iránt. A Teremtés könyvében is hallunk egy különleges, étkezés előtti lábmosásról. Csakhogy ott Ábrahám hoz vizet a három angyal, vagy a három vándor képében megjelenő egyetlen Örökkévaló számára (Ter 18,4-5). Itt viszont a megtestesült Második Isteni Személy mossa meg egyszerű követőinek lábát. ,,Szavakkal kifejezhetetlen megtiszteltetés! Akit az egekben az angyalok imádnak, meghajlik a halászok lába előtt" - írja erről elragadtatva Páduai Szent Antal (PÁDUAI SZENT ANTAL, Nagyböjti szentbeszédek, ford. Stagl Bernadett, Budapest 2020, 294.). És mégis, van valami közös az angyali vándorok és az apostolok alakjában. Ábrahám vendégei Isten üdvözítő tervének következő nagy állomását, Izsák születését adták hírül. Az apostoloknak viszont az lesz a feladatuk, hogy az egész világnak hirdessék ennek a tervnek a beteljesülését Krisztusban (Uo.).
De nem kíván Jézus túl sokat az apostoloktól? Vagy akár tőlünk, kései tanítványaitól? Hiszen néhány órával később a társai elalusznak az Olajfák Hegyén. Aztán elmenekülnek, Jézust pedig magára hagyják. Majd beköszönt körülöttük a csend. Őket szánta Jézus arra, hogy hirdessék tanítását és örömhírét? Az elfogatás, a kereszthalál elcsendesítette őket. Néha mi, mai követői is a félelem és a bizonytalanság csendjében élünk. Majd Pünkösdkor oldódik meg a tanítványok nyelve a Szentlélek hatására, akkor lesznek az Örömhír bátor hirdetőivé. De Jézus tudta, mi lakik az emberben. Tudta, hogy Péter is még kakasszó előtt háromszor tagadja meg. Ezért hagyta itt Testét és Vérét közöttünk, ezért akarta, hogy az Eucharisztia áldozata mindig jelenvaló esemény legyen az Egyházában és a világban. Nem csupán halványuló emlékezés vagy nosztalgia, hanem mindennapi kenyér, az úton járók eledele, áldozat, táplálék és szent jelenlét.

2. A mai estén az Eucharisztia alapítását ünnepeljük. Micsoda húsvéti vacsora volt az! Micsoda beszéd ez? A kenyérről mondja Jézus, hogy a teste, és a borról, hogy a vére. És értünk adja a testét. A bor pedig a szövetség vére, az Újszövetségé. És maga Jézus az áldozat. A kereszten, majd pénteken! De már jelen időben, jelenvalóként ott van az emeleti teremben a másnapi áldozat. És jelenvalóként van itt azóta is mindig a szentmisében, a történelmi jelenben a hajdani esemény, amely örök. Az esemény, amely térben-időben zajlott, de szét is feszíti a tér és idő határait. Az esemény, amely nem vagy konkrét pillanatban lejátszódott, reális történet, vagy örök megvalósulás, hanem egyszerre mind a kettő, mert Isten más dimenzióban létezik, mint az anyagvilág. De itt van most is, működik a világban, és közben mérhetetlenül túl is van mindenen, amit érzékelünk, vagy akár gondolhatunk. Minden szentmise a világmindenségen túli, isteni valóság különleges megjelenése köztünk. Más, mint Isten általános jelenléte mindenütt a világban. Több annál. Sajátosan krisztusi, olyan isteni jelenlét, amely egy konkrét emberrel lényegi egységben van. Benne tehát gyökeresen másképp és mérhetetlenül inkább jelen van az Isten, mint bárhol egyebütt a világban. És ez a Krisztusban való isteni jelenlét újul meg és marad közöttünk az Eucharisztiában. Az Oltáriszentségben Krisztus mindent nekünk ajándékozott. Már amikor embertestet öltött, kiüresítette önmagát (Fil 2,7). Úgy látszott, mintha megszűnt volna Isten lenni. Amikor pedig meghalt a kereszten, de az Oltáriszentségben köztünk maradt, úgy tűnt, mintha megszűnt volna embernek lenni is (ALEXOVICS Basilius, Vasárnapi prédikátziók. Nyári rész, 2Posonyban 1807, 29.). Ezért mondja Aranyszájú Szent János, hogy az Oltáriszentség szinte a megtestesülés kiterjesztése (Uo.).

3. A tanítványok pedig megérezték ezt, és annyira a hatása alá kerültek, hogy az Egyház máig nem felejti. A keresztény nemzedékek megértették, hogy aki mindent odaadott, az tőlünk is mindent kíván. Szent Cyprianus vértanú püspök szerint a szentáldozás felkészülés a vértanúságra. Mi is tudjuk, hogy Krisztus mellett a szívünkben nem lehet helye a haragnak, a türelmetlenségnek, az önzésnek, a bűnös szándéknak, a kevélységnek, a bosszúállásnak és a nagyravágyásnak. De a többi ember iránti segítő szeretetben is törekedhetünk a teljességre. Nemcsak a szabadidőnkből, nemcsak a feleslegünkből adhatunk másoknak, hanem adott esetben kötelesek lehetünk abból az időből, abból az energiából, abból az anyagi lehetőségből is adni, amire nekünk magunknak is szükségünk lenne. Csak így tudjuk legalább részben viszonozni Krisztus irántunk való szeretetét. Ez a mondat máskor talán általános bátorításként hangzott. Most viszont egészen konkrét tartalma van. Kérjük Krisztus Urunkat, járjon velünk ezekben a nehéz időkben, segítse a betegeket, a hozzátartozókat, az egészségügy dolgozóit, de azokat is, akik a szállításban, a takarításban, az ellátás biztosításában vagy akár a szervezés, a rendfenntartás, a tömegtájékoztatás területén vagy másutt állnak helyt mindnyájunkért. Segítsen minket is, hogy felelős szeretettel éljünk és szilárdan bízzunk benne, mert ő velünk marad, vállalja sorsunkat, és minket is örök életre és boldogságra hív.
Imádunk téged, Krisztus és áldunk, mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Erdő Péter bíboros nagycsütörtökön nem mutatott be olajszentelési szentmisét - egy későbbi időpontban lesz megtartva - annak hagyományos időpontjában videóüzenetben fordult a papsághoz és a hívekhez.
...... ............




Magyar Kurír 2020.04.09
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
II. János Pál pápa homíliája Jeruzsálemben, az Utolsó Vacsor
  2020-04-09 22:55:56, csütörtök
 
  II. János Pál pápa homíliája Jeruzsálemben, az Utolsó Vacsora termében bemutatott szentmisén.

Szentföldi látogatás
2000. március 20-26.
,,Ez az én testem."
Az emeleti terembe összegyűlve hallottuk az Utolsó Vacsora evangéliumi elbeszélését. Hallottuk a szavakat, melyek Isten Fia megtestesülése misztériumának mélyéből fakadnak. Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte, majd tanítványainak adta e szavakkal: ,,Ez az én testem." Istennek népével kötött szövetsége az Ő Fia, a testté lett Örök Ige áldozatában éri el csúcspontját. Most teljesednek be a régi próféciák: ,,Áldozatot és fölajánlást nem akartál, de testet alkottál nekem... Íme, eljövök, hogy megtegyem, ó Isten, a te akaratodat..." (Zsid 10,5-7). A megtestesülésben Isten Fia, aki egy az Atyával, emberré lett és testet kapott Szűz Máriától. Most, a halála előtti éjszakán mondja apostolainak: ,,Ez az én testem, mely értetek adatik áldozatul".
Nagy megindultsággal halljuk újra ezeket a kétezer évvel ezelőtt elhangzott szavakat. Azóta nemzedékről nemzedékre ismételték azok, akik a papszentelés által részesei lettek Krisztus papságának. Így maga Krisztus ismétli állandóan e szavakat papjai szava által a világ minden helyén.
,,Ez az én vérem kelyhe, az új és örök szövetségé, mely értetek és mindenkiért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre."
Engedelmeskedvén Krisztus parancsának az Egyház megismétli e szavakat az Eucharisztia ünneplése közben. E szavakat, melyek a Megváltás misztériumából fakadnak. A húsvéti vacsora közben az emeleti teremben Jézus kezébe vette a borral teli kelyhet, megáldotta és odaadta tanítványainak. Az ószövetségi húsvét szertartásának egyik mozzanatát végezte, de Krisztus, az új és örök szövetség főpapja szenvedésének és halálának üdvözítő misztériumát hirdette ki e szavakkal. A kenyér és a bor színe alatt Teste és Vére áldozatának szentségi jeleit alkotta meg.
,,Kereszted és föltámadásod által válts meg minket, világ Üdvözítője!" Minden szentmisében hirdetjük a ,,hit misztériumát", mely kétezer éven át táplálta és fönntartotta az Egyházat, mely a világ üldözései és Isten vigasztalásai közepette járja a maga zarándokútját, s hirdeti az Úr halálát és föltámadását, amíg el nem jön... (vö. LG 8). Ma bizonyos értelemben Péter és az apostolok tértek vissza utódaikban ide, az emeleti terembe, hogy megvallják az Egyház örök hitét: ,,Krisztus meghalt, Krisztus föltámadott, Krisztus vissza fog térni". A mai liturgia első olvasmánya az első keresztény közösség életéről szólt. A tanítványok ,,állhatatosan kitartottak az apostolok tanításának hallgatásában és a testvéri közösségben, a kenyértörésben és az imádságban" (ApCsel 2,42).
Kenyértörés. Az Eucharisztia egyrészt az új és örök szövetség közösségének lakomája, másrészt áldozat, mely megjeleníti a kereszt üdvözítő hatalmát. Az Eucharisztia misztériuma kezdettől fogva mindig kapcsolódott az apostolok tanításához és követéséhez, valamint Isten Igéjének hirdetéséhez, mely először a prófétákban, majd egyszer s mindenkorra Jézus Krisztusban hangzott el (vö. Zsid 1,1-2). Mindenütt, ahol hirdetik e szavakat: ,,ez az én testem" és hívják a Szentlelket, az Egyház erősödik az apostolok hitében és az egységben, melynek eredete és köteléke a Szentlélekben van.
Szent Pál, a pogányok apostola, világosan megértette, hogy az Eucharisztia, amennyiben részesedés Krisztus Testében és Vérében, a lelki közösség misztériuma is az Egyházban. ,,Mi ugyanis sokan egy kenyér, egy test vagyunk, mivel mindnyájan egy kenyérből részesülünk" (1Kor 10,17). Az Eucharisztiában Krisztus, a Jó Pásztor, aki életét adta nyájáért, jelen van Egyházában. Mi más az Eucharisztia, ha nem Krisztus szentségi jelenléte, amikor egy kenyérből és kehelyből részesednek valamennyien? Ez a jelenlét az Egyház legnagyobb gazdagsága.
Az Eucharisztia által Krisztus építi az Egyházat. A kezek, amelyek az Utolsó Vacsorán megtörték a kenyeret a tanítványoknak, a kereszten kitárultak, hogy minden népet összegyűjtsenek az Atya örök Országában. Az Eucharisztia ünneplése által Krisztus - folyamatosan - valóban Testének tagjaivá tesz férfiakat és nőket.
,,Krisztus meghalt, Krisztus föltámadott, Krisztus vissza fog térni". Ez a ,,hit misztériuma", melyet minden szentmisében hirdetünk. Jézus Krisztus, az új és örök szövetség főpapja tulajdon vérével váltotta meg a világot. Föltámadva a halálból előre ment, hogy helyet készítsen nekünk az Atya házában. A Szentlélekben, aki Isten szeretett fiaivá tett minket, Krisztus testének egységében örvendező reménnyel várjuk az Ő visszatérését.
A Nagy Jubileum éve különleges alkalom a papok számára, hogy elmélyedjenek az oltáron ünnepelt misztérium szemlélésében. Ezért az idei nagycsütörtöki levelet a papok számára itt, az emeleti teremben szándékozom aláírni, ahol Jézus Krisztus egyetlen papsága alapíttatott, melynek mi mindnyájan a részesei vagyunk.
Jeruzsálemben, az emeleti teremben ünnepelve az Eucharisztiát, minden idők és bármely földrajzi hely Egyházával egyesülünk. Egységben a Fővel a századok folyamán közösségben vagyunk Péterrel és a többi apostollal és utódaikkal. Egységben Máriával, a szentekkel, a vértanúkkal és minden megkeresztelttel, akik a Szentlélek kegyelméből éltek, bátran mondjuk: Marana tha!, Jöjj el, Úr Jézus! (vö. Jel 22,20). Vezess el minket és mindazokat, akiket kiválasztottál a kegyelem teljességére, örök Országodba! Ámen.

2000. március 23.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Nagycsütörtök, avagy 2020 online
  2020-04-09 22:53:10, csütörtök
 
  Katolikus ma oldalon Link

Facebook oldali Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Ternyák Csaba üzenete a papságnak
  2020-04-09 22:45:53, csütörtök
 
  Ternyák Csaba egri érsek mint minden évben, idén is hívta a paptestvéreket a krizma szentelési szentmisére, most azonban, a rendkívüli helyzet miatt ez halasztást szenved. A főpásztor levelet írt a papságnak, melyet a Szent István Televízió nézőivel is megosztott.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Nagycsütörtöki szertartás - Százhalombatta 04.09
  2020-04-09 22:42:16, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Tízezer ajándékmaszk érkezett kínai testvér kerületünkből
  2020-04-09 22:35:31, csütörtök
 
  XI. ker. Új Buda önkormányzat
A személyes jó kapcsolat okán és az Európa Kapuja V4-Kína Egyesület közreműködésének köszönhetően több ezer védőmaszkot kaptunk Jiaxing város Xiuzhou kerületétől. Az arcmaszkok a kerületi felnőtt- és gyermek háziorvosokhoz, illetve minél szélesebb körben a lakossághoz fognak eljutni. Köszönjük nekik a segítséget!

Telefonon keressük fel azokat, akiknek segítségre lehet szüksége.
Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a mostani helyzetben se maradjon senki magára, ezért a 65 év felettieket telefonon is felkeressük, hogy megfelelő tájékoztatást adjunk nekik, és felajánljuk segítségünket bevásárlásba, gyógyszerek beszerzésében.
Vigyázzunk egymásra!
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Nagycsütörtök Csaba testvérrel 12.00-tól Déva 04.09
  2020-04-09 22:02:51, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Szentségimádás nagycsütörtökön Déva 04.09
  2020-04-09 21:57:27, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Nagycsütörtök éjjeli virrasztás a kápolnában Déva
  2020-04-09 21:53:15, csütörtök
 
  A tömbház alatt van egy kis magán kápolnánk Déván, a Saraftai özvegyasszony tiszteletére rendeztük be hosszú évekkel ezelőtt! Ma az esti szentmise után bezárjuk a templomot és itt fogunk imádkozni, virrasztani, ez lesz a mi csendes Getszemáni kertünk. Ide várjuk az internet jóvoltából a gyerekeinket, kollégáinkat és mindazokat kik lelkük mélyén Megváltójuk társaságára vágynak! Imádságos szeretettel, Csaba t.
...... ..........



Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 707 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10329
  • e Hét: 21959
  • e Hónap: 55113
  • e Év: 288860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.