Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Virtuális utazás Szentmise Csaba testvérrel 05.12
  2020-05-12 16:37:37, kedd
 
  Istenünk, kérünk, hallgasd meg Szent Pongrác közbenjárásában bizakodó Egyházadat, és add, hogy vértanúd könyörgésére mindig biztonságban éljünk, és odaadó szívvel szolgáljunk Téged.

Videó Link

...... ........... ........



...... ..........



- Virtuális Zarándoklat a dévai kamaszoknál!
Oly sok "szakember" állítja, hogy a mai fiatalok egészen mások, mint a régiek, hogy most X,Y, Z generációk, meg indigó gyerekek születnek a földre! Meg vagyok győződve, hogy se nem jobbak, se nem rosszabbak a mai fiatalok, mint amilyenek a régiek voltak. Isten nem fáradt bele a teremtésbe! Ő se régebb, se ma nem teremt selejtet, minden egyes gyermek a Teremtő Isten remekműve, egy csoda, melyet lehet szépen nevelni, kibontakoztatni, de össze is lehet törni, be is lehet piszkítani. Ezért is mondta Jézus, hogy "Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül,... jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik. Mt 18,6 Persze, mint minden embernek a mai fiataloknak is van szabad akarata, nos, hogy ezt ők mire is használják ez a nagy kérdés. De gyertek tegyük fel ezeket a kérdéseket a dévai fiúknak!
Szentmise! Ma egy tizenéves kamaszt, egy úgynevezett "fagyosszentet" hívunk segítségül, mint Isten legyőzhetetlen bajnokát! Pongrác, a szüleit korán elvesztette, s a tizennégy éves fiú nagybátyjával, Dénessel Phrügia-i hazájából Rómába költözött. .... Szívesen barangolt a szabad természetben, szerette a virágokat, az állatokat. De az embereket is. Társaival barátságban élt, még akkor is, ha azok rabszolgák voltak. Egyszer egy tanyán idős emberrel találkozott, Marcellinusz pápával, aki ott bujkált a birtokon. A találkozásból ismeretség, majd barátság lett. Nemsokára Pongrác is, nagybátyja is megkeresztelkedett.
Dénes, a nagybátyja halála után a keresztény közösség vette pártfogásába, majd a Diocletianus féle egyházüldözésben elfogták, s a császár elé vezették. A legenda szerint a császár megsimogatta arcát, és barátságos szóval kérte, hagyjon föl "babonaságával". Pongrác félelem nélkül a szeme közé nézett, és ezt mondta: "Éveim szerint ugyan gyermek vagyok, mégis az enyém az én Uramnak, Jézus Krisztusnak az igazsága és ereje. Ezért a te intelmed nekem annyi, mintha az a festett kép beszélne ott a falon. Az istenek, akiknek imádását nekem parancsolod, csalók voltak. Nővéreiket meggyalázták és szüleiket sem kímélték. Ha ma egy hivatalnokod ilyen tetteket követne el, azon nyomban megöletnéd. És te nem röstelled, hogy ilyen isteneket imádsz?" A legenda szerint erre a császár nem tudott mit mondani, csak intett, hogy a bátor fiút a Via Aurelia mentén fejezzék le. Temetetlenül hagyott holttestét egy bátor nő temette el.
Tisztelete az egyházban hamarosan elterjedt, Szümmakhosz pápa Via Aurelián lévő sírja fölé bazilikát emeltetett. Ünnepét sokáig együtt ünnepelték Szent Nereussal és Szent Achilleussal, de a Római Naptár 1969-es reformja után ünneplését külön választották. Neve 1595-től a Római Kánonban is elhangzik. Szent Pongrácot a tizenkét segítő szent, illetve a Fagyosszentek közé sorolják. Tiszteletét Szent Bonifác terjesztette el Európában. Ereklyéinek egy része Londonban található meg a Saint Pancras negyedben, a Saint Pancras Old Church templomban.

19.00 - Szentségimádást tartunk a kamaszokért, az utánunk jövő generációkért szeretnénk imádkozni!
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Húsvét 5. hét hétfő Csíksomlyó 05.11
  2020-05-12 16:35:12, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Szent Antal nagy kilenced - Csíksomlyó 05.12
  2020-05-12 16:33:19, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Hittanóra Csaba testvérrel- 2020.05.12 Déva
  2020-05-12 12:24:49, kedd
 
  Videó Link

Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM Ép testben ép lélek
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Imádkozzunk a járvány megszűnéséért - Pécs 05.12
  2020-05-12 12:20:43, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Imádkozzunk együtt napról napra a járvány megszűnéséért kedd
  2020-05-12 12:18:28, kedd
 
  Videó Link

Budapest Szent Lőrinc - templom 2020.05.12
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Májusi fagyosszentek - Új Buda
  2020-05-12 09:04:11, kedd
 
  A fagyosszentek a naptár szerint május 12-14 között a Pongrác, Szervác, Bonifác napokhoz, illetve a május 25-i Orbán naphoz fűződik. Sőt, egyes vidékeken Zsófia napját (május 15.) is fagyos napnak tartották.
A magyar népi megfigyelés szerint ekkor a már melegedő időt hirtelen sarkvidéki hideg zavarja meg, amikor a hajnali fagyok nem kedveznek az éppen sarjadó növényeknek. A kényesebb palántákat, az uborkát, paradicsomot, babot éppen ezért fagyosszentek után ültették.
A hagyomány szerint ők a Krisztus utáni 3-4. században élt három szentéletű férfi, aki a keresztény hitéért halt mártírhalált. Más források azt állítják, hogy a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták.
A néphitben fennmaradt legendák alapján Pongrác a kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Az ő bosszújuknak köszönhető, hogy évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést.
Egyes vidékeken úgy tartják, hogy a szentek jóságosak is tudnak lenni, mert ha ezen a napon kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.
Ezek a hiedelmek még a naptárreform előtt keletkeztek, ám a megfigyelésnek van meteorológiai alapja. A naphoz fűződő népi szólások:
Sok bort hoz ám a három ,,ác", (Pongrác, Szervác, Bonifác), ha felhőt egyiken se látsz!
Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, fagyot ráz!

Pongrác, Szervác, Bonifác, Zsófia is lehet gyász!
Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!
Ha Orbán nevet, a szőlő sír.
Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.
Amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz.
Ha Orbán napja szép, úgy bő lesz az esztendő.
Bizony, mostanában tréfás kedvében van az időjárás és nem tudhatjuk, mit hoznak idén a fagyosszentek.
...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
A Szentírás üzenete - 2020.05.12.
  2020-05-12 08:59:31, kedd
 
  Dr. Székely János megyéspüspök gondolatai

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szent Pongrác vértanú 05.12
  2020-05-12 08:29:23, kedd
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
Boldogok, akik hivatalosak a Bárány menyegzős lakomájára!
Én, János, látomásomban nagy sereg örömujjongását hallottam a mennyben. ,,Alleluja! Üdv, dicsőség és hatalom Istenünknek!" És a trónról szózat tört elő, amely így szólt: ,,Dicsérjétek Istenünket, ti, összes szolgái, és akik félve tisztelitek őt, kicsinyek és nagyok." Amit hallottam, úgy hangzott, mint hatalmas tömeg moraja, mint nagy vizek zúgása, mint zengő mennydörgés robaja: ,,Átvette uralmát Urunk, mindenható Istenünk, örvendezzünk, ujjongjunk és dicsőítsük őt, mert elérkezett a Bárány menyegzőjének napja; már fel is készült menyasszonya. Megadatott neki, hogy ragyogó fehér gyolcsba öltözzék." - A gyolcs a szentek igaz tetteit jelenti.
Akkor így szólt hozzám az angyal: ,,Jegyezd fel! Boldogok, akiket meghív menyegzős lakomájára Jézus, az Isten Báránya!"
Ez az Isten igéje. Jel 19,1.5-9a

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Országa titkait a mennyei Atya elrejtette a bölcsek és okosak elől, de feltárta a kicsinyeknek.
Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta:
Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.
Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű - és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.
Ezek az evangélium igéi. Mt 11,25-30

- Wikipedia oldalon Link

- Magyar kurír 2010. május 12 Link
Egy napon katonák fogták el, s Diocletianus császár elé vezették, aki keresztény hite megvallása miatt lefejeztette a hitvalló ifjút.
Szervác Rajna-vidéki püspök (384), Pongrác és Bonifác (303) ókeresztény vértanúk. Alakjukat és emléknapjukat (május 12., 13., 14.) fagyosszentek néven tartja számon a közép-európai, így a magyar néphagyomány is, mivel az évszázados tapasztalat szerint ebben az időszakban hirtelen hűvösre fordul az időjárás, sokszor fagyot is hozva, amely tönkreteheti a sarjadó rügyeket s a vetést.

- Katolikus rádió Link

- Időjósló néphit: kik is a fagyosszentek? Link

- Jeles napok oldalon Link

- A fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2020. május 12.
  2020-05-12 08:17:40, kedd
 
  Az utolsó napok jeleneteiben és a húsvéti eseményekben többször halljuk Jézustól: ,,békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek" (Jn 14,27). Egy legenda szerint a lateráni bazilika fölszentelésekor az Isten Báránya harmadik invokációjára megjelent Jézus, és maga mondta: ,,Békesség nektek!" A béke, amit az Úr ad, nem a jólétből vagy a kiegyezésből fakad, a forrása Krisztus jelenléte. Az üldözött keresztények példája ennek legjobb alátámasztása, akikről sokan tapasztaljuk, hogy a háborús viszonyok, az embertelen erőszak közepette is milyen békét árasztanak egy-egy találkozás alkalmával, mert a szorongattatás megtanítja őket arra, ne pacifisták, hanem a béke Forrásával közösségben maradók legyenek.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7527
  • e Hét: 19157
  • e Hónap: 52311
  • e Év: 286058
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.