Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Ferenc pápa: „Száz évvel ezelőtt az Úr meglátogatta ..
  2020-05-18 23:42:34, hétfő
 
  Ferenc pápa: ,,Száz évvel ezelőtt az Úr meglátogatta az ő népét
Május 18-án, hétfőn reggel 7 órakor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában, Szent II. János Pál síroltára fölött mutatott be szentmisét a néhai lengyel egyházfő születésének centenáriuma alkalmából
Koncelebrált Angelo Comastri bíboros, a Szent Péter-bazilika főpapja, a pápa vatikánvárosi helynöke; Konrad Krajewski bíboros, a pápa főalamizsnása; Piero Marini érsek, aki 18 éven át II. János Pál főszertartás mestere volt, valamint Jan Romeo Pawłowski prelátus, az Államtitkárság harmadik tagozatának főosztály vezetője, a Szentszék diplomáciai személyzeti felelőse.
Ferenc pápa a szentmise bevezető könyörgésében így imádkozott: ,,Irgalomban gazdag Istenünk, aki Szent II. János Pál pápát egész Egyházad vezetésére szólítottad, add meg nekünk, hogy tanításának erejéből merítve bizalommal nyissuk meg szívünket Krisztusnak, az ember egyetlen Megváltójának üdvözítő kegyelme előtt."
,,Az Úr szereti az ő népét" - emlékeztetett homíliájában a Szentatya. - Amikor Izrael népéhez e szeretet jegyében küldött prófétát Isten, így szólt: ,,Az Úr meglátogatta az ő népét, mert ő szereti azt." Ugyanezt mondta a nép is, amikor Jézust követve látták csodás tetteit: ,,Az Úr meglátogatta az ő népét." Ma ezt mondhatjuk:
,,Száz évvel ezelőtt az Úr meglátogatta az ő népét, elhívott egy embert, felkészítette arra, hogy püspök legyen, és hogy vezesse az Egyházat. Az Úr szereti a népet, az Úr meglátogatta a népét, és pásztort küldött számára."
A továbbiakban Ferenc pápa a jó pásztor alakjának három vonását emelte ki, melyek - miként hangsúlyozta - Szent II. János Pálra is igazak: imádság, közelség a néphez, az igazság szeretete. II. János Pál pápa az Isten embere volt. Nagyon sokat imádkozott rendkívül sok munkája ellenére, amivel az Egyházat vezette. Nagyon jól tudta, hogy a püspök első feladata az imádság, ,,ezt jól tudta, és meg is tette". Amikor egy püspök este lelkiismeret-vizsgálatot tart, meg kell kérdeznie magától, hogy hány órát imádkozott. A püspök az ima embere - szögezte le Ferenc pápa.

- A püspök második vonása a közelség. II. János Pál pápa nem távolodott el a néptől, sőt a nép keresésére indult, és az egész világot körbejárta, hogy megkeresse és rátaláljon. S közben közel került hozzá. Ez a közelség Isten egyik vonása a népével kapcsolatban - mondta Ferenc pápa. Majd Isten szavára emlékeztetett, melyet az Úr a népéhez intézett: ,,Nézd, melyik népnek vannak olyan istenei, melyek olyan közel vannak hozzád, mint én." Isten közelsége a népéhez Jézusban válik szorossá és erőssé - szögezte le a Szentatya. - A néphez közeli pásztor, szemben azzal, aki nem pásztor, hanem egyházi méltóság. Lehet, hogy jó, de nem pásztor. Szent II. János Pál a közelségről mutatott példát. ,,Közelség a nagyokhoz, közelség a kicsikhez, a közeliekhez és a távoliakhoz, de mindig közel!"

- A harmadik vonás az igazságosság szeretete. De a teljes igazságosságé! - hangsúlyozta Ferenc pápa. Kiemelte: II. János Pál olyan ember volt, aki akarta az igazságosságot, a szociális igazságosságot, a népek igazságosságát, mely megszünteti a háborúkat. Az irgalmasság embere volt, mert az igazságosság és az irgalmasság egymás nélkül nem léteznek. Az ember igazságosságáról és irgalmasságáról szólva gondoljunk arra, mennyi mindent tett Szent II. János Pál pápa azért, hogy megértsék az emberek Isten irgalmasságát. Előmozdította a Szent Fausztina iránti tiszteletet, melynek liturgikus emlékezetét ma az egész Egyházra kiterjesztették.
Megérezte, hogy az irgalmasság Isten igazságosságának arca, ,,és ezt az adományt hagyta ránk: igazságos irgalmasság és irgalmas igazságosság" - hangzott el Ferenc pápa homíliájában, a Szent II. János Pál pápa születése centenáriumán bemutatott szentmisén.


Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
...... ........


Magyar Kurír 2020.05.18
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
II. János Pál pápa: A Forrás
  2020-05-18 23:36:29, hétfő
 
  ...... ..........



Erdei ösvény kanyarog tova
a hegyi patakok ritmusára...
Ha a forrásra akarsz lelni,
a magasba kell törnöd, az árral szemben.
Viaskodj, kutasd, ne hátrálj meg,
tudod, hogy itt kell lennie valahol -
Hol vagy hát, forrás?... Hol vagy hát, forrás?!

Csend...
Csermely, te erdei csermely,
tárd fel előttem
eredeted titkát!

(Csend - miért, hogy hallgatsz?
Mily gondosan elrejtetted előlem eredeted titkát.)

Engedd megnedvesítenem ajkam
a forrás vizével,
engedd megéreznem üdeségét,
éltető üdeségét.


(Forrás: II. János Pál pápa: Római triptichon; Új Ember Kiadó, 2003, ford.: Zsille Gábor)
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Karol Wojtyła: Invokáció
  2020-05-18 23:34:09, hétfő
 
  INVOKÁCIÓ,
VAGYIS KIÁLTÁS AZ EMBERHEZ, AKIBEN TESTET ÖLT A TÖRTÉNELEM

Hozzád kiáltok, Ember, Téged kereslek - akiben
testet ölt az emberi történelem.
Hozzád megyek, és nem mondom: ,,jöjj",
csak egyszerűen ,,légy",

légy ott, ahol nem látták meg az emberben az Embert,
hogy lelke, szíve, vágya van és szenved és akarni tud,
ott, ahol elnémították az érzelmeit és égett a legszentebb szemérem -
légy te örök Szeizmográfja annak, aki láthatatlan, s mégis Létező.
Ember, akiben együtt van minden emberi mélység és emberi nagyság,
akinek bensejében nincs semmi teher és homály, csak szív.

Ember, akiben mindenki megleli a legtisztább szándékot
és saját tetteinek gyökerét: élet és halál gyújtópontját az emberi sorsban,

Hozzád - Ember -, Tehozzád érkezem a történelem sekély folyamán,
közel minden emberi szívhez, közel minden emberi gondolathoz
(a történelem - gondolatok szövevénye és szívbénulás).
Az egész történelemben keresem a Tetted,
kutatom mélységedet.


(Forrás: A bennem növekvő ige - Karol Wojtyła (II. János Pál pápa) válogatott írásai, Zrínyi Nyomda Kiadója, 1990, ford.: Balássy László)
Magyar Kurír 2020.05.18
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
A megközelíthetetlen kőszikla felé
  2020-05-18 23:32:03, hétfő
 
  Születésének centenáriumára készülve újraolvastuk Karol Wojtyła - II. János Pál pápa szépirodalmi műveit. A szentatya művészi világát bemutató sorozatunk nem titkolt célja, hogy kedvet ébresszünk: vegyük kézbe minél többen alkotásait, merüljünk el ebben a nagy metafizikai mélységeket megnyitó, szemlélődő szövegvilágban. Elsőként Az aranyműves boltja című oratorikus művet ajánljuk.

Karol Wojtyła művészi világa (1. rész) Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
A Szentatya keze
  2020-05-18 23:26:57, hétfő
 
  Visszaemlékezés egy húsz évvel ezelőtti találkozásra - visszaemlékezés egy szent kezére, amely barátságos volt és meleg
A Szentatya keze
...... ..............


Visszaemlékezés egy húsz évvel ezelőtti találkozásra - visszaemlékezés egy szent kezére, amely barátságos volt és meleg. ,,Karol Józef Wojtyłával közös titkom (...) nem több, mint egy pillanat, amelyben megéltem és megértettem, milyen közel is van egymáshoz az ég és a föld: éppen egy meleg kézfogásnyira."
Soha nem tudtam jól rajzolni, soha nem próbáltam dalt vagy verset írni. És nem szoktam - mert rájöttem, nem tudok - szép fotót készíteni, legfeljebb, ha érdekeset, azt is csak nagy ritkán a mobilommal. Pedig, ha ezek közül bármelyikhez is értenék, sokkal jobb eszköz lenne a kezemben annak az érzésnek a kifejezésére, ami akkor tölt el, ha a lengyel pápára gondolok.

Húsz éve történt, hogy II. János Pál magyar zarándokokat fogadott Rómában, és én is ott lehettem a gyerekekkel azok között a kevesek között, akik személyesen találkozhattak vele. Addigra már régi ismerősöm volt a pápa, nagyon közel éreztem őt magamhoz: egyrészt azért, mert mély és megrendíthetetlen hála élt bennem iránta Közép-Európának a szovjet hatalom alóli megszabadításáért, másrészt meg azért, mert első magyarországi látogatásakor magam is ott voltam azon a szentmisén, amit a Hősök terén mutatott be. Ezt a személyességet magyarázni sem szeretném: hasonló ez ahhoz, mint amikor a legkedvesebb írónkat ismerni vélve magunkban még beszélgetünk is vele a regényéről, vagy amikor a kedvenc színészünk láttán ott ragadunk a tévé képernyője előtt egy ,,jó, hogy látlak" érzéssel a szívünkben. A pápához fűződő egészen szoros kapcsolatom is hasonló volt, de ennél jóval mélyebben élt bennem. A pápai szentmisén, a Hősök terén a fiam is ott volt velem, igaz, még vártam, hogy a világra jöjjön. A lányom meg a szívem közepén ült, mert arra a két órára csak a nyolcvanas évei vége felé járó nagymamámra tudtam rábízni: az egyikük még, a másikuk pedig már alig tudott járni.
Ezzel a régi és bensőséges kapcsolattal a lelkemben álltam be tehát húsz évvel ezelőtt Rómában a zarándokok sorába, és vártam, hogy Dórival és Marcival majd lassan-lassan odaérek a pápa elé. Ismételgettem magamban a mondatokat, próbálgattam, hogyan fogok bemutatkozni neki, mit mondok a gyerekekről, mire kérem majd. Elgondoltam, milyen lesz letérdelni elé, megfogni a kezét, gyűrűcsókra hajtani a fejem. Helyesen megfogalmazott olasz mondatokban szépen kértem magamban, hogy imádkozzon a magyarokért, a szüleimért, a férjemért és értem, azért, hogy Dóri és Marci szép, okos felnőtt legyen, hogy tudjak dolgozni, és hogy bírjam erővel és hittel, ami rám vár. Előre elképzeltem a kezét, az öreg kezet, aminek majd hideg lesz az érintése, mert az öregek keze mindig hideg. A mondatok katonás rendben sorakoztak a fejemben, amikor a pápa elé értünk. Aztán láttam, hogy megáldja Dórit, mosolyog Marcira, a bíboros úr kedvesen felém hajol, hogy tolmácsolja a szavaimat, és addigra bizony már se magyarul, se olaszul nem tudtam, hogy mit is kellene mondanom. Mert mindaz, amit kigondoltam, amúgy is ott volt köztem és a Szentatya között. Letérdeltem, és egy hang sem jött ki a torkomon. Előrehajoltam, megfogtam a kezét, ami barátságos volt és meleg. Egy szent keze volt.
Pedig a szentek keze éppúgy nem meleg, mint az öregeké, gondoltam utóbb. Magamban még nevettem is ezen majd' másfél évtizeddel később, amikor szentté avatták II. János Pál pápát. A szenteknek nincs is kezük, test nélküli szellemi lények, akik valaha, réges-régen éltek. Persze tudjuk, hogy földi életükben vidámak voltak vagy szenvedtek, nevettek vagy rengeteget sírtak. Tudjuk, hogy valaha testben éltek, de ezzel nem sokat szoktunk törődni, amikor az életük történetét hallgatjuk. Nemigen jut eszünkbe sem a szemük, sem a kezük. ‎Karol Józef Wojtyłával közös titkom, amit most vers, kép vagy fotó helyett szavakban osztok meg, nem több, mint egy pillanat, amelyben megéltem és megértettem, milyen közel is van egymáshoz az ég és a föld: éppen egy meleg kézfogásnyira.


Fotó: Bókay László
Komlóssy Gyöngyi/Magyar Kurír 2020.05.18
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Megtalálhatják a mohácsi csata tömegsírjait
  2020-05-18 23:17:29, hétfő
 
  Origo- Jeki Gabriella 2018.08.25.
Itt olvasható Link

- 1521 május 18-án, öt évvel a Mohácsi csata előtt, I. Szulejmán hadat üzen II. Lajosnak.
Így utólag nehezen értem, hogy abban az őt évben mit is csináltunk!? - Böjte Csaba

Képen: A mohácsi csata Székely Bertalan festményén



Képen: Az egyik történelmi bűnbak, a mohácsi ütközet után 1526 novemberében Székesfehérvárott királlyá választott Szapolyai János



Képen: Megtalálják II. Lajos király holttestét a mohácsi csatatéren (Székely Bertalan festménye


 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
„Végemben a kezdet…” – II. János Pál
  2020-05-18 23:15:31, hétfő
 
  ,,Végemben a kezdet" - az embernek óhatatlanul eszébe jutnak T. S. Eliot Négy kvartett című nagyszabású költeményének szavai, amikor kezébe veszi II. János Pál utolsó enciklikáját, a 2003. április 17-én kiadott Ecclesia de Eucharistiát. A pápa első körlevelében ugyanis gyakorlatilag már ugyanígy elhangzottak azok a szavak (Ecclesia vivit ex Eucharistia), amellyel az utolsó körlevele kezdődik (Ecclesia de Eucharistia vivit). Karol Wojtyła megválasztásától fogva készült a harmadik évezred elérkeztére, és az új évezred első körlevelében visszatekintett pápasága első enciklikájára.
Szerény és rövid az utolsó körlevél, annak az embernek a műve, akit betegsége lassan már megfosztott a szavaktól és a testi erőtől, annak az embernek az írása, aki teljesítette feladatát, átvezette az Egyházat az új évezredbe,
külső és belső reformok sorát vitte végbe, és egy egész világ atyja lett, most pedig bemutatja, miből élt a megelőző két és fél évtized péteri szolgálata alatt, s milyen életforrást állít az egész Egyház elé.
A megelőző huszonöt évben a pápa az emberiség nyomorúságainak és problémáinak belső terében élt, mondta róla Jean-Marie Lustiger, de utolsó két évében, amikor testi ereje egyre fogyott, még mélyebb kapcsolatba került az emberiség kínjaival, mint akkor, amikor ereje teljében volt. 2005. április 2-án este hét órakor titkára néhány más lengyel püspökkel és pappal misét kezdett celebrálni a Karol Wojtyła betegágyának közelében, aki a kórházból még visszatért a Vatikánba, hogy ,,Szent Péternél" haljon meg. Az evangéliumban a feltámadt Krisztus köszöntötte tanítványait (,,béke veletek"), és Stanisław Dziwisznek még sikerült a haldokló pápa ajkai közé helyeznie Krisztus néhány vércseppjét, mielőtt fél tíz után hét perccel megállt volna a szíve.
- ,,Végemben a kezdet..." A szent pápa utolsó enciklikájában még összesűrűsödik mindaz, ami kezdettől fogva feledhetetlenné tette két és fél évtized írásait és cselekedeteit.
Megjelenik a költő, aki azon tűnődik, lehetnek-e még Jeruzsálemben olyan olajfák, melyek tanúi voltak Jézus gyötrelmének a kertben.
Megjelenik a szemlélődés mestere, aki arról beszél, hogy Jézus Krisztus legbiztosabb földi jelenlétét, az Eucharisztiát szemlélve érzékennyé válunk jelenlétének sokféle egyéb világbeli formájára. Megjelenik a történelem embere, akinek nagyon fontos, hogy az Eucharisztiában az egész történelem összesűrűsödik és megkapja az értelmét. Találkozunk a szláv emberrel, aki először egy bizánci szerzőtől, a 14. századi Nikolaosz Kabaszilasztól idéz, és szeretettel megemlékezik az ikonfestő Andrej Rubljovról.
És hogy is ne találkoznánk a filozófiai és művészi érzékenységű Karol Wojtyłával, akinek oly sok mondanivalója van a szépségről!
De nemcsak a lengyel pápa arca vehető ki a Krisztus arcának keresésére vállalkozó körlevélben, hanem szellemének egész tágassága is. Eszébe sem jut, hogy az Eucharisztiát az egyéni vallásosság és az egyéni lelki élet szférájára korlátozza. Az Eucharisztiának kozmikus dimenziója van, emeli ki már a körlevél elején (8), sőt a kozmoszon túlnyúló kiterjedése, hiszen összekapcsol minket a mennyei Egyházzal (19). Természetesen magát a földi Egyházat is közösségbe vonja, s megjeleníti belső lényegét, olyannyira, hogy a hívő emberek az oltárra tekintve a saját misztériumukat látják, az oltárból részesedve saját misztériumukat veszik magukhoz (40).
A kozmosz hatalmas kiterjedése és szentek közössége azonban még kevés lenne a valódi tágassághoz. Az Ecclesia de Eucharistia igazi ereje és komolysága abból fakad, hogy behatol Jézus Krisztus belső világába, s mintegy belülről szemléli tárgyát. Az Eucharisztiában elsődlegesen nem rólunk van szó, az Eucharisztiában elsődlegesen Jézus és az Atya kapcsolatáról van szó, arról a Szentlélekben élő kapcsolatról, amelyen belül az Eucharisztia elsődlegesen az Atyának szóló ajándék (13), s ezért az Atyával létesít közösséget (34).
Jézus szemlélése, Jézus megértésének vágya és a Jézus iránt táplált szeretet húzódott a mélyén Karol Wojtyła megelőző huszonöt évének, és senki ne gondolja, hogy ebből a figyelemből és szeretetből csak olyan dolgok fakadtak, amiket már úgyis ismerünk.
Nem. Ahogyan már az első enciklika, a Redemptor hominis elénk állította a magányos Jézust, akiről ritkán beszélünk, úgy a későbbi körlevelek is elénk állították a Fiú megtestesülése által a kozmosz nyelvén hozzánk szóló, minden létezőből hozzánk beszélő Istent, s nem kevésbé szokatlan az Ecclesia de Eucharista Krisztusa sem, akit nemcsak mi veszünk magunkhoz, de ő is magához vesz minket a szentáldozásban (22).
- ,,Végemben a kezdet..." Az Ecclesia de Eucharistia még sok minden mást is felelevenít, ami kezdettől fogva fontos volt a szent pápának. Feleleveníti XIII. Leó alakját, aki oly sok körlevelében volt viszonyítási és támpont számára, és aki szintén pápaságának huszonötödik évében adta ki az Eucharisztiáról szóló enciklikáját. Hosszasan kitér Mária alakjára, aki egyik körleveléből sem hiányzott, s ezúttal is a történelem ,,első tabernekulumaként" jelenik meg, még jóval az utolsó vacsora és minden apostoli folytonosság előtt.
- ,,Végemben a kezdet..." Ahogyan II. János Pál az Egyház és a világ egész életének forrásáról gondolkodott 2003 áprilisában, már fokozatosan alászállt a betegség és a halál sötét völgyébe. Földi életének vége azonban kétféle kezdetet is rejtett magában.
Megkezdődött végérvényes és sérthetetlen élete, a szentség valódi életteljessége, amely már előrevetülve mindenki szemében igazi atyává, határozott, de irgalmas atyává avatta, olyan férfivá, amilyenből mintha egyre kevesebb lenne korunkban.
És megkezdődött emlékének továbbélése azokban, akik személyesen ismerték, vagy csak később ismerkedtek meg vele. Mindannyian tudjuk, hogy amint a művészet klasszikusait és a történelem nagyjait az a veszély fenyegeti, utólag simára csiszoljuk érdességeiket és lekerekítjük nem is olyan kerek alakjukat, az egyházi élet nagyságai is könnyen sablonná merevedhetnek utólag.
Élete során II. János Pál sokszor keltett megrökönyödést másokban, és sokszor rúgott fel alapvető szokásokat: nem Ferenc pápa volt az első ,,rakoncátlan" a Vatikánban.
Már azzal is megdöbbenést keltett, ahogyan közszemlére állította saját testi leépülését, s akkor a többi újszerű gesztusáról még nem is beszéltünk.
Nagy a veszélye annak, hogy II. János Pál is csiszolt, lekerekített, ártalmatlanított alakja lesz az egyházi emlékezetnek. Aki azonban időnként kézbe veszi az enciklikáit, ellen tud majd állni ennek a kísértésnek.

Magyar kurír 2020.05.18
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Szobrot állítottak a Szent István-bazilikában II. János Pál
  2020-05-18 23:09:58, hétfő
 
  Snell György Esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa május 18-án reggel szentmise keretében áldotta meg Szent II. János Pál pápának a főtemplom papi bejárójánál felállított életnagyságú szobrát, Kotormán László és testvére, a Munkácsy-díjas Kotormán Norbert alkotását.
Szobrot állítottak a Szent István-bazilikában II. János Pál pápának
...... ............


Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ......


Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa hétfőn, május 18-án reggel a hét órakor kezdődő szentmise keretében áldotta meg Szent II. János Pál pápának a főtemplom papi bejárójánál felállított életnagyságú szobrát, Kotormán László és testvére, a Munkácsy-díjas Kotormán Norbert szobrászművész alkotását - írja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala.
A mű Snell György személyes ajándéka, felállításának gondolata néhány évvel ezelőtt, a volt Szent Jobb-kápolna átalakítása közben merült fel benne. Az öntött bronzszobor egy éven át készült Hódmezővásárhelyen. Az elhelyezés koncepcióját Bukta Norbert festőművész és Galina Zoltán építész dolgozta ki.
Éppen száz éve, 1920. május 18-án született Szent II. János Pál, aki 1978 és 2005 között a 264. római pápaként ült Szent Péter trónján. Személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő Magyarországra, hivatalos apostoli út keretében. 1991. augusztus 20-án felkereste a szobrának mostantól otthont adó székesegyházat is.
A ma reggeli szentmise ITT tekinthető meg felvételről. Link

Korábban a Częstochowai Fekete Madonna-kegykép másolata köszöntötte a papi bejárón érkezőket - ez a festmény most a Szent Jobb-kápolnában található.
* * *
Lipótváros gyors fejlődésére való tekintettel a pesti tanács 1845. április 8-án bízta meg az esztergomi és egri bazilikát is tervező Hild Józsefet, hogy készítse el egy reprezentatív templom terveit. A földmunkák 1848 februárjában kezdődtek meg, de a szabadságharc miatt félbeszakadtak.
A bazilika alapkövét 1851. október 4-én tették le. Hild József 1867-es halála után a tervezés folytatásával és a művezetéssel Ybl Miklóst bízták meg, aki átdolgozta az eredeti terveket. Ezért amíg a kelet-nyugati homlokzat az eredeti klasszicista felfogást tükrözi, addig a főhomlokzat és a mai Bajcsy-Zsilinszky útra néző, félköríves hátsó homlokzat, amely mögött az egykori Szent Jobb-kápolna húzódik, már neoreneszánsz stílusban készült.
A főtemplom folyamatos karbantartást igényel. Tavaly márciusra újították fel a budapesti Szent István-bazilika legrégebbi szakrális terét, a Szent Jobb-kápolnát. A bazilika szentélye mögött húzódó félköríves kápolna a templom elsőként megépült, 1861-ben felszentelt szakrális tere, amely a bazilika 1905-es felszenteléséig a lipótvárosi hívek plébániatemplomaként működött. A felújításra készülve államalapító királyunk ereklyéje, a Szent Jobb még 2017-ben került a templom főterébe, a Nagyboldogasszony-oltár elé.
A bazilika rendkívül gazdag képzőművészeti alkotásokban. A főbejárat előcsarnokában Senyei Károly Szent István-domborműve, valamint Székely Bertalan és Than Mór mozaikjai láthatók. A szentély fölötti kupola körmezejében az Atyaisten, a tambur felületén Krisztus, valamint a próféták, a kupola és a középtér találkozásánál az evangélisták képei Lotz Károly alkotásai. A szentélyboltozaton a szentmise allegóriái sorakoznak Benczúr Gyula mozaikjain, valamint Szent István életének fontosabb állomásai elevenednek meg Mayer Ede bronz dombormű sorozatán. A Kauser József tervezte baldachinos főoltárt Strobl Alajos műve, Szent István szobra díszíti.
A szószék szintén Kauser József munkája; figyelemre méltók a bazilika iparművészeti remekei is. Az üveg- és az üvegfestészeti munkákat Róth Miksa készítette, a templom orgonája pedig a korban elismert pécsi Angster József gyárának terméke. A belső tér díszítményeinek festési és főként aranyozási munkálatait Scholtz Róbert végezte.


Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala
Fotó: Bielik István/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala
Magyar Kurír 2020.05.18
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Legyünk erős szívűek! 05.18
  2020-05-18 22:56:53, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
A békére van szükségünk ma
  2020-05-18 22:54:28, hétfő
 
  Indiában már több mint 100.000 ember fertőződött meg koronavírussal, ma is több mint négyezer új beteget jelentettek le!
Indiai Ferences testvérek testi, lelki gyógyulásért imádkoznak.... Imádkozunk mi is velük! Szeretettel, Csaba t.

A békére van szükségünk ma, a béke csatornájává kell válnunk, mivel a Covid-19 világjárvány az egész világot ostromolja. Azt kívánjuk, hogy mindenki szellemi és szívbékéje helyreálljon a mélységes szorongás idején. Itt van a béke ima, amelyet Szent Ferenc inspirált, és amelyet az indiai ferences szerzetesek énekelnek, emlékeztetve mindannyian, hogy most még soha, mint valaha, a béke csatornáinak kell legyünk!

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5881
  • e Hét: 17511
  • e Hónap: 50665
  • e Év: 284412
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.