Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Amikor egyszer ....
  2020-05-18 19:38:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Légutak tisztítására
  2020-05-18 12:55:12, hétfő
 
  Meghűlés, köhögés, bedugult orr, vírusok. Igyekezzünk megelőzni a betegségeket, de, ha mégis elkapunk valamit, akkor enyhítsük a köhögést az alábbi módszerek segítségével.

1.Fekete retek
Fogjunk egy közepes méretű fekete retket, mossuk meg alaposan. Vágjuk le a tetejét, mélyítsünk egy kanállal lyukat a belsejébe, majd töltsük fel félig mézzel.

Fedjük vissza a retket a levágott tetejével, és hagyjuk állni 12 órán keresztül. A keletkezett folyadékból óránként vegyünk be egy-egy teáskanálnyit.

2.Körte
A megfőzött, és meghámozott körte csökkenti a köhögést, és a lázat is. 500 ml vízbe tegyünk egy kisebb darabokra vágott körtét, majd főzzük 20 percen keresztül.

Fedjük le, hagyjuk állni 2 órán keresztül, szűrjük le, és négyóránként igyunk meg a levéből 100 ml-t. Ha kihűlt, a megfőtt körtéket, és elfogyaszthatjuk.

3.Banán, főtt hagyma
Szükségünk lesz 2 banánra, 1 kisebb hagymára, és 400 ml vízre. Tegyük oda a hagymát héjastól főni, és addig főzzük, míg a víz fele mennyiségére elpárolog.

Közben a banánokat zúzzuk péppé. Szűrjük le a hagyma levét, majd keverjük hozzá a banánhoz. Ezt a kellemes ízű keveréket a gyerekek imádni fogják, bármilyen orvosság ízét felülmúlja.

Érdemes elmentened ezeket a recepteket későbbre, ha újra lebetegednél, esetleg érzed hogy a tüdődnek szüksége lenne megint egy kiadós tisztításra.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Citromhéj jó hatásairól
  2020-05-18 12:52:50, hétfő
 
  Sokan nem tudják, de a citrom igazi vitamin forrása a héjában rejlik, sokkal több vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcs húsa.

Jó hatású kanyaró, szívdobogás és hisztéria ellen - ha már más szer nem használ -, fejfájás, máj- és tüdőbaj ellen, valamint gyomorgyulladás, savtúltengés, reuma, szédülés, skorbut, vízkór, váltóláz, giliszta, tífusz, izomsorvadás, veszett eb harapása és torokgyík ellen.

Sok jó tulajdonsága mellett ki kell emelni azt, amelyet a cisztákra és a daganatokra fejt ki. Ez a növény kipróbált gyógymódja minden típusú ráknak. Van aki azt állítja, hogy nagyon hatékony a rák minden fajtája ellen. Egyesek úgy tartják, hogy olyan, mint egy mikrobaellenes spektrum a baktériumfertőzések és a gombák ellen, hatékony a belső paraziták ellen, szabályozza a vérnyomást és leküzdi az idegi bántalmakat.

A CITROMHÉJ 10 JÓTÉKONY HATÁSA, AMIRŐL KEVESEN TUDNAK:
erősíti a csontokat
csökkenti a stresszt
méregtelenít
megakadályozza a rák kialakulását
csökkenti a koleszterinszintet
megszünteti a szívproblémákat
ápolja a fogakat és az ínyt
serkenti a fogyást
megszünteti a bőrproblémákat
tisztítja a belső szerveket

LÁSSUK MIÉRT AJÁNLOTT A TALPON ALKALMAZNI A CITROMHÉJAT!
A fent felsoroltak mellett a citromhéj rendkívül előnyös abban az esetben is, ha krónikus izületi fájdalommal küzdünk, képes ugyanis nagyon rövid időn belül orvosolni azt. Kétféle módon használhatjuk:

Helyezzünk citromhéjat egy üvegedénybe és öntsünk rá olívaolajat. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2 hétig. Egy kevés géz lapra öntsünk egy keveset ebből a citromhéjas olajból és alkalmazzuk az érintett területen. Hagyjuk hatni ezt a kötés egy teljes éjszakán át.
Reszeljük le a citrom héját, keverjük össze egy kevés mézzel és ebből készítsünk a fentihez hasonlóan kötést, amit hagyjunk hatni 2 órán át.
Forrás : Link

Megjegyzés : természetesen bio citromhéjat ajánlott használni ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A könnyen fogyók titkai
  2020-05-18 09:22:35, hétfő
 
  Miért van szükség az anyagcsere serkentésére?

Íme egy lista az anyagcsere folyamatokat serkentő ételekről.

Brokkoli
Minél gyorsabb az anyagcsere, annál több kalóriát éget el a szervezet. Köztudottan felgyorsítja az anyagcserét, ha naponta sokszor keveset eszünk. Ugyanezen okból az ételnek fontos szerepe van az anyagcsere folyamatok sebességének növelésében.

Ez a zöldség sok kalciumot tartalmaz, amely serkenti az anyagcserét és segíti a zsírégetést.

Spenót
Palak néven is ismert, jó tápanyagforrás, található benne C-vitamin, magnézium, kálium és vas. A C-vitamin serkenti az anyagcserét.

Paprika
Indiában shimla mirch-ként ismeretes, hatásos anyagcsere serkentő. Fogyasztása során a szervezet időszakosan stressz hormonokat választ ki, amelyek felgyorsítják az anyagcserét. Ez több kalóriát éget, ahogyan a szervezet próbál megbirkózni a fűszeres ízzel.

Bab
A bab fehérjében és rostban gazdag. Míg a fehérje izomtömeget épít és ezáltal gyorsítja az anyagcserét, a rost is ezt teszi mivel ennek lebontása és megemésztése több időt igényel.

Grapefruit
A grapefruit is fontos tápanyagforrás, emellett fitokémiai szempontból is fontos. Rendkívül alacsony a glikémiás indexe így serkenti az anyagcserét és a szervezet zsírégetését. Emellett antioxidáns tulajdonságokkal is bír és kontroll alatt tartja a koleszterinszintet is.

Zabpehely
A zab fontos rostforrás, mint vízben oldódó mind nem oldódó rostokban gazdag. Ezek segítik a bélműködés szabályozását és megelőzik a székrekedést. Emellett a fogyni vágyók számára is hasznos lehet, mivel serkenti az anyagcserét. A zabpehelyben található rostok teltség érzetet keltenek és így kevésbé érez majd vágyat az evésre.

Zöld tea
A zöld teában sok fontos összetevő található, mint a koffein, a teobromin, szaponinok, tepfilin és vitaminok valamint epigallokatekin. Ez az EGCG csökkenti az étvágyat és serkenti az anyagcserét.

Tofu
A tofu szójabab tejből készül, fehér és kis paneer kockákra emlékeztet. A koleszterinszintet csökkentő izofalavonok találhatóak benne, ezáltal megelőz sok szív- és érrendszeri betegséget. A tofu emellett kiváló vasforrás, amely a vérképződést segíti. Emellett pedig az anyagcserét is serkenti, így tökéletes választás fogyókúrázók számára.

Gyömbér
Segíti az emésztést, emellett megnöveli a szervezet belső hőmérsékletet, így több energiát fogyaszt. A gyömbér Indiában adrak-ként ismeretes, ez is csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Végezetül serkenti az anyagcserét is.

Chili
A szakértők szerint a chili vagy mirchi fogyasztása még órákkal étkezés után is képes energiát égetni. Emellett az időnkénti fűszeres ételek fogyasztása csökkentheti az étvágyat. Azonban figyeljen arra, hogy ne fogyasszon túl sok chilit, mert ez emésztési zavarokhoz vezethet.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Otthoni praktikák elhízás ellen
  2020-05-18 08:50:17, hétfő
 
  Az elhízást, amely a testben lévő zsír túlzott felhalmozódása, az egyén testtömeg-indexének (BMI) kiszámításával állapítják meg. Általában a 18.5 és 25 közötti BMI-t tartják ideálisnak. Akinek a BMI-je 30 vagy több, már elhízottnak számít.

Az elhízás az esetek nagy részében a rossz életstílusnak köszönhető, úgymint magas zsírtartalmú, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, túl nagy ételadagok fogyasztása, túlevés, túlzott ivás, a sportolás hiánya, alváshiány és hasonló szokások. A genetikai tényezők és a hormonális problémák szintén közrejátszanak az elhízás kialakulásának kockázatában.

A BMI kiszámítása: - BMI = kilogrammban megadott testtömeg / méterben mért magasság négyzete; vagy használhatunk egy online BMI kalkulátort.

Az elhízás nem csak a túlsúly miatt jelent gondot. Ez az állapot érzékennyé és hajlamossá teszi az embert olyan komoly egészségügyi problémákra, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek.

Nagyon fontos változtatni az életstíluson és legyőzni ezt a problémát. Ezzel egy időben pedig alkalmazhatunk bizonyos otthoni praktikákat, amelyek segítenek a fogyásban.

A 10 leghatékonyabb házi gyógymód elhízás ellen:

1, Citromlé
A citromlé az egyik leghatásosabb házi gyógymód az elhízásra, mert javítja az emésztést és segíti a méregtelenítést. Az egészséges emésztés alapvető feltétele a fogyásnak, hiszen segít a testnek hozzájutni a tápanyagokhoz, amelyek a zsír lebontásához szükségesek. A citromlé emellett eltávolítja a testből a méreganyagokat, amelyek lassítják az emésztést.

Keverjünk össze három teáskanál citromlevet, egy teáskanál mézet és fél teáskanál őrölt feketeborsot egy bögre vízben! (Ha frissen őrölt borsot használunk, elég belőle negyed teáskanálnyi.)

Legalább három hónapon át fogyasszuk reggelente, éhgyomorra!

Másik megoldásként ihatunk egyszerűen egy meleg bögre vizet egy teáskanál citromlével elkeverve.

2, Almaecet
Habár az almaecet tényleges fogyasztó hatásai még ismeretlenek, előzetes kutatások igazolják, hogy hatékony védelmet nyújt az elhízás ellen. Segít lebontani a zsírt, ezzel megelőzi annak felhalmozódását a testben.

Keverjünk két teáskanál almaecetet egy pohár vízbe! Fogyasszuk reggelente, lehetőleg étkezés előtt!

A vízbe keverhetünk egy teáskanál almaecetet és ugyanannyi citromlevet is.

Egy napon belül ne fogyasszunk többet két evőkanál almaecetnél, mert idővel csökkentheti a vér káliumszintjét és a csontok ásványtartalmának sűrűségét!

3, Aloe vera
Az Aloe vera is hasznos az elhízás kezelésében, mert stimulálja az anyagcserét, növeli az energiafelhasználást és mozgósítja a testben lévő felesleges zsírokat. Természetes kollagént tartalmaz, amely segít a testnek keményebben dolgozni és felszívni a fehérjéket. Emellett megtisztítja az emésztőrendszert és a vastagbelet a toxikus anyagoktól.

Hámozzunk meg két friss Aloe vera levelet, és kanalazzuk ki belőlük a rostot!

Tegyük turmixgépbe egy csésze citrom-, narancs- vagy grépfrútlével, vagy simán vízzel! 2-3 percig turmixoljuk!

Legalább egy hónapig fogyasszuk mindennap!

4, Zöld tea
A Penn State egyetem egy tanulmánya kimutatta, hogy a zöld teában található epigallokatekin-3-gallát (ECGC) segít lassítani a hízást, mert korlátozza a zsír felszívódását és növeli a test zsírfelhasználó képességét.

A zöld tea tele van olyan tápanyagokkal, mint a C-vitamin, a karotinoidok, a cink, a szelén, a króm és más nyomelemek.

Igyunk napi 3-4 csésze zöld teát az elhízás csökkentésére! Kombinálhatjuk gyömbérteával és cayenne-i borssal is.

5, Cayenne-i bors
A cayenne-i bors szabályozza az elhízást és segíti a fogyást is. Kapszaicint tartalmaz, amely zsírégetésre stimulálja a testet. Ezen kívül elősegíti az emésztést és elnyomja a túlzott étvágyat, amely a tápanyagok helytelen felszívódásából származik.

Készítsünk cayenne-i borsos teát: öntsünk egy csésze forró vizet cayenne-i borsra! Kezdjük egy csipet borssal és fokozatosan növeljük az adagot egy teáskanálig! Nyomjuk bele egy fél citrom levét! Legalább egy hónapon át naponta fogyasszuk ezt a teát!

Keverjünk két evőkanál citromlevet és két evőkanál juharszirupot 3 dl vízbe! Szórjunk bele egy csipet cayenne-i borsot és igyuk meg!

Használjunk rendszeresen cayenne-i borsot és más fűszereket (gyömbért, feketeborsot, mustármagokat) az ételek elkészítéséhez!

6, Curry levél
10 friss curry levél elfogyasztása minden reggel remek ayurvédikus orvosságként működik az elhízás és az elhízás okozta cukorbetegség ellen. Legalább 3-4 hónapon át ismételjük ezt a praktikát!
Kutatások bizonyítják, hogy a curry levél mahanimbint tartalmaz: egy alkaloidát, amely csökkenti az elhízás mértékét és a lipidszinteket. Ezzel segít csökkenteni a testsúlyt, a koleszterin- és trigliceridszinteket is.

7, Paradicsom
Minden reggel együnk egy-két paradicsomot éhgyomorra! Fogyasszuk el a héját és a magjait is, mert rostot tartalmaznak! A paradicsomban olyan vegyületek vannak, amelyek az étvágyat befolyásoló hormonok szintjét szabályozzák.

A paradicsom nagyon egészséges, hiszen gazdag A, C és K-vitaminban, magnéziumban, mangánban, kolinban, folsavban és más tápanyagokban. Ráadásul antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák ellen.

8, Káposzta
Tegyük a nyers vagy párolt káposztát a fogyókúrás menünk meghatározó részévé! Tartársav található benne, amely megakadályozza a cukor és más szénhidrátok zsírrá alakítását. Ezen kívül sok C-vitamint, rostot és vizet tartalmaz, viszont alacsony a kalóriaszintje.

Mivel ez egy keresztes virágú zöldség, tartalmaz fitokemikáliákat is, amelyek helyreállítják az ösztrogénlebontási folyamatokat - ezek a hormonok nemcsak a zsír eltárolására ösztönzik a testet, de elősegítik a mellrák és a petefészekrák kialakulását is. Ebben a tekintetben más keresztes virágú zöldségek - a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a mángold - is nagyon hasznosak.

9, Édeskömény
Az édeskömény magjai a vízhajtó hatásuk miatt lehetnek hasznosak a fogyókúrában. A vízhajtók csökkentik a vízvisszatartást, ezzel hozzájárulnak a gyors súlyvesztéshez; a hosszútávú fogyásban azonban nem segítenek.

Enyhén pörköljük meg, majd őröljük le az édesköménymagokat! Szűrjük át a port! Fogyasszunk belőle fél teáskanállal, meleg vízzel, napi két alkalommal! Ez a gyógymód hasznos emésztési zavarok, bélgáz és székrekedés kezelésére is.

Fogyasszunk édesköményteát 15 perccel étkezések előtt!

10, Fahéj és méz
Építsünk mézet és fahéjteát az étrendünkbe, hogy fellendítsük az anyagcserénket, növeljük az energiaszintünket és méregtelenítsük a testünket! Ezek mind hozzájárulnak a fogyáshoz. A méz gyorsítja a zsír lebontását, a fahéj pedig segít elkerülni a túlevést, mivel harcol az inzulin rezisztencia ellen; ráadásul csökkenti az oxidatív stresszt is, amely a metabolikus szindróma egyik tényezője.

Öntsünk egy csésze forró vizet fél teáskanál őrölt fahéjra! (Használhatunk fahéj rudakat is.) Hagyjuk ázni félóráig!

Keverjünk bele egy teáskanál organikus mézet!

Igyuk meg a felét reggel éhgyomorra, kb. félórával reggeli előtt! A másik felét tartsuk a hűtőben és fogyasszuk el este, lefekvés előtt!

Ezek mellett az egyszerű gyógyírek mellett fogyasszunk napi legalább 8-10 pohár vizet a megfelelő méregtelenítés érdekében!

Kutatások bizonyítják, hogy a növényalapú ételek segítenek felvenni a harcot az elhízás ellen, mert a bennük lévő fitokemikáliák megelőzik az oxidatív stresszt, amely hozzájárul az elhízáshoz. Válasszuk a növényalapú ételeket a feldolgozott élelmiszerek helyett! Ezen kívül fogyasszunk sok szőlőt, őszibarackot, fügét, sárgarépát és áfonyát is!
Egy másik nagyon fontos tanács az elhízás legyőzéséhez: reggelizzünk rendesen! Több kutatás kimutatta, hogy azok, akik nagy adagokat fogyasztanak reggelire, nagyobb eséllyel adnak le a súlyukból és a csípőkerületükből, mint azok, akik vacsorára esznek sokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Diabétesz megelőzése táplálékokkal
  2020-05-18 08:44:52, hétfő
 
  A becslések szerint 2050-re ez az arány azonban megduplázódhat, ha továbbra is a mai feltételek érvényesülnek. A következő tanácsokkal a hétköznapok során előzhetjük meg a diabétesz kialakulását, és ez által közvetve a korai halálozást is.

1, Együnk több kvercetinben gazdag ételt!
A kvercetin nevű flavonoid az antioxidánsok csoportjába tartozik, mely elősegíti az alacsonyabb vércukorszintet és javítja az inzulinszintet, két nagyon fontos tényezőt a diabétesz kialakulásának megelőzéséhez. Továbbá hatástalanítja a szabad gyököket, gyulladásgátló hatású, nem beszélve a magas vérnyomás csökkentéséről.
Jó kvercetinforrás az alma, citrusfélék, hagymafélék, petrezselyem, zsálya, zöld tea és a vörösbor. Az olíva olaj, szőlő, feketecseresznye, erdei bogyós gyümölcsök szintén gazdagok kvercetinben és más flavonoidokban is. Ezeket azonban akár táplálék-kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.

Egyes becslések szerint 2050-re a felnőtt lakosság több mint fele fog cukorbetegségben szenvedni.

2, Fahéj
Napi egy teáskanál fahéj fogyasztása már jelentősen mértékben megelőzheti a diabétesz kifejlődését, hiszen olyan vércukorszint-stabilizáló összetevőket tartalmaz, melyek nemcsak a glükóz anyagcseréjét növelik jelentősen, hanem az inzulinhoz hasonló szerepet végeznek a testben. A fahéj lassítja az emésztés gyorsaságát, így megelőzve a vércukorszint hirtelen emelkedését, mely a cukorban és egyszerű szénhidrátokban gazdag étkezés velejárója.

A boltokban legtöbbször megtalálható fahéj a ,,cassia"-családból ered, mely nem a leginkább gyógyító fajta. Az ,,igazi" fahéj a Ceylon-családból származik, és bár nem annyira ízes és nehezebb beszerezni, sokkal kevesebb kumarint tartalmaz - mely vérzékenységet okoz -, illetve nagyobb a tápanyagtartalma is. Mindenesetre, az összes főbbi fahéjfajta rendelkezik olyan tulajdonságokkal, melyek megelőzik a diabétesz kialakulását. Akik azonban kumarin típusú véralvadás gátló gyógyszereket szednek (Syncumar, Marfarin), azoknak fogyasztása nem ajánlott.

3, Együnk több brokkolit és keresztes virágú zöldséget!
A szulforafán nevű rákellenes összetevőjéről elhíresült brokkoli a keresztes virágú zöldségekkel együtt fontos részét kell, hogy képezze az antidiabetikus étrendnek, hiszen megakadályozza a vérerek sejtjeinek károsodását. A brokkoliban megtalálható C-vitamin, króm, rost, béta-karotin és sok más tápanyag felveszi a harcot a szabadgyökökkel, a magas vércukorral, az alacsony sűrűségű lipoproteinek magas szintjével - így az LDL és a HDL-koleszterinnel.

4, Mozogjunk többet és iktassuk ki a gyorsételeket étrendünkből!
Csupán a rendszeres testmozgással és a helyes étrenddel rengeteget tehetünk a cukorbetegség megelőzéséért, hiszen az elhízás és a rossz fizikai kondíció alapfeltétele a betegség kialakulásának. A legjobb rövidebb, de nagyobb intenzitású edzéssel kezdeni, mely beindítja a vérkeringést és csökkenti az inzulin- és leptinrezisztenciát, majd fokozatosan beiktatni a hosszabb kardio edzéseket.

Ami az étrendet illeti, a legjobb elkerülni a búzát és a gluténtartalmú ételeket. Azok az ételek, melyek magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, fehér lisztet, hidrogénezett olajokat, mesterséges ízesítőket, tartósítószereket, színezékeket és génmódosított alapanyagokat tartalmaznak, szigorúan kerülendők.

Maradjunk a teljes kiőrlésű és bio élelmiszereknél, korlátozzuk a gabonatermékek fogyasztását, és vegyünk magunkhoz egészséges zsírokat tartalmazó ételeket, mint például a finomítatlan kókuszolaj, és a fűvel táplált állattól származó vaj és hús.

5, Fogyasszunk magnéziumot és probiotikumot fermentált termékek formájában (joghurt, kefir, kombucha)!
A fejlett világ lakosságának kb. 75%-a szenved magnéziumhiányban. Ez az ásványi anyag a testben több mint 300 biokémiai reakciót katalizál. A csontoknak, sejteknek, szerveknek és szöveteknek is szükségük van magnéziumra a megfelelő működéshez. Az elegendő mennyiségű magnézium nélkül az immunrendszer, a csontváz, a szív- és a vérkeringés is veszélyben van. Megfelelő mennyiségű magnézium szedésével megelőzhető a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a diabétesz.

Hasonló módon a probiotikus baktériumok, melyek a bélrendszert népesítik be és az immunrendszer működéséért felelősek, létfontosságúak a diabétesz kialakulásának elkerülésében, vagy kezelésében.

Egy idén végzett kutatásban pusztán a bélflóra mikrobiotikus egyensúlyának a megváltoztatásával a diabétesz veszélyét csökkenteni lehetet , elhízott páciensek megromlott anyagcseréjét vissza tudták fordítani a helyes működés irányába.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egészségmegőrző táplálékok
  2020-05-18 08:41:25, hétfő
 
  A legtöbb szupertáplálék valóban megszolgálja a nevét, hiszen segít az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterin- és vércukorszint, emellett pedig értékes antioxidáns vegyületeik semlegesítik a szervezetbe kerülő vagy ott kialakuló káros szabad gyököket.

Szerencsére a természet kínál jó pár olyan értékes zöldséget és gyümölcsöt, melyek hatékony vegyületei és molekulái csodákat művelnek szervezetünkkel.

Fogyasszuk mindig ezeket az ízletes és rendkívül egészséges ételeket, ügyeljünk arra, hogy mindennapi táplálkozásunk során minél több zöldséget és gyümölcsöt illesszünk étrendünkbe.

Édesburgonya és sütőtök
Ez a két rendkívül ízletes őszi étel hozzájárul szervezetünk megfelelő A-vitamin ellátottságához. A sötét narancssárga zöldségek családjába tartozó ételek káliumot, kalciumot, C-vitamint és más antioxidánsokat is nagy mennyiségben tartalmaznak.

Keresztes virágú zöldségek
Az ebbe a csoportba tartozó zöldségek hozzájárulnak a jól működő memória fenntartásához, valamint vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdagok. Ide tartozik többek között a karfiol, brokkoli, fodros kel, kelkáposzta, stb.

Gránátalma
A gránátalma egy valódi antioxidáns bomba, mely védi az agy és az erek működését. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma rendszeres fogyasztása segít megelőzni az erek meszesedését és elvékonyodását.

Cékla
A céklán kettős hatásmechanizmusát ismerjük. Egyfelől, mivel folsavban gazdag, segít megelőzni a különböző születési rendellenességek kialakulását, így terhes nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Másrészről béta-cianin tartalma révén anti-tumor hatással rendelkezik, elsősorban a vastagbélrák megelőzésében hatásos.

Hagymafélék
A fokhagyma, a lilahagyma, a vöröshagyma, a metélőhagyma, stb. olyan értékes vegyületeket tartalmaz, melyek képesek közömbösíteni a szervezetbe kerülő rákkeltő anyagokat, valamint megtisztítják a májat a különböző toxinoktól. Kutatások szerint a hagymafélék fontos szerepet töltenek be a szívbetegségek és rák megelőzésében.

Bab
A különböző babfélék összetett szénhidrátokban, rostokban, folsavban, fehérjékben és antioxidánsokban gazdagok.

Olíva olaj
A mediterrán diéta gerincét képező olíva olaj akár 50%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozást. Az olíva olaj egyszeresen telített zsírokból áll, antioxidánsokban gazdag.

Tea
A fekete és zöld tea speciális antioxidáns vegyületeket, ún. katekineket tartalmaz, melyek elősegítik a szív egészséges működését. A katekinek erősítik az artériák falát és gátolják a vérrögök kialakulását.

Szőlő
A szőlő B1, B6 és C-vitaminban gazdag, ráadásul értékes antioxidáns vegyületeket, ún. polifenolokat tartalmaz. A polifenolok elsősorban a piros szőlő héjában találhatók. A resveratrol nevű vegyület erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és anti-tumor hatású.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Immunrendszer serkentése zöldségekkel
  2020-05-18 08:37:51, hétfő
 
 



A környezetünkben tapasztalható sokféle betegség arra ösztönzi az embereket, hogy újabb és újabb módokat találjanak immunrendszerük megerősítésére.

1, Fokhagyma
A fokhagyma allicint tartalmaz, amely védi a sejteket számos kórokozóval szemben. Emellett hatásos antiszeptikus anyag is, ezáltal megelőzhet vele számos betegséget a megfázástól a rákig. Végül, de nem utolsó sorban közvetlenül megelőzheti az öregedéssel összefüggő betegségeket. Szelén tartalma is magas, ami nélkülözhetetlen nyomelem.

Amíg sokan szintetikus táplálék kiegészítőkön keresztül keresik a megoldást, a probléma jóval egyszerűbb, a zöldségek rendszeres fogyasztása sokat segíthet. Következik az immunrendszert erősítő zöldségek listája.

2, Káposztafélék, brokkolik
Ezek a főként leveles zöldségek tartalmaznak ként, amely kis mennyiségben izotiocianittá (ITCs) alakul. Ez serkenti az immunválaszt és megelőzheti a rákot. Ide tartozik a káposzta, kelbimbó a brokkoli és a retek.

3, Hagyma
Ezek a zöldségek tele vannak quercetinnel, amely egy hatékony antioxidáns. Emellett anthocyanidokat is tartalmaz, amelyek szintén erős antioxidánsok. A hagymafélék csökkentik a magas vérnyomást is és szabályozza az immunválaszt, így alkalmas az allergia kezelésére is.

4, Paradicsom
Ez a népszerű zöldség (helyesen gyümölcs) a likopin legjobb természetes forrása. A likopin az egyik leghatékonyabb antioxidánsként, jól használható a rákmegelőzésben, főként a prosztata esetében, emellett béta-karotinban és étkezési rostokban is gazdag. A likopin a főzés során nem bomlik el, tehát a szószok és a mártások is éppen olyan jók, mint a nyers paradicsom. Magas a káliumtartalma, ami pl. jól hasznosítható, ha a beteg kálium pótlásra szorul (pl. vízhajtókat szed). A szárított paradicsom káliumtartalma a legmagasabb, minden növényt, gyümölcsöt felülmúl.

5, Gomba
Számos gyógygomba csökkenti bizonyos rákos megbetegedések előfordulását, főként a mellrákét, mivel serkentik a T-sejtek működését. Ezek a sejtek az immunrendszer részét képezik és a gyulladásokkal és rákos sejtekkel veszik fel a harcot. Sok ízletes gombát találhatunk, de érdemes figyelni, ugyanis sok gombafaj mérgező, nem ehető. Étkezésre ideális például a morel gomba, a fekete chantarelle gomba, a karfiol gomba, a reishi gomba és a maitake gomba, a vargánya, a pereszke, a fehér és a barna csiperke,a szarvasgomba, az őzlábgomba stb.

6, Cékla
A cékla rendkívül jó a vér tisztítására, vasban gazdag és szilíciumban, melynek révén serkenti az oxigénszállító vörösvérsejtek és a nagy faló sejtek működését. Emellett más fehérvérsejtek működését is serkenti, kiválóan erősíti az immunrendszert.

7, Spenót
A spenót kétféle módon is segíti az immunrendszer működését. Gazdag béta karotinban, amely az A-vitamin elő-anyaga, emellett cinket is tartalmaz, egy létfontosságú ásványi anyagot, amely növeli az immunitást. Sok benne a magnézium is mely jól hasznosul. A vastartalma a hiedelmekkel szemben nem hasznosul jól, mert nehezen szívódik fel.

8, Articsóka
Ez a zöldség cynarint tartalmaz, amely az epesavak kiválasztását elősegíti. Ez nemcsak a májnak jó, hanem serkenti a szervezet immunválaszát is. Magas a B-vitamin tartalma is.

9, Spárga
Ez a zöldség kiváló vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, amely segíti a vesék kiválasztó működését. Ezáltal nemcsak tisztítja a szervezetet, de gyulladáscsökkentő hatású is.

10, Paprika
A paprika, főleg a piros színű, tele van C-vitaminnal és béta karotinnal, melyek javítják az immunrendszer működését.

Több korábbi kutatás is bebizonyította, hogy ahhoz, hogy erős és a betegségekkel szemben ellenálló szervezetünk legyen, sok zöldséget kell ennünk, és ez valóban így van, hiszen fogyasztásuk megerősíti az immunrendszert és ezáltal valóban szívósabbá, ellenállóbbá válunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fülbiztos módszerek
  2020-05-18 08:31:57, hétfő
 
  A fülfájás nem egy gyakori jelenség, de azért szinte nincs is olyan ember, akinek ne bukkanna fel az életében. Mégis mit lehet tenni, amikor fáj a fülünk? Azon kívül, hogy azonnal az orvoshoz rohanunk ezzel a problémával? Nagyon sok olyan házi módszer létezik, amely segíthet a probléma megoldásában, a panaszok enyhítésében és a fájdalom megszüntetésében.

Az egyik legbiztosabb otthoni gyógymód a meleg borogatás lehet. A meleg, vagyis a hő nagyon jót tesz a keringésnek, mindemellett a fájdalmat is jelentősen csökkenti.

Az almaecet ma már ismét a reneszánszát éli. Sokan fogyasztják testsúlycsökkentőként, de a gyulladás minimalizálásában is verhetetlen. Az almaecet segíthet az immunrendszer megerősítésében, illetve a haj és a bőr állapotának javításában is. A fülfájást az is okozhatja, hogy túl sok fülzsír gyűlt fel a hallójáratban. Néhány csepp almaecetet kell ilyenkor a hallójáratba csepegtetni. A probléma elmúltával a fülfájás is megszűnik

A bíbor kasvirág nem csak a téli időszakban, a megfázás és az influenza időszakában jöhet jól. Ez a gyógynövény is aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében, de egyes feltételezések szerint a fülfájás kellemetlen tüneteit is csökkenteni tudja, mivel gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

A fokhagymának kicsit erős a szaga, de annál hasznosabb a szervezet számára. A fokhagyma egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, ami antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Ma már fokhagymacsepp is létezik, ami szintén segíthet a fülfájás elmulasztásában.

A levendula-illóolaj is verhetetlen a fájdalom csillapításában. Ezt gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antioxidáns hatásának is köszönheti. Tegyen egy zokniba meleg sót vagy kölest, erre cseppentsen néhány csepp illóolajat és helyezze azt a fülére.

Az olívaolaj a fülben felgyülemlett váladékot lazítja fel és távolítja el a fülből, emellett a fertőzések elleni küzdelemben is kiemelkedő szerepet játszik, ami sok esetben okozza a fül fájdalmát.

A gyógynövények is sokat segíthetnek a fül fájdalmának megszüntetésében. Ilyen gyógynövény a gyömbér, a borsmenta és a bazsalikom. Ezeknek a gyógynövényeknek is gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fájdalomcsillapító hatásuk van. Ilyenkor a gyógynövény nedvét kell fültisztító pálcikára kenegetni, majd azt a hallójáratba helyezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Szívünk egészségéért
  2020-05-18 08:28:09, hétfő
 
  Nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk szívünk egészségére. A szívbetegségek általában a férfiakat sújtják jobban. Viszont a menopauza bekövetkezte után a hölgyek is ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint a férfiak, már ami a szív- és érrendszer egészségét illeti. A menopauza egy olyan folyamat, amikor csökken a szervezetben az ösztrogén szintje. Az ösztrogénnek védő szerepe van, nemcsak a szív, hanem az érrendszer egészségét is védelmezi. Ha azonban lecsökken az ösztrogénszint, akkor ez a védőhatás megszűnik. Ezért van az, hogy a menopauza szakaszába lépő hölgyek esetében is megnő a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázata. Sőt mi több, az ösztrogén alacsony szintje a csontritkulás kialakulásáért is felelőssé tehető.

Az életmóddal sokféle szív- és érrendszeri betegség megelőzhető. Azt már mindenki tudja, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mennyire fontos az emberi szervezet számára. Azonban vannak még olyan tényezők, amelyek nagyon lényegesek a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséért.

A szív egészségét a napi nyolc óra alvással is növelni lehet. Ha alszunk, a szervezetünk kontroll alatt tartja a vérnyomást, illetve a vércukorszintet, és a szervezetben kialakuló gyulladási szintet is csökkenteni tudja. Ezek a tényezők pedig mind-mind hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre.

Még az önkéntes munka is segít megnövelni a szív egészségét. Ha valaki segít másokon, akkor sokkal kisebb a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázata. Az önkéntes munka nem csak a szociális kapcsolatok megerősítésében vesz részt, hanem a fizikai aktivitás szintjét is megnöveli, ami szintén jó hatással van a szív egészségére.

A levegő szennyezettsége megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A vegyi kemikáliák negatívan hatnak az artériákra és megnövelik a gyulladási szintet is a szervezetben. Ez a hatás még az egészséges emberekre is veszélyt jelent, de egy magas vérnyomásban szenvedő betegre még nagyobb kockázatot jelenthet. Érdemes tehát legalább heti egy alkalommal elhagyni a szennyezett levegőjű térséget és a természetben mozogni egy keveset.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3170
  • e Hét: 13284
  • e Hónap: 27033
  • e Év: 231734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.