Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Kapzsiság
  2020-05-29 20:48:32, péntek
 
  Ó véget nem érő ragály, ó telhetetlen őrjöngés; minden véget ér a maga határán, egyedül a fösvénység nem ismer határt!

Ágoston
 
 
0 komment , kategória:  Ágoston idézetek  
Kapzsiság
  2020-05-29 20:43:41, péntek
 
  A fösvénység feneketlen mélység, amely sohasem mondja: elég; mindig éhes, mindig nyugtalan, mindig szomorú.

Ágoston
 
 
0 komment , kategória:  Ágoston idézetek  
Kapzsiság
  2020-05-29 20:41:41, péntek
 
  A fösvénység az ördög csapdája.

Ágoston
 
 
0 komment , kategória:  Ágoston idézetek  
Kapzsiság
  2020-05-29 20:38:41, péntek
 
  Nemcsak az a kapzsi, aki elrabolja a másét, hanem az is, aki féltő ragaszkodással őrzi a magáét.

Ágoston
 
 
0 komment , kategória:  Ágoston idézetek  
Kapzsiság
  2020-05-29 20:35:29, péntek
 
  Csak a gazdag kapzsiságát nem lehet kielégíteni: mindig rablásból él, semmivel sem elégszik meg, sem Istentől nem fél, sem embertársára nincs tekintettel, nem kíméletes atyjával szemben, anyját sem ismeri, nem hallgat testvérére, baráti hűséget nem ismer, elnyomja az özvegyet, ráteszi kezét az árva vagyonára, a szabadokat rabszolgákká teszi, s hamisan végrendelkezik.

Ágoston
 
 
0 komment , kategória:  Ágoston idézetek  
Kapzsiság
  2020-05-29 20:31:16, péntek
 
  Nem az arany bűne a fösvénység, hanem az emberé, aki oktalanul szereti az aranyat, odahagyva az igazságot is, amelyet mindenképpen eléje kellene helyeznie az aranynak.

Ágoston
 
 
0 komment , kategória:  Ágoston idézetek  
Csak a hit ad nyugodalmas álmot
  2020-05-29 20:12:01, péntek
 
  Csak a hit ad nyugodalmas álmot

Amikor a tanítványok hajóra szálltak (Máté 8, 23), úgy tűnt, teljesen bizonyosak abban, hogy nem félnek. Miért voltak e felól ilyen biztosak? Ránéztek a szépen ringatózó sima tengerre, és nyugodtak, gondtalanok voltak. Ahogy azonban feltámadt a szél és felkorbácsolta a hullámokat, elveszítették nyugalmukat, s egyre növekedett bennük a félelem. Jézusról azt olvassuk, hogy aludt. Csak a hit ad nyugodt álmot így az alvás visszaemlékezés a paradicsomra. A hit biztonságát egyedül Istenből meríti. A tanítványok nem tudtak aludni, biztonságérzetük tovatűnt, elveszítették minden tartásukat. Hamis biztonság volt, pusztán a félelem más köntöse. Ez a biztonság nem tud felülemelkedni a félelmen - azonnal össze tud törni. Egyedül a hit képes legyőzni a félelmet, egyedül a hit tud túllépni minden csalóka biztonságérzeten, csak a hit ad szilárd támaszt. A hit, mely bizalmát nem saját magába, nem a kedvező tengeri időjárásba, nem a kedvező körülményekbe, nem saját erejébe, nem más emberek erejébe fekteti, hanem egyedül Istenre tekint, törjön ki bár akármilyen vihar. Csak az Istenben bizakodó hit nem vakhit, nem babonaság, csak ez nem vezet a félelembe, csak ez szabadít meg a rettegéstől.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten egyetlen embert sem vezet félre
  2020-05-29 20:06:09, péntek
 
  Isten egyetlen embert sem vezet félre

A kezdetekkor, működésének elején Jézust megkísérti a sátán. Az Istentől elszakadok, a gonosz hatalmak lépnek hozzá, s abban a pillanatban, amikor megváltó művét meg akarja kezdeni, a bukását kívánják (Lukács 4, 3). Az evangélium elmondja, hogy Jézus éhezik. Hozzálép az ördög és megszólítja: Ha Isten fia vagy, parancsold meg ennek a kőnek, hogy változzon kenyérré. Ha Isten ereje van benned, akkor segíts magadon. Tégy csodát, változtasd át a követ kenyérré, és nem éhezel többé. Minek van különben isteni hatalmad? Bizonyítsd be hatalmadat, ha valóban Isten fia vagy. Nézd, nemcsak te éhezel, hanem emberek milliói éheznek. Szemük egyedül azt kutatja, ki ad nekik enni. Nem képesek arra, hogy lelkesedjenek érted, Istenért, ha először nem adsz nekik kenyeret. ... A látszólag másokért könyörgő szeretet hangjában Jézus felismeri az ördög hangját. Hallatlan felismerés volt ez. Jézus elutasítja a sátánt: ,,írva van, nemcsak kenyérrel él az ember, hanem Isten szavával." Amit itt tapasztalunk, az az, hogy Isten soha nem téveszt meg senkit.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Ha ő eldönti, mi ezt vagy azt fogjuk tenni
  2020-05-29 19:40:30, péntek
 
  Ha ő eldönti, mi ezt vagy azt fogjuk tenni

A Szikla, amelyen állok (és amire szeretném, hogy te is ráállj), az a Szikla, amely Isten cselekedeteit jelenti ebben a világban most és mindörökre. ,,Ha az Úr akarja," mondja a Biblia, ,,mi élni fogunk." Ez határozza meg életünk minden mozzanatát teljes mértékben. Nem csupán annyira, hogy ,,akár élünk, akár meghalunk, Istennél leszünk," hanem oly mértékben, hogy ,,Isten fogja eldönteni, élsz-e vagy meghalsz - most."
És nemcsak arról van szó, hogy élünk vagy meghalunk. Ő sokkal mélyebben jelen van az életünkben. ,,Ha az Úr akarja, akkor mi... ezt vagy azt tesszük." De jelen van az ebben és az abban is. Ő mindenhol ott van, és teljesen részt vesz az életünkben, bármi történjék is: egészség vagy betegség, gazdasági összeomlás vagy gazdasági talpra állás, lélegzetvétel vagy elmúlás.
Ez azt jelenti, hogy amíg vártam az orvos rendelőjében, hogy a biopsziához megérkezzen a műszer, Isten azt is mondhatta volna (és ezt később meg is tette): ,,Ne félj! Akár élsz, akár meghalsz, velem leszel. És mindaddig, amíg élsz, semmi sem történhet veled - semmi! -, amit nem én rendelek el.
Ha úgy döntök, élni fogsz. Ha úgy döntök, meg fogsz halni. Addig élsz, amíg az én elhatározásom szerint el nem jön a halálod órája. Én pedig eldöntöm, hogy ezt vagy azt fogod tenni. Most pedig láss munkához!"
Ilyen az én Sziklám - ma, holnap és mindörökké!

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Nem "jól vagyok", hanem "jól érzem magamat"
  2020-05-29 19:29:01, péntek
 
  Nem "jól vagyok", hanem "jól érzem magamat"

Fogalmazzunk inkább így! Mielőtt rákkal diagnosztizáltak volna, az emberek gyakran kérdezték tőlem: "Hogy van az egészséged?" Én erre azt válaszoltam: "Jól". Ma már nem így válaszolok. Azt mondom: "Jól érzem magam." A kettő között van különbség. Az évenkénti prosztatavizsgálat előtt egy nappal jól éreztem magam. Egy nappal utána megmondták nekem, hogy rákos vagyok. Más szavakkal: nem voltam jól. Így tehát mikor ezeket a szavakat írom, igazából nem tudom, hogy jól vagyok-e. (Valószínűleg sokkal jobban, mint ahogyan megérdemlem.) Mindössze annyit tudok, hogy éppen most rákos vagyok. Vagy koronavírusos...
Mi a mondanivalóm lényege? A lényeg a következő: végeredményben azért nem helyénvaló azt mondani, hogy "jól vagyok", mert egyedül Isten tudja és dönti el, hogy jól vagy-e - most. Azt mondani, jól vagyok, amikor nem tudod, hogy jól vagy-e, és nem is tudod ellenőrzésed alatt tartani, befolyásolni, hogy jól vagy-e, olyan, mintha azt mondanád: "Holnap elmegyek Chicagóba, és üzletet kötök ott". De hiszen még azt sem tudod, hogy egyáltalán élni fogsz-e holnap, nem hogy még üzletet is tudnál kötni ott. A Biblia így tanít erről:

"Most tehát ti azt mondjátok: 'Ma vagy holnap elmegyünk abba a városba, és ott töltünk egy esztendőt, kereskedünk és nyereséget szerzünk', azt sem tudjátok, mit hoz a holnap. Mert a ti életetek olyan, mint a lehelet, amely egy kis ideig látszik, aztán eltűnik. Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja akkor élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni." (Jak 4,13-15)

Nos, ilyen az Isten. Őt érdekli a távoli jövő, de egyúttal az is, akinek az élete éppen most elpárolog. Ez történik, amikor a bibliai igazság napfénye belevilágít a mi véleményünk mulandó ködébe.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 470 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2380
  • e Hét: 14091
  • e Hónap: 43403
  • e Év: 231205
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.