Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye kettészakítása (1920)
  2020-05-29 21:19:59, péntek
 
  TRIANON 100 - A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye kettészakítása (1920) és annak következményei
EXKLUZÍV
Hogyan jutunk oda, hogy a történelmileg, nyelvében és kultúrájában gazdag vidék, a Bácska, több terültre szakad? Egy fájdalmas, objektív történelmi tényfeltárást adunk közre Link
 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Pünkösd nyitószentmise este 2020.05.29
  2020-05-29 20:58:36, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Csíksomlyói Babba Mária!
  2020-05-29 20:56:21, péntek
 
  Csíksomlyói Babba Mária!
Emberek százezrei tekintenek ezekben a napokban Terád!
Különösen is ebben a májusi hónapban lelki szeretetközösségben több pillanatban, imádságban kértük a Te közbenjárásodat szent Fiadnál!
Nekünk a Te tiszteleted, közbenjárásod édesanyai szeretet sugároz.
A dévai egyházközség apraja-nagyjának, szívünk-lelkünk mélyéről érzelmeinknek, fohászainknak légy gondoskodója!
"Ó Atyaistennek kedves, szép leánya,
Krisztus Jézus anyja, Szentlélek mátkája!"
Légy a mi közbenjárónk Szent Fiadnál, a mi Urunk Jézus Krisztusnál!

Ó, én édes jó Istenem,
Oltalmazóm, segedelmem,
Vándorlásban reménységem,
Ínségemben lágy kenyerem.

Vándor fecske sebes szárnyát,
Vándor legény vándorbotját,
Vándor székely reménységét,
Jézus, áldd meg Erdély földjét!

Vándor fecske hazatalál,
Édesanyja fészkére száll,
Hazajöttünk, megáldott a
Csíksomlyói Szűz Mária.

Szívünkben hozzád megyünk
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Imádkozzuk Ferenc pápával együtt a rózsafüzér
  2020-05-29 20:49:25, péntek
 
  Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa arra hív, imádkozzuk Ferenc pápával együtt a rózsafüzért május 30-án, szombaton 17.30-kor. Kérjük együtt a Szűzanya közbenjárását a járvány idején!
Az Apostol TV élőben, magyar szinkrontolmácsolással közvetíti ezt a világot átölelő rózsafüzér imát.
Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa arra hív, imádkozzuk Ferenc pápával együtt a rózsafüzért május 30-án, szombaton 17.30-kor. Kérjük együtt a Szűzanya közbenjárását a járvány idején. Az imába, amelyet a vatikáni média élőben közvetít, bekapcsolódnak a világ Mária-kegyhelyei. A pápa a Vatikáni Kertekben található lourdes-i barlangnál fog imádkozni.
Ferenc pápa a remény újabb jelét kívánja adni a pandémiától még mindig szenvedő világnak. A Szűzanyának szentelt hónap lezárásaként a rózsafüzért imádkozza, s hívja a kegyhelyeket és a családokat, hogy kapcsolódjanak be az imádságba.
Az imaalkalmat, amelyet a vatikáni média élőben közvetít, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa szervezi Az apostolok cselekedetéből vett mottóval: ,,Egy szívvel, egy lélekkel állhatatosan az imában, Máriával" (vö. ApCsel 1,14).
A közvetítés során nemcsak a pápai ima helyszíne, a Vatikáni Kertekben található lourdes-i barlang lesz látható, hanem a világ legnagyobb kegyhelyei is megjelennek majd körkapcsolásban. A pápa az ima révén egyúttal szeretné a kegyhelyek pasztorációban betöltött szerepét is megerősíteni, hiszen ezeknek az imádságnak szentelt helyeknek a normális működése - mely lelkigyakorlatok szervezését, zarándokok fogadását jelenti -, megakadt a koronavírus-járvány következtében. A járvány visszaszorulásával lassan-lassan újraindulhat az élet a kegyhelyeken is.
A kegyhelyek az adott ország szabályozásainak megfelelően kapcsolódnak be az imádságba és szerveznek programot köré. Európából kapcsolni fogják Lourdes-ot, Fatimát, San Giovanni Rotondót és Pompeit; az Egyesült Államokból a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás-kegyhelyet. Afrikából a nigériai Elele és az elefántcsontparti Béke Királynéja-kegyhelyről; Latin-Amerikából a mexikói Guadalupei Miasszonyunk-kegyhelyről, a kolumbiai Chiquinquirából, valamint az argentin Lujánból és Milagróból jelentkeznek be.
A Vatikáni Kertekben együtt imádkoznak a pápával olyan hívek is, akik a vírus által leginkább érintettek egy-egy csoportját képviselik: egy tüdőgyógyász és egy nővér, egy ember, aki felgyógyult a koronavírusból és egy másik, akinek a hozzátartozója elhunyt a betegségben, és aki sokakhoz hasonlóan nem tudott elbúcsúzni a szerettétől. Imádkozni fog a polgári védelem egyik önkéntese is családjával együtt, egy gyógyszerész és egy televíziós újságíró is. Az imádkozók között lesz egy fiatal család is, akiknek gyermeke a járvány idején jött világra - ők a remény és az élet halál felett aratott győzelmének jelei. A papokat és a szerzeteseket egy kórházlelkész képviseli, illetve a Szent Kamill Leányainak főnöknője, ez az a közösség, melynek tagjai tömegesen kapták el a vírusfertőzést Grottaferratában. Az ima során az Úrra bízzák az emberiséget, különösen is a családokat.


Fordította: Agonás Szonja
Magyar Kurír 2020.05.29
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Pünkösdkor nyit az esztergomi bazilika
  2020-05-29 20:45:15, péntek
 
  A koronavírus miatt az esztergomi székesegyház is zárva volt, május végétől viszont újra látogatható.
Május 31-én ismét kinyit az esztergomi bazilika, tájékoztat a székesegyház Facebook-oldalán. A templomba a COVID 19-cel kapcsolatos kormányrendeletek és a higiéniai szabályok figyelembevételével szabad csak belépni. A nyitás után az altemplom, a templomtér, a panorámaterem, valamint az alsó kupoladob lesz látogatható.
Belépés előtt ellenőrzik a látogatók test hőmérsékletét, illetve kötelező maszkot viselni a templom belterében. Mint írják, erre a látogatók és a bazilika munkatársai egészségének megőrzése érdekében van szükség. Kérik továbbá a látogatókat, hogy a családok és az egy háztartásban élők kivételével egymástól 1,5 méteres távolságot tartsanak.

A hívek pünkösdtől a korábban megszokott időben a fenti higiéniai szabályok betartásával tudnak részt venni a szentmiséken. A szentmisék rendjéről bővebb információ a bazilika honlapján a PLÉBÁNIA menüpont alatt található.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Ruzsa István
...... ...........


Magyar Kurír 2020.05.29
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Tíz évben először virágzott - Ismerősöm konyhájában
  2020-05-29 20:38:24, péntek
 
  Mária könnye" a neve, mert ha megnézed a virágot a közepükön van 1 kis "könnycsepp", de a hivatalos neve Viaszvirág!
.......



...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Gyönyörű rózsa csokor - Ismerősöm ablakában
  2020-05-29 20:34:47, péntek
 
  ...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Budapestre figyelt a világ
  2020-05-29 15:18:55, péntek
 
  1938-ban Magyarország és Budapest csodálatos házigazdája volt a rendezvénynek. Erről tanúskodtak a kongresszus után küldött táviratok, köszönőlevelek.
Nyolcvankét évvel ezelőtt késő délután harangszóra indult a papság menete a Vajdahunyad várától a Hősök terére. A fehér karinges kispapok imára kulcsolt kézzel, négyes sorokba rendeződve nyitották az ünneplő klérus felvonulását. A szerzetesrendek, világi papság, kanonokok, apátok, prépostok után 190 püspök és 37 érsek sétált a nyitóünnepség helyszínére. A kardinálisok élén a házigazda Serédi Jusztinián hercegprímás haladt, mögötte a többi bíborossal.
Harsonaszó csendült. A fanfár már azt jelezte, hogy elindul Eugenio Pacelli bíboros, pápai legátus is. A hívek térdelve fogadták az egyházfő küldöttét és az általa közvetített pápai áldást.
...... ........


Ünnep baljós árnyakkal
A feszült történelmi helyzetben különös jelentősége volt a katolikus világeseménynek. A kongresszus előkészítését beárnyékolta, hogy a náci Németország 1938 tavaszán megszállta Ausztriát. Hitler politikáját - ahogy a kommunista eszméket is - a Vatikán több alkalommal elítélte. A német politikai vezetés nem nézte jó szemmel a hívek részvételét a katolikus világtalálkozón. Hivatalosan a vízumkiadás akadozásáról beszéltek, valójában külön utazási engedélyhez kötötték - gyakorlatilag megtiltották -, hogy a német és osztrák hívek bekapcsolódhassanak az Eucharisztia közös ünnepébe.
...... ......


Összefogás
Mi volt az 1938-as kongresszus sikerének titka? A nagyszerű szervezés, a lelki felkészülés mélysége, az esemény mögötti nemzeti egység. Kihívásból akadt bőven. Legalább 100 ezer ember szállását kellett biztosítani, miközben alig 10 ezer szállodai és panziós férőhely állt rendelkezésre. A csoportos zarándokszállások kialakítása mellett 37 ezer budapesti magánlakásban ajánlottak fel szobát, fekhelyet a vendégeknek. Ezeket egyesével megtekintették a szervezőbizottság illetékesei.

Profi szervezés
A cserkészek hatalmas feladatot vállaltak magukra, amelyet nagyszerűen teljesítettek. A pályaudvarokon felállított Vendéggondozó Kirendeltségeken fogadták, tájékoztatták és útba igazították a zarándokokat. A MÁV szűkös jármű kapacitása ellenére is fennakadások nélkül biztosította a menetrendszerű vonatokkal 50 ezer fő utazását, valamint fogadta a külföldről érkező 70 különvonatot is. A programokról, közlekedési információkról közel 900 ezer példányban nyomtattak füzetecskét.

Távol a politikától
A magyar politikusok a Szentszék kérésére is önmérsékletet gyakoroltak, és nem használták fel az eseményt pártjuk népszerűsítésére, illetve a revíziós célok hangoztatására. A baloldal, a szociáldemokraták és a szakszervezeti vezetők is jelezték, nem gördítenek akadályt a gyári munkások részvétele elé. Az előkészület folyamán magukat a szervezőket is meglepte, hogy micsoda igény jelentkezett a csoportkonferenciákra a gyárakban dolgozók körében is. A Ganz Villamossági Gyárban 2600-an vettek részt a felkészítésen. Az üzem igazgatósága 15 ezer villamosjegy, 3000 énekfüzet és 3000 kongresszusi jelvény megvásárlásával támogatta a résztvevőket.

Múlt és jövő
A kongresszus kulturális és liturgikus eseményeit óriási érdeklődés követte. Magyarország kivívta a világ csodálatát, amilyen jó érzékkel tudta megmutatni évezredes hagyományait, történelmét, ugyanakkor a hangosítás, a közlekedésszervezés, a tömegtájékoztatás, az ünnepségek vizuális megoldásainak területén a korszak legújabb megoldásait vonultatta fel.
...... ......


A vasárnapi záró szentmisére percnyi megállás nélkül, négy és fél órán át hömpölygött a hívők ezer színben pompázó menete: egyháziak, világiak, főnemesek, nemesek, egyszerű emberek közös tanúságtétele ez hitükről. A Magyar Katolikus Egyház számára a sikeres világkongresszus egy megerősítés volt, amelyből aztán a hívekkel együtt meríthetett az 1938-at követő sötét évtizedekben.


Fotó: Fortepan
Forrás: NEK
Magyar Kurír 2020.05.25
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
A párbeszéd pápája – Szent VI. Pál pápa
  2020-05-29 15:11:49, péntek
 
  Amikor 1963. június 3-án XXIII. János hazatért a Teremtőhöz, nemcsak az volt kérdés, ki lesz az új pápa - hanem az is, hogy mi lesz a zsinat sorsa?
Szent VI. Pál pápára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 29-én
...... .......


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Soha többé nem leszek rossz, csak hadd mehessek újra ....
  2020-05-29 15:08:19, péntek
 
  Soha többé nem leszek rossz, csak hadd mehessek újra iskolába
Kiscsoportos keretek között újra zajlik az oktatás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi iskolájában. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy naponta két osztály jön be korrepetálásra.
hirdetés
,,Az ide járó gyerekek mindegyike hátrányos helyzetű, így a digitális oktatás nem működhetett, s bár heteken át vittünk nekik személyre szóló feladatlapokat, amelyeket lelkiismeretesen visszaküldtek, egy idő után apadt a lelkesedés. Ezért döntöttünk úgy, hogy mihamarabb elkezdjük a kiscsoportos foglalkozások megszervezését" - magyarázza Nyírfalvi Melinda igazgató.
Az oktatás egyelőre csak naponta 9 és 11 óra között zajlik, s ha szükséges, nyolc fő fölött kettébontják a csoportokat. Emiatt nem is kerül sor mindennap minden osztályra. A tanárok elsősorban a magyar és a matematika tantárgyakra fókuszálnak, de egyúttal arra is, hogy a higiénés feltételeket megteremtsék: az épületbe belépő gyerekeknek kötelező használniuk a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítőt.
,,Nagyon akartam már találkozni Márti nénivel" - említi legfőbb indokként Lakatos Virginia, a harmadik osztály egyik tanulója, válaszul arra a kérdésre, hogy miért ült be ismét örömmel az iskolapadba. A kislányon kívül még hét diák foglal helyet az iskola tantermében, egymástól távol elhelyezett padokban. A játékos matematikaóra során két tanító segíti őket a szorzótábla megismerésében.
Ez a május 26-i látlelet, de az intézmény kapuit már bő egy héttel azelőtt, 18-án megnyitották, hogy akár ennél is kisebb csoportokban, de már foglalkozhassanak a gyermekekkel. A tarnabodi általános iskola talán az első volt az országban, amely a járványt övező szigorítások enyhítése nyomán ismét diákokat fogadott.
A gyerekek lelkesedését mi sem mutatja jobban, mint hogy az egyik, néhány héttel ezelőtt visszakapott feladatlapra az osztályfőnöke által legnehezebben kezelhetőnek titulált gyermek ezt az üzenetet írta: ,,Soha többé nem leszek rossz, csak hadd mehessek iskolába!"



Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyar Kurír 2020.05.29
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1486
  • e Hét: 7287
  • e Hónap: 40441
  • e Év: 274188
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.