Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Az ételmérgezés tünetei
  2020-05-03 01:04:06, vasárnap
 
  Évente sok ember szenved ételmérgezést. Van, akinek csak enyhébb tünetekkel kell megküzdenie, míg mások komoly panaszokkal fordulnak orvoshoz, közben nem is sejtik, hogy valami rossz étel miatt lettek betegek.

Az egyik legszembetűnőbb tünete az ételmérgezésnek az izzadás. Ha valaki rossz ételt evett, nem a gyomra fájdul meg leghamarabb és nem a mosdóba fog rohangálni, csak az veszi észre, hogy rendellenesen verejtékezik. Vagyis nem végzett semmi megerőltető munkát, mégis izzad.

A gyomor- és bélrendszeri panaszok csak később jelentkeznek. Lassan megjelennek a tipikus emésztőrendszeri panaszok, az egyik ilyen a puffadás, de a hányás és a hasmenés is a gyakori tünetek között szerepelhet. Általában ezek megjelenésénél már a beteg is sejti, hogy az elfogyasztott étellel lehetett valami probléma.

A hányinger és a hányás is a tünetek széles skálájába tartoznak. Például a Listeria monocytogenes nevű baktérium is okozhat ilyen tüneteket, amely főleg fertőzött húsból vagy tejtermékből kerül a szervezetbe. A szalmonella leginkább a tojás által fertőz. Gyomor- és bélrendszeri fertőzést nem friss zöldség és gyümölcs is okozhat. Az ételmérgezés kellemetlen tünetei az elfogyasztott ételt követően körülbelül 12-78 órán belül jelentkeznek.


Az ételmérgezés egy másik tünete a láz. Ha a láz 48 óra múlva sem csökken, vagy nem múlik el, azonnal fel kell keresni az orvost a szövődmények elkerülése érdekében.

Az ételmérgezés zavart állapotot is okozhat. Megjelenhet az izmokban a merevség. Ez legfőképpen a nyakban lévő izmokra jellemző, de a beteg általános gyengeséget is tapasztalhat.

Ha valaki ételmérgezési tüneteket tapasztal magán, fontos, hogy folyamatosan hidratált legyen. A hányás és a hasmenés is vezethet kiszáradáshoz. Az alkoholos italok és a koffeines italok ilyenkor tilosak, mivel ezek is vizet vonnak el a szervezetből.

Milyen ételekere kell fokozottabban odafigyelni? Természetesen minden étel előkészítésénél az alapvető higiéniára kell törekedni, de a legnagyobb veszélyt a nyers hús, a tej és a tejtermékek, illetve zöldségek és gyümölcsök jelentik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az ízületi gyulladás fellángolása
  2020-05-03 01:01:01, vasárnap
 
  Az ízületi gyulladás leginkább idősebb korban jellemző. Sok esetben nem is kell rá semmilyen gyógyszert szedni. Elegendő csak betartani némi szabályt az étkezésben, ugyanis az ízületi gyulladás könnyedén fellángolhat, ha olyan táplálékokat fogyasztunk, amelyek újra és újra előhozzák a tüneteket.

A tejterméket mindenképpen kerülni szükséges, mivel a benne lévő fehérjék nagyban felerősítik a tüneteket. Egy kutatásba ízületi gyulladásban szenvedő betegeket vontak be. Majdnem mindenki érzékenyen reagált a tej fogyasztására, de a tejtermékek sem jelentettek kivételt. A sajt például a térdben lévő ízületek fájdalmát erősítette fel nagymértékben.

A zsírban sült és a feldolgozott élelmiszerek gyulladást generálnak az emberi szervezetben. Ezek az ételek telített zsírban gazdagok, amelyek súlyosbítják a gyulladást. Márpedig a szervezetben kialakuló gyulladások is hozzájárulnak az ízületes betegek állapotának rosszabbodásához.

Az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek a cukrot és a cukros ételeket sem árt elkerülni, hiszen ez is a tünetek felerősödéséhez vezethet. Ilyenkor ugyanis megnő a glükózszint a szervezetben, ami szintén gyulladást generál, ez pedig fokozza a fájdalmat.

A húsételek sem tesznek éppen jót az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek, például a grillezett húsok is egyfajta gyulladást generálnak az emberi szervezetben. A szerveztben megjelenik az úgynevezett glikációs végtermék, amely szintén gyulladáshoz vezethet.

A fehér lisztből készült kenyér és péksütemény senkinek nem tesz jót, nem csak az ízületi gyulladásban szenvedőknek. A finomított szénhidrátok is gyulladást okoznak. Fehér liszt helyett fogyasszon teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és egyéb élelmiszereket.

A rendszeres kávéfogyasztás megnöveli az ízületi gyulladás kialakulásának az esélyét. A koffeinben gazdag kávé helyett igyon koffeinmentes gabonakávét vagy antioxidánsokban gazdag teát.

Egyes gabonafélékben megtalálható glutén is gyulladást okoz a szervezetben. Egyes embereknél lisztérzékenység alakul ki, amely nem más, mint egy autoimmun betegség, csakúgy, mint az ízületi gyulladás. A glutén is okolható a gyulladás elhatalmasodásáért.

Az alkohol felelőssé tehető a gyulladást okozó citokinek elszaporodásáért. Ezért ha nem szeretné, hogy felerősödjenek az ízületi gyulladás tünetei, ne fogyasszon alkoholt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3350
  • e Hét: 8195
  • e Hónap: 39681
  • e Év: 244382
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.