Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Magyar nyelv és irodalomérettségi témája 2020
  2020-05-04 19:56:14, hétfő
 
  - Vizsga követelmények Link

- A magyar nyelv és irodalom kötelező érettségi tantárgy. Ezzel kezdődik az írásbeli érettségi. Első napon, általában május elején hétfő reggel 8-tól. A szóbeli érettségi vizsga június második felében zajlik egy napon a többi tantárggyal az iskolák kiírása szerint. Az írásbeli érettségi vizsga elsősorban kreativitást, nyelvi logikát, fogalmazáskészséget igényel, míg a szóbeli vizsga már a lexikális tudást is számon kéri.

Az első feladatrész egy szövegértési feladat, egy nyomtatott szöveg és ahhoz kapcsolódó kérdéssor, melyre válaszolni kell. Ez a feladatsor szövegértési, nyelvi-logikai, nyelvtani kompetenciákat igényel. A feladatsor 40 pontot ér, megoldására 60 perc áll rendelkezésre. Az egy óra letelte után a feladatlapot bele kell helyezni a borítékba, és a felügyelő tanár asztalára kell tenni.

A második feladatlap szövegalkotási feladatokat takar, mely során három feladat közül választhat a vizsgázó. Ezek közül csakis az egyiket kell megoldani. Megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A feladatlap 60 pontot ér.
A feladattípusok a következők:
1. Érvelés
2. Műelemzés
3. Összehasonlító elemzés

Érvelés
Érvelő fogalmazás írása egy megadott témakörben. A témakör általában irodalommal, nyelvtannal, kultúrával, társadalmi élettel kapcsolatos. A feladat tartalmaz egy mottót, idézetet, amely ráhangolja a vizsgázót a témára.

Műelemzés
Egy hosszabb vers, vagy egy rövidebb novella értelmező elemzése megadott szempontok alapján.

Összehasonlító elemzés
Két, vagy több vers esetleg drámarészlet összehasonlítása megadott szempontok alapján

A javító tanárok 3 szempontból vizsgálják és pontozzák a szövegalkotási feladatlapokat. Nyelvminőség, szöveg megszerkesztettsége és tartalom szempontjából. Mindhárom összetevőre maximum 20 pont adható, így jön ki a 60 pont, melyhez ha hozzáadjuk a szövegértés 40 pontját, látható, hogy a magyar írásbeli érettségi vizsgán maximum 100 pont érhető el

Témakörök:
Irodalom témakörök:
1. Életművek 6 db
Petőfi, Arany, Ady, Babits, Kosztolányi, József Attila. Ez a hat magyar szerző kihagyhatatlan.
2. Portrék 4 db
Tanár által választott magyar szerzők, például Radnóti, Móricz, Mikszáth
3. Látásmódok 3 db
Tanár által választott magyar szerzők, például Jókai, Vajda János, Juhász Gyula
4. Kortárs magyar irodalom 1 db
Legalább 1980-ig élő és alkotó magyar szerző, például Kertész Imre, Faludy György
5. Világirodalom 2 db
Külföldi szerzők, művek, például Homérosz eposzai, a Biblia
6. Színház és drámatörténet 2 db
Magyar, vagy világirodalmi drámaírók és műveik, pl Szophoklész, Madách, Shakespeare
7. Az irodalom határterületei 1 db
Az irodalmat érintő művészeti ágak, például film, balett
8. Regionális kultúra 1 db
Az a megye, ahol az érettségi zajlik, illetve annak környékére jellemző művészeti kulturális motívumok, épületek, programok bemutatása, vagy ott született irodalmi szerző bemutatása.

Nyelvtan témakörök
A tanár köteles mindegyik témakörből legalább 2 tételt berakni a tételsorba.
Ember és nyelv
A kommunikáció
A magyar nyelv története
Nyelv és társadalom
A nyelvi szintek
A szöveg
A retorika alapjai
Stílus és jelentés
A nyelvtan tételek tartalmaznak egy gyakorlati feladatot, melyet a felelőnek meg kell oldani. Például egy mondat elemzése, hangtörvények felismerése, önéletrajz írása.
A magyar nyelv és irodalom szóbeli tételsornál az 50 pont úgy adódik össze, hogy 25 pontot kaphat a felelő a tartalmi összetevőkre, további 25 pontot pedig az előadásmódra.

*
- Az idei magyar érettségi első részében könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók. Az ehhez a részhez tartozó szövegalkotási feladatok pedig a sportról és testnevelésről, valamint egy egészségügyi problémákhoz kapcsolódó progam szervezésről szóltak.
A szövegértési rész könnyebb volt a tavalyinál - mondta a magyartanár. Az első másfél órában sok pontot gyűjthettek a diákok, a feladatok gyorsan kitölthetőek voltak, többé kevésbé vita nélküli megoldásokkal. "Az érvelés egy slágertéma volt, most nagyon sok helyen központban van az egészséges életmód és a sportolás" - tette hozzá. Szerinte ezt a feladatot többen választották. Hozzátette: ha az első feladatlapot jól megoldották a diákok, akkor "bukni már senki sem fog".
- A második feladatlap azonban nem volt ilyen egyszerű - mondta a szaktanár. Itt gondot okozhatott az érettségizőknek, hogy egy ismeretlen művet kaptak a novellaelemzésnél, illetve, ha a másik feladatot választották, akkor a terjedelemmel is meg kellet küzdeniük. Ahogy már írtunk róla, a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódik.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Pio atyától idézetek
  2020-05-04 17:02:34, hétfő
 
  - Azok a próbák, amelyeknek az Úr alávet téged és alá fog vetni, mind az isteni szeretet jelei és ékkövek a lélek számára. A tél elmúlik, és eljön a soha véget nem érő tavasz, annál gazdagabb szépségű, mint amiljen heves volt a vihar. Szent Padre Pio

- " Az alázat Istenhez vonz minket." (Pio atya)

- Pio atya boldoggá avatása 1999. május 2
Facebook oldali videó Link

- Ne félj a hátrányoktól, mert a lelket a kereszt lábához viszi, a kereszt pedig az ég kapujához visz, ahol megtalálod azt, aki diadalmaskodott a halál felett, és bevezetett örök örömökbe." Pio atya

- "Egyedül csak Jézus értheti meg, milyen kínokat élek át, amikor a Kálvária fájdalmas jelenetére készülök. Hasonlóképpen elképzelhetetlen, hogy milyen megkönnyebbülést jelent Jézusnak nemcsak az, hogy együtt szenvedünk vele, hanem az is, hogy rátalál egy lélekre, aki szeretete révén nem vigasztalást kér tőle, hanem részese az ő fájdalmának." Pio atya



Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Ferenc pápa Twitter-üzenetei május 4-én
  2020-05-04 17:00:25, hétfő
 
  Egyes elképzelések olyan nagy megosztást okoznak, hogy fontosabbá válik maga az elképzelés, mint a bennünket vezető Szentlélek. Az Úr szabadítson meg minket a megosztottságtól, és segítsen megérteni Jézus nagy misztériumát: Ő mindenki pásztora, Benne mindannyian testvérek vagyunk.
*
A jelenlegi krízisben szabad újságírásra van szükség, amely minden embert szolgál, különösen azokat, akiknek nem hallani a szavát; olyan újságírásra, amely elkötelezetten keresi az igazságot, amely az egység és a béke felé nyit utakat.
*
A karantén alatt a családok sok új dolgot próbálnak ki együtt, nagy kreativitással viszik előbbre a dolgokat. Van, ahol azonban családon belüli erőszak is előfordul. Imádkozzunk együtt a családokért, hogy megmaradjanak a békében, kreativitásban és türelemben a karantén alatt.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Minden anyák napja 2020 05.03
  2020-05-04 16:57:24, hétfő
 
  Elérkezett május első vasárnapja, amelyen szívünk szeretetével és hálájával köszöntjük az édesanyákat.
hirdetés
Az anyaság kifejezésére talán nincs is szebb szó annál, mint amit a magyar nyelvben találunk: édesanya. A kifejezésben benne van a tej íze, amellyel hónapokig, talán évekig táplálja egy asszony a gyermekét. Benne van az az életre szóló kötődés, ami nem szűnik meg a köldökzsinór elvágásával. És ott van benne az egész életen át tartó, éltető aggodalom, ami akkor kezdődik, amikor a nő megérzi dobogni a szíve alatt azt a másik szívet. Az anyasággal Isten teremtői munkájába kapcsolódunk be, hogy az üdvösség terve megvalósulhasson, ha eljön az ideje.

Példaképek
Már az ókortól kezdve fontosnak tartották, hogy méltón köszöntsék az anyákat. A görögök egykor az istenek anyját, vele együtt pedig az összes édesanyát ünnepelték. Az 1600-as évek Angliájában ez az ünnep jelentette a szolgálók számára a szabadnapot is, amikor hazautazhattak a családjukhoz. Amerikában 1914-ben vált hivatalos ünneppé az anyák napja.
Magyarországon 1925. március 8-án a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt ünnepelte meg először az édesanyákat, a májusi Mária-tisztelethez kapcsolódóan, 1928-ban pedig már miniszteri rendelet volt arról, hogy az iskolai ünnepek között szerepeljen ez a nap.
Nem véletlen az anyák napjának és Mária hónapjának összekapcsolása: mindenki számára példakép lehet a Szűzanya, anyaságának alázata, amely már abban is kifejezést nyert, hogy igent mondott Jézusra. Ahogyan ránk is igent mondott egyszer, amikor Szent István király a halála előtt rábízta Magyarországot, mert tudta, az ő anyai kezébe és türelmébe kell helyeznie az országot, amely éppen akkoriban vált kereszténnyé. Ki más gondoskodásának, közbenjárásának, imáinak köszönhetnénk a sok magyar szentet?
Anyaszentegyháznak hívjuk Egyházunkat. Ez a megnevezés magában foglalja azt is, hogy miként viszonyulunk a közösséghez, amelyhez tartozunk: bizalommal fordulunk felé, hagyjuk, hogy tanítson és szeressen, attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. Ugyanazt a szabadságot tapasztalhatjuk meg általa, mint egy szerető anya által.
Szűz Mária mellett a másik legnagyobb példaképük és lelki támaszuk Szent Mónika lehet, az édesanyák védőszentje. Tizennégy éven át tartó imádkozásának köszönhetően végül a kereszténység ellen lázadó fiából, Ágostonból is szent lett. Mára a világ minden táján jelen van a Szent Mónika-közösség, ahol az édesanyák összegyűlnek, hogy együtt imádkozzanak a gyermekeikért.

Támasz
Az édesanyákat az égiek mellett a Földön is sokan segíthetik abban, hogy gyermekeik lelki élete kiteljesedhessen. A legtöbb nyelv gyönyörűen fejezi ki a lelki szülők szerepét: keresztanya, bérmaanya. Egykor így nevezték el azokat az embereket, akik a szentségben részesülőket kísérik, s ezzel megjelölték a szerepüket is: támasznak kell lenniük, olyan segítőknek, akik bármikor meghallgatják keresztgyermeküket, bérma gyermeküket, mellettük állnak, ha baj van, és imádkoznak értük. Régen ennek a szerepkörnek a betöltése jóval többet jelentett, mint manapság: ha valaki keresztszülővé lett, az egyet jelentett azzal, hogy a szülők rá bízták a gyermekük életét arra az esetre, ha velük történne valami, és nem tudnák felnevelni. Keresztszülőként sokan ma is nagyon komolyan veszik a feladatukat, és valóban úgy érzik, a szentség felvételének pillanatától felelősek a keresztgyermekükért életük hátralevő részében. Az édesanyák mellett most a keresztanyákat, a bérma anyákat, a lelki vezetőket is szeretnénk köszönteni.
Megváltozott életek
Köszöntés és köszönet illeti azokat is, akik az örökbefogadás útján váltak szülővé. Vannak, akik azért döntöttek az örökbefogadás mellett, mert nem lehet saját gyermekük. Egyes családokban saját gyerekek is vannak, de a szülők úgy érzik, akad még hely az otthonukban olyan fiatalok számára, akiknek meghaltak a szüleik, vagy nem gondoskodnak a gyermekeikről. Ezeket a fiatalokat sok esetben a mély szegénységtől, a bizonytalanságtól és nem utolsósorban a szeretet nélküli gyermekkortól mentik meg az örökbefogadóik, akiknek sok olyan nehézséggel is szembe kell nézniük, amikkel a legtöbb édesanya nem találkozik: Vajon összeillünk? Megbízik majd bennünk? Vajon ,,anyának" fog szólítani valaha ez a gyermek? Meg tud nyílni előttem? Ezeknek a szülőknek a feladatai közé tartozik az is, hogy szembenézzenek választott fiuk vagy lányuk múltbeli sebeivel, hogy gyógyír legyenek a számára, és bebizonyítsák neki: bár mások számtalan alkalommal mondtak rá nemet, most már biztonságban van, van kire számítania.
Idén minden megváltozott körülöttünk, minden bizonytalanná vált. Tavaly ilyenkor az óvodák, az iskolák és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága is meglepetést készített az édesanyáknak. Idén ez az ünnep is otthonainkba zárva talál bennünket. Minden megváltozott? Nem. A mennyei Atya és a földi édesanya szeretete a nehézségek ellenére is ugyanaz maradt.

Farkas Kinga/NEK
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Tűzoltók napja Új Budán
  2020-05-04 16:53:59, hétfő
 
  Köszönet a Tűzoltóknak.
Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, aki a legendák szerint imádságával megfékezett egy tűzvészt, és több ember életét is megmentette. A tűzoltók a mi mindennapi hőseink, naponta teszik kockára életüket a nekik kijáró anyagi és erkölcsi megbecsülés nélkül. Ezt a gyakran tragédiák kísérte hivatást csak az állhatatosság, önfeláldozás, a bátorság eszméjének jegyében lehet teljesíteni, épp ezért hálával tartozunk a tűzoltóknak a mindennapos, a koronavírus idején különösen nagy kockázattal járó munkájukért! Köszönjük!
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Rózsafüzér, Zsolozsma Dévs 05.03
  2020-05-04 16:51:58, hétfő
 
  Keresztény Tanősvény három perces, heti kiszerelésben is csordogál... E szép vasárnap az Istennel való találkozás újabb udvarába léptünk be, itt ismerkedünk a kötött imákkal....a rózsafüzér, a zsolozsma egyházunk ősi ima módja.
Az újszövetség embere nem áldozati állatok vérét, hanem saját életének drága perceit áldozza fel szeretettel Isten oltárán imádságokat végezve! Természetesen ezek az imák nem csak áldozatok, hanem lelkünket megszentelő meditációk is lehetnek, kellene legyenek.
Kóstoljunk belé, mondjunk el egy tized rózsafüzért! Szeretettel, Csaba t.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Jézus stílusa legyen a pásztor stílusa!
  2020-05-04 16:46:27, hétfő
 
  Ferenc pápa a Jó pásztor vasárnapján az életüket feláldozó papokért egészségügyi dolgozókért és az önkétesekért imádkozott.
...... .............



Katolikus ma oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa: Ne hallgass a hangra, mely azt súgja, ....
  2020-05-04 16:16:40, hétfő
 
  Ferenc pápa: Ne hallgass a hangra, mely azt súgja, hogy semmit sem érsz!
Ami Istentől jön: ,,Mi tesz jót nekem?" A kísértő ehelyett egy másik kérdést ismételget: ,,Mihez van kedvem?" A hamis hang mindig az én körül forog, az ösztönök, a szükségletek, a ,,mindent és azonnal" körül forog. Olyan, mint a szeszélyes gyermek: ,,mindent és most". Isten hangja azonban sosem ígér olcsó örömet: arra buzdít, hogy lépjünk túl önmagunkon, hogy rátaláljunk a valódi jóra, a békére.
A Szentatya május 3-án a jó pásztorról szóló vasárnapi evangélium kapcsán annak fontosságáról beszélt, hogy különböztessük meg Isten hangját más hangoktól; majd megemlékezett a hivatások világnapjáról, a vírusfertőzött betegekről, a visszaélések gyermekáldozatairól és a május 14-ére meghirdetett imanapról.

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Az újrainduló egészségügyi ellátások igénybevétele XI. ker.
  2020-05-04 16:14:02, hétfő
 
  Az újrainduló egészségügyi ellátások igénybevétele, a járvány elleni védekezés érdekeit szem előtt tartva, csak szigorú rend betartásával történhet.
A következő szabályok az egészségügyi alapellátások (háziorvosi, gyermek háziorvosi, fogászati ellátás) és a járóbeteg szakrendelések működése körében is érvényesek.
A rendelőt csak telefonos egyeztetést követően, a megadott időpontban lehet felkeresni. A háziorvosi és szakorvosi rendelések rendelési ideje és telefonszáma a Szent Kristóf rendelő honlapon megtalálható. A várható torlódások miatt a telefonáláskor hosszabb várakozásra kell felkészülni. A telefonon kapott útmutatást figyelmesen meg kell hallgatni és szigorúan be kell tartani.
A telefonon kapott időpontban pontosan kell megjelenni, a váróban a torlódás elkerülése érdekében. A rendelőbe lépést megelőzően hőmérsékletmérés történik. Lázasan senki ne induljon el a rendelőbe. A betegek egymástól legalább 1,5 méter távolság tartására kötelesek.
A rendelőkben folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást végeznek, a dolgozók vírusölő kézfertőtlenítőt, szükség szerint védőfelszerelést használnak.
A nem kontakt-platformon, személyes megjelenés nélkül elvégezhető tevékenységeket -igazolások, keresőképtelen állomány igazolása, szociális ellátások igénybe vételéhez szükséges dokumentumok kiállítása-, továbbra is a rendelő felkeresése nélkül kell ellátni, lehetőleg a megkeresést követő öt napon belül.
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Krisztus teste
  2020-05-04 16:09:31, hétfő
 
  ...... ..........


Mihályi Miklós előszállási plébános szavait változtatás nélkül adjuk közre:

,,Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek." (Lk 22.15) E szavakkal fejezi ki Jézus apostolainak belső vágyát, hogy mennyire szeretne velük eggyé lenni, eggyé válni.
Majd a nekik nyújtott kenyérben és borban titokzatos módon önmagát nyújtja nekik, tanítványai pedig elfogadják, befogadják őt és ez örökre megpecsételi sorsukat, végérvényesen Krisztushoz tartoznak. Ezt az egységet őrzi az Egyház 2000 év óta és az Eucharisztiából táplálkozva újra és újra erőt és reményt merít földi és örök élete számára. Amint a növény, ha nem kapja az éltető esőt, úgy a keresztény lélek is sorvad, ha távol marad az Oltáriszentség vételétől. ,,Ha nem eszitek az
Emberfia testét, nem lesz élet bennetek!"(Jn 6.53). Bennem papként ez az élet folytatódhatott, de egyre igazságtalanabbnak éreztem, hogy a hívők viszont a jelenlegi helyzet és szorongás miatt nem tudnak megáldozni. Töprengtem és imádkoztam és a Lélek egy biztonságos útra vezetett, melyen feltárta annak technikai részleteit is. Az első felismerésem az volt, hogy a tabernákulumban, szentségházban őrzött szentostyák még januárban és február elején kerültek oda. Két cibórium is tele van velük. Valahogyan ezt kellene biztonságosan, érintés mentesen eljuttatni a híveknek. Mivel itt Krisztus testéről van szó, a cselekmény maga Vele történik, ezért ez nem más, mint egy imádság. Először tehát albát és stólát vettem magamra és csak aztán kezdtem el az alkoholos kézfertőtlenítést. Az alapos fertőtlenítés után az eredeti tasakokból előhúztam a védőkesztyűt és a hajtakaró sapkát és az FFP maszkkal együtt felvettem őket. Utána kinyitottam a tabernákulumot és kivettem az egyik szentségtartó kelyhet. Ekkor alkoholos lemosóval egy csipeszt is fertőtlenítettem, majd levettem a kehely tetejét és imádsággal újra köszöntöttem Jézust. A csipesszel óvatosan és egyfajta megilletődöttséggel, minként szülő érinti újszülöttjét, felemeltem egy szentostyát és az ugyancsak előkészített kettős simítózárral ellátott átlátszó tasakba tettem. Kettesével tettem őket a tasakokba, egyrészt emlékezve arra, hogy Jézus is így küldte maga előtt a tanítványait, másrészt mert csak 23 tasakom volt otthon.
Hosszú ideig tartott e tasakolás, mert szemüvegem a maszk miatt bepárásodott, amikor pedig levettem a szemüvegem, akkor meg alig láttam valamit, főként nem a csipeszt és az ostyát. Ez a fura helyzet hamar elűzte izgalmamat és Jézussal egy jót nevettem. Fél óra alatt végül dűlőre jutottunk és a becsomagolt, helyesebben szólva újra ,,bepólyázott" Krisztus test visszakerült a szentségházba. Ott várakozik, hogy a vasárnapi szentmisén a hívők magukhoz vehessék Őt.
...... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8676
  • e Hét: 20306
  • e Hónap: 53460
  • e Év: 287207
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.