Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Országos ballagási körkép: 2020 május
  2020-05-05 16:55:17, kedd
 
  A koronavírus-járvány miatt országszerte elmaradnak a hétvégi ballagások a középiskolákban, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget.
Így búcsúztatják idén a végzősöket Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Magyarországon még egy ideig nem nyitnak ki az iskolák
  2020-05-05 16:53:06, kedd
 
  Bár indul az országos lazítás az eddigi szabályokon, a sulik nem nyitnak még ki.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai sajtótájékoztatón azt mondta, május végéig biztosan fennmarad a tantermen kívüli oktatás, a júniusi hónapról, még nem tud dönteni a kormány.
Kérdésre válaszolva azt is elmondta, a jelenlegi helyzetben nem látnak a tanév végéig, ezért június 2-ig tudnak csak tervezni. Eddig biztosan nem lesz újra rendes iskolai tanrend.
Az érettségire a nehéz helyzet ellenére felkészültek, de kiemelte, hogy az érettségizőknek felajánlották, hogy vizsgázhatnak ősszel. Újra elmondta, csak írásbeli vizsgák lesznek. A felvételi miatt is fontos az érettségi, főleg az emelt szintű vizsgák - emelte ki Gulyás Gergely - ezért fontos, hogy ne álljon meg az élet.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Írásbeli érettségi 2020 évben
  2020-05-05 16:40:01, kedd
 
  Nyilvánosságra hozta a tegnapi magyar érettségi feladatsorát és hivatalos megoldókulcsát az Oktatási Hivatal.
Közép szintű faladatsor és megoldásai Link

Emelt szintű faladatsor és megoldásai Link

Feladat lapok pontértéke megoldás után. Link

A középszintű matekérettségi összes feladatának a nem hivatalos megoldása egy helyen
Itt olvasható Link

Középszintű történelem Link
Vagy Link
Megoldások Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
II János Pál pápa, boldoggá avatja Pio atyát
  2020-05-05 09:04:20, kedd
 
  1999 Május 2 án II János Pál pápa, boldoggá avatja Pio atyát Egy bizonyítottan csodás gyógyulás után
,,Pietrelcinai Szent Pio atya egész életében mind jobban igyekezett hasonlítani a keresztre feszítettre: mindvégig annak teljes tudatában volt, hogy arra hivatott, egészen különleges módon legyen a megváltás művének munkatársa. E nélkül a folytonos keresztre való utalás nélkül nem lehet megérteni az ő életszentségének titkát. Isten szemében ugyanis a kereszt az üdvösség valódi eszközévé vált, az egész emberiség számára, az az út, amelyet maga Jézus is ajánl mindazok számára, akik Őt követni akarják" - fogalmazott a szentmise homíliájában II. János Pál pápa.

Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
A "marokkói" tengelice
  2020-05-05 08:58:03, kedd
 
  Marokkó volt egy olyan vágyakozó cappucinus beceneve, aki S. Giovanni Rotondo kolostorban élt, amikor Padre Pio ott volt lelki atya. Ez a fiatalember erősen hajlamos volt a művészetekre és a természet dolgaira.
Egy napon egy tengelice betévedt egy folyosón közel lévő fáról, amely elválasztotta az éttermet a kollégiumtól. A marokkói látta őt, és azonnal meg akarta fogni, hogy ketrecbe tegye, és tartsa. Aztán elkezdte üldözni, de soha nem tudta elkapni, mert a madár folytonos repdeséssel ment oda-vissza. Végül egy fal és a konyha közötti térben szorult. Marokkói futott megfogni, de abban a pillanatban megszólalt az imádsági csengő, és ott kellett hagynia a madarat, hogy templomba menjen. Itt az imádkozás helyett azonban nem tett semmit, hanem azt tervezte, hogy elkapja a tengelicét, elkészíti a ketrecet, megtalálja a tartóhelyét és még sok más dolgot. Az ima ideje után vacsorát töltött az ebédlőben, de akkor sem tett semmit, csak gondolkodott a tengelicen . Miután elhagyta az ebédlőt, el akart menni, de Padre Pio, aki követte őt a templomba és az ebédlőben, megállította és intett, hogy jöjjön hozzá; így szólt : "De ez a tengelic elvesztette a fejét ...", és egyenként felsorolta azokat a gondolatokat, amelyek a gondolataiba ütköztek a gyülekezetben való imádság, majd vacsora közben. A marokkói, aki később Vittore atya lett, Costantino Capobianco atyának vallott be: ,,Amikor éreztem, hogy Padre Pio egyenként feltárja gondolataimat, zavaró pontossággal, és tökéletességgel, lehajtottam a fejem, mint valaki, aki legalább a fején áthaladó hurrikánból gyógyul. - Pio atya




Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
A Szenvedés Enyhítésének Háza
  2020-05-05 08:44:21, kedd
 
  956 május 5 én Pio atya felavatta és megszentelte az élete művét. Casa Sollievo della Sofferenza (A Szenvedés Enyhítésének Háza)
Vajon melyik gyötrelme nagyobb: a gyenge egészségi állapota és a stigmái okozta kín (az orvosok úgy vélik, hogy legalább egy csészényi vért veszít naponta), vagy pedig lelki szenvedése? A hozzá legközelebb állók azt mondják, mindkettőt nagy belenyugvással tűri. Ő maga gyakran figyelmeztet arra, hogy soha ne csüggedjünk el, mert a ,,félelem rosszabb, mint maga a betegség". Valóban természetfölötti erő munkálkodik lelkében, s teszi képessé arra, hogy felebarátját önmagánál is jobban szeresse. Ezt suttogja a feszület előtt imádkozva: ,,Jézusom, kérlek, mentsd meg őket mind; én áldozatul ajánlom magam mindenkiért. Erősíts meg, fogadd el ezt a szívet, töltsd meg szereteteddel, aztán rendelkezz velem akaratod szerint." E rendkívüli önátadás előtt értetlenül állnak az emberek, s nem mindig alkotnak róla helyes véleményt, mert maguk szenvedéseikkel, érdemeikkel, hibáikkal, és akár abbéli vágyaikkal is, hogy hasznosak legyenek a világ számára, gyakran követnek el hibákat. A lényeg az, hogy mindenkit a jóhiszeműség vezéreljen. Márpedig a pietrelcinai szerzetes meg van győződve róla, hogy ha ő az embereket az egyeneslelkűség mércéjével méri, akkor egyáltalán nem kételkedhet a jóhiszeműségükben. Ha valaki óvatosságra inti a túlzottan könnyelmű emberekkel szemben, szellemességgel vegyes belenyugvással közli, hogy még a Krisztust követő első tizenkét tanítvány között is akadt egy áruló. Buzgalom, találékonyság, szent öntudatlanság, vasakarat, rendíthetetlen hit - ezek a legfontosabb összetevői annak a lendületes erőnek, mely hegyeket mozgathat meg, és szédítő iramban építheti fel a gondoskodó szeretet emlékművét. A Pio atya által megálmodott ,,ház" építése alatt legalább három vatikáni követség látogat el San Giovanni Rotondóba. Április elején a Szentszék a ,,küldöttei" által észlelt szabálytalanságokról szóló jelentést terjeszt a tartományfőnök elé. Míg a kapucinus rend miniszter generálisa a Garganón tartózkodik, a Szentszék kifogást emel a Pio atyáról megjelent némely publikációk ellen. Pio atya a maga részéről kijelenti, hogy olyan ,,csodásnak" vélt dolgokat mondanak és írnak róla, melyek nem felelnek meg a valóságnak. Ismét fenyegető fellegek tornyosulnak az égen, de ahelyett, hogy ez elővigyázatosabbá tenné a nagy vállalkozásba kezdett embereket, elkeseredett vitákba bocsátkoznak a vádaskodókkal. A viharos légkör 1954. július 26-án csillapul, mikor a Szenvedés Enyhítése Házának orvosi rendelőjébe megérkezik az első beteg. Pio atya azt mondja: ,,Ha ez a mű csupán a test gyógyításának eszközéül szolgálna, akkor egyszerűen egy mintakórház lenne. Ennek a műnek azonban a gondoskodó szeretetre való figyelmeztetés által a szerető Isten munkatársává kell válnia. A szenvedőnek - fájdalmai bölcs elfogadása által - a gondoskodó szeretetben Isten szeretetét kell megélnie. Isten szeretetének a megfeszített Jézus szeretetén keresztül kell a beteg szívében megerősödnie. Ennek a szeretetnek pedig a beteg testi és lelki bajait ápoló emberekből kell áradnia."
A San Giovanni Rotondó-i modern kórház ünnepélyes megnyitójára - a nemes erőfeszítések megkoronázásaként - 1956. május 5-én kerül sor. A szomorú garganói táj képét megváltoztató gigantikus épületegyüttes szülőatyja kimondhatatlanul boldog. Azt mondja, ennek az imádság és a tudomány olyan helyévé kell válnia, ahol az emberek ismét találkozhatnak Krisztusban, miként a nyáj rátalál egyetlen pásztorára. A Szenvedés Enyhítésének Háza helyet ad egy szívsebészeti világkongresszusnak is, melyen a világ legnevesebb specialistái vesznek részt. Őket három nappal később XII. Piusz is fogadja a Vatikánban. A pápa méltatja Pio atya elképzelésének nagyszerűségét, és emlékeztet rá, hogy a tudományos és technikai szempontból élen járó házat azért hívták életre, hogy a betegeket egy emberibb és ugyanakkor természetfölötti koncepció szerint kezdjék el gyógyítani. A pápa jótállása lecsillapítja a jelentős sikerek ellenére még mindig forrongó hangulatot. A szervezés - legalábbis kívülről - tökéletesnek tűnik. A modern felszereléssel ellátott kórházban sebészet és urológia működik két műtővel, kardiológiai osztály nagyszerű szívsebészekkel, ortopédia, gyermekgyógyászat, szülészet műtővel és szülőszobával, röntgendiagnosztika, laboratóriumok és vérellátó állomás, s háromszáz ágy áll a betegek rendelkezésére. A már régóta működő járóbeteg-rendelőkben megfelelő szakorvosok dolgoznak. A hő- és elektronikus központok, a mosoda, a konyhák és más szolgáltatások lehetővé teszik a kórház önállóságát. A fájdalom enyhítése fellegvárának még egy olyan gazdasága is van a völgyben, mely a legalapvetőbb élelmiszerekkel látja el a betegeket.
Vannak, akik tüzet okádnak a kórházra, és ,,sivatagi emlékműnek", ,,haszontalan alkotásnak", vagy ami még rosszabb, ,,agyrémnek", ,,csalásnak", ,,feneketlen kútnak" nevezik. A rossz nyelveknek azonban csakhamar el kell némulniuk, mert a kórházat rengeteg beteg árasztja el, a férőhelyek teljesen megtelnek. A nagyszerű sebészek és az ortopédia szakemberei olyan kényes beavatkozásokat végeznek el, amilyenekre általában csak kifejezetten arra szakosodott központok szoktak vállalkozni. Az átadás első évfordulóján Pio atya arról számol be, hogy jelentős bővítési munkálatokra van szükség. Néhányan nagyon kockázatosnak tartják a betegágyak számának növelését. Hogy több vitára ne kerülhessen sor, bejelentik, hogy a Szentszék rendkívüli hatáskörrel ruházta fel Pio atyát, s igénybe veheti a Csodatévő Szűzanya ferences harmadrend ötven tagjának munkáját. Az ingatlan részvényeit letétbe helyezhetik a ,,Vallási Ügyek Intézeténél." A pápa Pio atyát már felmentette szegénységi fogadalma alól, hogy fogadhassa az adományokat és hozzájárulásokat, és egyúttal kinevezte a Szenvedés Enyhítésének Háza igazgatójává és tulajdonosává is. A Vatikán garanciáival elkezdődhetnek a bővítési munkálatok. San Giovanni Rotondóban ismét nagy a lelkesedés.
A szegény kapucinusok kolostorából kipattant egy szikra, mely több ezer ember szívét lobbantotta lángra. A Gondviselés nem hagyja el az elszánt stigmatizált szerzetest, aki minden adományt arra fordít, hogy bővítse és még jobbá tegye a San Giovanni Rotondó-i kórházat...

*
- Pio atya a kórház felavatáskor :
Uraim és testvéreim Krisztusban, a szenvedés megkönnyebbülésének háza kész.
Köszönetet mondok a világ minden tájáról érkező jósszándékú embereknek, akik együttműködtek a körház felé pitésében.
Ezt a megvalósítást teremtette meg a Gondviselés, az önök által segítségével;
Bemutatom nektek.. csodáljátok meg és áldjon meg az Úr Isten velem együtt.




Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Anyák napi köszöntő - Böjte Csaba testvér
  2020-05-05 08:40:08, kedd
 
  Fogadják szeretettel Böjte Csaba üzenetét anyák napja alkalmából!

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
A Szentírás üzenete - 2020.05.05.
  2020-05-05 08:37:02, kedd
 
  Dr. Székely János megyéspüspök gondolatai

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Az Egri Főegyházmegye továbbra is szünetelteti a nyilvános
  2020-05-05 08:34:42, kedd
 
  Az Egri Főegyházmegye továbbra is szünetelteti a nyilvános szentmiséket
Isten iránti hálával gondolok arra, hogy a járvány okozta tömeges megbetegedés hazánkat és fő egyházmegyénket eddig elkerülte. Azért, hogy templomi közösségeink továbbra se válhassanak a fertőzés gócpontjaivá, és azért, hogy egyetlen ember életét se veszélyeztessük óvatlan figyelmetlenség vagy feledékenység miatt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia május 1-jén kelt közleménye alapján, úgy rendelkezem, hogy még várjunk! Hiszen nem állunk versenyben senkivel, csak a vírussal! Várjunk a nyilvános templomi liturgiák újraindításával, és a többi korlátozó intézkedés feloldásával, amíg az országos tesztelés is megnyugtató eredménnyel zárul. Amint ez megtörtént, akkor a fokozatosság elvét követve, először a kültéri liturgikus cselekményeket fogom engedélyezni, és csak később kerülhet sor arra, hogy visszatérjünk templomainkba nyilvános istentiszteletre.
Tudom, hogy hosszú ez az eucharisztikus böjt, ez a templom-böjt, de hiszünk a böjt értelmében és lelki hasznában. Biztos vagyok benne, hogy minél nagyobb áldozatot hozunk, annál nagyobb lesz majd az öröm, amikor ez az időszak véget ér, és hálát adhatunk a járvány elmúltáért.
Amikor megköszönöm Híveink türelmét és a Paptestvérek hűségét, mindannyiukat arra kérem, hogy ezután is legyenek szolidárisak egymással és kerüljék az egyéni megoldásokat.
Szent Rókusnak, a betegek, az orvosok és a kórházak védőszentjének közbenjárását kérem híveinkért és a főegyházmegyénk területén élő minden emberért.

Eger, 2020. május 4.
Dr. Ternyák Csaba
egri érsek
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A félelem, a határozatlanság és a tunyaság ellen.
  2020-05-05 08:23:20, kedd
 
  Szent II. János Pál pápa születésének centenáriumára készülve.
Görföl Tibor teológus, egyetemi tanár, a Vigilia folyóirat főszerkesztője ismertetőit adjuk közre.

Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1173
  • e Hét: 4763
  • e Hónap: 25446
  • e Év: 228359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.