|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2020-06-05 19:53:13, péntek
|
|
|
Gyermekkorunkban a fülünkre aggattuk, zamatos, piros gyümölcse elsőként érett júniusban, alig vártuk.
A cseresznye Anatóliából származik, egy kulinaris mitosz szerint Lucullus római tábornoknak köszönhetően ismerhette meg a világ. Lucullus a Fekete-tenger partján fekvő Giresun (Törökország) városában állomásozott és ott ez a gyümölcs lett a kedvence.
A cseresznye jelentésű latin cerasus szinte az összes nyelvben szótöve lett a cseresznyének. Angolul Cherry, franciául cerise, spanyolul cereza, olaszul ciliegia, németül kirsche, szlovákiában ceresna.
A svájci Zug kanton és azonos nevű városa életében századok óta nagyon fontos szerepet tölt be a gyümölcs: nevezetessége a Kirsch, a jó erős cseresznyepárlat és a cseresznyetorta. A település ezer cseresznyefáját nagy becsben tartják és a Zug cseresznyekanton becenevet kapta.
Évszázadok óta szokás, hogy amikor a cseresznye beérik, déli 12 órakor harangszóval jelzik a szüret kezdetét, a családok pedig létrákkal és kosarakkal felszerelkezve rohannak a fákhoz. ,,2009 óta júniusban megrendezik a harangszóra startoló cseresznyefutást aminek a különlegessége, hogy ketten szaladnak egy 8 méteres falétrát tartva.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2020-06-05 19:51:20, péntek
|
|
|
Térjünk haza: tudjuk, Magyarország cseresznyéskertje Nagykörű, ahol a középkor óta termesztik ezt a gyümölcsöt. A 19. században a fiatal földbirtokos, Petrovay György tudományosan épített gyümölcsösében nemesítő munkájának köszönhetően a Kárpát-medencében fellelhető összes fajta az ő kertjét dísziti. A mintakert sztárja a nagy szemű, ropogós, germersdorfi cseresznye. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2020-06-05 19:47:17, péntek
|
|
|
Felhasználása széles körű, pite, lekvár, leves de az igazi gasztrosiker a francia Limousin régióból származó cseresznyével készült clafoutis (ejtsd klafuti) ami nem más, mint egy desszert. Készítése: sűrű palacsintatészta sok tejszínnel kikeverve és kimagozatlan fekete cseresznyével összekeverve. Azért magozatlan, mert a mag különleges ízt ad sütés közben a clafoutisnek. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2020-06-05 19:45:23, péntek
|
|
|
Még többet a cseresznyéről:
100 g. cseresznyében kb 70 kalória van.
Ha a kalóriát megemlítettem, egyéb tulajdonságait sem hagyhatom ki: 100 gramjában B1, B2, B6, A és C-vitamin, folsav, foszfor, kálcium, kálium, nátrium, cobalt és sok vas van.
Hunyadi Sándor magyar író 1930-ban született műve a Feketeszárú csresznye, melynek története egy szerb-magyar barátság és egy szerelmi háromszög körül zajlik. Érdekesséf, hogy az USA-ban a magyar témát meghagyva filmet is forgattak belőle, Stormat Daybreak cimmel.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2020. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
123 db bejegyzés |
e év: |
1777 db bejegyzés |
Összes: |
9825 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 379
- e Hét: 1612
- e Hónap: 9422
- e Év: 67645
|
|
|