Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Nyugalom és beteljesülés
  2020-06-07 21:36:10, vasárnap
 
  Nyugalom és beteljesülés

A nyugalom a Bibliában sokkal többet jelent, mint pihenést. A nyugalom az elvégzett munka után következik be. Így jelent beteljesülést, jelenti Isten békéjét, mely a világot körülveszi, de jelenti a színe változást is, és jelenti, hogy a tekintet teljesen Isten isten-létére irányul, Isten imádására. Ez a nyugalom soha nem egy letargikus Isten nyugalma, hanem a teremtő nyugalma, de nem is a világ elengedése, hanem a világ végső megdicsőítése, mely alkotójára tekint. Isten a nyugalom időszakában is teremtő kell, hogy maradjon. ,,Atyám mindmáig munkálkodik, ezért én is munkálkodom" (János 5, 17b). Isten a teremtő marad továbbra is, de most már az, aki beteljesítette művét. Isten nyugalmát csak úgy érthetjük, hogy az egyszerre a teremtés nyugalma is. Az ő nyugalma a mi nyugalmunk is (ahogy az ő szabadsága a mi szabadságunk is, az ő jósága a mi jóságunk is). Ezért szenteli meg Isten a nyugalmának napját mind a maga, mind Ádám, mind a mi számunkra, akik szíve nyugtalan, míg megtaláljuk a megnyugvást Isten nyugalmában. Ez a nyugalom számunkra ígéret, mely Isten népének adatott meg (Zsidóknak írt levél 4, 9).

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten áldása, mint ígéret
  2020-06-07 21:30:49, vasárnap
 
  Isten áldása, mint ígéret

Isten ígéretet tett, hogy áldása fogja kísérni az embert. Ígérete hordozza a bizonyosságot. Az áldás a megáldott kiválasztását jelenti. Az áldás az ember osztályrésze, s mindaddig rajta marad, amíg nem változik átokká. Az áldás és átok két teher, melyet Isten rak az emberre. Továbböröklődnek, gyakran anélkül, hogy az ember megértené, felfogná. Mindkettő nagyon valóságos dolog. Az áldás és átok nem mágikus dolgok, amennyiben ,,varázsszerűt" értünk a szón, ellenkezőleg, reálisak. Az áldás legyetek termékenyek, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és vonjátok uralmatok alá (1 Mózes 1, 28) ez az áldás igent mond az emberre az élők világában, melybe helyeztetett. Itt van helye létének, melyet áldás kísér, áldás van teremtettségén, világiasságán és földhöz kötöttségén. Mi lesz, ha ez az áldás egyszerre átokká változik? Mi mást fejezne ki azonban ez az áldás, mint azt, hogy Isten látta, hogy a mű, amit létrehozott, jó (1 Mózes 1, 31).

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Elhanyagoljuk az evangélium prédikálását
  2020-06-07 21:22:48, vasárnap
 
  Mi, akik Krisztus nevében szolgálunk, nem arra kaptunk elhívást, hogy lelki életmódtanácsadók, közvetítők, vagy motivációs előadók legyünk - prédikátorok vagyunk! Csak azért, mert a világ gúnyolódik ezen az elnevezésen - persze számtalan sarlatán jó okot is ad rá -, nem jelenti azt, hogy meg kellene vetni azt a palástot, amit Krisztus helyezett ránk. Prédikátorok vagyunk, mindenekelőtt az evangélium hirdetői. Nem volna szabad, hogy elcsábítson minket valami alacsonyabbrendű cél, csak azért, mert az megfelel a világ elvárásainak. Nem szabadna hagynunk, hogy bármi is eltérítsen az igetanulmányozástól és az imádkozástól. Inkább fegyelmeznünk kell magunkat istenfélelemben. Törekednünk kell arra, hogy Isten színe előtt megbízhatóak maradjunk, mint olyan munkások, akiknek nincs miért szégyenkezniük, s akik az igazság szavával precízen bánnak. Ezen kell fáradoznunk, úgy kell átitatódnunk vele, hogy az előrehaladásunk mindenki előtt nyilvánvaló legyen. Nem szabad soha elhanyagolnunk a bennünk lévő lelki ajándékot, gondot kell viselnünk az Írás nyilvános felolvasására, az intésre és a tanításra.
Legyünk olyanok, mint az első apostolok, akik minden más, valós szükséggel szemben mégis ezt mondták: ,,Nem helyes, hogy mi az Isten Igéjét elhagyjuk és asztalok körül szolgáljunk. [...] Foglalatosak maradunk a könyörgésben és az igehirdetés szolgálatában". Mint Jób idején a bányászok, át kell verekednünk magunkat a legtávolabbi tárnákig, hogy magunk mögött hagyjuk a felszínt, és leássunk a kősziklába, homályban és a mélység árnyai között, hogy felfedezhessük és Isten népe elé helyezhessük Jézus Krisztus evangéliumának végtelen kincseit. Ez a nagyszerű és egyetlen módja annak, hogy a pulpituson és a gyülekezeti padsorok között is tüzet gyújtsunk.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Az evangélium leértékelése
  2020-06-07 21:07:36, vasárnap
 
  Meg kell értenünk, hogy az evangéliumban történő utazásunk túlmutat földi életünkön, és folytatódni fog az örökkévalóságban. Minden egyes felfedezett új igazsággal egyre jobban és jobban meg fog ragadni minket az evangélium dicsősége, míg teljesen át nem járja a gondolatainkat, és át nem veszi az irányítást az akaratunk felett. Lehet, hogy azon tűnődsz, létezik-e valami, amiért érdemes küzdeni; van-e valami, ami elég nagyszabású ahhoz, hogy megragadja a figyelmedet. Bátorodj fel! Az evangélium sokkal több annál, mint amit mondtak neked, és kimeríthetetlen a dicsősége. Valójában az örökkévalóságot azzal fogjuk tölteni, hogy felfedezzük mindazt a dicsőséget, amit ez az egyetlen üzenet tartalmaz, ám annak teljessége még a legteljesebb örökkévalóságában is végtelen és megismerhetetlen marad számunkra. Az evangélium mindig az marad, amibe az angyalok és a megváltottak vágyakoznak betekinteni. Emlékezz rá: folyamatosan kell növekedned az evangéliumban és annak ismeretében. Ez nem a ,,Bevezetés a keresztyénségbe", hanem a ,,Keresztyénség A-tól Z-ig". Nem sajátítottad el még az evangéliumot mesterfokon, nem is fogod elsajátítani - maga az evangélium lesz a mestered!

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Krisztus szolgálója
  2020-06-07 21:06:51, vasárnap
 
  Krisztus szolgálója mindenekelőtt Krisztus evangéliumának szolgálója.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Felvizezett evangélium
  2020-06-07 20:48:40, vasárnap
 
  Az igaz, hogy Istennek van egy terve, és hogy mindannyian bűnösök vagyunk, és Krisztus meghalt és feltámadt, és hogy hit által kell üdvözülnünk - de az, hogy ezeket az állításokat memorizáljuk, még nem jelenti azt, hogy ismerjük vagy megértettük az evangéliumot. Nem volna szabad ilyen csodálatos drágaköveket feltáratlanul hagynunk! Még a nálunk alacsonyabbrendű állatok is megtanulnak utánozni és szavakat ismételgetni, de nekünk kutatnunk kell az Írásokat, és fel kell fedeznünk e dolgok jelentését! Akár a bányászoknak, készen kell állnunk arra, hogy átküzdjük magunkat a legtávolabbi járatokig, meg kell fosztanunk magunkat az időleges örömöktől, órákat kell eltöltenünk tanulmányozással és imádkozással, azért, hogy az evangélium megismerésének jutalma a miénk lehessen. Ha ezt nem tesszük, a szívünk eltompul a tudatlanságunk miatt. Arra a Kősziklára kell fordítanunk szemeinket, amelyből kimetszettek bennünket. Újra fel kell fedeznünk a régi evangéliumot, hogy újra megragadjon minket, és olyan szenvedéllyel hirdethessük, ahogyan azok teszik, akik ismerik az ő Istenüket, és megértették azt, hogy mit tett értük!

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A karácsonyi Jézushoz
  2020-06-07 19:33:09, vasárnap
 
  A karácsonyi Jézushoz
Egy kisgyermek kérdései

Jézus, te is születtél.
Milyen gyermek lehettél?
Verekedni szerettél?
Hát mosdani? . . . vagy jobb voltál
minden többi gyereknél?

Hát zöld egrest ettél-e
egészséged vesztére?
Fáról sokszor estél-e?
Kék foltokkal vajon hányszor
értél haza estére?

Panasz is volt néha rád?
Ne szomorítson a vád!
Ha elszakadt a ruhád,
vagy valamit összetörtél,
kiporolt-e jó anyád?

Ó te égi tiszta fény,
követni mernélek én
szakadékok peremén,
ha tudnám, te is így kezdted,
gyermekként, akárcsak én.

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ne formálj képet rólam
  2020-06-07 19:12:52, vasárnap
 
  Ne formálj képet rólam

Mi vagyok neked?
Testvér? Jó barát?
Kérdőjel? Pont?
Felejthetetlen titok?
Lényemből ami láthatatlan,
gondolataidban, mondd!
Összerakod?
S ha összerakod,
milyen lesz a kép?
Amilyet képzeltél:
csúnya lesz, vagy szép?
- Attól függ, mennyit tudsz belőlem:
Nem rólam, az
semmit sem jelent.
A súlypont, a lényeg
ott van mélyen, belül,
ahol lopakodva jár
a csend.
Fehér fátyolban,
letakart arccal:
mert az Isten van
a szívemben bent.
- Ott van a sok
elmondott imádság:
magam kincsei,
mit féltve őrzök.
Mint megáradt folyó
duzzad, egyre duzzad:
S magamból egyszer
mégis kivetődök!
Mint őrült áradat
sodor végtelenbe,
áttörve minden
akadályt, gátat,
a csendet felváltja
a kiáltás, széttépi
azt a fehér fátylat:
az Isten!
És akkor, a megszabott
időben, a megtanult
szavakat mondom,
hogy mindent a
nevén nevezhessek:
ne legyen tévedésem,
gondom.
- Úgy mondom neked
és másnak el, ahogy
az Istentől tanultam
a hosszú, csend-fátyol alatt:
Mi az Élet titka,
mert ott bomlik szét,
hol Isten járja
a lelkek rejtekét,
és onnan jönnek
felszínre a szavak.
- Tán' éppen a Jákób
éjszakáját vívom,
amikor azt hiszed:
csak hallgatok.
- Ezért ne formálj
képet rólam:
(csak Isten tudja
mi zajlik belül).
S te rólad képet
én sem formálhatok.

Páskulyné Kovács Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Isten munkálkodik éjjel
  2020-06-07 18:49:34, vasárnap
 
  ,,Az Úr pedig egész éjjel erős keleti széllel hajtotta a vizet." (2Móz 14,21)

Ebben az igeversben vigasztaló üzenet van, ami bemutatja, hogy Isten miként működik a sötétségben. Isten valódi munkája Izráel fiaiért nem akkor ment végbe, amikor azon a reggelen fölkeltek, hogy rájöjjenek, át tudnak kelni a Vörös-tengeren, hanem mindez ,,egész éjjel" történt.
Talán nagy esemény történik az életedben, amikor a helyzet a legsötétebbnek látszik. Talán
még semmi bizonyítékod nincs, de Isten munkálkodik. Isten éppen úgy munkálkodott ,,egész
éjjel", mint a következő napon, amikor az izraeliek végül látták a bizonyítékot. Másnap egyszerűen föltűnt mindaz, amit Isten cselekedett az éjszaka folyamán.
Kiolvasod-e ezt egy olyan helyzetből az életedben, ahol minden sötétnek látszik? Van-e hited, hogy meglásd, vagy még mindig nem látod? Van-e folytonos győzelem lelki-szellemi növekedésedben? Gyakorolod-e napi közösségedet Istennel, vagy pedig csak sötétség van körülötted?
,,Az Úr pedig egész éjjel erős keleti széllel hajtotta a vizet." Ne feledd - "egész éjjel"! Isten munkálkodik éjjel, amíg a hajnali világosság pirkadni kezd. Még talán nem látod, de életed egész éjszakáján át, amint bízol benne, Ő munkálkodik. (C. H. P.)

,,Egész éjjel" tette az Úr
Drága népe javára,
Hogy fallá legyen a víz
Égi parancsszavára.

,,Egész éjjel" várta a nép,
Talán rettegve, félve,
Mögötte ádáz ellenség,
A tenger meg előtte.

,,Egész éjjel" sötétedett
Körülöttük a világ,
Mint azelőtt, míg Izráel
Kérte az Úr hatalmát.

,,Egész éjjel" zúgott a szél,
Félrefújta a tengert,
És mire világosodott,
Megnyílt az út, száraz lett.

,,Egész éjjel" maradj nyugodt,
Biztonságban az Úrral,
Hidd el, Ő úgy munkálkodik
Éjszaka is, mint nappal!

L. S. P.

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Kegyelemből megújítva
  2020-06-07 07:27:35, vasárnap
 
  Kegyelemből megújítva

,,Mert az Ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített az Isten, hogy azok szerint éljünk." (Ef 2,10)

A haláltól és a pokoltól való megváltás nem végső célja Istennek. Ez túlságosan negatív. Isten szándéka, amikor adta az ő Fiát, az volt, hogy az új életből jó cselekedetek fakadjanak.
Egy város rekonstrukciója a nyomortanyák lerombolásával kezdődik, de a munka célja az, hogy új házakat emeljenek. A szántóföldeket nem csupán azért szántják fel, hogy a gyomot elpusztítsák. Az új termés betakarítása a gazda célja.
Ugyanígy, amikor Isten megváltó kegyelméről szólunk, nem elég az eltüntetett nyomorúságról beszélnünk. Mondanunk kell valamit arról az újdonságról is, amely megjelent. Isten nem csupán azért végezte el valamennyi megváltói munkáját, hogy kiragadjon minket a tűzből. Meg akar minket változtatni, hogy Krisztus képét viseljük.
Szabad nemcsak azt tudnod, hogy meg vagy váltva és hogy hogyan váltattál meg, hanem azt is, hogy mi végre vagy megváltva.
Isten szeretete eltakarítja a régi és halálra ítélt város romhalmazát. Ez történt meg a Golgotán. Az ő kegyelmének az ereje azonban valóban úgy válik láthatóvá, hogy Krisztusban egy új emberiséget teremt. A feltámadás mindannak a kezdete volt, ami új és jó.
A kegyelem megváltja és átalakítja az önző emberi lényeket, hogy új emberekké legyenek, akik jó cselekedeteket teremnek. Ez Isten kegyelmének a célja. A gazdának sok és kemény munkájába kerül, hogy eltávolítsa a gyomot. Nemcsak azért dolgozik olyan szorgalmasan, mert gyűlöli a gazt. Minden erőfeszítése azért van, mert szereti a termést.
,,Mi az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített az Isten, hogy azok szerint éljünk." Isten a ,,szakmunkás", és mi az ő ,,termékei", az ő alkotása vagyunk. És amikor ez a szakértő építészmérnök megkezdte kegyelmes munkáját, egy terv lebegett szemei előtt, amelyet ,,előre elkészített". Egy új nép jó cselekedeteit tűzte ki célul.

Napi gondolat
Hogy halad Isten megújító programja életedben? Mit látsz a megújult élet jelei közül, amit Isten keres?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 481 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35893 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1659
  • e Hét: 6503
  • e Hónap: 18378
  • e Év: 206180
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.