Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Sixtusi kápolna
  2020-06-08 22:25:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Jézus gif
  2020-06-08 22:23:55, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Vatikán
  2020-06-08 22:23:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
A fényben
  2020-06-08 22:21:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
A lélek...
  2020-06-08 22:20:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
A C-vitamin-hiány és a szív betegségei
  2020-06-08 22:17:34, hétfő
 
 



A C-vitamin egy nagyon hasznos antioxidáns vitamin, amely sok szempontból rendkívül hasznos a szervezetünk számára. Többek között szerepe van a kollagéntermelésben, nagyon hasznos a vérzékenység megszüntetésében, elősegíti a sebgyógyulást és az immunrendszert is megerősíti. Kutatások sora igazolja, hogy amennyiben C-vitamin-hiányban szenvedünk, úgy nagyobb esélyünk van valamilyen szív- és érrendszeri betegség kialakulására.

Az immunrendszert is fellendíti
A C-vitamin tehát egy erős antioxidáns vitamin, amelynek kiemelkedő szerepe van a betegségek elleni küzdelemben. Nem beszélve arról, hogy védelmet élvezhetünk általa a szabad gyökökkel szemben, amelyek oxidatív stresszt okoznak a szervezetben, ezzel DNS-károsodást és gyulladást generálva a szervezetben. A gyulladás során pedig krónikus betegségek jönnek létre.

A C-vitamin oly módon lendíti fel az immunrendszer működését, hogy a betegségekkel küzdő antitestek működését fokozza, illetve a fagociták funkcióját, működését is segíti.

A C-vitamin egyéb haszna:

Ez az antioxidáns vitamin elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást és segíti a haj, a bőr és az artériák egészségének fenntartását.

Az alacsony C-vitamin-szint és következményei:
Amennyiben ennek a vitaminnak alacsony a szintje, úgy számos betegséggel meg kell küzdenünk. Az egyik ilyen a szívbetegség. A C-vitamin hiánya törékennyé teszi az artériákat, mindemellett a kollagéntermelés is csökkenni fog. A kollagénhiány pedig megakadályozza, hogy az artériák erősek és rugalmasak maradjanak.

Mi okozhat a szervezetben alacsony C-vitamin-szintet?
A toxikus anyagok csökkentik a C-vitamin szintjét, azonban a mérgező anyagok kiiktatásával és a C-vitamin pótlásával ismét élvezhetjük az előnyöket.

Azok, akik perifériás artériás betegségben (PAD) szenvednek, szintén ki vannak téve a C-vitamin hiányának, mert hiszen ilyenkor nem hasznosul a vitamin, hanem a káros szabad gyökökkel szemben veszi fel a harcot.

A C-vitamin akár még a testi és a lelki stresszel szemben is eredményesen meg tud küzdeni. A C-vitamin nemcsak a kortizol szintjét csökkenti, hanem a vérnyomást is. Ez az antioxidáns vitamin elősegíti egy neurotranszmitter, a szerotonin termelését, amely stabilizálni tudja a hangulatot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Algák - egészségünk karbantartói
  2020-06-08 22:08:31, hétfő
 
 



Az algákat már évszázadok óta használják az emberek élelmiszerként és gyógyászati célokra. A két leggyakrabban fogyasztott alga a spirulina és a chlorella alga. Az algák előnye a bennük lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak és fehérjéknek köszönhető. A barna algák is nagyon hasznosak fogyás, fibromyalgia, ízületi gyulladás, stressz, szívbetegségek és magas koleszterinszint esetén. A kék és zöld algák pedig antivirális, daganatellenes, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az algákat potenciális rákharcosként tartják számon, sok algafajta ugyanis lelassíthatja a rákos sejtek növekedését. Humán vizsgálatban kimutatták, hogy az alga eredményes az orális leukoplakia - a szájüreg nyálkahártyáján jelentkező fehér folt - elleni betegség elleni küzdelemben. Kutatások igazolják, hogy már napi egy gramm alga szájon át történő bevétele csökkentette az orális leukoplakia nevű betegség előrehaladását dohányzó emberekben. Egyéb vizsgálatok azt mutatják, hogy a spirulina alga kemoterápiás és radioprotektív hatásokkal rendelkezik.

A kék és zöld alga védelmet jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a nem alkoholos zsírmájbetegséggel szemben. Mindkét alga alkalmas lehet a vérlipidprofilok javítására és a gyulladás, illetve az oxidatív stressz megelőzésére. Pontosabban az algákban lévő karotinoidok, a gamma linolénsav (GLA), a rostok és a növényi szterinek segíthetnek a szívbetegségek és a nem alkoholos zsírmájbetegség megelőzésében.

Az algák előnyei kiterjednek a gyulladás és a fájdalomcsillapításra is, mivel olyan gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaznak, mint az omega-3 zsírsavak és a klorofill.

Az alga gazdag forrása a fitoszterineknek, amelyek képesek csökkenteni a vér koleszterinszintjét, különösen nagy szerepe van a rossz, azaz az LDL-koleszterinszint csökkentésében. A spirulina gazdag zsírsavakban, mint a GLA, aminosavakban, valamint antioxidánsokban.

A chlorella alga segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből. Ilyen például az ólom, a higany vagy az arzén, amelyek magas koncentrációja akut vagy krónikus toxicitást okozhat. Ezek a nehézfémek károsítják vagy jelentősen lecsökkentik a mentális és a központi idegrendszer működését, valamint létfontosságú szervek károsodását okozhatják.

Az algák klorofillban gazdagok. Ez az egyik magyarázat arra, hogy miért olyan előnyösek az emberi szervezet számára. Miért olyan egészségesek még az algák? Azért, mert A-, C-, B-, E- és K-vitaminokban gazdagok. Ezen kívül van bennük kolin, biotin, niacin, folsav, pantoténsav, jód, kalcium, kálium, réz, vas, mangán, magnézium, foszfor, nátrium és cink. Mindemellett kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak és az aktív enzimeknek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Karotinoidok – gyógyhatású zöldségek
  2020-06-08 22:03:03, hétfő
 
 


A bizonyos növényekben lévő karotinoidok majdnem olyan hatékonyak, mint a gyógyszerek - pozitív hatással vannak az immunrendszerre, és képesek leküzdeni a szabad gyököket. 1831-ben izolált először egy Heinrich Wackenroder nevű vegyész egy szénhidrogén-vegyületet a sárgarépából, amelyet karotinnak nevezett el. Néhány évvel később már ennek a csoportnak minden színezőanyagát karotinoidoknak hívták. Ma mintegy 650 különböző karotinoidot ismerünk, ebből kb. 50-et tud az ember átalakítani A-vitaminná.

Fontos a fotoszintézishez
A karotinoidok szekunder növényi anyagok, tehát bioaktív színező- és illatanyagok, melyeket baktériumok, algák, gombák és növények képesek szintetizálni. Általánosságban a fotoszintézisben vesznek részt, fontosak, mivel védik a klorofillt az oxidatív lebomlástól, ezen kívül részt vesznek a fotoszintetikus fényelnyelésben. A karotinoidok zsírban oldódók, egyes állati szövetekben is felhalmozódnak, és többek között a lazac húsának narancsos színéről is gondoskodnak.

Sokoldalúan hatékony
A növényi anyagoknak a gyógyszerekhez hasonló hatásuk van. Képesek az immunrendszert erősíteni, védik a sejteket a méreganyagoktól, védenek a rákot okozó toxinoktól, serkentik az öngyógyító erőket, és aktiválják a szervezet saját regeneráló mechanizmusait.

Karotinok és xantofillok
A karotinoidokat a kémiai szerkezetük alapján oxigénmentes (karotinok) és oxigéntartalmú (xantofillok) növényi anyagokra osztjuk fel. A karotinok a narancs, sárga vagy vörös színű zöldség- és gyümölcsfajtákban találhatók meg. Jó a hőstabilitásuk, sőt, általában a főtt ételekből könnyebben hasznosíthatók az emberi szervezet számára, mint nyersen. A legnagyobb mennyiséget a külső levelekben vagy a héjban találjuk. A xantofillok elsősorban a zöld levelű zöldségekben vannak jelen, hő hatására azonban mintegy 50%-uk veszendőbe megy. Általában a táplálkozásban csak az alfa-karotin és a béta-karotin játszik szerepet. Ahhoz, hogy elegendő legyen a karotinoidbevitelünk, minden nap el kell fogyasztani az ajánlott öt adag gyümölcsöt és zöldséget - a zöldségekben amúgy több hatóanyag található, mint a gyümölcsökben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lándzsás útifű gyógyhatásairól
  2020-06-08 21:44:58, hétfő
 
 



Régi és nagyon hatékony szer légúti megbetegedések ellen a lándzsás útifű. Nagyon kedvező hatóanyag-kombinációjának köszönhetően a növény jó köhögés elleni orvosság, továbbá a sebgyógyulásban is segít.

Lándzsás útifüvet jellemző módon az utak mentén, mezőkön és réteken az egész világon találunk. Egyes gyógynövényekkel ellentétben gyakran fordul elő vadon a természetben, ezért nem veszélyeztetett. Saját kertünkben is meglehetősen egyszerűen termeszthető a lándzsás útifű, nem támaszt nagy igényeket.

A gyógyászatban a virágzási időszakban gyűjtött föld feletti növényrészeket alkalmazzák. A lándzsás útifű gyógyhatása tudományosan alátámasztott. Elsősorban gyulladásgátló, nyákoldó, antibakteriális, vértisztító, vérzéscsillapító és vizelethajtó hatással rendelkezik.

A lándzsás útifű leveleiben lévő nyálkának enyhítő hatása van köhögés esetén. A légutak nyálkahártyáit egy védőréteggel vonja be, így elnyomható a zavaró köhögési inger. Azonban a növény többi hatóanyagai (az aucubin és a tanninok) is kedvezően hatnak a nyálkahártyákra, megszabadítják az érintett területeket a baktériumoktól, és megállítják a gyulladásokat. Bár az aucubin nem olyan erős, mint a penicillin, sebeknél és hörghurutnál mégis nagyon jó. A kovasav ugyanakkor erősíti a kötőszövetet, és közvetve gondoskodik a védelem fokozásáról. Ráadásul a lándzsás útifű azon növényekhez tartozik, amelyek az embernél serkentik az interferon termelődését. Ez növeli a szervezet védekezőképességét a légutakban lévő vírusokkal szemben. Ez a hatóanyag-kombináció a lándzsás útifüvet az egyik legjobb köhögés elleni szerré teszi.

A gyógynövényt főleg belsőleg használják fel gyulladásos légúti megbetegedéseknél (megfázásoknál), hörghurutnál, asztmánál, szamárköhögésnél, torokgyulladásnál és torokfájásnál. A növényt többnyire tea, szirup vagy lé formájában alkalmazzák, amelyek oldják a makacs váladékot, és enyhítik a gyulladásos folyamatokat. Külsőleg alkalmazva a lándzsás útifű alkalmas gyulladásos bőrbetegségek és általában sebek, rovarcsípések kezelésére. A tartalmazott tanninoknak összehúzó hatásuk van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A legjobb házi gyógymódok gyomorégésre
  2020-06-08 21:35:37, hétfő
 
  Mit tegyek gyomorégéskor? - kérdezik sokan, akik egy kiadós evés után hirtelen érzik a kellemetlen égést. Néhány házi gyógymód hatékony segítség lehet. Egy kiadós étkezés után sokan éreznek égést a gyomorkörnyék fölött, ez a hírhedt gyomorégés. De ilyen kellemetlenség miatt túl nagy áldozat lenne lemondani a finom ételekről, főleg azért, mert néhány házi gyógymóddal a gyomorégést többnyire hatékonyan le lehet küzdeni.

Mit tegyünk tehát gyomorégéskor?

A gyomor túlsavasodik
Gyomorégés akkor jön létre, ha a gyomor olyan sok gyomorsavat termel, hogy a záróizom, amely azt normál esetben a gyomorban tartja, nem képes már megfelelően zárni, és a sav egy része a nyelőcső alsó részébe kerül. Itt a sav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ez az ismert égő érzéshez vezet. Ha a gyomorégés gyakrabban lép fel, az bizonyos betegségek jele is lehet. Ha azonban csak alkalmanként fordul elő, nem kell komolyabb okokat feltételeznünk.

Mit tegyünk?
A semlegesítés enyhíti az égést

Az első módszer, ami gyorsan alkalmazható gyomorégéskor, hogy vizet iszunk a feljövő gyomorsav hígítására és az égő érzés enyhítésére. Mindenképp kerüljük a savas élelmiszereket, mint a gyümölcs vagy gyümölcslé, mivel ezek tovább erősíthetik az égést. A víz helyett a tej is egy alternatív megoldás, mivel ez is semlegesíti a gyomorsav egy részét. Ha egyik sem segít, más eszközökhöz is nyúlhatunk. Ha a gyomorégés főként éjszaka, illetve fekvő helyzetben lép fel, megpróbálhatunk tudatosan a bal oldalunkon feküdni.

A gyomorkimenet ugyanis a jobb oldalon található, és így megakadályozzuk, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerüljön. Ha a gyógyszereket mindenképp el akarjuk kerülni, egy másik variáció az akupresszúra. A gyomor akupresszúrás pontja a bal kézen található, a csuklótól körülbelül egy centiméterre a hüvelykujj felé. Ezt a pontot nyomjuk kb. 30 másodpercig. Ez a módszer megnyugtatja a gyomrot, és így csökkenti a savképződést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 17075
  • e Hónap: 48561
  • e Év: 253262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.