Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Rendhagyó Himnusszal készül a Magyar Nagydíj
  2020-07-13 18:41:27, hétfő
 
  Rendhagyó Himnusszal készül a Magyar Nagydíj a története első - és remélhetőleg utolsó - zárt kapus Forma-1-es versenyére.
Nagyobb kép Link
...... .........


Már javában készül Hungaroring a Forma-1 mezőnyének hétvégi fogadására - kicsit korábban, mint az eredetileg tervezték, és teljesen másképp, mint megszokták. Az idei F1-es hétvége a világjárvány miatt zárt kapuk mögött zajlik, szigorú óvintézkedések mellett, így a körítés is teljesen más lesz.
Mindez például a versenyt megelőző rajtceremóniára is igaz lesz. A szervezők jelezték, ha már úgy alakult, hogy a megszokottól eltérően nem élőben, hanem felvételről játsszák le a Himnuszt a verseny előtt, kihasználták az alkalmat, és igyekeztek különlegessé tenni az előadást: egy helyett négy előadóművész és egy 35 fős szimfonikus zenekar tolmácsolásában fog felcsendülni Erkel Ferenc műve. Pontosabban már fel is csendült, hiszen már elkészült a felvétel.
- A művészeket a Budafoki Dohnányi Zenekar kísérte, s a zenekar tagjai igazán otthon érezték magukat a mogyoródi versenypálya 12-es kanyarjában - annak ellenére, hogy a Magyar Nagydíjakon megszokott hőségből nekik is kijutott. Csakúgy, mint a nagyszerű művészeknek, Miklósa Erikának, Rost Andreának, Molnár Leventének és Ninh Duc Hoang Longnak" - írta a versenypálya a rendhagyó felvételről.
- A négy előadóművész valamilyen módon mind rajong a sebességért és az F1-ért. ,,Magasztos, felemelő érzés a Himnuszt énekelni, a Forma-1-es Magyar Nagydíjon pedig a hagyomány ötvöződik a modern világgal, ami irtó jó érzés" - nyilatkozta Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes. ,,Abból a szempontból is különleges, mert ezzel a Himnusszal most kilépünk az ország határain túlra, hiszen több tízmillió ember nézi meg világszerte. Sokan közülük talán azt sem tudják, hol van Budapest vagy Magyarország - és egyszer csak a Himnuszunk ott lesz mindannyiuk otthonában. Szeretek vezetni, szeretem a gyors autókat, imádom a száguldást, ezért egy kicsit irigykedem a pilótákra, hogy ezen a csodás pályán vezethetnek."
- Kollégája, a szintén Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Miklósa Erika nem először vállal szerepet a Himnusz Magyar Nagydíjon történő előadásában. Egy Lewis Hamiltonnal kapcsolatos történetet is megosztott. ,,Akármilyen rutinos az ember, a Himnuszt énekelni mindig megrázó élmény - persze, pozitív értelemben. Mindig nagyon sokat gyakorolok rá, főleg mert legtöbbször élőben énekeljük, ez a mostani eset ebből a szempontból is különleges, hiszen most felvételről szól majd. Igaz, az is nagyon emlékezetes volt, amikor élőben énekeltem néhány éve: sose felejtem el, várakoztam a rajtrácson a tört fehér ruhámban és magas sarkú szandálomban, hogy sorra kerüljek, amikor valaki a boxutca falán lévő kerítés nyílásán átugrott - és kis híján átesett rajtam. A frászt hozta rám, bár rögtön bocsánatot kért - utóbb kiderült: a késésben lévő Lewis Hamilton volt az. A Himnusz maga is emlékezetes volt, érezhető volt a levegő zizegése, az, hogy mindenki lélegzet-visszafojtva várja a rajtot, és utóbb nagyon sok üzenetet kaptam, hogy látták a tévében, s gratulálnak."
- A Liszt Ferenc-díjas Molnár Leventének szintén nem ismeretlen már a Magyar Nagydíj közege, és mint elárulta, ő most nem Lewis Hamilton sikeréért fog szorítani. ,,A Himnuszt énekelni nagy megtiszteltetés, ugyanakkor hatalmas felelősség is, ha komolyan gondolja, és átéléssel teszi az ember. Énekeltem már Himnuszt a Magyar Nagydíj előtt, és emlékszem, a célegyenesben állva azt éreztem, Magyarország nagy és szép, és remek dolog egy ilyen utazó cirkusz részének lenni, ha csak rövid időre is. Követem a világbajnokság eseményeit, és mivel annak idején nagy ,,schumacheres" voltam, most igazából azért drukkolok, hogy Hamilton még ne érje utol mindenben a kedvencemet. A mostani mezőnyből Vettelnek szurkolok, mert nagy benne az akarás, és a tehetsége is megvan, egyszerűen csak mostanában nem jött ki neki a lépés."
- A negyedik előadó, a Virtuózok című műsor vietnámi győztese, Ninh Doc Hoang Long számára új élmény volt a pályán énekelni. ,,Eddig kétszer énekeltem a magyar Himnuszt, egyszer Tokióban és egyszer Londonban, ami azt is jelenti, hogy Magyarországon ez lesz az első alkalom, amire nagyon büszke vagyok. S nem csak azért, mert a magyar Himnusz egyszerűen gyönyörű, hanem azért is, mert nagyon szeretem a Forma-1-et, sőt, titkon arról álmodom, hogy egyszer vezethetek egy ilyen autót. A versenyzők közül Lewis Hamilton a kedvencem, méghozzá azért, mert nagyon tehetséges és sikeres" - nyilatkozta.
- Hollerung Gábor, a művészeket kísérő Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatója elárulta, a verseny 35. jubileuma miatt százfős zenekarukból most 35-en vonultak ki a 12-es kanyarba a felvételhez. ,,Meg kell mondjam, az F1-nek a zenészek között is megvan a varázsa. Büszkék vagyunk, hogy ez a Himnusz velünk szólal majd meg a harmincötödik Magyar Nagydíjon, zenészeink pedig az unokáiknak is elmondhatják, hogy ezen az aszfaltcsíkon muzsikáltak" - fogalmazott a Liszt Ferenc-díjas művész
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Boldog Brenner János eddig ismeretlen levele.
  2020-07-13 18:33:19, hétfő
 
  Belső küzdelmeiről árulkodik Boldog Brenner János eddig ismeretlen levele.
A közelmúltban előkerült Brenner János egy eddig ismeretlen, kiadatlan levele. 'Sigmond Lórántnak, lelkiatyjának és rendi elöljárójának írta, de soha nem küldte el, így Lóránt atya nem tudta megsemmisíteni, amint elolvasás után minden más levéllel tette. A levelet 1954. november 30-án írta, hét hónappal pappá szentelése előtt.
Tudja, ha fölszentelik, át kell mennie a ,,hídon," és ott tigris és párduc áldozata lesz. Előre látja mártírsorsát, s ez túlságosan ,,meredek" számára. Azok, akik papként ismerték János atyát, erről a rettenetes harcról semmit sem tudtak. A falujabeliek tanúsága szerint mindig derű és béke sugárzott az arcán. A halála előtti reggelen így tárta ki a szívét a reggelit szolgáló néninek: ,,Málcsi néni, olyan gyönyörű a reggel! Átölelném az egész világot!" A Vigilia Facebook-oldala részletet közölt a levélből.
,,Kissé ramatyul írok, ágyból írok. Talán olvasható. Szombat óta nyomjuk egymást az ágy meg én. Röplabdáztam. Egyik ugrásból szerencsétlenül értem földet, ennyi az egész. Levelem talán túlontúl emberi, tessék türelemmel lenni irántam. Küszködök a szavakkal, fogalmakkal, érzésekkel és élményekkel és most úgy érzem, hogy el tudnám mondani is. Persze csak úgy, mint a rossz kocsi, nyikorogva-nyekeregve. Nem szégyenlem ezt, hogy szégyenlős vagyok, legalábbis szeretném bebeszélni magamnak. Mégis szeretnék elbújni valahová a jó Isten árnyékába, ahol nem talál rám senki.
Kertelés nélkül bevallom, nehezen vagyok. Ebből az apokaliptikus világból keresem a kiutat. Vagy nem találok, vagy ha találok, az olyan meredek, hogy kishitűvé tesz. Át tudok-e menni a hídon? Miért hívott a jóságos Isten, ha nem, hiszen Ő azt úgyis látta! Úgy érzem, nem tudok. Itt az énnek már holtnak kellene lennie. Minek is indultam el oly nagy akarással, hisz az utam felén utamat állja a tigris és a párduc, és áldozatuk leszek. Mi lesz velem, ha a fájdalom bozótjaiban elveszek és a szeretet nem talál rám többé? Tele van durva bokorral a hegyoldal, félelemmel a lelkem. Reszketek a hit félelmében. Mégis szeretnék, akarok hinni. Tessék segíteni! Szeretnék megfogódzkodni valahol."
A levél Kereszty Rókus bevezetőjével a Vigilia augusztusi számában lesz olvasható.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztősége/Facebook
...... .......


Magyar Kurír 2020.07.13

*****
- Boldog Brenner János vértanú, áldozópap Link

- Boldog, aki hittel, nagy szívvel él! - Székely János gondolatai Brenner Jánosról Link

- Fölragyog a fény - Boldoggá avatták Brenner Jánost Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Csaba testvér jegyzete 07.13
  2020-07-13 18:27:15, hétfő
 
  *Abbach (Regensburg mellett?),973. május 6. Grona (Göttingen mellett), 1024. július 13.Szent Henrik császár, akit a német császárok közül egyedül avattak szentté, Szent István feleségének, Gizellának volt a testvére. Mint Civakodó Henrik bajor herceg legidősebb fia aligha számíthatott arra, hogy egyszer a birodalom császára lesz. Az Ottó császár és atyja, Henrik közötti ellentétek miatt ugyanis hosszú időn át még az is kérdéses volt, hogy megkaphatja-e a családi örökséget jelentő hercegséget, mivel atyjától a császár elvette.A bajor herceget a hildesheimi katedrális iskolájában tanították, és -- --nyilvánvalóan II. Ottó császár utasítására -- a papságra készítették fel. Csak akkor került vissza hazájába, amikor a császár visszaadta atyjának a hercegséget. Tanulmányait Regensburgi Szent Wolfgang püspök irányítása alatt fejezte be. 995-ben, Civakodó Henrik halála után átvette a hercegség vezetését.Legsürgősebb feladatának azt tekintette, hogy a lehanyatlott kolostori életet a bencés regula szigorú szellemében megújítsa, és ezt -- az érintett kolostorok és a bajor püspökök gyakori tiltakozása ellenére -- végre is hajtotta. Császársága idején is nagy gondja volt az egész birodalom kolostoraira. Támogatása nélkül a clunyi reform nem terjedhetett volna el oly gyorsan és oly nagy területen a birodalomban.Huszonkilenc éves volt Henrik herceg, amikor 1002-ben III. Ottó császár halálhírét hozták, akinek hívására éppen úton volt Itália felé, hogy seregével segítséget vigyen neki. Az utód személye körül viták támadtak. Henriknek azonban sikerült egymás után megnyernie a választó hercegeket, úgyhogy megválasztották és meg is koronázták. Ellenfelei nem hajtottak előtte fejet harc nélkül, de ő oly ügyesen nyerte meg egyiket a másik után, hogy néhány hónap leforgása alatt az egész birodalom elfogadta császárának. III. Ottó ábrándos külpolitikája után az ő higgadt, tárgyilagos politikája biztosítani tudta, hogy megmaradjon a birodalom egysége.Hosszú éveken át a legégetőbb kérdés volt a keleti határon Chrobry Boleszláv lengyel herceg fegyveres terjeszkedésének megakadályozása. Határozott fellépéssel attól sem riadt vissza, hogy az akkor még pogány liutizekkel és redarokkal szövetséget kössön. Ezt a szövetséget a kortársak, főleg a papság élesen ellenezte, ugyanis egyik pontja szerint Henriknek le kellett mondania a szövetségesek területén történő katolikus misszionálásról. Ebben az esetben azonban nem volt más választása, hisz az egész ország érdekét szolgálta az egyháziak rosszallása ellenére is. De tudta, hogy kárpótlást kell adnia, ezért több nagy alapítást tett.A szívós célratörés volt egyik legjellemzőbb vonása. Ez mutatkozott meg nyugat felé vezetett hadjárataiban is, melyekkel a birodalom határait megerősítette, illetve kiterjesztette. Örökösödési szerződést kötött a gyermektelen II. Rudolf burgundi királlyal, s ezzel Burgundia várományosa lett és megteremtette a feltételt ahhoz, hogy Burgundia később, II. Konrád uralma alatt végleg a birodalom része legyen. Hatalmát kiterjesztette Bázelra is, s a várost és annak főtemplomát gazdag ajándékokkal látta el. Itáliában három hadjáratot vezetett: 1004-ben, 1014-ben és 1021-ben. VIII. Benedek pápa 1014-ben Rómában császárrá koronázta.Bármilyen áldásos volt is II. Henrik császár uralkodása a birodalom gyarapodását tekintve, az Egyház nem emiatt tiszteli a szentek sorában. Szentként azért tiszteljük, mert uralkodói hatalmával teljesen tiszteletben tartotta az Egyház jogait, és feltűnő volt személyes jámborsága és készsége a bűnbánatra. A templomokat és kolostorokat gazdagon megajándékozta. Különösen két nagy alapítás őrzi a nevét: a 981-ben feloszlatott merseburgi püspökség újjáalapítása és a bambergi püspökség megalapítása. Amellett, hogy az uralkodó nagyon reális politikus volt és a birodalom érdekeit állandóan szem előtt tartotta, egyházi alapításai mélységes hitében és egyházhűségében, valamint annak a feladatnak a felismerésében gyökereztek, amelyet szerinte az Egyháznak a világban be kell töltenie.A merseburgi püspökség 1004-ben történt újjáalapítása megnyitotta az utat a szlávok misszionálása előtt. Nemcsak a korábban egyházi tulajdonban lévő birtokokat adta vissza a püspökségnek, hanem saját javaiból is gazdagon megajándékozta.Legkedvesebb alapítása, a bambergi püspökség is missziós rendeltetésű volt. A terület ugyanis névlegesen már régen keresztény volt, azonban a püspöki székhely túl messze volt ahhoz, hogy a püspök igazán törődhessen a hívekkel. Henriknek hosszú tárgyalások során sikerült rávennie a würzburgi püspököt, hogy mondjon le a területről, és ezzel tegye lehetővé egy új püspökség alapítását. 1007. november 1- én végre sor kerülhetett a regnitzi püspökség megalapítására, melynek székhelye Bamberg lett. Henrik már három évvel korábban, 1004-ben megkezdte a katedrális építését Bambergben, amely valóban méltó volt arra, hogy püspöki templom legyen. A székesegyházat 1012. május 6-án szentelték fel a Boldogságos Szűz Mária, Szent Péter és Pál apostolfejedelmek, valamint Szent György és Szent Kilián tiszteletére. Sem előtte, sem utána nem volt püspökség, amely alapításakor olyan ajándékokat kapott volna, mint Bamberg. A birtokok, amelyek tulajdonába kerültek, olyan biztos alapokat jelentettek, hogy Bamberg a középkorban végig kiemelkedő szerepet játszott a német püspökségek között.Bambergben két kolostor is Henriknek köszönheti a létrejöttét. A Szent István vértanú-templom fölszentelésekor, 1020-ban a császár személyesen fogadhatta Bambergben VIII. Benedek pápát, és a húsvétot a pápával együtt ünnepelhette a dómban. Ez volt Henrik uralkodásának egyik csúcspontja. Utolsó alapítólevelében, amellyel a fuldai kolostort alapította, ezt írta: ,,Kötelességünk, hogy az Istentől kapott javakat elsősorban Isten házainak felszerelésére fordítsuk.''Mindezen uralkodói tevékenységét gyenge egészségű, törékeny emberi testben hajtotta végre Henrik. A források közelebbről nem nevezik meg a betegségét. Luxemburgi Kunigundával kötött házassága gyermektelen maradt. Az a későbbi korok jámbor elképzelése volt, hogy szándékosan és tudatosan vállalt József-házasságban éltek, és ezért igen nagy tisztelettel magasztalták őket. A történészek inkább arra hajlanak, hogy gyermektelensége a betegségével függ össze. Ez azonban életszentségét egyáltalán nem zavarja. Alázattal és belenyugvással hajolt meg Isten akarata előtt, és feleségével egyetértésben minden vagyonát az Egyházra hagyta, mert ,,Krisztust választotta örökösének'', ahogy a bambergi alapítólevélben írja.Henrik 1024. július 13-án halt meg a Göttingen melletti gronai császári palotában, hosszú betegség után. Holttestét Bambergbe vitték, és a dómban temették el. Felesége, Kunigunda később mellette kapott nyugvóhelyet. A 15. század elején Tilman Riemenschneider faragta a császári szarkofágot, életéből vett jelenetekkel díszítve a sírt. És a szent császár sírjához még ma is zarándokolnak, nemcsak a németek, hanem a franciák is. III. Jenő pápa 1146. március 12-én szentté avatta, miután a nép már hosszú ideje tisztelte. Szent II. Henrik az egyetlen szent német uralkodó. A szentté avatással az Egyház elismerését is kifejezte azért, hogy Henrik minden erejével gyarapította birodalmát, ugyanakkor védelmezte és támogatta az Egyházat, s ezáltal személyében megvalósította a ,,szent birodalmat''.Ünnepét 1631-ben vették fel a római naptárba, de nem önálló ünnepként, hanem csak megemlékezésként Szent Anaklét mellett. Önálló ünneppé 1668-ban lett, július 15-i dátummal. 1969-ben áthelyezték halála napjára, július 13-ra. Istenünk, ki Szent Henriket elhalmoztad kegyelmeddel, és megadtad neki, hogy a földi királyság gondjai közepette az odafönt valókat keresse, kérünk, közbenjárására add meg, hogy kötelességeinket teljesítve siessünk országod felé!
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Film készül a Líbiában lefejezett kopt vértanúkról
  2020-07-13 18:22:32, hétfő
 
  A hit és a nemzet mártírjai címmel készül az a mozifilm, amely azt mutatja be, hogy 2015-ben Líbiában dzsihadisták lefejeztek húsz kopt keresztényt és egy ghánai munkatársukat.
A hit és a nemzet mártírjai címmel készül az a mozifilm, amely azt mutatja be, hogy 2015-ben Líbiában dzsihadisták lefejeztek húsz kopt keresztényt és egy ghánai munkatársukat. II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka áldását adta a kezdeményezésre, amelynek megvalósítását a szalamuti egyházmegye kopt ortodox püspöke, Anba Pavnotiosz kíséri majd figyelemmel.
A szalamuti egyházmegye a közelmúltban közleményt adott ki, amelyben tájékoztatott arról, hogy a forgatás - amelyet már januárban elterveztek, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani - hamarosan megkezdődik.
- Már jó ideje gyűjtik a tanúságtételeket a forgatókönyvhöz, amelynek elkészítését, kidolgozását Mina Magdyra bízták. A forgatókönyv szövegéhez felhasználják a szalamuti egyházmegye területén született vértanúk családtagjainak beszámolóit is. A forgatókönyv szerint a film csúcspontja a vértanúság, a testek megtalálása a közös sírban és a földi maradványok hazaszállítása Egyiptomba. De bemutatja az alkotás azt is, hogyan éltek ezek a fiatal kopt keresztények, akiket a dzsihadisták lemészároltak: a családjukat, a hétköznapi életüket, amelyet a jobb jövő iránti vágyakozás, a remény és a kemény munka jellemzett. A jobb jövő iránti vágy vezette a vértanúkat arra is, hogy kivándoroljanak Líbiába, hogy emberhez méltó és hasznos munkát találjanak maguknak, amelyből támogatni tudják családjaikat.
A filmet Juszef Nabil rendezi, aki már korábban is foglalkozott a keresztény vértanúk történetének filmes feldolgozásával. Nader Shoukry, a forgatókönyv elkészítését felügyelő bizottság tagja a Wataninet.com portálnak elmondta, hogy azért is adnak tájékoztatást a tervről és a munkálatok elkezdéséről, hogy támogatókat találjanak a nagyszabású projekt számára. A szalamuti egyházmegye közleménye a projektben részt vevő filmkészítők üzenetét is tartalmazza, akik azt kérik az emberektől, ,,imádkozzanak, hogy az Úr végezze el velük együtt a munkát, segítsen a lehető legjobban elkészíteni a filmet, hogy tanúságtétellé váljon a vértanúk erejéről minden elkövetkező nemzedék számára".
* * *
A húsz egyiptomi kopt férfit és ghánai munkatársukat Líbiában rabolták el 2015. január elején. A dzsihadisták február 15-én tették fel a világhálóra a lefejezésükről szóló videót. Alig egy héttel később II. Tavadrosz pátriárka úgy döntött, beírják az Iszlám Állam által lefejezett mártírok nevét a Synaxariumba, a vértanúk névsora (a Római Martyrologium keleti megfelelője a kopt egyházban - a szerk.). Emléknapjuk február 15. lett.
A dzsihadisták által meggyilkolt koptok maradványait 2017 szeptemberében találták meg egy tömegsírban a líbiai partoknál, Szirte városának közelében. Kezük hátra volt kötözve, ugyanaz a narancssárga ruha volt rajtuk, amit viseltek azon a hátborzongató videofelvételen, amelyet gyilkosaik készítettek róluk lefejezésük pillanatában.
A Fides hírügynökség tájékoztatása szerint a szalamuti egyházmegyében idén, haláluk ötödik évfordulóján is ünnepélyesen megemlékeztek a líbiai kopt vértanúkról. Február 1. és 16. között a templomban és a vértanúknak szentelt szentély-múzeumban tartottak szertartásokat. Ez utóbbit az egyiptomi kormány támogatásával építették fel nagyon rövid idő alatt Szalamutban.
,,A videofelvételt, amely a lefejezésükről készült - mondta el a Fides hírügynökségnek Anba Antoniosz Aziz Mina, Gíza emeritus püspöke a huszonegy vértanú kivégzését követően -, úgy készítették el, mint egy vérfagyasztó mozifilmet, hogy rémületet keltsen. Mégis ezen a sátáni módon megrendezett, a vérszomjas gyűlöletet ábrázoló felvételen látszik, hogy néhány vértanú a barbár kivégzés pillanatában azt ismételgeti: Uram, Jézus Krisztus. Jézus neve volt az utolsó szó, amely elhagyta az ajkukat. Amint az első vértanúk a szenvedésük idején, ők is rábízták magukat Jézusra, aki nem sokkal később magához fogadja őket. Így ünnepelték győzelmüket, azt a győzelmet, amit semmiféle hóhér nem vehet el tőlük. A vértanúság utolsó pillanataiban suttogott név vértanúságuk pecsétje volt."


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás: Fides.org
Fotó: Vatican News; Fides.org
Képen: huszonegy kopt keresztény vértanú



Magyar Kurír 2020.07.13
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Újabb boldoggal gazdagodik az Egyház
  2020-07-13 18:09:28, hétfő
 
  Július 10-én Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencián a pápa jóváhagyta a kongregáció dekrétumainak közzétételét, amelyek Maria Antonia Samàt boldognak ismerik el, és mások hősies erényeit is megemlítik.
A dekrétumok elismerik a Maria Antonia Samà világi hívő közbenjárására történt csodát. Az új boldog 1875. március 2-án született Olaszországban, és 1953-ban hunyt el. Gyermekkorában súlyos betegség miatt megbénult. Több mint 60 éven keresztül ágyban feküdt, szenvedéseit felajánlotta Jézusnak.
A továbbiakban azoknak az életét mutatjuk be röviden, akiknek erényei elismerést nyertek.
Eusebio Francesco Chini, a Jézus Társasága papja 1645-ben született Olaszországban, és 1711-ben halt meg Mexikóban. A szerzetes a mexikói őslakos indiánok között élt, védelmezte jogaikat és méltóságukat, elítélte a gyarmatosítók ellenük elkövetett visszaéléseit.
Mariano José de Ibargüengoitia y Zuloaga egyházmegyés pap volt, a Jézus Szolgálóleányai Kongregáció társalapítója. 1815-ben született a spanyolországi Bilbaóban, és ott is halt meg 1888-ban. Plébánosként elnyerte IX. Piusz pápától az apostoli misszionárius címet tevékenységéért. Lelkiségének középpontjában az Eucharisztia, az ima, a Mária-tisztelet és a szegények szolgálata állt.
Maria Félix Torres, az Üdvözítő Társasága és a Mater Salvatoris iskolák alapítónője 1907-ben született a spanyolországi Albeldában, 2001-ben hunyt el Madridban. Nőként elsők között szerzett egyetemi diplomát kémiából. A Szent Ignác-i lelkiségre építve alapította meg rendjét, amelynek középpontjában a fiatal lányok, egyetemisták pasztorációja áll.
Angiolino Bonetta világi hívő, a Kereszt Csendes Munkásai Társaság tagja 1948-ban született Olaszországban, Brescia közelében, 1963-ban hunyt el. 12 évesen betegség miatt levágták az egyik lábát. Szenvedéseit felajánlotta Jézusnak. A betegeket buzdította, és békét sugárzott nekik.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Cath.ch
...... ........... ...........


Magyar Kurír 2020.07.13
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Újraindulnak a zarándoklatok Lourdes-ba
  2020-07-13 17:59:00, hétfő
 
  Égi ablak a földre.
A lourdes-i betegszállítók OFTAL elnevezésű szövetsége először augusztusban kísérhet újra a franciaországi Mária-kegyhelyre betegeket és fogyatékkal élőket. A szövetség elnöke, Paolo Angelino atya nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.
A koronavírus-járvány miatt bevezetett hónapokig tartó karantén után nagy öröm, hogy augusztusban megindulhat az első nagy szervezett zarándoklat Lourdes-ba. A lourdes-i betegszállítók szövetsége, az OFTAL (Opera Federativa Trasporto Ammalati Lourdes) egy máriás lelkiségű, karitatív egyházi szervezet, mely Lourdes-ba és más kegyhelyekre szervez zarándokutakat önkéntesek, orvosok, ápolók, papok és szerzetesek közreműködésével. A betegekkel a zarándoklat előtt és után is foglalkoznak, az egyházmegyék és a plébániák lelkipásztori szolgálatával együttműködve. Az OFTAL az 1930-as években jött létre Piemont tartományban.
A Pireneusok lábánál fekvő francia kegyhelyre augusztus 14. és 17. között vezeti a karantén utáni első zarándoklatot a betegszállító szövetség. A résztvevők busszal és repülőgéppel utaznak. Ezt követően az Unitalsi elnevezésű olasz betegkísérő egyesület zarándoklatai is elindulnak Lourdes-ba. Az elsőre augusztus 18-ától kerül sor. Az év további részében még egy-egy zarándoklatot tervez az OFTAL szeptemberben, októberben és decemberben.
A második világháború után, 1947 augusztusában is az OFTAL volt az első egyesület, mely újra betegeket vihetett a lourdes-i barlanghoz. A szervezet, illetve az Olaszország és Franciaország közötti kapcsolatok történetében kiemelkedően fontos visszatérés a szervezet alapítója, Alessandro Rastelli atya kitartásának és akaraterejének köszönhetően válhatott valóra.
A zarándoklatok újraindulása reményteli jel, mert a szenvedés időszaka után olyasvalamire vágyunk, ami a föld fölé emel: Lourdes ablakot nyit az égre - fogalmazta meg meggyőződését a Vatikáni Rádiónak a szövetség elnöke. Paolo Angelino atya elégedettségének adott hangot, amiért újra szállíthatnak betegeket a kegyhelyre, garantálva az egészségügyi biztonsági előírások betartását. Kezdetben repülős utakat terveznek, és nem minden típusú beteget vihetnek el Lourdes-ba; az ápolási otthonok lakóit egyelőre még nem. A fogyatékkal élők és a belgyógyászati betegségekkel küzdők érkezhetnek elsőként a betegszállító szervezettel a francia kegyhelyre.
Angelino atya kiemelte, hogy a zarándoklatok újraindulása nagy reményt ad a betegeknek a bezártság, a szenvedés és a betegség ideje után, mely sok testvérünket sújtotta.
Most reményre van szükség. A remény pedig nemcsak stratégia, melyet a világ adhat, hanem valami, ami följebb mutat a földnél.
Ferenc pápa a járvány idején a vatikáni kertekben a lourdes-i barlang másolata előtt imádkozott Máriához az egész Egyház nevében. Ez ösztönzőleg hat mindenkire, hogy visszatérjünk a massabielle-i barlanghoz, mely a remény helye a világ számára, ahol megnyílik az ég ablaka a földre - fogalmazott a betegszállító szövetség elnöke. - A lourdes-i kegyhely, a máriás ima és a szent helyek táplálják a lelket, ezáltal lendületet adnak, hogy szembenézzünk a jövőbeli kihívásokkal. Ha a lélek rendben van, Istentől megerősítést nyer, az a testi egészség javára is válik. Ne feledjük, hogy a keresztény üzenet, a keresztény kinyilatkoztatás az ember testi és lelki egységét tanítja. A Szentháromság második személye Jézus Krisztusban ölt testet, vagyis e két szempont összekapcsolódik. Hitünk azt tanítja, hogy testben és lélekben fogunk föltámadni.
A járvány idején az egész társadalom igyekezett megóvni a törékenyebbek egészségét és megmenteni minden beteget. Ez ráirányította a figyelmet minden egyes emberi élet értékére, amelyet az OFTAL tanúsít azzal, hogy a betegeket Lourdes-ba szállítja. Ez a szenvedők világa iránti figyelem feléledését jelzi, vagyis nem rejtjük el, hanem előtérbe helyezzük a betegeket, tükrözve a szövetség szándékát. Lourdes-ban a betegek és az úgymond egészséges emberek mindig együtt vannak. Az elsőbbség szenvedő testvéreinké, akiket személyként, nem pedig rejtegetni való teremtményként fogadnak. Lourdes tehát világítótorony a kiselejtező társadalommal szemben, amely ellen Ferenc pápa rendszeresen fölemeli a szavát - mondta Angelino atya.
E Mária-kegyhely bizonyítja nekünk, hogy az emberi méltóság az élet minden fázisában megmarad.
Lourdes azt akarja megmutatni, hogy mindaz, ami szép, ugyan elillanhat, de az ember önmagában értékes az élet minden szakaszában, az egészség vagy annak hiánya nem befolyásolja ezt.
Arra a kérdésre, hogy mit fog kérni a Szűzanyától, amikor visszatér a barlanghoz, ahol Mária megjelent Bernadettnek, Angelino atya így válaszolt: ,,Általában hat hónapig szoktam Lourdes-ban maradni, hogy fogadjam a szenvedő embereket. Most végre visszatérhetek, és a Szűzre tekintve elmondhatom neki: »Te ismered, Szent Szűz, mindazt, amire mindannyiunknak szükségünk van. Ezért még egyszer köszönetet mondok neked, és átadom annak a sok embernek a köszönetét, akik a mi imáinkra bízzák magukat.«"
A lourdes-i betegszállítók szövetségének elnöke rengeteg telefonhívást, üzenetet kap azoktól, akik szeretnének visszatérni a francia kegyhelyre. ,,Nagyon sok szenvedő testvérünk vágyik vissza Lourdes-ba, olyanok is, akiket egyelőre a hatóságok rendelkezései alapján nem kísérhetnek el azonnal zarándoklatra. A remény azonban nem alszik ki szívükben, mert bár nem rögtön, de bizonyára eljön a lehetőség számukra is a visszatérésre. Ez a kezdet jele: Lourdes-ba mindannyian vissza fogunk térni" - zárta az interjút Paolo Angelino.


Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
...... .......


Magyar Kurír 2020.07.13
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Látomás - Jézus megjelent .....
  2020-07-13 17:53:15, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Keresztmama keresztvíz alá tartja drága fogadott gyermekét
  2020-07-13 17:49:59, hétfő
 
  ......


Keresztmama keresztvíz alá tartja drága fogadott gyermekét! Sokféleképpen vállalhatunk Isten előtt kedves, embertársaink számára fontos szolgálatot! A keresztszülőség is egy ilyen szolgálat lehet az alapítványoknál, hisz nagyon sokszor a bajban lévő gyermekek, leányanyák magukban vannak, nincs senkijük, és ilyenkor nagyon jó, ha valaki gyöngéd szeretettel, talán anyagi segítséggel is a gyermek segítségére siet!

Gyermekeink keresztszüleit sok szeretettel köszöntöm, és biztatom, hogy a nyári elcsendesedésben, ha tehetik látogassák meg fogadott gyermeküket akár egy telefonhívás erejéig, vagy ha tehetik el is vihetik egy pár napra otthonaikba, vagy egy örömteli kirándulásra!! A tüzet, ha nem élesztjük kialszik!
Szeretettel, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Esti szentmise Déva 07.13
  2020-07-13 17:36:07, hétfő
 
  Szentmise Déván! Gyertek imádkozzunk, kérjük a jó Isten áldását a magunk életére és a ránkbízott családunk, otthonunkra, a magunk világára! Szent Henrik példájára mi is az Egyház segítségével, Krisztus tanításának fényénél a magunk "országát" ne csak építsük szépítsük, hanem magunkkal együtt szenteljük is meg!!
Szentmise Déván! Gyertek imádkozzunk, kérjük a jó Isten áldását a magunk életére és a ránk bízott családunk, otthonunkra, a magunk világára! Szent Henrik példájára mi is az Egyház segítségével, Krisztus tanításának fényénél a magunk "országát" ne csak építsük szépítsük, hanem magunkkal együtt szenteljük is meg!! Imádságos szeretettel bízva a holnapban, Csaba t.
Videó Link
*
Szent Henrik német - római Császár, Boldog Gizella testvére, Szent István király sógora, Szent Imre (Emerik, - Henrik) nagybátyja, az egyetlen Császár kit az Egyház szentté avatott! Az Egyház azt avatja szentté, ki a rábízott feladatot becsülettel, szentül jóvégre viszi! Mindenki a maga munkáját, állapotbeli kötelességét el kell végezze, mert a felvállalt, a ránk bízott feladataink teljesítése nélkül Isten Országába boldogan, nehéz belépni!
Egy új hét kezdetén vegyük számba azt a munkát, amit Isten ránk bízott! Mindannyian a magunk kis világában, a gondjainkba vállalt területen császárok vagyunk, jóságos, gondoskodó urai kell, hogy legyünk a ránk bízott személyeknek, javaknak! Milyen feladataim vannak, amelyeket ezen a héten meg kell oldanom? Vállalt állapotbeli kötelességeim teljesítésében, hogy állok? Vegyek egy papírt és írjam össze mindazt, mit ezen a héten szeretnék elvégezni!
1. Legfontosabb feladatom Istent lángoló szeretettel köszönteni, mindennapi imáimat elvégezve, lelkem szentélyében az őszinte Istenszeretet lángját táplálni, életben tartani! Szívem oltárán bűnös, idegen tűz ne égjen, hisz én a Szentháromság gyermeke vagyok!
2. Magnificatot éneklő jókedvvel, mindennapi munkámat becsülettel végezve, szolgálni felebarátaimat, leginkább közvetlen, szűk családomat, de azt a társadalmat is amelyből vétettem, s amelynek tagja vagyok! Ne csak fogyasztója legyek a közvilágításnak, a közutaknak, haszonélvezője a közegészségnek, a közbiztonságnak, a közoktatásnak és a társadalom megannyi más juttatásának, hanem szorgalmas méhecskeként én is végezzem el a magam munkáját becsülettel nap mint nap nagycsaládomban!
3. Testem templomát, a nagy Isten rám bízott szentélyének főpapjaként, tisztán, szentül, erőben, egészségben nem csak őriznem, de tanulással, sporttal, egészséges táplálkozással, kiadós pihenéssel fejlesztenem, kibontakoztatnom is kell! Nap mint nap építsem, szépítsem azt a katedrálist, melynek alapjait születésemkor a létbe emeléssel, talentumaim kiválogatásával maga az Isten rakta le. Számba vetted a feladataidat és úgy gondolod, hogy nehéz a munkád, nehéz a földedet termékennyé tenni, a kertet megművelni? Nézd meg a képen látható megművelt hegyoldalt és alázattal állj neki a magad munkájának!



 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Szent csokor a templomunk kertjéből
  2020-07-13 17:33:45, hétfő
 
  ...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 407 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4185
  • e Hét: 15815
  • e Hónap: 48969
  • e Év: 282716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.