Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Ima : Uram segíts
  2020-07-04 23:43:10, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Szent Malakiás
  2020-07-04 23:41:49, szombat
 
 



A katolikus szemléletű, középkorban született jóslatok közül külön kiemelkedik Malakiás érsek néhány próféciája. Különösen a 166-266. számú pápákra vonatkozó jóslatok kelthetik fel a kíváncsiságunkat, melyek a történetiségük tekintetében megkapóan pontosnak bizonyultak.


Szent Malakiás tartalmas élete
Az Ír-szigeten található Armagh városában látta meg a napvilágot 1094-ben vagy 1095-ben. Miután szüleit elveszítette, egy Eimar nevű remeténél lelt menedékre, aki szerénységre és alázatra tanította. 25 évesen szentelte pappá Szent Cellach érsek, majd térítő útra küldte azzal a feladattal, hogy irtsa ki a rossz szokásokat az ír egyházból. Ehhez tudni kell, hogy akkoriban anarchia dúlt az ír földeken és egymást érték a rabló-fosztogató hadjáratok. A műveltség a kolostorok lerombolásával szállt a sírba.

Malakiás egyházi missziójára irányuló első szárnypróbálgatásai sikertelennek bizonyultak, ezért Lismore-i Szent Malkus püspök vette pártfogásába, akitől alapos teológiai kiképzést kapott.

1123-ban meglepő módon nagybátyjától megkapta ajándékba a Bangkor kolostort (Down grófság). Az omladozó templomot újjá kellett építeniük a szerzeteseknek, ami sikerült is.

Szent Bernát, aki a szentek életrajzában említi Malakiást, a következőképpen fogalmaz a szerzetes jellemét illetően: ,,olyan volt, mint egy nyitott könyv, mindenki megtanulhatta belőle a szerzetesi élet igazi reguláját".

Ezt követően Connor püspökévé léptették elő, ami a megtiszteltetésen kívül csak további feladatokat rótt Malakiásra. Eleinte sok emberrel beszélgetett személyesen az élet dolgairól, majd később visszavonultságban élt egy ideig.

1139-ben Rómába utazott a pápa áldását kérve mindazokra a változtatásokra, amelyeket az egyházmegyéjében eszközölt. (Pl.: kolostoralapítások az ágostonos kanonokoknak.) Menet közben Clairvaux-ban találkozott azzal a Szent Bernáttal, aki csakhamar csodálója és későbbi életrajzírója lett.

Rómában II. Ince pápa Írország pápai legátusává nevezte ki. Visszatérvén Írországba, zsinatot hívott össze, melyen 50 püspök és 200 pap vett részt.

A második római útja alatt Szent Malakiás súlyosan megbetegedett, és november 2-án Szent Bernát kezei közt lehelte ki a lelkét Clairvaux-ban. Malakiást - az írek között elsőként - 1190-ben III. Kelemen pápa avatta szentté.

A szentté avatáshoz - mint azt tudjuk - meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, melyek az idők folyamán változtak. A legfontosabbak természetszerűleg a csodák. Szent Malakiás leghíresebb csodatételei a próféciái voltak, kivált a Pápákról szóló jövendölései.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Esti ima
  2020-07-04 23:34:30, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Androméda galaxis
  2020-07-04 23:27:21, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
A stressz csökkentése egyszerűen
  2020-07-04 23:19:41, szombat
 
  A stressz lassan, de biztosan beszivárgott az emberek mindennapjaiba. Rettenetesen nehéz kikerülni, de mégis tenni kell ellene valamit, mert ha megemelkedik a szervezetben a stresszhormon szintje, úgy nagyon sokféle betegségnek vagyunk kitéve. A stressz hatással van az immunrendszer működésére. Ha az immunrendszer képtelen védekezni a kórokozókkal szemben, akkor más betegségek is fenyegethetnek bennünket. Mégis mit tehetnénk annak érdekében, hogy csökkenjen a szervezetünkben a stresszhormon szintje? A cikkből ez is kiderül.

A séta és a testmozgás szerepe
Nem mai megállapítás, hogy a rendszeres testmozgásnak milyen fontos szerepe van a testi, a szellemi és a lelki egészség megőrzésében. Ez a megállapítás akkor is igaz, hogy ha valakin már megmutatkoznak a stressz negatív tünetei. A stressz megemeli a gyulladás szintjét a szervezetben, és ez sok betegséget generálhat. Többek között szív- és érrendszeri betegséget, cukorbetegséget, és bizony az elhízásért is felelőssé tehető, ha magas a szervezetben a stresszhormon szintje.

Mindegy, hogy milyen mozgás
Nem kell megerőltető testedzésre gondolnunk, elegendő egy séta, egy kis gyaloglás és máris kimutathatók a pozitív hatások. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha az erdőben, a természetben tudnánk kirándulni, mozogni és sétálni, hiszen az erdei sétának nagyon sok pozitív előnye van az emberi szervezetre.

Az erdei séta és az egészség
Az erdei séta számtalan egészségügyi hatással rendelkezik. Ahogy elkezdünk a friss levegőn mozogni, úgy egyre jobban stabilizálódik a vérnyomásunk és a pulzusszámunk. Az erdőben történő mozgásnak az immunrendszerre is pozitív a hatása. A rendszeres erdei sétáknak immunerősítő hatása van, ez azért lényeges, mert így kisebb esélye lesz a kórokozók támadásának.

Az erdei séta segítséget nyújt az energiaszint növelésében, de még gyorsabb gyógyulást is képes biztosítani. A friss levegő elősegíti az oxigénszint emelkedését a szervezetben, amely jobb koncentrációs képességet biztosít, de a mentális betegségektől sem kell tartanunk, hiszen az erdőben való sétálgatás a hangulatunkat is nagyban fokozza. A rendszeres séta azoknak is javasolható, akik alvási gondokkal küszködnek, hiszen a friss levegőn megejtett séta az alvás mennyiségét és minőségét is javítani tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Idősebbeknek kánikulára
  2020-07-04 23:13:32, szombat
 
  Hogyan hűtsék magukat az idősebbek a forróságban? 10 fontos tanács!

Az idősebb korosztály számára nagyobb veszélyt jelent a mostani forró időjárás, mivel szervezetük kevésbé képes alkalmazkodni a meleghez, mint a fiatalabbaké. Ráadásul esetükben gyorsabban kialakul a test dehidratációja is.
Az idősebbek szervezete nehezen alkalmazkodik a forró hőmérséklethez, mivel testük kevésbé képes elviselni a hőmérséklet hirtelen változásait, az esetleges krónikus betegségek pedig negatívan befolyásolják a szervezet reakcióit a melegre. Bizonyos gyógyszerek gátolhatják az izzadást és megváltoztathatják a test hőmérséklet szabályozását.

10 praktikus tanács idősebbeknek kánikula idejére

1, Igyanak sok vizet, attól függetlenül, hogy szomjasnak érzik-e magukat, kerüljék az alkoholt és a koffeint.

2, Fogyasszanak hűsítő ételeket, akár otthon készített jégkrémet, fagyasztott gyümölcsöket.

3, Kerüljék a nehéz ételeket, helyette könnyű csirkét, salátát vagy tésztát egyenek.

4, Helyezzenek hideg vizes törölközőt a nyakukra.

5, Ülés közben lógassák bele a lábukat egy lavór hűsítő (nem túl hideg) vízbe

6, Tartsák otthonukat minél hűvösebben, a legforróbb időszakban eresszék le a redőnyöket.

7, Könnyű pamut ruhát viseljenek, ami hagyja lélegezni bőrüket.

8, Próbáljanak napközben klimatizált helyen tartózkodni, pl. bevásárlóközpontban, könyvtárban, kávézóban.

9, Napközben többször zuhanyozzanak le úgy, hogy a víz hőmérsékletét testhőmérsékletük alá állítsák be.

10, Vékony törölközőbe csomagoljanak jeget és annak segítségével hűtsék testüket (a jég közvetlenül ne érintkezzen a bőrfelülettel).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
A hőségelleni védekezés alapszabályai
  2020-07-04 23:11:43, szombat
 
  A hőség megterheli a szervezetet: csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám és gyengül a koncentráció, lankad a figyelem (ezért több ilyenkor a baleset).
A tompaság ellen felfrissülés érzését adhatja, ha naponta többször zuhanyozunk langyos vagy hideg vízzel.

A déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban. Amikor a levegő hőmérséklete kint 35 Celsius-fok körül van, akkor a szobában 28 fok az ideális, hűvösebbre nem tanácsos állítani az otthoni, irodai klímát, mert ha kimegyünk a szabadba, a hirtelen hőmérséklet-változás megterhelő lehet.

Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, fogyasszunk elsősorban vizet, teát, gyümölcslét, de jól eshet a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek is. Ne fogyasszunk viszont kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt, és nem jó ötlet a fröccs és a sör sem, mert fokozzák az izzadást és vízhajtó hatásúak is, ily módon komoly dehidratáltságot okozhatnak.

Különösen figyeljünk az idős ismerőseink, valamint a gyerekek folyadékpótlására, az előbbiekben ugyanis már nem, az kicsikben pedig még nem működik tökéletesen a verejtékezés szabályozása, ráadásul könnyen megfeledkezhetnek a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről.

Mielőtt beülünk az autóba, szellőztessük át a belső teret, hiszen a napon drasztikusan, akár 60-70 Celsius-fokra is felmelegedhet. Mindig legyen az autóban is folyadék, hogy pótolni tudjuk az izzadással elveszített vizet.

A nagy hőségben viseljünk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet, fejünket és arcunkat védjük széles karimájú kalappal, és ne feledkezzünk el a napszemüvegről sem.

A napszúrás kezelése:
Ha mégse viseltünk kalapot, és a napon való tartózkodás után a gyermeken vagy magunkon fejfájást, hányingert, szédülést, dezorientáltságot tapasztalunk, mindenképpen gondoljunk napszúrásra. Ilyenkor vonuljunk sötét, hűvös helyre, és borogassuk hideg vizes kendővel a homlokunkat.
A napszúrás kialakulásáért a nap sugárzása és a magas hőmérséklet együttesen felelős. A fizikai tényezők együttes hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki, szerencsére az esetek zömében csak enyhe formában. Központi idegrendszerünkben vizenyő keletkezik ilyenkor, így az agy egyes területei nyomás alá kerülnek, ez okozza a kellemetlen tüneteket.

Védekezés a strandon:
A hazai ajánlások szerint legalább 30-40 faktoros naptejet kell használnunk. A "vízálló" jelző jól hangzik, azonban még ha a vizet állja is a krém egy ideig, a törölközéssel biztos, hogy a védőréteg jelentős részét ledörzsöljük magunkról, ezért gyakran kenjünk magunkat újra a fényvédő krémmel.
A gyerekek bőre különösen érzékeny a napsugárzásra, ugyanis sokkal kevesebb melanint tartalmaz, mint a felnőtteké, ezért rendkívül könnyen leégnek.
A napégés magától is szépen gyógyul, aki azonban rosszul bírja a fájdalmat, enyhíthet is a tüneteken.A házi praktikák helyett inkább a bevált módszereket válasszuk.

Senkit ne hagyjunk a tűző napon elaludni!

A gyerekek különösen veszélyeztettek:
Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát, valamint sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban. A gyermekek verejtékmirigyei még nem működnek tökéletesen, ezért elégtelen a hőleadásuk. Így a nagy hőségben szervezetük hőszabályozó rendszere hamar felborul, a belső hőmérsékletük vészesen magasra emelkedhet.
Forrás: origo ( egészség )

 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
A Szaturnusz gyűrűi
  2020-07-04 23:09:04, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
A nap extrémultraibolya képe
  2020-07-04 23:07:15, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
A klímatisztítás lépései
  2020-07-04 23:01:10, szombat
 
  A klímatisztítás lépései, hogy ne legyél beteg tőle: ha elmulasztod, kórokozókkal szennyeződik a levegő
A nem jól fertőtlenített klíma káros hatással lehet az egészségre: a tisztítás lépéseit fontos alaposan elvégezni.

Mielőtt azonban az ember bekapcsolná a készüléket - vagy akár újat vásárol -, érdemes néhány alapvető javaslatot megfogadnia.

A klíma működése közben folyamatos a páralecsapódás, amely kedvező táptalaj a gombáknak, vírusoknak és baktériumoknak. A rosszul fertőtlenített klímák káros hatással lehetnek az egészségre, előfordulhat, hogy allergiás reakciót váltanak ki, sőt komoly légúti megbetegedéseket is okozhatnak. A klímatisztítás maga a készülék zavartalan és hatékony működése érdekében is fontos, hiszen a karbantartás hiánya a készülék élettartamának rövidülését is okozhatja.

Mikor kell tisztítani a klímát?
Hámori Erika, a Praktiker kategóriamenedzsere szerint a készülékek tisztítását évente legalább kétszer, de szennyezettebb helyen akár többször is érdemes elvégezni, főleg az egészségügyi veszélyhelyzet árnyékában.

Erre leginkább a klíma első szezonális használata előtt, illetve ősszel kell sort keríteni. Idén különösen fontos a klímatisztítás gyakorisága, az alaposság és a megfelelő minőségű klímatisztító használata.
A klímatisztítás lépései

Először is szükséges a készülék áramtalanítása. Az előtisztítás, azaz a klíma felnyitása és kitörlése, kiporszívózása után jöhet a klímatisztító spray: ezek már 1300 forint körül kaphatóak, és gondoskodnak arról, hogy a vírusok, gombák és baktériumok ne maradjanak életben a légkondi belsejében.

A spray-t egyenletesen kell használni, 10-15 perc, míg kifejti a hatását.Ezután a készülék bekapcsolható, majd járatni kell, hogy a hőcserélőről a lecsapódó pára a fertőtlenítőfolyadékot a cseppvízelvezető csőbe is belemossa. Ez idő alatt megtörténhet a beltéri porszűrő elmosása, szárítása, majd visszahelyezése a beltéri egységbe.

Fontos a vízgyűjtő tálca tisztítása is. A kültéri egység takarítása általában nagynyomású levegővel történik, amit a kültéri ventilátor által szállított levegő áramlásának irányával ellentétes irányból fújnak a hőcserélő lamellái közé, így a berakódott por vagy szösz kicsapatható a hőcserélőből.

Szakértő bevonása:
Amennyiben kellemetlen, büdös levegőt fúj a klíma, valószínűleg elhanyagolt lehet a beltéri egység, és nincs kitisztítva. Aki nem biztos abban, hogy egyedül is meg tudja oldani a klíma teljes körű fertőtlenítését, mindenképpen kérje szakember segítségét. Fontos, hogy a komolyabb szennyeződések esetén mindenképpen szakszerviz közreműködése javasolt!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.