Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Az üdvözítő evangélium
  2020-08-13 22:18:53, csütörtök
 
  Az üdvözítő evangélium

A Szentírásban azt olvassuk, hogy a hitünk célja az üdvösségünk. Ugyanez az evangéliumra is igaz. Pál úgy értékelte, a legnagyobb ajándék, amit az evangélium nyújt az embernek, az a lélek üdvössége. Isten elküldte a Fiát a világba, hogy az megmenekülhessen általa. Évszázadokon keresztül a dicsőséges evangélium állt az Egyház középpontjában, és erről szóltak a legnagyszerűbb himnuszok is. A korábban élt szentek az üdvösségre nem úgy néztek, mint az evangélium számtalan előnye egyikére, hanem mint az egyetlen, nagy jótéteményre, ami az elfogadása után annyira betöltötte a hívő életét, hogy többé semmi mást nem akart. A megszabadulás önmagunktól és a bűntől, a megmenekülés az ítélettől és a haragtól, a megbékélés Istennel és Krisztus ismerete elég volt nekik!
Siralmas, de úgy tűnik, az elmúlt évtizedekben az üdvösség veszített valamit az értékéből. Sokan osztják azt a véleményt, hogy a megváltás ígérete többé nem nyújt elég motivációt arra, hogy a bűnöst megtérésre, a szenteket igazi odaszánásra indítsa, ezért más ígéretekkel is ki kell egészíteni, hogy az evangélium hívását tetszetősebbé tegyük. Egészség és gazdagság, cél és hatalom, a legtöbbet kihozni a jelenvaló életből - a kortárs keresztyénség megannyi csalétke.
Valójában Jézus arra figyelmeztetett, hogy éppen ezek a manapság pulpitusról ígért, és a gyülekezetekben leginkább keresett dolgok azok, amiket a valódi tanítványság során el fogunk veszíteni. Azt is mondta, lehetséges, hogy az ember akár az egész világot elveszítse az üdvösségéért, mégis úgy értékelte, hogy az üdvösséggel összemérve mindez semmiség.
Miért van az, hogy annak a magas értéknek a fényében, amit az üdvösség jelent a Szentírás szerint, a megváltás ígérete önmagában nem hozza lázba a modern ember lelkét? Miért kell más földi ígéretekkel megtoldani az evangéliumot, hogy a kortársak számára vonzóvá tegyük?
Először is, mert az emberek nem fogják fel azt, hogy milyen nyomorúságos állapotban vannak. Ahogyan a gazdag ember nem tud örülni egy falat kenyérnek mindaddig, amíg el nem szegényedik, ugyanúgy a bűnös sem leli örömét a megváltásban, míg bűnének rettenetes természete le nem lepleződik, és nem látja meg, milyen nyomorult, szánalmas, szegény, vak és mezítelen.
Másodszor, mert az emberek nem értik meg, milyen nagy veszélyben vannak. Egy ember a megváltást csak olyan mértékben tudja értékelni, amilyen mértékben megértett valamit annak a rettenetéből. amitől megmenekült. A pokolról és Isten haragjáról alkotott egyértelműbb kép az evangéliumon keresztül felajánlott üdvösség nagyobb megbecsülését fogja eredményezni.
Harmadszor, mert az emberek nem értik, hogy az üdvösségük megszerzéséért kifizetett végső ár mértéke mindent meghalad. Egy lélek megszabadulása sokba kerül, meghaladja azt az árat, amit az emberek ki tudnának fizetni. Egyedül Istennek állt rendelkezésére az ellenérték, és a Fia drága vérével teljesen ki is egyenlítette az árat. Azoknak a bűnösöknek, akik tudatlanok maradnak afelől, hogy mennyit ér Krisztus, nem sok reményük marad arra, hogy értékeljék azt, amit Jézus tett értük az evangéliumban leírtak szerint.
Negyedszer, mert azok, akik nem születtek újjá, mindig is ilyenek. A vak ember nem látja meg a szépséget egy naplementében, egy süket nem indul meg a legszebb szonátán sem, brutális vadállatok pedig nem értékelik a művészetet. Hasonlóképpen, az újjá nem született, megtéretlen, testi ember lelkileg vak, süket Isten Igéjére; vadállati szíve kötelékében előbb fogja táplálni állatias vágyait, semmint megízlelni és látni, hogy jó az Úr. Ezért mondja Jézus: hacsak újjá nem születik, az ember nem láthatja meg a mennyek királyságát, értékelni pedig különösen nem tudja. Emiatt viszont testi emberek töltik meg gyülekezeti névjegyzékeinket, olyanok, akik minden elképzelhető okból felbukkannak, kivéve Jézust és az igazságra való éhséget. Annak érdekében, hogy a tetszésüket elnyerjük, egyre több gyakorlati és jelenkori ígéretet adunk az evangéliumhoz, így ők mindaddig ott maradnak a gyülekezetben, amíg megkapják azt, amit akarnak. Mindez egy vallásos köntösben táplálja a testi természetüket, de a lelkük halott marad Isten felé, és valódi üdvösségre nem lesz reményük.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Jézus vállalja az emberek bűneit
  2020-08-13 21:17:23, csütörtök
 
  Jézus vállalja az emberek bűneit

Jézus nem akar az emberek rovására az egyetlen tökéletes lenni, nem akar mint az egyedüli bűntelen, a bűn terhe alatt roskadozó emberiségre lenézni, és nem akar egy kudarcot vallott emberiség romjai felett eszméket diadalra juttatni. A szeretet a konkrét ember iránt, az emberi bűn világába vezet el. Jézus nem mondja azt, hogy semmi köze a bűnökhöz, melynek tengerében az általa szeretett emberek élnek. Az a szeretet, mely bűnében magára hagyná az embert, nem a konkrét emberre irányul. Így Jézus, vállalva a felelősséget az emberek iránt, szeretettel a konkrét ember iránt, a bűnös iránt válik azzá, aki végül az emberek minden bűnét magára veszi, és alázatosan, végtelen szeretettel hordozza. Mint az ember történelmi létében felelősen cselekvő és a valóságot vállaló lesz Jézus a bűnös. Mivel történelmi léte, megtestesülése egyetlen oka Isten emberek iránti szeretete, ezért Isten szeretete az, ami bűnössé teszi Jézust. Az emberek iránti önzetlen szeretetból és bűntelenségből kilépve vállal Jézus közösséget az emberek bűnével, magára véve azokat.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten igazi, helyettesítő élete
  2020-08-13 21:10:53, csütörtök
 
  Isten igazi, helyettesítő élete

Jézus Krisztus az, aki valóban felelősen él. Ő nem az egyén életét éli, aki saját erkölcsi tökéletességére törekszik. Úgy él, mint aki magába fogadta és hordozza minden ember énjét. Egész élete, működése, szenvedése helyettesítő élet. Emberré lett, megtestesült, valóban minden ember helyébe lépett. Mindaz, amit az embereknek élni, cselekedni és szenvedni kell, őt éri. Ebben az igazi helyettesítésben, mely azt jelenti, hogy magára veszi az ember életét, és valóban emberként él, Ő az, aki a felelősséget vállalja. Minden emberi felelősség gyökeréig hatol. A felelős cselekvés helyettesítő cselekvés.
Jézus Krisztus emberek iránti felelősségének tartalma a szeretet, formája a szabadság. A szeretet, melyről szó van, Isten beteljesült szeretete az emberek iránt, és az emberek szeretete Isten iránt. Mivel Jézus Krisztus az Isten emberek iránti szeretetének megtestesülése, ezért nem elvont erkölcsi ideológiákat hirdet, hanem Isten szeretetének konkrét megjelenítője. ...
Jézus számára nem új erkölcsi eszmények felállítása és képviselete a cél, nem saját magáért akar jó lenni, hanem azért, hogy Isten szeretetét elvigye az emberekhez. Ezért tudja magára venni az emberek bűneit, ezért tudja felvenni a bűn terhét.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Rokonszenv
  2020-08-13 20:43:32, csütörtök
 
  Ne rokonszenvezz azzal, ami Istent bántja.

Chambers
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Lélek szava
  2020-08-13 20:42:46, csütörtök
 
  A Lélek szava olyan szelíd, hogy meg se hallod, ha nem élsz tökéletes közösségben Istennel.

Chambers
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Kész vagyok-e arra...?
  2020-08-13 20:41:40, csütörtök
 
  Kész vagyok-e arra, hogy Isten Lelke megragadjon erejével és engedem-e, hogy véghezvigye bennem azt a munkát, ami méltó Őhozzá?

Chambers
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Megszentelődés
  2020-08-13 20:39:39, csütörtök
 
  A megszentelődés nem az én elképzelésem arról, amit szeretném, ha megtenne nekem Isten. A megszentelődés Isten elgondolása arról, amit Ő akar tenni értem: ebbe a szellemi és lelki állapotba visz bele, amikor engedem magam egészen megszentelni bármi áron.

Oswald Chambers
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Az utolsó és örökkévaló pap
  2020-08-13 20:29:53, csütörtök
 
  Az utolsó és örökkévaló pap

,,Ezért üdvözíteni tudja örökre azokat, akik általa járulnak Istenhez, mert ő mindenkor él,
hogy esedezzék értük."(Zsid 7,25)

Az evangélium Isten utolsó szava azért is, mert híradás az utolsó papról, aki bemutatta az utolsó áldozatot. És ez a pap örökre él, hogy örökre üdvözítse azokat, akik általa járulnak Istenhez.
A pap az a személy, aki odasegíti az embereket Istenhez. Minden népnek és minden vallásnak megvannak a maga papjai. Ezek az emberek áldozatokkal, titkos mesterkedésekkel, szertartásokkal és imádságokkal készek kapcsolatokat létesíteni az emberek és Isten között. Az ember mindig tudta, hogy van Isten, és világszerte felismertük, hogy szükségünk van segítségre a vele történő kibékülés érdekében.
A Zsidókhoz írt levél szerzője eltekint a világvallásoktól. Csak Izráel vallásáról beszél. Áttekinti Lévi fiainak és Áron fiainak hosszú sorát, és kimutatja, hogy mennyire tökéletlen az ő papi munkájuk. Aztán szembeállítja őket a tökéletes pappal, aki meghozta a teljes és végső áldozatot. Ez a pap Jézus Krisztus.
Az Ószövetség idején szolgáló papok ismételten és vég nélkül áldozatokat mutattak be. Felszállt a füst, és folyt a vér. Tulkok, kecskék és bárányok. Egyre több, sohasem elég. Úgy látszik, a megismétlés puszta ténye is ezt mondja: ,,Nem elég, nem elég." De akkor jött az utolsó papnak, az igazi papnak az utolsó áldozata. ,,Elvégeztetett!" ,,Véget ért!" Nem bégetnek többé panaszosan a haldokló bárányok, mert Isten báránya elvette a világ bűneit.
Jézus lett a mi örökkévaló papunk. Neki nincs arra szüksége, hogy bárki az ő helyébe lépjen. Lévi fiainak az egymásra következő sora véget ért. Krisztus ott él örökre Isten szenthelyén, hogy örökre üdvözítse azokat, akik általa mennek Istenhez. Az utolsó pap az örökkévaló pap.
Következésképpen minden más vallás minden papja lelepleződött, mint alkalmatlan. Kudarcot kell vallania minden Istenhez való közeledési próbálkozásnak. Egyedül Jézus papi szolgálata által találhatjuk meg Istent.

Napi gondolat

Jézus a te örökkévaló főpapod. Milyen vigasztalást és biztonságot nyújt ez neked?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Felhők
  2020-08-13 07:48:44, csütörtök
 
  ,,Mikor a sűrű fellegek megtelnek, esőt adnak a földre" (Préd 11,3)

Ha hiszünk az igevers üzenetében, akkor miért rettegünk azoktól a felhőktől, amelyek elsötétítik egünket? Igaz, hogy egy időre a sötét felhő elhomályosítja a Napot, de nem oltja ki, és hamarosan ismét ragyog. Eközben azok a felhők megtelnek esővel. és minél sötétebbek, annál valószínűbb, hogy bő záporokat hoznak.
Hogyan kaphatnánk esőt felhők nélkül? A bajaink eddig mindig áldásokat hoztak nekünk, és ezután is így lesz, mert ezek Isten ragyogó és dicsőséges kegyelmének sötét szekerei. Nemsokára a felhők megüresednek, és minden gyönge palántát felüdítenek a záporok. Istenünk eláraszthat minket gyásszal, de ugyanakkor felfrissít az Ő irgalmával. Urunk szerelmes levelei gyakran sötét borítékokban érkeznek hozzánk, ám tele vannak áldásokkal. Szekerei dübörögnék az égen át, de tele vannak kincsekkel. Botjának díszei csodás szirmú virágok és tápláló gyümölcsök. Ezért ne aggódjunk a felhők miatt! Ehelyett inkább énekeljünk, mert a májusi virágok az áprilisi felhők és záporok után érkeznek hozzánk.
Ó, Urunk, ,,a felhők lábaidnak pora"(Náh 1,3).Segíts emlékeznünk arra, hogy milyen közel vagy a sötét és felhős napokon! A szeretet meglát Téged, és boldog. A hit látja, hogy a felhők kiadják tartalmukat, és ezáltal a dombokat minden oldalon boldoggá teszik. (Charles H. Spurgeon)

Ami neked halovány fény,
Talán árnyék, de a színén
Ragyogó Nap élted egén.

A villám, mi fádra sújtott,
- Ezért nem ad több árnyékot -
Eget nyitott, mi nem volt ott.

Fájdalmas jaj-kiáltásod
Adjon hallható visszhangot,
Mely irányítja a vándort!

A menny kék boltozata sokkal szélesebb, mint a sötét fellegek.

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Ígéretek
  2020-08-13 07:11:10, csütörtök
 
  ,,Igen nagy és becses ígéretekkel ajándékozott meg bennünket" (2Pt1,4)

Amikor a hajóépítő csónakot épít, vajon azért teszi ezt, hogy ott tartsa az állványzaton? Nem, hanem azért készít hajót, hogy vitorlázzon a tengereken, és megnyergelje a viharokat. Valójában, ha már akkor nem gondol a tomboló viharokra és hurrikánokra, amikor épít, nagyon sajnálni való hajóépítő.
Ugyanígy, amikor Isten téged hithez juttatott, akkor ezzel próba elé is állított. Amikor neked ígéreteket adott, és kért, hogy bízz ezekben, akkor ígéreteiben a viharos időket és a mély tengereket is tekintetbe vette. Úgy véled-e, hogy némelyik ígérete hamisítvány, hasonló egy olyan mentőmellényhez, ami jól néz ki az üzletben, de nem használható a tengeren?
Mindnyájan láttunk már kardokat, amelyek gyönyörűek, de hasznavehetetlenek a háborúban, vagy cipőket dekorációként, de nem azért, hogy járjanak bennük. Isten cipőiben azonban végigjárhatjuk utunkat egészen a mennyig anélkül, hogy elhasználódnának. Az Atlanti-óceánt végigúszhatjuk ezerszer is az Ő mentőmellényében, és nem kell félnünk, hogy elsüllyedünk. Ígéretének Igéje kipróbálható és felülvizsgálható.
Semmi más nem annyira utálatos Krisztus előtt, mint ha népe nyilvánosan megvallja Őt, de nem él vele együtt, mert szövetséges áldásai nem csupán megérthetőek, hanem azokat el is kell sajátítanunk. Az Úr Jézus Krisztust azért kaptuk, hogy ebben a mostani időben legyünk vele. Vajon úgy bánunk-e vele, ahogy kellene?
Ó, szeretett Testvér, könyörögve kérlek, hogy ne úgy kezeld Isten ígéreteit, mint tárgyakat, amiket ki lehet tenni egy múzeumban, hanem használd azokat a vigasztalás mindennapi forrásai gyanánt, ezért mindig bízz az Úrban! (Charles H. Spurgeon)

Hatolj az Ige mélyére,
Támaszkodj ígéretére,
Isten szava az egyedül,
Ami mindig beteljesül.

Hogyan tagadhatná meg Isten azt, amit megígért?

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 366 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 435
  • e Hét: 3337
  • e Hónap: 65006
  • e Év: 184098
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.