Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Minden szélsőség családellenes - Csaba testvér gondolata
  2020-08-28 13:01:15, péntek
 
  ... haragudnia sem az emberekre, hanem az emberi ostobaságra kell, ami ellen csak tanítással és szeretettel - vagy ahogy Jézus szavait huszonegyedik századira fordította: informálással és motiválással lehet.
,,Mert az Úristen nem ad fel olyan házi feladatot, amit ne lehetne megoldani, s úgy megoldani, hogy az mindenkinek jó legyen" - fogalmazott. Manapság, amikor sokszor a csomagolópapír fontosabb, mint az ajándék, különösen fontos ez, hiszen sem a diplomák, sem a vagyon nem jön majd szembe az utolsó ítélet napján, ,,de a gyermekek, akiket felneveltünk, igen, mert nekik halhatatlan lelkük van" - mondta Böjte Csaba testvér, végül hozzáfűzve: ,,ezért lettem szerzetespap, mert úgy gondoltam, jó lenne a következő generáció gyermekei úgy nőnének fel, hogy majd egymás apját ne üssék agyon".
*
Cikk bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Törökország isztambuli múzeumot is mecsetté nyilvánított
  2020-08-28 12:51:54, péntek
 
  Törökország a Hagia Sophia után egy másik isztambuli múzeumot is mecsetté nyilvánított.
...... ............


Mecsetté nyilvánította az UNESCO-világörökség részét képező, eredetileg bizánci templomként működő isztambuli Kariye (Chora) múzeumot Recep Tayyip Erdoğan török államfő augusztus 21-én.
A hivatalos közlemény szerint a török vallásügyi hivatal (Diyanet) vette át az intézmény üzemeltetését, miként az a júliusban nagymecsetté nyilvánított, szintén bizánci kori székesegyház, a Hagia Sophia esetében is történt.
A Kariye-templomot 1511-ben, hat évtizeddel Konstantinápoly - a mai Isztambul - elfoglalása után alakíttatta mecsetté az Oszmán Birodalom vezetése. Múzeummá 1945-ben, már a Török Köztársaság minisztertanácsának döntése értelmében nyilvánították.
Miként a Hagia Sophia, úgy a Kariye múzeum muszlim imahellyé alakításáról is a török legfelsőbb közigazgatási bíróság (Danistay) határozott. A testület az utóbbira vonatkozó döntést azonban már tavaly novemberben meghozta, semmisnek minősítve az 1945-ös lépést.
A Hagia Sophia státuszának megváltoztatását illetően Ankara azzal érvelt, hogy a mecsetté alakítás ,,a török nemzet akaratának felelt meg". A török vezetés ugyanakkor arról biztosította a nemzetközi közösséget, hogy az épület a nem muszlimok előtt is nyitva fog állni.
A Hagia Sophia nagymecsetben az első imát július 24-én tartották több ezer hívő - köztük Erdoğan elnök - részvételével.
Nabila Massrali, az EU külügyi szolgálatának szóvivője a török döntés kapcsán emlékeztetett, hogy ,,a Hagia Sophia-székesegyházhoz hasonlóan a Chora-templom is az UNESCO Világörökség része. A Kultúrák Szövetsége tagjaként Törökország elkötelezte magát a vallás- és kultúraközi párbeszédre, valamint a tolerancia és a közös együttélés előmozdítására" - idézi a Greek City Times nyomán a Vatikáni Rádió.

Forrás: MTI
Fotó: Wikimedia Commons
Magyar Kurír 2020.08.25
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Zsoltár fesztivál
  2020-08-28 12:45:22, péntek
 
  Dicsérjétek trombitaszóval, dicsérjétek citerával és hárfával!
Dicsérjétek dobbal és tánccal, dicsérjétek fuvolával és gitárral!
Dicsérjétek zengő cimbalommal, dicsérjétek búgó cimbalom hangjával!
Minden élő dicsérje az Urat! Alleluja! Nyisd meg, Uram!
Dicsérjétek trombitaszóval, dicsérjétek citerával és hárfával!
Dicsérjétek dobbal és tánccal, dicsérjétek fuvolával és gitárral!
Dicsérjétek zengő cimbalommal, dicsérjétek búgó cimbalom hangjával!
Minden élő dicsérje az Urat! Alleluja! (150. zsoltár)
A Nyisd meg, Uram! Zsoltárfesztivál célja az, ami a Zsoltárok könyve záró mondataiban, a mottóban áll: önfeledt, közös, énekes és zenés dicsérete Annak, aki végtelenül meghalad, önmagunkhoz hív és közben össze is kapcsol egymással Bennünket.
Dávid király 150 zsoltára egyaránt jelen van a zsidó és a keresztény liturgikus életben, ezt imádkozza a keleti és nyugati kereszténység is. Az évszázadok során fokozatosan átjárta a zsoltárok ihletése, a biblikus örökség részeként, a lassan világivá is váló nyugati kultúra minden szegletét a reneszánsztól a 20. századi modernitásig, Monteverditől Stravinsky-n át a blues és a rockzenéig menően. Bonóig, Bob Dylanig, Leonard Cohenig - már régen nem csak liturgikus terekben csendülhetnek fel.
,,Nyisd meg ajkamat, Uram, és dicséretedet hirdeti szám." - ezt a fohászt mondják a zsidó hívek a naponta háromszor elmondott áldások gyűjteménye, a 18 áldás, a főima előtt.
Ez a zsoltársor hangzik fel minden reggel a katolikus zsolozsma első imaórája előtt is. Az 51. zsoltár 17. verse, amely közös örökségünk.
A zsoltár hangján ,,kiált a mélységből az elhagyatott az Úrhoz és a zsoltárok extatikus hangján ünnepli őt Dávid király kitörő örömében, mert Ő minden emberi tapasztalat és minden zene végső forrása.
A Zsoltárfesztivál célja, hogy minden évben, a zene vallásközi közösségének közegében idézze fel ezt a szólítást, kelet és nyugat egyházi zenéjét egyszerre bemutatva.
További részletek: Link
 
 
0 komment , kategória:  Litániák gyűjteménye  
Oscar Cruz filippínó érsek a világjárvány tizedik püspök
  2020-08-28 12:43:48, péntek
 
  Oscar Cruz filippínó érsek a világjárvány tizedik püspök áldozata
...... ..............


Augusztus 26-án, szerdán a koronavírus-fertőzés okozta komplikációk következtében 85 éves korában elhunyt Oscar V. Cruz, a Fülöp-szigeteki lingayen-dagupani főegyházmegye emeritus érseke, aki nyíltan kiállt az emberi jogokért és a társadalmi igazságtalanságok ellen.
A Fülöp-szigeteki érsek a tizedik katolikus püspök a világon, aki a Covid-19-járványban vesztette életét.
A 85 esztendős érsek augusztus 15-én került kórházba, a San Juan-i Cardinal Santos Medical Centerben hunyt el augusztus 26-án. Hamvai már aznap este a dagupani székesegyházba érkeztek, ahol 28-án helyezik végső nyugalomra.
Socrates Villegas, a lingayen-dagupani főegyházmegye jelenlegi érseke, a Fülöp-szigeteki püspöki konferencia korábbi elnöke augusztus 26-án a Facebookon is megemlékezett elődjéről, aki ,,hűséges pásztor volt, bátor próféta és ragyogó egyházjogász. (...) Hálás vagyok, hogy megismerhettem egy ilyen nagyszerű papot, mint Oscar V. Cruz érsek."
Cruz érsek 2009-es nyugdíjba vonulása előtt csaknem két évtizeden át vezette a lingayen-dagupani főegyházmegyét; öt évig volt az ország püspöki konferenciájának elnöke.
Oscar Cruz érsek nyíltan kritizálta a politikai életben tapasztalt korrupciót, illetve az ország különböző elnökeit és politikusait; kampányt szervezett az illegális szerencsejátékok ellen; felszólalt az abúzussal kapcsolatos egyházi irányelvek megváltoztatása érdekében. Több mint ötven könyvet írt.
Cruz érsek a harmadik filippínó püspök, aki a Covid-19-fertőzésben megbetegedett, a másik két püspök felgyógyult a betegségből.
A tíz koronavírusban elhunyt püspök közül négyen latin-amerikaiak, hárman európaiak, egy észak-amerikai, egy afrikai volt; Oscar Cruz az egyetlen ázsiai. Közülük a legfiatalabb, Henrique Soares da Costa brazíliai püspök mindössze 57 éves volt, a legidősebb, Silas Silvius Njiru kenyai püspök 91 esztendős.


Forrás: Catholic News Agency
Fotó: CBCP News
Magyar Kurír 2020.08.27
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
124 éve született Márton Áron az erdélyi katolikus egyház ..
  2020-08-28 12:40:51, péntek
 
  124 éve született Márton Áron az erdélyi katolikus egyház püspöke.
Egy gondolat a mai napra
"Életünk a születés és halál között kifeszített híd, s mindnyájunknak ezen a hídon keresztül kell eljutnia a túlsó partra, az időből az örökkévalóságba, a mulandó létből az el nem múló létbe, a földről az Isten közvetlen közelébe, Jézus Krisztus követésével és egymás segítségével."
Forrás: Márton Áron - Papság
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Nemzetközi Konyhakerti Nap évente
  2020-08-28 12:38:17, péntek
 
  A Nemzetközi Konyhakerti Napot (World Kitchen Garden Day) 2004 óta rendezik meg világszerte mindig augusztusban, hogy a helyben termelt, organikus és legfőképp egészséges terményekre felhívják a figyelmet.
A kezdeményezéshez az elmúlt évtizedben számos ország megszámlálhatatlan konyhakertje, közösségi kertje csatlakozott. Magyarországon is sorra szerveződnek a közösségi programok ebből az alkalomból már 2013 óta, ugyanis hazánk ebben az évben vett először részt a világnap eseményein.
,,A világnap célja, a bio konyhakertészkedés társadalomban, egészségmegőrzésben és vendéglátásban betöltött pozitív szerepének hangsúlyozása. Egyfajta figyelemfelhívás a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire és az emberek motiválása arra, hogy fedezzék fel saját régiójuk élelmiszer termesztési lehetőségeit. Emellett fontos a közösségi szellem építése helyi és nemzetközi szinten is, az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatokkal kapcsolatban."
...... .....


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 27-én
  2020-08-28 12:35:16, péntek
 
  Mindig lennie kell a szívünkben egy ,,szent nyugtalanságnak" az igaz jó keresésében, aki az Isten. Segítsünk embertársainknak érezni az Isten iránti szomjúságot. Ő ad szívünknek békét és boldogságot.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szilágyi Gyula koncertje IV. rész 2020.07.19
  2020-08-28 12:12:20, péntek
 
  Szilágyi Gyula "Flores de Musica 400" koncertsorozatának következő előadása már élőben lesz.
A kórus orgona most a koronavírusban elhunytakért szól.
Elhangzik többek között Duarte Lobo 8 szólamú gyászmiséje. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.
Ez a kncert a koronavírusban elhunytakért szólt, hanem Ibolya, aki a templomunk 10 éves portai szolgálatát ajánlotta fel Istennek.
Koncert idején gyász napjai telnek
Videó Link
Saját fotózás

Szilágyi Gyula orgona művész
.........


Koncert énekes tagjai
.........


Nagyobb kép Link
.........


Gitta /templomunk kórus tagja/ is énekelt a kórussal.
.........


Templomunk apszis képe külön van megvilágítva
.........


Képek forrása: Apostol TV videó
.........



........



...... ........



- Zenei virágok blogomba Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Böjte Csaba testvér - Szent Ágostonra emlékszik
  2020-08-28 08:53:22, péntek
 
  egnap Szent Mónika, Szent Ágoston édesanyját köszöntöttük, ma az ő drága fiát, a nyugati kereszténység talán legnagyobb tanítóját ünnepeljük! Hippói Szent Ágoston (latinul: Aurelius Augustinus) (Thagaste, Észak-Afrika, 354. november 13. - Hippo Regius, 430. augusztus 28.) hippói püspök, egyházatya, filozófus.
Megbolydult világunkban megijedve, ha nyugodt békére vágyva vissza akarunk menni a keresztény Európa alapjaihoz, a Szentírásból táplálkozó gyökerekhez, akkor kezdjük el olvasni Szent Ágoston gondolatait, vallomásait! Néhány gondolatot megosztok az egyik legfontosabb könyvének, a "Vallomások" című művének az elérhetőségével együtt:
Isten maga biztat minket maga dicséreteire, de ehhez hit kell, meg igyekezet.1. Uram, te nagy és minden dicséretre igen méltó vagy; erős hatalmadnak, bölcs mivoltodnak sem vége, sem határa. S íme, teremtett világod aprósága: ember akar dicsérni téged. Nyakán a halál igája, lelkében bűne tüskéje s az a bizonyosság, hogy a kevélyeknek ellentállsz, s mégis ez a porszem kezed alkotása között: az ember dicsérni akar téged.A te indításod az bennünk, hogy gyönyörűség dicsérnünk téged, mert magadnak teremtettél minket, s nyugtalan a szívünk, míg csak el nem pihen benned.2. Uram, igen szeretném világosan megérteni, vajon a szívnek hozzád fohászkodása-e feléd az első lépés, vagy talán ismeret és dicséret megelőzik a fohászkodást? Ámbár hiszen hogyan kiáltson hozzád, aki nem ismer téged? Megeshetnék vele, hogy helyetted más valamihez fordulna tudatlanságában. Vagy talán éppen a hozzád fohászkodással kezdünk megismerni téged? Igen de: "hogyan hívják segítségül azt, akiben nem hisznek? És hogyan higgyenek tanító nélkül?" (Róm 10,14).Azt mondja az Írás: "dicsérik az Urat, akik keresik őt" (Zsolt. 21,27). Mert akik keresik, meg is találják, s azok dicsérik, akik megtalálják.Uram, engedd, hogy hívogatva járjak utánad, s hittel kiálthassak hozzád. Híred, neved ismerős már nékem. Hitem fohászkodik hozzád, Uram, hitem, ingyen ajándékod; hitem, amelyet követségbe küldött Isten-Ember-Fiad útján gerjesztettél bennem
...... ........... ...........
1. Ki szerzi meg nekem benned elnyugvásomat? Ki hoz le téged szívembe, hogy mámorba ejts, hogy elfelejtsem minden bajomat s hozzád simuljak, én legnagyobb kincsem?Mim vagy te nekem?Könyörülj rajtam, hogy meg tudjam mondani!És mid vagyok én neked, hogy szeretetet követelsz tőlem s haragoddal és szörnyű hervadással fenyegetsz, ha nem szeretnélek? Hát téged nem szeretni nem elég szomorúság? Jaj, én tudom, mekkora!Könyörgök, Uram, nyilatkoztasd ki, mim vagy te nekem? Mondd lelkemnek: Én vagyok a te üdvösséged! Úgy mondd, Uram, hogy meghalljam. Íme, szívem, lelkem fölfigyel hozzád, nyisd meg fülemet s mondd lelkemnek: Én vagyok a te üdvösséged! Hangod után megindulok s megfoglak. Ne takard el arcodat előlem; szívesen meghalok, hogy örökre meg ne haljak, hanem láthassam színedet.2. Elégtelen az én lelkem hajléka befogadásodra: bővítsd meg. Romlásnak ereszkedett: igazítsd össze. Tudom, megvallom, van benne elég, amin tekinteted megütközik. Ki tisztítja meg? Kihez fohászkodjam, ha nem hozzád: "titkos bűneimtől tisztítsd meg, Uram s az idegen bűntől szabadítsd meg szolgádat" (Zsolt 18, 13-14).Te tudod, Uram, hogy én hiszek, azért teszek vallomást. Nem vádoltam-e meg magamat előtted gonoszságaimért? S te, Istenem, megbocsátottad szívem eltévelyedéseit. Nem szállok perbe veled, hisz te vagy az Igazság; - színeskedni nem akarok, nehogy gonoszságom önmagát félrevezesse. Nem állhatok perbe veled, mert "ha bűneinket számon kéred, Uram, Uram, ki állhat meg előtted?" (Zsolt 129,3).

* * *
-Gyönyörűen mondta valaki, hogy barátja az ő "lelke fele". Én is úgy éreztem; lelkem az övével egybeforrva egy lélek volt két testben. S talán azért irtóztam tovább élni, mert nem akartam fél-életet; s azért féltem meghalni, nehogy, akit annyira szerettem, velem és bennem egészen meghaljon.
Augusztus 28. Szent Ágoston püspök, hitvalló és egyháztanító
Mint szinte minden kortársa, maga Szent Ágoston is a hit és a tudás viszonyának vizsgálatából indult ki. A bölcselet szerinte az emberi értelem számára megragadhatóvá teszi a hitet, s a kettő egymást kiegészítve vezet el a teljes igazsághoz, azaz az Istenhez: "Hiszek, hogy megismerjek, megismerek, hogy higgyek." (Credo ut intelligas, intellige ut credas.")
Szemelvények Ágoston bölcsességeiből: ,,Semmi sem győz meg, csak az igazság, semmi sem ment meg, csak a szeretet." Máshol: ,,Az ember értékét nem az adja meg, hogy mennyit tud, hanem az, hogy mennyire van benne szeretet."
Vagy: ,,Épp azáltal tökéletesedik az ember, hogy fényt derít önnön tökéletlenségére."
Végül: ,,Ha többé nem tisztelik az igazságot, vagy akár csak kicsit is csökken a becse, minden dolog kétségessé lesz."
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Martin Luther King elmondja Van egy álmom
  2020-08-28 08:49:36, péntek
 
  1963- ban ezen a napon - Martin Luther King elmondja Van egy álmom... kezdetű beszédét.
Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: ,,Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve."Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.
Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni...
Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3719
  • e Hét: 14781
  • e Hónap: 27457
  • e Év: 261204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.