Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Nárdusillóolaj az egészség és a szépség szolgálatában
  2020-08-03 23:54:59, hétfő
 
  Bizonyára nem sokan hallottak még erről az illóolajról, pedig nem egy új dologról van szó. Már a Biblia is megemlíti, hiszen Mária is ezzel az olajjal mosta meg Jézus lábát és Jézus testének balzsamozása során is ezt olajat használták. Ezt az illóolajat az egészség és a szépség megőrzésére is gyakran bevetették a régebbi korokban.

A Himalája növénye
Ez a gyógynövény, vagyis a nárdus - latin neve Nardostachys Jatamansi - a Himalájában őshonos. Nemcsak álmatlanság kezelésére alkalmazták, hanem a stressz oldására is rendszeresen használták. A nárdusolaj nyugtató hatással rendelkezik. Más illóolajjal keverve még erőteljesebb és kifejezettebb a hatása. Lehet hozzá keverni pacsulit vagy szantálfát, és biztosak lehetünk abban, hogy néhány perc múlva már sokkal nyugodtabbak leszünk.

A gyógynövényt évszázadok óta alkalmazza az ájurvédikus gyógyászat. Az olaj zöldes színű és meglehetősen drága. Előszeretettel alkalmazzák parfümök összetevőjeként. Talán a fűszeres virágillata miatt kedvelik annyira és használják azt a parfümgyártásban.

A nárdusolajat - nevezik még nárdolajnak is - lehet használni tehát álmatlanság esetén, de memóriazavar esetén is rendkívül hatásos. Samponhoz is lehet keverni belőle, mivel nemcsak a hajnövekedést serkenti, hanem a hajszínt is élénkebbé, kifejezőbbé teszi. Masszírozás során is használhatjuk. Valamilyen hordozóolajhoz adagoljunk 5-10 csepp nárdusolajat, és ily módon masszírozzuk meg vele az adott testrészt.

Mire jó még a nárdusolaj?
Egyes feltételezések szerint ez az olaj egy remek gyulladáscsökkentő és az immunrendszer stimulálását is elősegíti. Nemcsak a vérnyomás, hanem az ízületi gyulladás csökkentésében is aktívan részt vesz. Nagyon hatásos korpásodás kezelésére. Csak cseppentsünk pár cseppet a samponunkba, és mossunk ily módon hajat.

Masszírozhatjuk vele a hasunkat és az izmainkat, amennyiben menstruációs görcsöktől vagy izomfájdalmaktól szenvedünk. Ilyenkor is jobb valamilyen hordozóolajjal összekeverni és így használni.

A hormonegyensúly és a női szervek
A nárdusolaj elősegíti a progeszteron és az ösztrogén egyensúlyának megteremtését, emellett csökkenti a méhben és a petefészekben a gyulladást. A ciklusszabályozásban is kiemelkedő szerepet játszik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hatékony arcmaszk - akár hegekre is
  2020-08-03 23:32:59, hétfő
 
  Bőrünk az első dolog, amit az emberek meglátnak. A tiszta, szép arc jó érzéseket kelt, a szép emberek sikeresebbek az élet minden területén, nemcsak az emberi viszonyaikban.

Megőrizni a fiatalos, tiszta arcbőrt nem is olyan bonyolult dolog, de folyamatosan ápolni kell.

Sajnos, arcbőrrel több gond alakulhat ki az idő során. Az idősödés jelei (ráncok és beesettség), pigment foltok, pattanás hegek, és az arcunk elveszti szépségét és életerejét.

Emiatt sokan fordulnak költséges és néha veszélyes esztétikai kezelésekhez, anélkül, hogy tudnák, hogy vannak hatékony házi módszerek is.

Ebben az írásban bemutatunk egy egyszerű, de nagyon hatásos maszkot, ami a természet csodája, minden alkotóeleme igazi kincs az arcbőr számára. Ezzel maszk megszünteti az arc hibáit, lehetővé teszi, hogy tiszta, fiatal és friss legyen újra az arcunk, és nem kell költeni hatalmas összegeket sem rá.

A fő alapja ennek a maszknak az almaecet és a szódabikarbóna, mindkét elem biztosan van otthon, mert nagyon gyakran használjuk őket a konyhában.

Hozzávalók:
szódabikarbóna
almaecet
1/2 citrom
méz

Készítése:
Fél pohár vízzel fel kell hígítani 1 teáskanál almaecetet. Egy külön tálkába öntsünk egy kevés szódabikarbónát, majd lassan adjuk hozzá az ecet és víz keverékét. Fél citrom levét csavarjuk bele, majd tegyük bele a mézet is. Keverjük néhány percig, amíg egy egyenletes és homogén elegyet nem kapunk.

Tegyük fel az arcra a keveréket, majd 5 perc múlva langyos vízzel mossuk le, és kenjük be az arcot hidratáló krémmel. A hatás azonnal látható.

Érdemes elmentened ezt a receptet későbbre, ha újra hegek jelennének meg az arcodon!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Lúgosító zöldségek és gyümölcsök
  2020-08-03 23:27:11, hétfő
 
  Ezúttal vegyük szemügyre a kék és lila lúgosító zöldségeket és gyümölcsöket. Melyek a legnépszerűbbek? Milyen kedvező hatással lehetnek szervezetünkre?
Lúgosító lila és kék zöldségek, illetve gyümölcsök: vöröskáposzta, lila karfiol, padlizsán, lilahagyma, acai berry, fekete ribizli, feketegyökér, kékáfonya, piros szőlő, szilva, stb.

Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a legfontosabb tulajdonságuk, hogy védik a húgyútakat és az agyat az anyagcsere során keletkező káros savaktól. Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően lassítják az öregedést és fenntartják a légző rendszer egészségét, emellett védelmet nyújthatnak egyes rákos betegségekkel szemben (az Ayuerveda orvoslás szerint az epekövesség kialakulását is gátolják).

A kék és lila zöldségek és gyümölcsök flavonoidokat, értékes fitonutrienseket és szabadgyök fogó antioxidáns vegyületeket tartalmaznak.

A bennük található legfontosabb lúgosító tápanyagok:
- lutein
- zeaxanthin
- resveratrol
- rostok
- flavonoidok
- ellágsav
- kvercetin

Szervezetre gyakorolt pozitív hatások:
- retina egészségének fenntartása
- LDL-koleszterin csökkentése
- immunrendszer erősítése
- emésztés elősegítése
- kalcium beépülésének segítése
- gyulladások csökkentése
- anti-tumor hatás
- szervezet lúgosítása

A legtöbb kék és lila zöldség, illetve gyümölcs sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, emellett rost tartalmuk is magas.

Indol
Legfőbb forrása: vöröskáposzta, lila karfiol.
Kedvező tulajdonságai: lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását

Ellágsav
Legfőbb forrása: áfonyák
Kedvező tulajdonságai: csökkenti az ösztrogén hatását.

Antocianidinek
Legfőbb forrásai: vöröskáposzta, feketegyökér, szőlő, áfonyák
Kedvező tulajdonságai: javítják az agy működését, csökkentik a rák, stroke és szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A vizeletet savanyítják, így a húgyúti fertőzések elleni védelemben is nagy szerepük van, valamint az epekövek (többségük koleszerein kő) felpuhulnak, szétmállhatnak rendszeres fogyasztásuk esetében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szuperegészséges nyári táplálékok
  2020-08-03 23:20:01, hétfő
 
  Szerencsére ma már nagyon sokféle egészséges táplálék közül válogathatunk, így némi változtatással mi is sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Nyáron egyébként is könnyebb dolgunk van, hiszen számtalan zöldség és gyümölcs megtalálható a piacon, így igazán van miből válogatni. Vannak olyan szerencsés emberek, akik saját kerttel rendelkeznek, így ezek a személyek meg is termelhetik az alább olvasható szuperegészséges táplálékokat. Lássuk is, melyek ezek!

A bordó csoda: meggy
Az egyik legegészségesebb gyümölcs a meggy. Én mindig nagyon várom a szezonját, szinte kilószámra tudnám enni. Nemcsak a meggy, hanem a belőle préselt lé is nagyon finom és egészséges. Egyrészt segítséget nyújt a mély és pihentető alvásban, másrészt a testmozgás utáni izomfájdalmat is enyhíteni tudja. A meggy még a fogyásban is segíthet. A meggy ugyanis antocián nevű vegyületekben gazdag, amelyek elősegítik a zsírégetést és megakadályozzák a zsír elraktározódását.

A piros egészség
A paradicsom is nagyon egészséges. A paradicsom likopinban gazdag, amely nem más, mint egy karotinoid. A karotinoid védelmet jelenthet számunkra a napégéssel szemben. Egy kutatásba embereket vontak be. Az egyik csoport rendszeresen kapott paradicsomot, míg a másik csoport tagjainak étrend-kiegészítőként kellett likopint fogyasztaniuk. Azok, akik a paradicsomot fogyasztották, kevésbé voltak kitéve a napégés kockázatainak az étrend-kiegészítőt fogyasztó társaiknál.

A görögdinnye és a víztartalom
A görögdinnye az egyik legjobb szomjoltó lehet nyáron, ugyanis több mint 90 százaléka víz. A görögdinnye nemcsak hidratáltan tartja a szervezetet, de kitűnő hatással van a memóriára és még a hangulatra is pozitívan hat. Nyáron gyakran izzadunk, melegünk van, és ilyenkor nagyon élvezzük az olyan ételeket és italokat, amelyek hűsítő hatással rendelkeznek. Nos, a görögdinnye is rendelkezik ilyen hatással. A görögdinnyét még a fogyókúrázók is fogyaszthatják minden lelkiismeret-furdalás nélkül, mert csak kevés kalóriát tartalmaz.

A málna és a rostok
A málna egy rostokban bővelkedő gyümölcs, amely csökkenti az LDL-koleszterin szintjét. A rostokban dús táplálkozás nemcsak a súlygyarapodást akadályozza meg, de a fogyást is támogatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vérnyomás-szabályozás egyszerűen
  2020-08-03 23:14:46, hétfő
 
  A magas vérnyomás rendkívül veszélyes. A természetes módszerek csakis azoknak a személyeknek javasolható, akiknek csak ritkán szökik az egekbe a vérnyomásuk. Azok, aki gyógyszert szednek és állandó orvosi ellenőrzés alatt állnak, ne kísérletezzenek semmilyen természetes módszerrel és legfőképpen ne hagyják abba a gyógyszer szedését! Vannak esetek, amikor a gyógyszerek szedése elengedhetetlen. A természetes módszereket meg lehet konzultálni az orvossal és egyes esetekben lehet a gyógyszer mellett is alkalmazni, illetve vannak esetek, amikor a gyógyszert el is lehet hagyni, de nem a cikk hatására, hanem csakis az orvos utasítására.

A magas vérnyomás veszélyei
Manapság nagyon sokan küzdenek magas vérnyomástól. Ennek nem más az oka, mint a túlhajszolt, stresszes életmód, az örökös rohanás, az anyagi és a munkahelyi gondok. Azok az emberek vannak többségben, akik megélhetési gondokkal küszködnek, mégis azt tanácsolom, hogy próbáljuk meg valahogy kezelni az életünkbe bekúszó stresszt, hiszen azzal, hogy állandóan idegeskedünk, nem oldódik meg semmi, sőt, csak tetézzük a gondjainkat.

A kezeletlen magas vérnyomás sok veszélyt hordoz magában. A magas vérnyomás ugyanis növeli a stroke, a szívbetegség és a veseelégtelenség kockázatát.

Mit lehet tenni?
A magas vérnyomás szabályozásában kiemelkedő szerepe van az étkezésnek. Mindenképpen ki kell iktatni az étrendből a feldolgozott élelmiszereket és csökkenteni szükséges a cukor és a mesterséges édesítőszerek fogyasztását. Mindemellett nagyon fontos, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget és elsősorban telítetlen zsírokban gazdag táplálékokat fogyasszunk. A mediterrán étrend az egyik legjobb választás, ha valaki életmódot szeretne váltani.

A természet ereje a vérnyomás-szabályozásban
Az életmód megváltoztatása is elegendő lehet, ha valaki csökkenteni szeretné a magas vérnyomását, de egyéb módszerek is jól jöhetnek a vérnyomás megregulázásában. Az egyik ilyen az olajfalevél-kivonat, amely nemcsak a magas vérnyomást csökkenti, hanem az LDL-koleszterin szintjét is.

A zellermagkivonat is sokat segíthet, amely hasonlóan működik, mint a kalciumcsatorna-blokkoló gyógyszerek. A fokhagymakivonat is segíthet a vérnyomás stabilizálásában, így érdemes azt kipróbálni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A kurkuma csodálatos hatásai
  2020-08-03 23:08:00, hétfő
 
 



Egész egyszerűen imádom a kurkumát. Évente több alkalommal mindig készítek magamnak egy olyan italt, amelyből a kurkuma sem maradhat ki. A kurkuma mellett gyömbért, fokhagymát és frissen préselt citromlevet is használok, talán ennek a sok jótékony gyógynövénynek is köszönhető, hogy a laborértékeim már nem mutatnak gyulladást a szervezetemben.

Kurkuma, az ízületi gyulladás doktora
Gyulladásos betegségek közül elsősorban az ízületi gyulladásra hat pozitívan a kurkuma. A kurkuma polifenolban is rendkívül gazdag, amely egy antioxidáns vegyület. A kurkuma jótékony és pozitív hatásait a benne lévő kurkumin adja, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem az ízületi merevséget és a fájdalmat, illetve a duzzanatot is. Ezek a kellemetlen tünetek az ízületi gyulladásra jellemzőek. A kurkumint nagy körültekintéssel fogyaszthatják mindazok, akiknek bármilyen gyógyszert kell szedniük, és tudni kell azt is, hogy ez a fűszer megakadályozhatja a vas felszívódását.

Jobb hangulat kurkumával
A kurkumának van egy olyan csodás hatása, hogy javítja a hangulatot. Mivel a szervezetben kialakuló gyulladás oka lehet a depresszió kialakulásának, így a kurkuma sokat segíthet, hiszen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, így csökkentve a depresszió kellemetlen tüneteit.

Még a vércukorszintre is hat
A kurkuma a vércukorszintre is hatással van. A kurkumával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy stabilizálni tudja a vércukorszintet. Ez azért lényeges, mivel az ingadozó vércukorszint miatt nagyobb eséllyel alakulhat ki a 2-es típusú cukorbetegség.

A kurkuma és a rákos megbetegedések
A szervezetben kialakuló krónikus gyulladás előszobája lehet a rákos megbetegedéseknek. Azonban a kurkuma rendszeres fogyasztásával elérhetjük, hogy a gyulladás megszűnjön, így sokkal kisebb lesz az esélye a rákos sejtek elfajulásának. A kurkumának nem csupán a gyulladáscsökkentő, hanem az antioxidáns hatása is segíthet a gyulladás csökkentésében és megszüntetésében.

Még az IBS-es betegek is fellélegezhetnek
Az IBS nagyon kellemetlen tüneteket produkálhat. Ilyen a hasi diszkomfortérzés, a puffadás, a hasmenés és a székrekedés váltakozása. Már nyolc hét alatt is segíthet a kurkuma azoknak, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek. Nemcsak a hasi diszkomfortérzés szűnik meg, hanem a székletürítéssel sem lesznek gondok.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A jó látásért
  2020-08-03 23:02:16, hétfő
 
  A látás életünk meghatározó képessége, enélkül sokat romlik az élet minősége. A látás segítségével jut el hozzánk a külső információk 90%-a. A legtöbb szemproblémával az idős emberek küszködnek, ez nem is csoda, mert ahogyan telik az idő, a látás is rosszabbodik. Rengeteg gyógymód közül választhat, aki szeretne javítani a látásán, de általában sebészeti beavatkozásokat szoktak javasolni.

A műtétek mellett ha nem túl súlyos a helyzet, akkor kontaktlencsét szoktak javasolni. A kontaktlencse viszont drága és nem is túl kényelmes megoldás, a szemüveg nincs mindig kéznél.

Akad azonban természetes módszer is, amivel jobbá teheted a látásod, egy idő után kidobhatod a szemüveged! 100%-an természetes megoldás.

A kutatások szerint a sáfrány megállítja a szemsejtek változását. Ami ennél is jobb, a sáfrány képes a szem sejtjeinek a javítására pár nap alatt.

Mire lesz szükséged
egy bögre víz
1 g sáfrány

Hogyan csináld?
A vizet forrald fel és tedd bele a sáfrányt, főtd 3 percig. Mézzel édesítheted, igyál meg napi 3 bögrényit. Pár hét után a látásod jobb lesz. Ez a módszer nem csak a látásodat javítja, de még a koleszterinszintedet is csökkentheted vele!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hasi diszkomfortérzés és az IBS
  2020-08-03 22:57:35, hétfő
 
  Az IBS vagy irritábilisbél-szindróma egy nagyon kellemetlen betegség, hiszen hasi diszkomfortérzéssel jár együtt. Addig, míg ki nem tapasztaljuk, hogy milyen élethelyzetek és ételek váltanak ki haspuffadást, hasi görcsöt és fájdalmat, addig kínszenvedés lehet minden egyes nap. Merthogy ezt a betegséget valójában nem is titulálják annak az orvosok, csak mosolyognak és legyintenek, amikor kiderül, hogy a beteg panaszait az a bizonyos IBS okozza. Bizonyára nem nevetnének és nem bagatellizálnák el a problémát, ha ők maguk is átélnék a fájdalmat és a lelki megpróbáltatást, amelyet ez a betegség okozhat. Ugyanis az IBS gyakran akkor erősödik fel igazán, amikor kikerülünk a komfortzónánkból és éppen az otthonunktól távol van valamilyen dolgunk.

Az IBS és a kellemetlen tünetek

Az IBS számtalan kellemetlen tünetet produkálhat. Ezek a tünetek nem mindig és nem egyszerre jelennek meg, ennek ellenére akármelyik tünet is a domináns, nemcsak fájdalmas, de végtelenül kellemetlen is.

IBS esetén megjelenhet a hasi fájdalom, a gyomorgörcsok, a puffadás, illetve a székrekedés és a hasmenés, illetve ezek váltakozása. Az IBS-hez pszichés tünetek is társulhatnak, például depresszió és szorongás, de a kísérőtünetek között megtalálható még a fáradtság és az álmatlanság is.

Nem mindig IBS-ről van szó

Sajnos ezek a tünetek nem automatikusan azt jelentik, hogy valaki ebben a betegségben szenved. Amennyiben más tünetek is társulnak a fenti szimptómákhoz, és az 50 éves kort is betöltötte, úgy feltétlenül keresse fel a háziorvosát, mert daganatos betegség is állhat a háttérben. Milyen tünetekre kell odafigyelni? Ha vér jelenik meg a székletben, ha az illető személy folyton lázzal küzd, ha sokat fogyott az utóbbi időben, illetve ha sokszor van hányingere, de a hányás is egy intő jel, hogy valami komoly baj van.

5 megoldás IBS-re:

Kerülje az olyan ételeket, amelyek fokozzák a tüneteket. Ezek lehetnek a keresztesvirágú zöldségek, a bab, a hagyma, az erősen zsíros és fűszeres ételek.
Rendszeresen fogyasszon probiotikumokat, mert ezek segítséget nyújtanak a bélflóra egyensúlyának megőrzésében.
Fogyasszon nyugtató hatású teákat, mert ezek csökkentik a szorongás tüneteit és még az álmatlanságon is segítenek.
Kerülje az alkoholt, a nikotint és a koffeint, mert ezek is izgatják a bélműködést.
Pihenjen, relaxáljon, mert ha az idegrendszer rendben van, akkor az IBS tünetei is csökkenhetnek
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 271
  • e Hét: 6627
  • e Hónap: 20376
  • e Év: 225077
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.