Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A macskajaj és ami mögötte van
  2020-08-09 22:35:59, vasárnap
 
  Életében legalább egyszer mindenki megtapasztalja, hogy milyen érzés másnaposnak lenni. Még akkor is, ha nem ivott sokat előző este, hiszen aki szinte soha nem iszik, még akár kétpohárnyi bortól is érezheti az alkohol negatív hatásait másnap reggel. Ilyenkor a szervezet reagál az elfogyasztott alkoholra. Már kisebb mennyiség elfogyasztását követően is kialakulhatnak a szervezetben negatív hatások, de a nagyobb mennyiségű alkohol nagyobb károkat is okozhat egyes szervek működésében.

A másnaposság negatív hatásai
A másnaposság egy olyan állapot, amikor az ember nemcsak fáradtnak érzi magát, de erős fejfájással és gyomorpanaszokkal is meg kell küzdenie. Emellett az is bebizonyosodott, hogy a macskajaj bizony a kognitív teljesítményre is negatívan hat.

A másnaposság kedvezőtlenül hat az agy működésére
A másnaposság nagyon rosszul hat az agy működésére. Az elfogyasztott alkohol hatására ugyanis csökken a koncentrációs képesség, de a memóriára és az emlékezetre is nagyon negatívan hat a nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol.

A túl sok alkohol és a kiszáradás
Aki túl sok alkoholt fogyaszt, bizonyára észrevette, hogy túl sokszor szükséges a mosdóba mennie. Ez, illetve az a tény, hogy alkohol vizet von el a szervezetből, mind-mind hozzájárulhat a kiszáradáshoz. Amennyiben a szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, úgy rosszabb lesz a hangulatunk, de a kiszáradás, a dehidratáció még a mentális funkciókra is negatív hatást gyakorol.

A másnaposság fizikai és egyéb tünetei
A másnaposság erős és lüktető fejfást okoz, mindemellett fáradtsággal és szédüléssel párosul. A másnaposság a szív működésére is negatívan hat, hiszen erős szívdobogást is okozhat, illetve a hormonok működése is zavart szenved.

A túl sok alkohol és az álmatlanság
A mértéktelen alkoholfogyasztás még az alvási képességet is rontja. Az alkoholban olyan mérgező vegyületek találhatók, amelyek nemhogy elősegítenék a pihentető alvást, hanem alvászavart is generálnak. Nem beszélve arról, hogy aki illuminált állapotban fekszik le aludni, nem tudja magát kipihenni, egyetlen szerve sem fog regenerálódni, sőt azok csak még rosszabb állapotba kerülnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Miért olyan egészséges a paradicsom?
  2020-08-09 22:10:26, vasárnap
 
 



A paradicsom nagyon egészséges. Hiába vesszük azt meg télen, nincs olyan íze, mint a nyári nap érlelte paradicsomnak. Ha valakinek van kiskertje, ültessen paradicsomot és bazsalikomot is, hiszen sokféle ételhez fel lehet használni: leveshez, körethez és salátákhoz is, nem beszélve a finom turmixitalokról.

A paradicsom és az alacsony szénhidráttartalom

A paradicsomnak alacsony a szénhidráttartalma, sok oldhatatlan rostot és egyszerű cukrokat tartalmaz. A paradicsom mintegy 95 százalékos víztartalommal bír.

A tápanyagokban gazdag paradicsom

A paradicsom gazdag forrása a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Megtalálható benne az E- és a C-vitamin. Ezek az antioxidáns vitaminok segítenek megakadályozni az oxidatív stressz kialakulását, amely számos betegség okozója lehet.

A paradicsom ezen kívül tartalmaz még K1-vitamint is, amelynek fontos szerepe van a véralvadásban, de a csontok egészségében is szerepet játszik.

A paradicsom B-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Elsősorban a B9-vitamin-tartalma magas, amely vitaminra a terhes nőknek van leginkább szüksége a magzat egészséges fejlődéséhez. Ennek a vitaminnak kitüntetett szerepe van még a sejtműködésben és a normál növekedésben is.

Nyári paradicsomleves

Hozzávalók:
4-5 nagyobb darab paradicsom
7,5 dl zöldségalaplé
ízlés szerint só és bors
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor zöldpetrezselyem
néhány menta- és bazsalikomlevél

Elkészítése:
Első lépésként a paradicsomokat szabadítsa meg a héjától: először dobálja be a forró vízbe, majd vegye ki és tegye az összes paradicsomot jeges vízbe.

Az olívaolajon dinsztelje meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ezt követőn kockázza fel a paradicsomot és azt is rakja a fazékba. Aztán jöhetnek a fűszerek, mindenki az ízlésének megfelelően adagolja a sót és a borsot.

Főzze puhára a paradicsomot, majd turmixolja le. Öntse fel a zöldségalaplével és főzze további 20-30 percig. A legvégén adja hozzá az apróra vágott fűszernövényeket. Ezt a levest legjobb behűtve tálalni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Amikor a máj szótlanul jelzi, ha baj van
  2020-08-09 22:00:46, vasárnap
 
  máj nem könnyen betegszik meg, főleg fiatalabb korunkban képes nagyon sok méreganyagot kiszűrni a szervezetünkből, így sok és sokféle betegségtől óvhat meg bennünket. A májsejtek is viszonylag könnyedén tudnak regenerálódni, azonban egy idő után a májjal is lehetnek gondok. Szerencsére a testünk időben jelez és mi is megtehetjük a megfelelő lépéseket.

A szem jelzi, ha baj van
A májban felgyülemlő méreganyagok a szemen ütköznek ki legelőször. Ilyenkor a szem fehér része besárgul, emellett a bőr is sárga színezetet ölt. A bőr sárgasága az egyik legnagyobb figyelmeztető jele annak, ha a máj nem működik kielégítően.

Ha puffad a has
A májproblémákat az is jelezheti, ha a has puffadt lesz. Ilyenkor folyadék gyűlik fel a hasban és annak ellenére is hatalmasra nőhet, hogy nem változtatunk semmit sem az étkezési szokásainkon.

Viszkető bőr
A viszketés legfőképpen akkor jelenik meg, ha száraz a bőr, de még májbetegség is jelezhet. Ha nem száraz a bőre, de állandóan viszket és a viszketés nem akar elmúlni, akkor lehet gyanakodni májbetegségre, amelyet valószínű, hogy valamilyen autoimmun folyamat okoz.

A fáradtság is intő jel lehet
Az állandó fáradtság sok esetben valamilyen komoly betegség egyik figyelmeztető jele lehet. Többek között a rákos megbetegedés egyik vezető tünete a szűnni nem akaró fáradtság. A májbetegség is okozhat fáradtságot, de a szorongás és a depresszió kialakulásának is lehet ez az egyik jele.

Az alkohol nem csak butít, öl is
Régebben ha valaki valamilyen májbetegségben szenvedett, az orvos első kérdése az volt, hogy mennyi alkoholt fogyaszt az illető. Természetesen májbetegséget nem csak az alkohol túlzásba vitt fogyasztása okozhat, bár egyes esetekben bizony tényleg ez az oka annak, ha a máj megbetegszik. A máj egy idő után képtelen megbirkózni az alkohol generálta toxikus anyagokkal és képtelen lesz regenerálódni, vagyis megbetegszik és a betegség tüneteit az illető személy is észreveszi saját magán.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A C-vitamin csodás egészségügyi hatásai
  2020-08-09 21:41:17, vasárnap
 
  C-vitaminra nemcsak a téli hónapokban van szükségünk, hanem azért is, hogy az immunrendszerünk megerősödjön és az immunfunkciók megfelelően működjenek. A legutóbbi kutatások szerint a C-vitaminnak más áldásos hatásai is vannak. Az egyik ilyen, hogy szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében, illetve bebizonyosodott, hogy akár még vérnyomáscsökkentő szerepe is lehet azoknál a személyeknél, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

A cukorbetegség veszélyei
A cukorbetegség egy krónikus betegség. A krónikus betegségek elsősorban a gyulladás talaján jönnek létre. A cukorbetegség jelentősen károsítja az idegeket, de a szívbetegség kialakulásának a kockázatait is megnöveli. Nem beszélve arról, hogy még veseproblémákat is okozhat.

A C-vitamin pozitív hatásai
A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns vitamin, amelynek kitüntetett szerepe van a gyulladás csökkentésében. De nem csak ennyi előnye van. Ez a vitamin megtámogatja az immunrendszer védelmét, pozitívan hat az erek működésére és még a kollagénképződésben is aktívan részt vesz.

Az antioxidáns vitamin egyéb előnyei
A C-vitaminról az is bebizonyosodott, hogy jelentősen képes csökkenteni a magas vércukorszintet. Az étkezés utáni, folyamatosan megemelkedett vércukorszint ugyanis okozhatja a 2-es típusú cukorbetegséget, így nagyon áldásos a C-vitaminnak a vércukorszint-csökkentő hatása.

A megemelkedett vércukorszint nem csupán a fentebb említett betegségek okozója lehet, hanem retinakárosodást is generálhat, oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának, de a kognitív problémák is megjelenhetnek, ha tartósan és hosszú ideig emelkedett értéket mutat a vércukorszint.

Milyen előnyei vannak még ennek a vitaminnak?
A C-vitaminnak a szív- és érrendszerre is kedvező hatása van. Azok, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, nagyon jól tudják, hogy esetükben fokozottabb az esély valamilyen szívbetegség kialakulására. Egy kutatás során megállapításra került, hogy a C-vitamin-bevitel cukorbeteg férfiaknál mintegy 70 százalékkal csökkentette a szívkoszorúér-betegség kialakulásának a kockázatait. A kutatók szerint a C-vitamin abban segít, hogy enyhíti az endothel funckiót, vagyis az artériák fala nem lesz annyira merev, így a vér áramlása zavartalan lesz. Sok esetben azért alakul ki szívinfarktus vagy más szívbetegség, mert a véráramlás nem lesz zavartalan.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Levendulás kozmetikum - otthon
  2020-08-09 21:24:42, vasárnap
 
 



Ezeknek a termékeknek az elkészítése remek időtöltésnek bizonyul, nem beszélve arról, hogy legalább tudjuk is, milyen összetevőket tartalmaznak, így biztos, hogy semmilyen káros anyag nem kerül a bőrünkre. Nyáron nagyon sokféle kozmetikumot elő tudunk állítani, hiszen éppen a gyógynövények szezonja van. Frissen illatozik a levendula, a menta és a többi gyógynövény, illóolajokat pedig sok webáruházban lehet vásárolni.

A cikkben két termék leírását olvashatja. Az egyik egy testradír, amely többek között levendulát is tartalmaz, míg a másik egy kézkrém, amelynek az alapja egy jó minőségű kakaóvaj.

Levendulás testradír:

Hozzávalók:
1 csésze cukor
egyharmad csésze szőlőmagolaj
néhány lemorzsolt levendulavirág
15 csepp levendula-illóolaj
10 csepp narancsillóolaj
Elkészítése:

Keverje össze egy tiszta és steril tálkában a cukrot és a szőlőmagolajat, majd adja hozzá a lemorzsolt levendulavirágzatot. Végezetül csepegtesse hozzá az illóolajokat.

Még ajándéknak is kiváló ez a testradír, hiszen nagyon illatos és egészséges. Öntse a testradírt egy tiszta, dekoratív üvegbe, csavarja rá a tetejét, majd kössön az üvegre egy szép zsineget vagy selyemszalagot és rögzítsen díszítés gyanánt egy-két szál levendulavirágot az üveghez.

A kézkrém hozzávalói:

24 gramm kakaóvaj
24 gramm méhviasz
60 ml körömvirágolaj
10 csepp szőlőmagolaj
10-10 csepp vanília-illóolaj
Elkészítése:

Gőz fölött melegítse fel a kakaóvajat, majd adja hozzá a méhviaszt is. Amikor langyosra hűlt az elegy, adja hozzá a körömvirágolajat, illetve az illóolajat is. Öntse az egészet egy sötét tégelybe és tárolja hűtőszekrényben. Ha szeretné, hogy tovább elálljon a kézkrém, akkor mindenképpen használjon a krém készítésekor E-vitamin-olajat. Ez az olaj fokozza a kézkrém pozitív hatását, hiszen az E-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely védelmet jelent a bőr egészsége számára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2850
  • e Hét: 12964
  • e Hónap: 26713
  • e Év: 231414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.