Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Tápanyagok az egészséges csontért
  2020-09-02 22:56:52, szerda
 
  A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.

Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.

Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat a csontozatra. Menopauza után már nem termelődik ösztrogén, így a csont sűrűsége is fokozatosan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban odafigyeljünk azokra a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, amelyek elősegítik a csont erősségének fenntartását.

A fizikai aktivitás is nagyon hasznos a csontok megőrzésének szempontjából. A kalcium 99 százaléka van jelen a csontokban. A kalciumbevitel aktív életmóddal párosítva segíthet abban, hogy a csontok erősek maradjanak. A zöld leveles zöldség, mint például a brokkoli különösen sok kalciumot tartalmaz. Fontos forrás még halak közül a szardínia. Egyes táplálékok tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a kalciumhoz kötődnek és csökkentik a kalcium felszívódását. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben lévő fitátok és a spenótban vagy a rebarbarában lévő oxalát.

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A legtöbb D-vitamint a napfényből szintetizáljuk. A D-vitamin gazdag forrása a makréla, a szardínia, a pisztráng, a tojás, a máj és a tejtermékek. D-vitamin hatására javul az izomerősség, ami jó hír, hiszen ez pozitívan befolyásolja a mobilitást és az egyensúlyt.

Kutatások igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek szervezete csak kevés K-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hús és a tejtermékek.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
A szívelégtelenség és a csontritkulás
  2020-09-02 22:51:18, szerda
 
  A csontritkulás egy nagyon komoly betegség. Ilyenkor csökken a csont tömege és a csont sűrűsége, ez pedig törékeny csontokat eredményez. A legújabb kutatások szerint az alacsony csontsűrűség és a szívelégtelenség között összefüggés mutatható ki.

Az alacsony csontsűrűség nem minden
A szívelégtelenség és a csontsűrűség csökkenése közötti összefüggés tehát kimutatható. Azonban más tényezők és rossz szokások, szenvedélyek is közrejátszanak abban, ha valakit szívelégtelenség fenyeget. A betegség kialakulását befolyásolja a nem, az életkor, a vérnyomás, a cukorbetegség, a BMI-index és az életmódbeli szokások is. Ez utóbbi alatt a káros szokásokat kell érteni, mint az inaktív életmód, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Mi is sokat tehetünk
Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk, vagyis se csontritkulás, se szívelégtelenség ne fenyegessen bennünket, nekünk is tennünk kell valamit az egészségünk védelmében. A betegségeket legkönnyebben az egészséges táplálkozással kerülhetjük el, mégpedig az egészséges, főként növényi alapú étrenddel, az egészséges zsírokkal, a fehérjékkel, a gyümölcsökkel, a zöldségekkel és a teljes kiőrlésű gabonafélékkel. Mindemellett fontos, hogy elkerüljük az emberi egészségre káros vegyi anyagokat és a növényvédő szerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.

Figyeljünk csontjaink egészségre!
A kor előrehaladtával már egyre jobban elkezdődik a csontbontó folyamatok munkája. Idősebb korban már sokkal nehezebb odafigyelni a csontjaink egészségére, vagyis a csonttömeg nagy része ekkor már kialakul és ilyenkor a leépülés a jellemző. Azonban nem lehetetlen a csontjaink állapotán változtatni. A testmozgás sokat segíthet, hiszen ezáltal a csontokban elindul a csontépülő folyamat, illetve a csontbontó folyamatok lelassulnak. Nagyon fontos, hogy a csontjaink számára biztosítsuk a megfelelő tápanyagokat. Napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. A kalcium alapú táplálkozással megadjuk a szervezet számára ezt az alapvető ásványi anyagot. Emellett a magnézium és a K-vitamin is nagyon fontos, hiszen ez a 4 tápanyag együttesen segít a csontépítésben.

A menopauza és a csontritkulás
A menopauza szakaszába lépő nők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve - már ami a csontritkulást illeti. A menopauzán átesett hölgyeknek évente kellene csontsűrűség-vizsgálatra járni, és amennyiben szükség van rá, az orvos által írt kiegészítőket is fogyasztani szükséges.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szívbarát receptek
  2020-09-02 22:48:44, szerda
 
  A szívünkre nagyon vigyáznunk kell, hiszen ez a szerv a testünk motorja, ami ha nem működik megfelelően, akkor még az életünket is negatívan befolyásolja. Éppen ezért a megelőzésre kell törekednie és olyan táplálékokat szükséges fogyasztani, amelyek jó hatással vannak a szív egészségére. Most olyan recepteket olvashat, amelyeket akár szívbarát ételeknek is nevezhetünk.

Bazsalikomos-olajbogyós finomság hozzávalói:
egy üveg zöld olajbogyó felaprítva
1 szardellafilé
2 gerezd fokhagyma lereszelve
2 evőkanál kapribogyó
4-5 darab friss bazsalikomlevél
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

Elkészítése:
Pépesítse turmixgép segítségével az olajbogyót, a szardellafilét és a kapribogyót, majd adja hozzá az olívaolajat és a frissen facsart citrom levét is. Ezután aprítsa fel a bazsalikomleveleket és keverje azt is a hozzávalókhoz. Ez a paszta nagyon finom pirítóssal és nagyon egészséges is, hiszen szívbarát összetevőket tartalmaz. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, és ezzel minimalizálják az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát.

Tonhalas és avokádós saláta hozzávalói:

egy kisebb avokádó felkockázva
1 evőkanál fenyőmag
bors és só ízlés szerint
1 evőkanál frissen facsart citromlé vagy limelé
egy kisebb maréknyi friss petrezselyemzöld felaprítva
tonhal
2 paradicsom
1 fej saláta
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítése:

Kockázza fel az avokádót, mossa meg és szeletelje fel a paradicsomot, mossa meg és tépkedje kisebb darabokra a salátát, illetve vágja fel kisebb darabokra a tonhalat. Egy salátástálban alaposan keverje össze a hozzávalókat. Készítse el a dresszinget. Keverje el egy kis tálkában a citromlevet, az olívaolajat, a felaprított petrezselyemzöldet, a sót és a borsot, majd öntse a salátára. A tetejét szórja meg pirított fenyőmaggal.

Mediterrán saláta hozzávalói:

1 fejes saláta
1 kígyóuborka kockára vágva
1 csésze apróra vágott paradicsom
egy kis fej hagyma vagy fokhagyma
ízlés szerint tengeri só
olívaolaj
alacsony zsírtartalmú feta sajt

Elkészítése:
Mossa meg a salátaleveleket és tépkedje közepesen nagy darabokra. Mossa meg a paradicsomot és az uborkát, majd kockázza fel azokat. Keverje össze az olívaolajban a sót, a borsot és a lereszelt fokhagymát. Öntse a dresszinget a salátára, majd szórja meg a felkockázott feta sajttal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Zöldbab gyógyító hatásai
  2020-09-02 22:45:37, szerda
 
 



A zöldbab a nyár egyik kedvenc zöldsége. Amellett hogy finom, nagyon egészséges is. Ez a hüvelyes ugyanis tele van értékes rostokkal, amelyek könnyen eltelítenek, így egy-egy étkezés alkalmával nem eszünk annyit. A zöldbab magas rosttartalma azért is nagyon hasznos, mert hozzájárul ahhoz, hogy étkezés után ne emelkedjen meg drasztikusan a vércukorszintünk. Az ingadozó vércukorszint ugyanis 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A zöldbab és a rostok
A zöldbab egy olyan hüvelyes, amely tele van rostokkal, ami közvetlenül hozzájárul a ,,rossz", vagyis az LDL-koleszterin szintjének csökkenéséhez. Ez a finom zöldség ezzel támogatja a szív egészségét és hozzájárul a vérnyomás stabilizálásához, illetve csökkenti a gyulladás kialakulásának a kockázatát is. Érdemes a friss zöldbabot előnybe részesítenünk, mivel a konzerv zöldbab sok sót tartalmaz, amely nagy mennyiségben fogyasztva ártalmas lehet az egészségre.

A zöldbab és a tápanyagok

A zöldbab gazdag forrása a folátnak, amely elsősorban a terhes nők számára fontos vitamin, hiszen hozzájárul a fejlődési rendellenességek kialakulásának megakadályozásához.

A zöldbab C-vitaminban is gazdag, mely védelmet jelent az oxidatív stresszel szemben. A C-vitamin ellátja az immunrendszer védelmét is, illetve szerepe van a kollagén képződésében, de a sebek gyorsabb gyógyulását is elősegíti.

A zöldbab A-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Ez a vitamin nemcsak az immunrendszer számára fontos, de támogatja a szemünk egészségét is.

Fokhagymás-petrezselymes zöldbabsaláta
Hozzávalók:
35 dkg zöldbab
3 gerezd fokhagyma
egy csokor zöldpetrezselyem
pirított dió
1 zöldpaprika
2 evőkanál olívaolaj
1 lime frissen facsart leve

Elkészítése:
Roppanósan puhára főzzük meg a zöldbabot, közben egy serpenyőben pirítsuk meg a diót is. Aprítsuk fel a fokhagymát és a petrezselymet, majd keverjük el az olívaolajban. Lehet beletenni fűszereket, de a fokhagyma és a lime önmagában is nagyon pikáns ízt ad a salátának. Öntsük a petrezselymes és a fokhagymás olívaolajat a zöldbabra, majd keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőben pirítsuk meg olívaolajon a csíkokra vágott paprikát és azt is adjuk a salátához. Szórjuk meg a salátát frissen facsart lime levével és pirított dióval.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az alvás legjobb vitaminjai
  2020-09-02 22:28:18, szerda
 
  Sokan nem is gondolják, hogy az álmatlanság, a nem megfelelő alvás és a vitaminhiány között összefüggés állhat fenn. Az egyes vitaminok hiánya nemcsak az alvás mennyiségében, hanem a minőségében is gondot okozhat.

Az alváshiány egészségügyi következményei
Az éjszakai pihentető alvásnak kulcsszerepe van az egészségünkre nézve, ha ez zavart szenved, számolnunk kell azzal, hogy sokféle egészségügyi probléma keletkezhet a szervezetünkben. Manapság, amikor sok stressz ér bennünket, számos embertársunk számára jelenthet kihívást ez a probléma. Kutatások beszámoltak arról, hogy a nem megfelelő alvás még a halálozási kockázatot is megnövelheti. Aki naponta hét vagy ennél kevesebb órát alszik, többféle krónikus betegség kialakulását kockáztatja. A nem megfelelő alvásnak számos oka lehet, többek között a stressz, de akár egyes vitaminok hiánya is meghúzódhat a háttérben.

A C-vitamin
A C-vitaminnak többek között az immunvédelemben van kitüntetett szerepe, de a megfelelő alváshoz is hozzájárul. Amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, gyakran küzdhetünk alvásproblémákkal, mivel ennek a hiánya hozzájárul az alvás félbeszakadásához.

A vas
A vasnak elsősorban abban van szerepe, hogy oxigént juttasson el a sejtjeinkhez, éppen ezért vashiány esetén gyakran érezhetjük fáradtnak, kimerültnek magunkat. De az úgynevezett nyugtalanláb-szindróma kialakulásában is szerepet játszhat, ami miatt éjjelente több alkalommal is felébredünk, és csak nehezen vagy már egyáltalán nem tudunk visszaaludni.

A magnézium
A magnézium lehetővé teszi a melatonin termelődését, melyet alváshormonnak is neveznek. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű magnézium a szervezetünkben, úgy nem termelődik elegendő melatonin, így ez alapvetően érinti az alvás kimenetelét. A magnézium továbbá enyhíti az izomfeszültséget is, illetve pozitívan hat az idegrendszerre, ezek együtt pedig szintén segítséget nyújtanak a pihentető alvás létrejöttében.

A B12-vitamin
Ez a vitamin nemcsak az energiatermelésben segít, hanem az idegrendszerre és a vérsejtekre is pozitív hatást gyakorol. Az alacsony B12-vitamin-szint nemcsak kimerültséget és alvászavarokat okozhat, hanem a végtagok zsibbadását és bizsergését is, melyek szintén megnehezíthetik a minőségi alvást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Egyre többen szenvednek magas vérnyomástól
  2020-09-02 22:25:05, szerda
 
  Míg régebben a magas vérnyomás csak az idősebb emberek betegsége volt, addig ma már sajnos egyre több fiatalt érint. Ennek oka lehet többek között az elhízás. Sajnos hazánkban is növekszik a túlsúlyos fiatalok száma, mely elsősorban az egészségtelen táplálkozásnak és az inaktív életmódnak köszönhető, de a stressz is kiváltó ok lehet. Talán éppen azért szenved egyre több fiatal magas vérnyomásban és valamilyen szívbetegségben, mert már az általános iskolában hatalmas a követelmény, így nagy a nyomás a gyerekeken.

Több más betegség is fenyeget

Sajnos más betegségek is egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Amíg a legtöbb civilizációs betegség főként a középkorú és az idősebb embereket érintette 20-30 évvel ezelőtt, addig manapság már a huszonéveseknél is gyakran előfordul.

Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak pajzsmirigy-rendellenességet, illetve 2-es típusú cukorbetegséget is. Ezek részben az egészségtelen életvitelnek köszönhetők, hiszen az üzletekben kapható adalékanyagokkal és rejtett cukorral teletömött élelmiszerek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat ezeknek a betegségeknek a kialakulásához. Továbbá a fokozódó iskolai elvárások és a fiatal felnőttkor kihívásai miatt már nagyon fiatalon komoly stressz nehezedik rájuk, ami pedig kedvez a depresszió kialakulásának.

A magas vérnyomás nem csak szívbetegséget és szívrohamot okoz
A magas vérnyomás más betegségek kialakulásában is vezető szerepet játszik, például vesekárosodást és zsírmájbetegséget generálhat, de okozhat szexuális téren is panaszokat, vagy akár a látásképesség is gyengülhet, amennyiben ez a betegség kezeletlen marad.

Van megoldás
Természetesen az egészséges életmód kialakítására kell törekedni, hiszen már ezzel is sokat tehetünk azért, hogy normalizálódjon a vérnyomás. A dohányzás elhagyása, a stressz kezelése, a rendszeres testmozgás, illetve az egészséges táplálkozás nagyon sokat segíthet a magas vérnyomás rendezésében akár a fiatal, akár az idősebb korosztály esetében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A kölesről nem árt tudni
  2020-09-02 22:18:27, szerda
 
 


A kölest nemcsak tápanyagtartalma miatt kell szeretnünk! Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek és lúgosítanak. Lássuk, miért érdemes fogyasztanunk! Nagyszüleink még naponta fogyasztották.


Nagyszüleink még naponta fogyasztották, mi maximum madáreleségként gondolunk rá, pedig Ázsiában és Afrikában ma is az alapélelmiszerek között szerepel... és ez nem véletlen! A kis gabonagolyók élettani hatásai csodálatosak a bennük lévő rengeteg ásványi anyag, nyomelem és vitamin miatt.

A köles több mint 10 000 évvel a rizs bevezetése előtt a kínaiak legfőbb terménye volt.

10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilícium-vegyület, fontos szerepet játszik a csontképzésben, a kötőszöveteink rugalmasságát és ellenálló erejét fokozza. Ezen kívül sok más ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink... és még sorolhatnánk.

Jótékony hatások:
- könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.
- a köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesből készült termékeket csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudják, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!
- a magas kovasav tartalom eredménye a friss, sima bőr, ragyogóan egészséges és erős haj.
- mivel a kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, érdemes rendszeresen fogyasztani a következő betegségek bármelyikében szenvedőknek: a kötőszöveti gyengeség, visszeresség, aranyér, porckorong sérülések, tartási problémák, vérellátási zavarok, szédülés, fáradtság, ekcéma, ízületi sérülések, ízületi gyulladások, és allergiás panaszok esetében.
- a kovasav a fluorral együttesen gondoskodik az egészséges fogakról és az erős körmökről.
- magas B-vitamin tartalma miatt kiemelkedően jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre.
- magas vastartalma miatt (10 dkg-ban 6,8 mg vas van) vashiány okozta vérszegénységben hatékony lehet a fogyasztása
- a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.
- a népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is ismert.

De ne ess túlzásba!
A fentiekben részletezett érvek a köles mellett valószínűleg sokakat fog arra sarkallni, hogy fogyasszák ezt a teljes gabonát, azonban fontos kiemelni, hogy jóból is megárt a sok. A túlzott kölesbevitel kifejezetten káros a pajzsmirigy-rendellenességgel küzdő betegeknek.

Ha pajzsmirigy-problémáid vannak, fontos, hogy kontrolláld és korlátozd a köles alapú ételek bevitelét (ha bizonytalan vagy, kérdezz meg egy orvost arról, hogy mennyi kölest ehetsz).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
2 tipusú cukorbetegség esetén hasznos táplálékok
  2020-09-02 22:15:32, szerda
 
  Ha elkezdjük fogyasztani ezt a zöldséglé kombinációt ne együnk tésztát, rizst, burgonyát, kukoricát és feldolgozott élelmiszereket, kerüljük a lisztet, a cukrot és a zsírokat.

1. Recept (spenót és zeller lé):
3 marék spenót
2 zeller szárai és levelei
1 sárgarépa
1 zöld alma
1 uborka (tenyérnyi nagyságú)
Elkészítés:

Mossuk meg a zöldségeket, az alma héját és magvait távolítsuk el, és minden hozzávalót turmixoljunk össze.

A répa káliumot tartalmaz, amely segít megakadályozni és egyensúlyba hozni a magas nátrium szintet a szervezetben. Ez összefüggésbe hozható a magas vérnyomással. Ez az ital keverék jól szabályozza a vért és kiválóan enyhíti a szem alatti problémákat, ami a cukorbetegnél jellemző. A spenót kalciumot, béta-karotint, az A- és C-vitamint tartalmaz, amelyek több egészségügyi ellátásra hasznos. A zeller gazdag káliumban és magnéziumban, amelyek megelőzhetik a magas vérnyomást. A zöld alma pedig rosttartalma miatt le viszi a megemelkedett vércukorszintet.

2. Recept (Kelbimbó és zöldbab lé):
10-12 db kelbimbó
2 csésze zöldbab
1 uborka (opcionális)
1 hámozott citrom
Elkészítés:

Minden hozzávalót turmixoljunk össze.

A kelbimbó és a zöldbab kulcsfontosságú ásványi anyag és B6 vitamin tartalma miatt kiváló természetes gyógyír a cukorbetegségben szenvedők számára.

3. Recept (Spenót, zeller, petrezselyem lé):
2 marék spenót
1 szár zeller
1 marék petrezselyem
3 sárgarépa
1/2 zöld alma
Elkészítés:

Először 2 db sárgarépát turmixoljunk össze, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalót, majd a maradék sárgarépát hagyjuk a végére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vitainhiányok jelei a szervezet tüneteivel
  2020-09-02 22:12:00, szerda
 
  A szervezet vitaminhiányát orvosi vizsgálatok sora mutathatja ki, de van néhány olyan jellemző tünete, melyre mi magunk is odafigyelhetünk.

A bőrviszketés általában a B9 vitamin hiánya okozza. Ha ilyen tünetet észlelünk magunkon, valamint a kéz és láb zsibbadását, valószínű, hogy szervezetünk B6, B9 és B12 vitaminok hiányában szenved. Ezek a tünetek még kiegészülhetnek a fáradságérzettel, levertséggel, nyugtalansággal és hormonzavarral. Ha ezeket a tüneteket észleljük, igyekezzünk beiktatni táplálkozásunkba minél több tojást, tenger gyümölcseit, zöld levelű zöldséget és spárgát.

Az izomgyengeség tünetét a B1 vitamin okozhatja. A B vitamin, a kalcium és magnézium hiánya általában izomgörcsöt okoz, főleg a lábakban. Ha ezek a tünetek még fejfájással is kiegészülnek, akkor nagy valószínűséggel B6 vitaminhiányban szenvedünk.

A szájszélek kihasadását a B, B2, B3, B12 vitaminok illetve a vas hiánya okozhatja.

Az A, D, E, és K vitaminok hiánya következtében hajhullás állhat be és az arcbőrön vörös foltok jelenhetnek meg. Ebben az estben együnk minél több banánt, brokkolit, avokádót, gombát és málnát.

A látás problémáit általában az A vitamin hiánya okozza. Ha látászavart észlelünk magunkon és ehhez még párosul a fogíny vérzése is, nagy valószínűséggel A vitaminhiányban szenvedünk. Ilyen esetben fogyasszunk minél több, sárgarépát, spenótot, görögdinnyét, paprikát, salátát, zöldborsót és tejet.

A gyakori megfázást a C-vitamin hiánya okozhatja, de a tünetek között előfordulhat szédülés, ízületi fájdalom és emésztési probléma is. Ilyen esetben fogyasszunk sok zöldpetrezselymet, citrusféléket és paprikát.

A pattanások jelentkezését a D vitamin hiánya okozhatja, és ez esetben fennállhat a csonttörés veszélye is.

Természetesen ezek a tünetek csak tájékoztatás jellegűek, a konkrét diagnózist csakis orvosi vizsgálat adhatja meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Hangyák távoltartása
  2020-09-02 14:58:18, szerda
 
  Ha eleged van már abból, hogy bárhová nézel hangyát látsz és ez igaz mind a kertedre, mind pedig a lakásra, akkor ne vedd a drága,káros és hatástalan hangyairtó szereket, hanem készítsd el magad, fillérekből.
Amilyen parányi a méretük, olyan nehéz megszabadulni a sokszor az egész lakást ellepő, kártékony rovaroktól. A hangya az egyik leggyakoribb állat, mely megjelenhet otthonunkban. Tégla házakban elterjedtebb, de panellakásban és családi ház kertjében, vagy teraszokon, erkélyeken ugyanolyan eséllyel előfordulhatnak. Legtöbb esetben nem tesznek nagy kárt, de jelenlétük mindenképpen kellemetlen. Eltüntetésükre számtalan módszer létezik, melyek között van az a különleges házi permet receptje, ami örökre elűzi onnan őket!

Hozzávalók:
30 csepp szegfűszeg illóolaj
30 csepp borsmenta illóolaj
4 dl víz

Alkalmazás:
1. Keverjük össze az illóolajokat a vízzel és töltsük egy szórófejes üvegbe.
2. Jól rázzuk fel.
3. Permetezzünk körbe vele.
4. Szükség esetén ismételjük meg.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2318
  • e Hét: 7163
  • e Hónap: 38649
  • e Év: 243350
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.