Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Hasznos tudnivalók a vitaminokról
  2020-09-29 22:12:34, kedd
 
  Szent-Györgyi Alberttől
,,Ha pontosan megértjük a vitaminok működését és megfelelően alkalmazzuk őket, akkor az emberi szenvedést olyan mértékben tudjuk majd csökkenteni, amit ma még a legnagyszerűbb elme sem képes elképzelni."

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek támogatják a szervezet biokémiai folyamatait.

Szervezetünk a legtöbb vitamint nem tudja előállítani, vagy nem megfelelő mennyiségben, ezért kell gondoskodnunk róla, hogy pótoljuk a hiányt.

A vitaminok két csoportra oszlanak. Az egyikbe a vízben oldódók (B, C) a másikba a zsírban oldodó vitaminok(A, D, E, K) tartoznak .Tulajdonságaikat illetően az a különbség, hogy a vízben oldódó vitaminok hamarabb távoznak a szervezetből, míg a zsírban oldódokat hosszabb ideig tárolja a szervezet.

Ezeken kívül létezik még több vitaminszerű tápanyag, melyek nem vitaminok, de működésükben nagyon hasonlítanak azokra (béta-karotin, koenzim Q10, lutein, stb).

Miért fontos a megfelelő mennyiségű vitamin?

A vitaminok fontos szerepet játszanak a belső szervek őrzésében. Alapvető szükségünk van vitaminokra (és ásványokra is) az egészség fenntartásához, mivel a vitaminok csökkenthetik az olyan komoly betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívelégtelenség, a rák vagy a cukorbetegség, stb.

Kutatásokkal bizonyított néhány eset;
- az E-vitamin szedése jelentős mértékben csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét
- a C-vitamin egy harmadára csökkenti a megfázás és az influenza tüneteinek jelentkezését, ami alapvetően azt jelenti, hogy a betegség néhány nap alatt lejátszódik
- a magas vitaminbevitel csökkenti a rák számos fajtájának jelentkezését.

Igazolni látszik a gyakorlatban is, hogy a vitaminok rendkívül fontosak a betegségek kezelése és megelőzése céljából.

Hogyan pótoljuk a hiányzó vitamint?

A vitaminok hatásmechanizmusának lényege, hogy az emésztőcsatornából felszívódnak és bekapcsolódnak a szervezet különböző életfolyamataiba.
Köztudott, hogy a vitaminszükséglet egy része megfelelő táplálkozással pótolható.
De nem mindig fogyasztunk olyan mennyiségű és minőségű ételt, amivel ez megvalósítható. Továbbá, nem minden élethelyzetben, életkörülményben ugyanannyi vitamint igényelünk.

Néhány példa;

- télen kevesebb napsütés ér bennünket ami miatt bizonyos vitaminok képződése lecsökken, ilyen a D-vitamin, ezért mesterséges pótlása elengedhetetlen
- ha a bevitt szénhidrát-mennyiségen belül túl sok cukor-tartalmú ételféleséget fogyasztunk, megnő a B1-vitamin szükséglet
- ha fáradékonyabbak vagyunk (több hiányállapot idézheti elő), több C-vitaminra lehet szükségünk (+ vas-ra), de elősegítendő a C-vitamin jobb arányú beépülését a cinket is célszerű fogyasztani
- ha intenzíven sportolunk, a megszokottnál nagyobb mennyiségű vitaminpótlás indokolt
- ha fogyókúrázunk, kísérjük figyelemmel, hogy a fogyasztott étrendkiegészítő tartalmaz-e plusz vitaminokat és azokat milyen mennyiségben. Amennyiben nem elegendő, pótlását ne múlasszuk el.

Elkerülhetetlen tehát, hogy a vitaminokat étrend-kiegészítő formájában vegyük magunkhoz. Tekintse meg a Vitaminok, ásványi anyagok kategóriába tartozó termékeinket. Talán Önnek is szüksége lehet valamelyikre.


Röviden emlékezzünk meg az ásványi anyagok és nyomelemek szükségességéről is;

A vitaminok mellett szervezetünkben kis mennyiségben előforduló, energiát nem szolgáltató, ugyanakkor nélkülözhetetlen anyagok a makro- és mikroelemek. Hiányuk esetén számtalan tünetet fedezhetünk fel a fáradékonyságtól a szexuális zavarokig. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy ezek a milligrammnyi mennyiségben előforduló elemek ilyen fontos szerepet játszanak. A makroelemek csoportjába tartozik a Na, K, Ca, Mg, P. A mikroelemekhez soroljuk a vasat, a cinket, a mangánt, a rezet, krómot, szelént, jódot. A fáradékonyság sokféle betegség, hiányállapot tünete lehet. Előfordulhat, hogy egyik kiváltó tényezője a vashiányos táplálkozás, de a C-vitamin és a cink lehetséges hiánya is hozzájárulhat kialakulásához. A vas részt vesz az oxigénszállításban és -tárolásban, javítja a testi erőnlétet, valamint fokozza az immunitást. Hiányában gyengülhet az ellenálló-képesség. Vasban bővelkedő élelmiszerek például: máj, sovány húsok, száraz-bab, lencse, paraj, sóska, mák. Ha egyidejűleg C-vitamint is tartalmaz az étkezés, az nagymértékben javítja a vasfelszívódást.Ha ezek az élelmiszerek nem képezik étrendünk részét vagy kis mennyiségben fogyasztjuk, akkor étrendkiegészítő formájában pótolnunk kell.
Forrás:Házi Patika illetve : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Őszi depresszió ellen
  2020-09-29 21:07:29, kedd
 
  Ősszel mindenki egy kicsit szomorú lesz, hiszen már korábban sötétedik, hamarosan hideg lesz odakint, és egyre többet kell bent ülnünk a lakásban. Azok is joggal félnek, akikre hatással vannak az évszakok, akik ősszel és télen hajlamosabbak az úgynevezett szezonális depresszióra.

Mit lehet tenni a lehangoltság elkerülése érdekében? Mivel vidíthatjuk fel magunkat, mi hatásos a kedvetlenség ellen? Sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy ne uralkodjon el rajtunk a depresszió.

A csoportos fitneszórák nagyon hasznosak, hiszen nemcsak a testünknek teszünk jót, de a lelkünk is felüdül, ha nem egyedül magányosan tornázunk, hanem az ismerőseinkkel együtt. Jóga után beülhetünk a barátainkkal egy csésze kávéra vagy teára, és akár más programokat is szervezethetünk, hogy minél jobban érezzük magunkat a lehangoló őszi napokon.

A szociális kapcsolatok ápolása, a barátokkal és a családtagokkal közös programok is nagyon sokat segíthetnek a jobb hangulat megteremtésében és fenntartásában.

Ősszel és télen több időnk van pihenni, önmagunkkal foglalkozni, bátran kényeztessük magunkat egy gyertyafényes fürdővel. Az esti fürdőzésnek nagyon sok pozitív hatása van, hiszen megnyugtatja az idegrendszert, és az alvás minőségét is javíthatja.

A rendszeres mozgás még depresszió esetén is nagyon hatásos. Tanulmányok arról számoltak be, hogy már napi 20-30 perces mérsékelt mozgás is segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében. Lehet mozogni odabent is, vagy eljárhatunk fitneszterembe, uszodába, de a szabadban végzett testmozgás is nagyon hasznos a szervezet számára.

Amíg csak lehet, töltekezzünk fel napfénnyel, hiszen ez elősegíti, hogy D-vitamin termelődjön a szervezetünkben, ami erősíti az immunrendszerünk működését, így javíthatjuk a betegségekkel és a fertőzésekkel szembeni jobb védekezést.

A barátokkal vagy a családdal való közös kirándulás is nagyszerű program lehet, segíthet elűzni a szomorúságunkat, ami a hideg idő beköszöntével nálunk is bekopogtathat. Menjünk a barátainkkal szaunába vagy uszodába, de buszos kirándulásokat is szervezhetünk. Még akkor is, ha az idő nem éppen kedvező, egy-egy baráti találkozó nagyon jó hatással lehet mind a testi, mind a lelki egészségre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
3 gyógynövény az egészségünk védelmében
  2020-09-29 21:04:44, kedd
 
  Szerencsére egyre többen fordulnak a természet adta növényekhez, pontosabban a gyógynövényekhez. Igaz, hogy ezek nem csodaszerek, ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt, ismerni kell a hatóanyagokat és a felhasználási módot, hiszen ellenkező esetben előfordulhat, hogy kellemetlenséget okoznak. Tehát a gyógynövényekkel is csak óvatosan szabad bánni, és vigyáznunk kell, mikor és mennyit fogyasztunk belőlük. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy sokkal kevesebb mellékhatásuk van, mint a gyógyszereknek.

A cikkben 3 olyan gyógynövényről írunk, amelyek nagyon hasznosak lehetnek, ha egészségügyi problémákkal küzdünk, így mindig jó, ha van belőlük a konyhánkban.

Az IBS, azaz az irritábilisbél-szindróma komoly és kellemetlen tüneteket okozhat, van azonban olyan gyógynövény, amely segíthet enyhíteni ezeken. Ha szereti a koriandert, és ha van lehetősége rá, mindenképpen jó, ha termeszti a kertjében, hiszen eredményesen csillapítja az IBS tüneteit. Igaz, hogy nem annyira kellemes az illata, de az íze nagyon finom, és máskor is fogyaszthatjuk, nem csak emésztési gondok esetén.

A korianderben megtalálható illóolaj hatékonyan veszi fel a harcot két gyakran előforduló baktériummal szemben, nevezetesen az E. coli és a szalmonella ellen. További jó tulajdonsága, hogy tele van antioxidánsokkal és eredményes a koleszterinszint csökkentésében is.

A migrén nagyon kellemetlen még akkor is, ha otthon ér utol bennünket a görcsös fejfájás. Bátran nyúljunk a gyömbérhez, hiszen olyan anyagokat tartalmaz, melyek blokkolják a prosztaglandin nevű gyulladást keltő anyagokat, amelyek voltaképpen felelőssé tehetők a migrénes fejfájás kialakulásáért.

Mindenki ismeri a fokhagymát, hiszen gyakran használjuk a különböző ételeink elkészítésekor, ám kevesen ismerik gyógynövényként. Hasznosságát elsősorban az antioxidáns-tartalmának köszönhetjük. A fokhagyma nemcsak a szív működésének tesz jót, hanem segít az érrendszer egészségének fenntartásában, sőt hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, és mérsékli a vérrögképződés kialakulásának a kockázatát is.

A fokhagyma egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, ez adja a jellegzetes illatát és ízét. A benne található kénvegyületek nagyon hasznosak lehetnek egyes ráktípusok kialakulása ellen, leginkább a vastagbél- és a gyomordaganat esetében. Ezen kívül a fokhagyma gombaellenes és antibakteriális hatása is kiemelkedő, ezért hatékony lehet a gombás fertőzések gyógyításában. A megfázás elleni védelemben is számíthatunk rá, illetve ha már megfáztunk, a gyors gyógyulásban is segíthet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 306
  • e Hét: 14674
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 233124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.