Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Ne aggódjatok....
  2020-09-06 21:37:01, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Ne félj....
  2020-09-06 21:36:02, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Nemcsak ....
  2020-09-06 21:35:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Nincs a világon...
  2020-09-06 21:34:29, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Szentlélek...
  2020-09-06 21:33:37, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Keresztény idézetekből
  2020-09-06 21:32:34, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Tollaival betakar Téged....
  2020-09-06 21:31:34, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Én veletek vagyok ...
  2020-09-06 21:30:29, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
A kelkáposzta előnyei
  2020-09-06 21:05:17, vasárnap
 
 



A keresztesvirágú zöldségekről eddig is tudtuk, hogy mennyire egészségesek. Ide tartozik a káposzta, a brokkoli vagy a karfiol. Ezek a zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek eredményesen veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben, illetve rendszeres fogyasztásuk megakadályozza a daganatok kialakulását. A kelkáposztával kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy rákellenes hatással rendelkezik. Elsősorban az emlő-, a szájüreg-, a nyelőcső-, a vastagbél-, a vese- és a prosztatadaganattal szemben veszi fel eredményesen a harcot.

Rákellenes és immunfokozó hatások
A kelkáposztával kapcsolatban sok kutatást végeztek, így bebizonyosodott, hogy nemcsak rákellenes, hanem immunfokozó hatással is rendelkezik. Ezek a tulajdonságok főleg a zöldségben található indol vegyületeknek, azaz az indol-3-karbinolnak és az izotiocianátoknak köszönhetők. Az izotiocianátok nemcsak csökkentik a rákos sejtek aktivitását, hanem méregtelenítő hatással is rendelkeznek.

Az immunrendszer és a kelkáposzta
Biztos mindenki hallott már az immunglobulinokról. Amennyiben csak kevés termelődik a szervezetben, úgy ez lehetővé teszi a kórokozók és a fehérjék bejutását a véráramba. Ez a folyamat atipikus sejtosztódást idézhet elő. Azonban az immunglobulinok segítenek a védelem megőrzésében és a betegségek elleni küzdelemben. Ezért is érdemes sok kelkáposztát fogyasztani.

Hogyan fogyasszuk?
A kelkáposztát nem javasolt nyersen fogyasztani. Akár levest, akár főzeléket - de hús mellé párolva is elkészíthetjük - készítünk ebből a zöldségből, mindig csak roppanósan puhára főzzük, azaz ne főzzük, ne pároljuk túl hosszú ideig, hogy a tápanyagtartalma megmaradjon, és így kifejthesse a pozitív hatásait. A kelkáposzta enzimaktivitását fokozhatjuk, ha fokhagymával és egy kevés olívaolajjal készítjük azt el. A benne lévő enzimek így még jobban hasznosulnak, és így ki tudja fejteni az immunfokozó tulajdonságait.

Salátát is készíthetünk kelkáposztából
A kelkáposzta elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Alkothatunk belőle salátát más zöldségekkel és magvakkal, fűszernövényekkel, de ebben az esetben is jó, ha megpároljuk, hiszen a kelkáposztának nem javasolt a nyersen történő fogyasztása. A salátához is adhatunk fokhagymát, de akár fokhagymás-olívaolajos dresszinget is készíthetünk mellé, melyet pirított fenyőmaggal vagy tökmaggal is megszórhatunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ételtársítás alapjai
  2020-09-06 20:10:38, vasárnap
 
  A tudatos, egészséges táplálkozás során nem csak azt kell szem előtt tartanunk, hogy egészséges, minőségi ételeket fogyasszunk, hanem azt is, hogy milyen ételt milyen további élelmiszerrel együtt fogyasztunk, illetve azt is, hogy egy nap alatt, illetve egy étkezés alatt mely ételeket együk korábban, melyeket később.

Miért is fontos az ételtársítás?
Bizonyos ételeket gyomrunk gyorsabban tud megemészteni, mint a többit, és ha először olyat eszünk, ami lassabban bomlik le, majd ez után egy gyorsabban bomló ételt fogyasztunk, akkor a gyomrunkban erjedési folyamatok indulhatnak be, ami kellemetlen tünetekkel járhat. A tápcsatorna nem egy "autópálya", ahol a gyorsabban haladók előzni tudnak, hanem egy "alagút", ahol egy lassan haladó feltartja a mögöttes forgalmat. Viszont akit feltartanak, azt "megeszi a méreg" és erjedésnek indul etil- és metilalkoholt "párologva" méreganyagokat termel. A gyomor egy olyan szervünk, amelynek vannak perisztaltikus mozgásai is. A megemésztett ételeket így üríti a belek felé. Sajnos akkor is üríti, ha nem emésztődött meg kellően, mert vagy nem volt megrágva rendesen, vagy az evés közben ivott folyadékokkal fel lett hígítva a gyomorsav, amely így nem tudott megfelelően emészteni.

A gyomor tud rétegesen emészteni, de ehhez rétegesen kell megtölteni! Először folyadék, aztán a könnyen, majd a nehezebben, végül a legnehezebben emészthető ételeket kell elfogyasztani! A más-más ideig tartózkodó táplálékot a kiürülés sorrendjében kellene mindenkinek megennie. A rosszul párosított tápanyagok káros hatású folyamatokat generálhatnak. Ilyen például a puffadás is, amit az erjedő ételek által keletkezett alkohol okoz.

Megfelelő ételtársítással és néhány alapszabály betartásával gyomrunk megfelelően meg tudja emészteni az ételeket és elkerülhetjük az emésztési panaszokat.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk helytelen ételtársítás esetén?
puffadás,
gyomorfájdalom,
gyomorégés,
savtúltengés.
Tünetek esetén teszteld szervezeted pH-ját!

Az elégtelen emésztés miatt felléphet tápanyag és vitaminhiány, ami számos egyéb panaszt is előidézhet. A helytelen ételtársítás is emelheti a koleszterinszintet.

Mely ételek emészthetőek a leggyorsabban, és melyek lassabban?
A gyümölcs hamar emésztődik, gyorsan kiürül(-ne) a gyomorból, és egymagában fogyasztva érvényesül a tisztító, lúgosító hatása. A gyümölcsök magas víztartalmuk és csekély emésztési energia igényük miatt tökéletesek a szervezet méregtelenítésére és energiával való ellátására, ha éhgyomorra eszük őket. Tehát gyümölcsöt dél előtt együnk éhgyomorra! Egyszerre csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk és gyümölcsöt ne együnk közvetlenül más étel után, mert megerjeszti azt!

A keményítők emésztéséhez több idő kell, a hús-fehérjékhez pedig még több, szintúgy, mint a zsíros, olajos ételekéhez, mert ezek sokáig a gyomorban tartózkodnak, hogy kellően meg tudjanak emésztődni. Így bizony a rántott hús vegyes körettel, sült krumplival és rizzsel valóságos katasztrófa a gyomornak, főleg ha desszertként még eszünk utána egy gyümölcssalátát is.

Az ételtársítás: mit mivel igen, mit mivel ne!
Zöldségek:ételtársítás zöldségek
Összeillik: olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, gabonafélék, hüvelyesek, húsok, sajtok, és szinte minden...

Nem illik össze: nyers és aszalt gyümölcsök.

Gabonafélék:
Egyszerre egyfélét fogyasszunk.

Összeillik: zöldségek, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök.

Nem illik össze: nyers gyümölcsök, burgonya.

Hüvelyesek:ételtársítás hüvelyes
Összeillik: gabonafélék, zöldségek, olajos magvak.

Nem illik össze: nyers gyümölcsök.

Olajos magvak:
Hőkezeletlenül, sótlanul fogyasszuk! Magas fehérjetartalmú étel után, magas keményítőtartalmú étel előtt fogyasszuk. Összeillik: gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök.

Nem illik össze: nyers gyümölcsök.

Soha ne párosítsunk húst szénhidráttal (pl. rízs), keményítővel (pl. krumpli), vagy gyümölccsel! Ilyenkor különböző emésztőnedveket kell a szervezetnek termelnie, melyek részben kioltják egymást, így több időt tölt az étel a gyomorban a kelleténél. A sok idő alatt a fehérje egy része romlani kezd, a szénhidrát egy része pedig erjedésnek indul. A rothadás és erjedés miatt alkoholok, gázok képződnek a tápcsatornában, ami puffadás, gyomorégés, savtúltengés formájában jelentkezik. A zöldségek nem igényelnek specifikus emésztőnedveket és rengeteg enzimet tartalmaznak, így ha hús mellé zöldséget fogyasztunk emésztésünk sokkal hatékonyabb lesz.

Reggelire tehát fogyasszunk gyümölcsöket, ebédre ehetünk húst zöldség körettel a rizs, vagy krumpli helyett, vacsorára pedig nagyrészt tisztító hatású zöldségeket.

Ha napközben megéheznénk, egészséges nasikat válasszunk!
Egészséges nassolnivalók:
ételtársítás
sótlan mandula, dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, vagy napraforgó,
aszalt datolya, sárgabarack, meggy, szilva, mazsola, vagy pl. almachips,
puffasztott búza-, rizsszelet, buláta vagy kölesgolyó,
tisztított, csíkokra vágott nyers sárgarépa, karalábé, zellerszár, uborka.
Ha előre gondoskodunk egészséges nassolnivalókról, napközben könnyebb ellenállni a cukros édességeknek.

Hogyan álljon össze egy helyesen társított étkezés?
1. Folyadék

2. Gyümölcs, kompót vagy más szénhidráttartalmú étel pl. sütemény.

3. Hús zöldséggel vagy főzelék pl. spenót főtt tojással vagy csirkepörkölttel, vagy babfőzelék szója fasírttal vagy csicseriborsó fasírttal.

Mivel segíthetjük még emésztésünket?
Probiotikumok fogyasztásával megőrizhetjük bélflóránk egészségét. A probiotikumok olyan élő baktériumok, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez, a bélflóra egyensúlyának megtartásához. A ProbFlora kaszulánként 7 féle, összesen 2 milliárd baktériumot (probiotikumot) tartalmaz, valamint olyan prebiotikumot, amely táplálja őket, elősegítve így a bélflóra helyreállítását.

Az is fontos, hogy mit, és mikor iszunk!
Folyadékot étkezés közben és közvetlen utána ne fogyasszunk! Ez azért fontos, mert az étkezéssel bevitt folyadék felhígítja a gyomorsavat, így a benne lévő táplálékok is nehezebben emésztődnek. Először a gyomor a folyadékot fogja felszívni, addig a táplálék várakozik a gyomorban, erjedésnek indulhat, ami puffadást okoz. Étkezés előtt még ihatunk fél órával, az étkezést követően, viszont csak 1,5-2 órával igyunk ismételten! Kerüljük a cukros üdítőket, válasszunk inkább tiszta vizet, gyógyteát.

Még néhány tanács az egészséges étkezéshez:
Rágjuk meg jól az ételt, addig, amíg pépes állagú nem lesz! Ne habzsoljunk! A túl nagy ételdarabok emésztéséhez több időre-, gyomorsavra- és energiára van szükség. (Egy keleti bölcsesség szerint ,,úgy együnk mintha innánk, és úgy igyunk, mintha ennénk", vagyis rágjuk szinte folyékonnyá a falatot és igyunk aprókat kortyolva a folyadékból)
Nyugodtan, és rendszeresen étkezzünk! Ne kapkodva, futva, tömegközlekedésen, tévé-, számitógép előtt stb.

Étkezések között várjunk 3-5 órát! A gyomrunknak is szüksége van pihenésre. Ne felejtsük el, hogy azok az italok, amik szénhidrátot, vagy rostot tartalmaznak, szintén munkát adnak a gyomornak. A cukros üdítők, gyümölcslevek helyett inkább tiszta vizet, gyógyteát fogyasszunk!
Minden étkezéshez (kivétel a gyümölcsök) fogyasszunk nyers zöldséget is!
Használjunk erjedésgátló fűszereket! Ezek a kurkuma, gyömbér, kömény, őrölt paprika, oregano, torma, mustár, majoranna, fahéj, szegfűszeg.

Viccesen Dr. Várhegyi László szavait idézve: "Jól táplált éhezők, mozgó szemetes kukák és mozgó pálinkafőzők élnek közöttünk!"

,,A legtöbb ember mozgó szemetes kuka, mert össze-vissza eszik mindenféle ételeket, amelyeket nem tud rendesen megemészteni a gyomor, és a belekben sem tud tovább emésztődni, és így nem hasznosulnak a bevitt táplálékok beltartalmi értékei sem. Ma Magyarországon ezért van annyi jóltáplált éhező! A rossz felszívódás miatt rengeteg embernek vitamin és nyomelem hiánya van! Ráadásul 100 emberből 95 mozgó pálinkafőző is egyben, mert ha az először elfogyasztott, nehezen emésztődő ételre ráeszünk egy könnyebben emésztődő ételt, amely nem tud kiürülni időben, mert előtte van egy a gyomorban hosszabb ideig tartózkodó étel, akkor az így elfogyasztott étel elkezd erjedni, rothadni és ilyenkor már a gyomorban etil- és metil alkoholok keletkeznek melyek közül különösen a metilalkohol nagyon veszélyes, mert sejtméreg! Az etilalkohol meg tápláléka az emésztő rendszerben lévő gombáknak! Az ilyen mérgek közömbösítésére a máj fokozottabban elkezdi termelni a koleszterint.

Tehát a rossz ételtársítás, vagy a rossz étkezési sorrend miatt is magas lehet a koleszterin szintje bárkinek, akkor is, ha nem visz be a szervezetébe semmilyen koleszterint tartalmú táplálékot. A magas koleszterinszint pedig epekövességhez vezet! Tehát adott a kőképződés megelőzése! A népesség arányához mérten nálunk a legmagasabb a magas koleszterinszinttel rendelkezők száma. Ez a magyar étkezési szokások miatt van!

Már voltam vagy 50 országban és mindenütt tanulmányoztam az ottaniak étkezési szokásait és étkezési módjaikat és megállapítottam, hogy az általános népegészség és a betegségmutatók (sajnos a halálozásiak is!) egyenes arányban függenek össze az ételtársítási és étkezési sorrend szokásokkal és szabályokkal!"

Dr. Weixl Várhegyi László
A természetet leutánozni és annak törvényeit betartani! Minél inkább figyelembe vesszük ezt a tanácsot, annál egészségesebbek leszünk! Figyeljünk a helyes ételtársításra minden nap, és minden étkezés során, így elkerülhetőek a kellemetlen emésztési panaszok, és a rossz emésztésből fakadó tápanyaghiány is!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2850
  • e Hét: 12964
  • e Hónap: 26713
  • e Év: 231414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.