Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Immunrendszer-erősítők
  2020-09-07 22:22:00, hétfő
 
  Az immunrendszer védelme nagyon fontos, hiszen ha ez megbetegszik, akkor számtalan kórokozó támadhat meg bennünket. Ha az immunrendszerünk megfelelően működik, akkor az olyan betegségeket kerülhetjük el, mint krónikus betegségek, daganatos megbetegedések vagy éppen az autoimmun betegségek.

A citrusok és az immunrendszer
A citrusfélék tele vannak értékes C-vitaminnal, melynek kitüntetett szerepe van a fehérvérsejtek termelődésében, így a fertőzések elleni küzdelemben is. A citrusos gyümölcsök körét gazdagítja a narancs, a grépfrút, a citrom, a lime és a mandarin.

A brokkoli is egészséges
A brokkoli nagyon sok tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nagyon gazdag olyan antioxidáns vitaminokban, mint C- és E-vitamin, márpedig erre a két antioxidáns vitaminra is szüksége van az immunrendszerünknek.

A gyömbér szerepe
A gyömbér is nagyon sok antioxidáns vegyületet tartalmaz. A gyömbér antioxidáns hatással rendelkezik, emellett a gyulladáscsökkentő szerepe is kiemelkedő.

A fokhagyma nemcsak finom, hanem egészséges is
A fokhagyma nem csak vérnyomást és koleszterinszintet csökkent. Ezek a hatások is rendkívül jók, hiszen ha ez a két érték csökken, akkor a szívbetegségek kialakulásának esélye is minimalizálódik. Azonban a fokhagymának más pozitív hatása is létezik. Mégpedig kiemelkedő az immunfokozó hatása, amelyet a benne lévő allicin vegyületnek köszönhet.

A kurkumát se hagyjuk ki a sorból!
A kurkuma egy sárga, kissé kesernyés fűszer, amely Indiában az egyik kedvenc fűszernövény, sőt még teát is készítenek belőle. A kurkuma eredményesen képes gyulladást csökkenteni, de az ízületi gyulladás okozta kellemetlen tüneteket is enyhíti.

A zöld tea is hasznos
A zöld tea tele van értékes antioxidáns vegyületekkel, úgynevezett flavonoidokkal, amelyek szintén hatásosak lehetnek, ha az immunrendszer megerősítése a célunk.

A kivi nagyon finom és egészséges
A kivi az egyik legegészségesebb gyümölcs, hiszen tele van értékes C-vitaminnal, amely szintén a fehérvérsejt-termelésben vesz részt. A fehérvérsejtek segítenek megküzdeni a kórokozókkal, így kisebb lesz az esélye az immunrendszer megbetegedésének.

A papaja is sok C-vitamint tartalmaz
A papajában is sok C-vitamin található, amely kitűnő antioxidánsként részt vesz a szabad gyökök elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Sárgarépa gyógyhatásairól
  2020-09-07 22:17:53, hétfő
 
 



Igazából a sárgarépa minden évszakban elérhető, de nyáron sokkal többféle zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre, melyekből finomabbnál finomabb salátákat és leveseket készíthetünk. Sőt, a sárgarépából még köreteket is alkothatunk, csak a képzeletünk szab határt, hiszen ez a zöldség nagyon sokféleképpen felhasználható.

A sárgarépa és a tápanyagok
A sárgarépa nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne az A- vitamin, a K1-vitamin, a B6-vitamin, a biotin és a kálium is. A biotin a B-vitaminok csoportjába tartozik, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében van kitüntetett szerepe.

A K1-vitamin a véralvadásban segít és a csontok egészségéért is felelős. A B6-vitaminnak is nagyon fontos szerep jut, hiszen a táplálékok energiává történő átalakítása a feladata, míg a kálium a vérnyomás szabályozásában vesz aktívan részt.

A sárgarépa nagyon egészséges

A sárgarépa nagyon egészséges, így érdemes rendszeresen az étrendünkbe illeszteni. Hozzájárul a magas koleszterinszint csökkenéséhez, ami nagyon előnyös, hiszen a magas koleszterinszint is felelőssé tehető a szívbetegségek kialakulásáért.

A sárgarépa sok rostot tartalmaz, mely könnyen eltelít, így segíthet bennünket a fogyásban. A sárgarépa A-vitaminban is gazdag, amely védelmet jelent a szem egészségére nézve és még az éjszakai látást is elősegíti.

Kakukkfüves sárgarépaleves
Hozzávalók:
4 nagyobb sárgarépa
1 csokor kakukkfű
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
2 db narancs
ízlés szerint só, bors
méz (ha valakinek nem elég a sárgarépa édes íze)
teljes kiőrlésű kakukkfüves kiflikarikák
2-3 újhagyma szára
Elkészítése:
Először a kakukkfüves kiflit kell elkészítni, majd ezt felkarikázni és sütőben enyhén megpirítani. Kiflireceptet az interneten bárki találhat, itt most nem közlünk receptet, mert sokan sok dologra allergiásak, így valaki gluténmentesen készítheti azt el, illetve a laktózérzékenyek laktózmentes hozzávalókkal süthetnek maguknak kiflit.

Párolja meg az olívaolajon a hagymát, majd adja hozzá a felkockázott sárgarépát. Amikor forrni kezd a víz, jöhetnek a fűszerek. Majd hámozza meg a narancsokat és facsarja ki a gyümölcs levét. Adja hozzá a leveshez, majd turmixolja össze. Tálaláskor szórja meg apróra vágott zöldhagyma- vagy újhagymaszárral.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az őszibarack gyógyhatásairól
  2020-09-07 22:12:19, hétfő
 
 



Az őszibarack népszerű, finom, leves gyümölcs. Eredetileg Kínából származik, de ma már az egész világon beszerezhető. Ott olyan sokra értékelték, hogy a "Vízparti Történetben", Szun Vu Kung- nak, a majomkirálynak az egyik legnagyobb bűne az volt, hogy ellopta az égi barackokat, amivel kiváltotta többek között a Jade Császár haragját. Ez a gyümölcs amellett, hogy ízletes, gazdag vitamin-, ásvány- és antioxidáns forrás is egyben.

Az őszibarack 10 legfőbb gyógyhatása a következő:
1, Védi a látást
Habár az őszibarack tele van tápanyaggal, a gyógyhatásai aligha szerepelnek a köztudatban.
A béta-karotin felelős a szemek egészségéért, az őszibarackban pedig nagy mennyiségben található, A és C-vitamin mellett. A barack rendszeres fogyasztása javítja a látást a test vérkeringésének növelésével.

A béta-karotin a retinákat is táplálja és védi a szabadgyökök káros hatásaitól, valamint megelőzi a hályogképződést és az időskori sárgafolt sorvadást is.(AMD)

2, Javítja a bőr egészségét
Az őszibarack gazdag A és C-vitaminforrás, amelyek fontosak a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez. Az A-vitamin nedvesen tartja a bőrt, ezzel javítja a textúráját, valamint puhává és rugalmassá teszi. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely megvédi a bőrt a szabadgyököktől.

Napi egy nagyobb méretű őszibarack fogyasztása ragyogó és hibátlan bőrt varázsol mindenkinek. A barackot közvetlenül a bőrbe is dörzsölhetjük, ezzel megszabadulva a szemek alatti karikáktól és a ráncoktól.

3, Segít megtartani a testsúlyt
Az őszibarackban nincs zsír, és összesen (átlagosan) 68 kalóriát tartalmaz. A barack magas cukorszintje természetes, így nincs káros hatással az egészségre. Aki fogyókúrázik, annak jól jön ez a gyümölcs, hogy így elkerülje a nagy zsírtartalmú, feldolgozott harapnivalókat.

4, Megelőzi a rákot
Az őszibarack antioxidánsokban gazdag, ezzel meggátolja a rákos sejtek növekedését. Elsősorban a tüdő-, a vastagbél- és a szájüregi rák ellen tartják hatékonynak. Az őszibarackban lévő fenolsavak, név szerint a klorogénsav és a neoklorogénsav, megállítják a mellráksejteket növekedését anélkül, hogy kárt tennének az egészséges sejtekben.

5, Szabályozza a koleszterinszintet
Az őszibarack rendszeres fogyasztása segít szabályozni a magas koleszterint és fontos szerepet játszik a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzésében. Ez főként annak köszönhető, hogy a barackban olyan fenolos vegyületek vannak, amelyek megelőzik az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), a ,,rossz koleszterin" oxidációját. A béta-karotinban gazdag ételek, így az őszibarack is csökkenti a vér koleszterinszintjét.

6, Javítja a szív- és érrendszer egészségét
Az őszibarackban található antioxidánsok jót tesznek a szívnek, mert elpusztítják a szabadgyököket, amelyek láncreakciókat indítanak a szervezetben és károsítják vagy megölik a sejteket. A barackban olyan bioaktív összetevők is vannak, amelyek segítenek legyőzni a metabolikus szindrómát, az olyan kockázati tényezők kombinációját, amelyek gyulladásokat, elhízást és szívbetegségeket okoznak.

Az őszibarackban más tápanyagok is vannak, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét azzal, hogy csökkentik a koleszterinszintet és javítják a vérkeringést. Az őszibarack rendszeres fogyasztása megvéd a stroke és a szívroham ellen.

7, Javítja az emésztőrendszer egészségét
Az őszibarack fogyasztása a magas rost- és káliumtartalmának köszönhetően segít kiüríteni a méreganyagokat a vastagbélből, a vesékből, a gyomorból és a májból.

A sok rost kiszorítja a felesleges méreganyagokat a vastagbélből, a magas káliumtartalom pedig csökkenti a vesebetegségek és a fekélyek kialakulásának esélyét. Az őszibarack könnyen emészthető, így általában nem okoz semmilyen problémát a gyomornak sem.

8, Szabályozza a vérnyomást
Egy nagyobb barackban sok kálium és kevés nátrium van, ezzel elősegíti a vérnyomás egészséges szinten tartását. A kálium a nátriummal összedolgozva szabályozza a test vízszintjét és segít normalizálni a vérnyomást.
A barackban magnézium, foszfor, cink, réz, mangán, vas és kalcium is van, amelyek támogatják a vörösvérsejtek képződését. Napi egy őszibarack elfogyasztása segít megoldani a magas vérnyomás problémáját.

9, Védelmet nyújt a vérszegénység ellen
Azoknak, akik vashiányos vérszegénységben szenvednek, több vastartalmú ételt kell fogyasztaniuk. A vas elősegíti a hemoglobin termelődését, ezzel minimalizálva és megelőzve a vérszegénységet. Az őszibarack a sok vason kívül C-vitamint is tartalmaz, amely segíti a vas felszívódását.

10, Csökkenti a gyulladásokat
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A dietetikusok a barack rendszeres fogyasztását ajánlják a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek. Az őszibarack magas A-vitamin tartalma segít kezelni a reumát, az enyhe hashajtó hatása pedig csökkenti a gyulladásokat - a reuma és a köszvény egyik fő tünetét. A legtöbb jótékony hatás kiélvezéséhez nyersen, a héjával együtt fogyasszuk az őszibarackot! Már napi egy friss barack is javít az étrendünkön.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A stressz és a gyógyító táplálékok
  2020-09-07 22:06:08, hétfő
 
  A stressz egy nagyon komoly probléma a mai világban. Sajnos nagyon rohanó életmódot folytatunk, az emberek többsége szorong, hogy mindenütt megfeleljen: a munkában, otthon, a házasságában. Az emberek manapság könnyedén válnak el, nem nagyon gondolkodnak, ha gond van, először nem a megoldás, hanem rögtön a válás jut eszükbe. Pedig a kommunikációnak kiemelt fontossága van az életben. Nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen is. Azonban az emberek nagy része - teszem hozzá jogosan - félti az állását, és ezért nem mer felszólalni a saját érdekében, még abban az esetben sem, ha nagy gond van.

A társadalom egy olyan irányba halad, ami egyáltalán nem jó az egészségre nézve. Az emberek nem tudnak kicsit megállni, lenyugodni. Mindenki rohan, siet, ellaposodnak a családi és baráti kapcsolatok, és senki sem örül a másik sikerének. A stresszt azonban minél hamarabb kezelni kell, hiszen hosszú távon megbetegíti az embert. Különféle tápanyagok, kiegészítők állnak a rendelkezésünkre, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk ezek pótlására, mert a stressz mentálisan és fizikai értelemben is megbetegíthet bennünket.

A melatonin mint a stressz egyik ellenszere

A melatonin sokat segíthet a stressz csökkentésében. A melatonin elsősorban az alvás szabályozásában lehet a segítségünkre. Az alvás és a hangulat között szoros összefüggés áll fenn, hiszen ha nem alusszuk ki magunkat, morcosak és lehangoltak leszünk. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk melatonint, úgy hatékonyan csökkenthetjük a stresszt.

A melatonin nemcsak hatékonyabb alvást biztosít, de tudományos kutatások igazolják, hogy idős emberek esetében még hatékony lehet a viselkedési rendellenességeknél, lehangoltságnál és depressziónál is.

A stressz és a magnézium
A magnézium nemcsak az izmok működésére hat, de a kiegyensúlyozott idegrendszeri működést is biztosítani tudja. Amennyiben magnéziumhiányban szenvedünk, úgy a stressz káros hatásai komoly tüneteket is okozhatnak. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely elősegíti a relaxációt. Nemcsak a stresszválasz szabályozásában játszik aktív szerepet, hanem akár még a depressziót is megelőzhetjük a rendszeres fogyasztásával.

A macskagyökér is hasznos lehet
Ez a gyógynövény nemcsak álmatlanság esetén lehet hasznos, de stressz és szorongás esetén is. Stressz esetén könnyen megemelkedhet a vérnyomásunk. Nos, ez a gyógynövény az ilyenkor megemelkedett vérnyomást is csökkenteni tudja.

A B-vitaminok is segíthetnek
A B-vitaminok segítik az idegrendszer megfelelő működését. A B-komp-ex vitaminok jobb hangulatot eredményeznek. A B12-vitamin hiánya akár még autoimmunbetegség, lupusz kialakulásához is vezethet.Lássuk, milyen tápanyagok segíthetnek a stressz csökkentésében és megszüntetésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az alvás és a magas szénhidráttartalmú táplálékok
  2020-09-07 21:17:29, hétfő
 
  Az éjszakai alvás fontosságáról már sok szó esett. Még egy felnőtt embernek is napi legalább 7-8 óra alvásra van ahhoz szüksége, hogy másnap kipihenten ébredjen, illetve, hogy éjjel a szervezete kijavítsa a hibákat és a regenerációra koncentrálhasson. Az alváshiány nemcsak csökkenti a másnapi teljesítőképességet, de bizony akár krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. A rendszeres, elegendő és jó minőségű alvás nagyon fontos az egészségünk megőrzése szempontjából. A legutóbbi kutatások szerint azok, akik nem alusznak jól, semmiképpen se fogyasszanak magas szénhidráttartalmú ételeket, mert ezzel csak rontják az esélyeiket a megfelelő alvásra, amelynek sem a mennyisége, sem pedig minősége nem lesz megfelelő.

Az álmatlanság és az ételek
A tanulmányok arról számoltak be, hogy az az élelmiszer, amelynek magas a szénhidrátartalma, semmi esetre sem jó megoldás az álmatlanságban szenvedőknek, mivel még tovább rontja a pihentető alvásra az esélyeket. Az ilyen táplálékok ráadásul még magas glikémiás indexszel is rendelkeznek, amelyek megemelik a vércukorszintet és összefüggésbe hozhatók az álmatlanság kialakulásával.

Az álmatlanságot előidéző élelmiszerek és italok
A magas szénhidráttartalmú ételek mellett még más táplálékok is elősegíthetik az álmatlanság kialakulását. Ezek a magas zsírtartalmú élelmiszerek. Az esti nagy étkezéseket is jó, ha kihagyjuk, mert ilyenkor a szervezetünk az emésztéssel lesz elfoglalva, és ez is gátja lehet a pihentető alvásnak. Elalvás előtt nem javasolt az alkoholos italok fogyasztása, de a koffeines italoké - mint a kávé vagy a koffeines tea - sem, hiszen ezektől sem fogunk tudni elaludni.

Mit ehetünk elalvás előtt?
Mégis mit, milyen táplálékokat együnk, hogy könnyen és gyorsan el tudjunk aludni? A legjobb megoldásnak a zöldségek és a gyümölcsök tűnnek, azonban a teljes kiőrlésű gabonafélék is megtámogatják a jó alvást. Bármilyen zöldség és gyümölcs megfelelő lehet, de még egyes magvak és diófélék is elősegíthetik a mély, a nyugodt és pihentető alvást. Ezeket a tanácsokat nem csupán az álmatlanságban szenvedőknek kellene betartaniuk, hanem minden embernek, hiszen senkinek sem válik a hasznára, ha alvás előtt alaposan belakmározik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Módszerek a húgyúti fertőzések elkerülésére
  2020-09-07 21:14:03, hétfő
 
  Tény, hogy a nők nagyobb gyakorisággal szenvednek húgyúti fertőzéstől, de a kor előrehaladtával nem ritka, hogy a férfiak is kénytelenek orvoshoz fordulni ezzel a problémával. Húgyúti fertőzést nem nehéz elkapni, tévhit azonban, hogy csupán a nem megfelelő higiénia miatt alakul ki. Az orvosok, mint oly sok betegségre, előszeretettel írnak fel antibiotikumot ebben az esetben is, pedig az enyhe tünetek jelentkezésénél gyakran a gyógynövények is elegendők lehetnek. A korai időszakban a medveszőlőtea is sokat segíthet, és ez csak az egyik gyógynövény a sok közül.

Az áfonya legyen bármilyen is, nagyon hatásos
Húgyúti fertőzés esetén az egyik legjobb gyógynövény az áfonya. Nemcsak a tőzegáfonya, hanem a vörös, a kék és a fekete áfonya is sokat segíthet a probléma orvoslásában. Ez a gyógynövény antociánokban rendkívül gazdag, melyek gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkeznek. Az áfonya elősegíti a baktériumok vizelettel történő kiürítését, természetesen ehhez sok folyadék fogyasztására is szükség van.

A C-vitamin nem csak az immunrendszert védi
A C-vitamin nagyon hasznos, hiszen fokozza az immunfunkciókat és védelmet jelent az egész szervezetünk számára, azonban nemcsak antioxidáns hatással, hanem gyulladásgátló képességekkel is rendelkezik. További előnye, hogy a vizeletben savas környezetet teremt, mely hozzájárul a baktériumok hatékony elpusztításához.

A hibiszkusz is erőteljes harcos
A hibiszkusznak egy sor remek tulajdonsága van, köszönhetően az antibakteriális, illetve az antioxidáns és gombaellenes hatásának. Remek vízhajtó, így hozzájárul a húgyúti rendszer tisztulásához. A hibiszkusztea rendszeres kortyolgatása megelőzésre is hasznos lehet, hiszen közel 75 százalékkal csökkentheti a húgyúti fertőzés kialakulását.

A tökmag is segíthet
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk tökmagot vagy tökmagolajat, nagyobb eséllyel kerülhet el bennünket a húgyúti fertőzés. A tökmagban található zsírsavak ugyanis hatékonyan küzdenek a húgyutakat érintő betegségekkel szemben, hiszen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. A tökmag emellett pozitívan hat a hólyag egészséges működésére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A zöld tea egészségügyi előnyei
  2020-09-07 20:56:32, hétfő
 
 



A zöld teával kapcsolatban már régóta bebizonyosodott, hogy olyan antioxidáns polifenolokkal van tele, amelyek sikeresen pusztítják el a rákos sejteket és állítják meg a progressziójukat, ami nagyon fontos momentum a daganatos betegségek megelőzésében. Az eddigi kutatások biztatók például a mell- és a prosztatarák kialakulásának megakadályozásában, illetve a rákos sejtek elszaporodásának megelőzésében.

A szív egészségét is védi
A zöld tea a szív- és érrendszerre is pozitívan hat, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz flavonoid antioxidánsokat, amelyek oly módon védik a szív egészségét, hogy csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, illetve megakadályozzák a vérrög kialakulását és javítják az érrendszer működését.

Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, mintegy 40 százalékkal kisebb az esélye az érszűkület, valamint a szívroham kialakulásának.

Az ízületi gyulladás és a zöld tea
Mivel a zöld tea sok kvercetint és polifenolt tartalmaz, így nagyon hasznos azok számára, akik ízületi gyulladással küzdenek, hiszen ezek erős gyulladásgátló antioxidáns vegyületek, melyek hatékonyan javítják a szervezet immunválaszait.

Jó hatással van az agyra
A kutatások során bebizonyosodott, hogy a zöld teában található L-teanin és koffein fokozzák a figyelmet és az éberséget. Egy tanulmány arról számolt be, hogy azon 55 évesnél idősebbek körében, akik rendszeresen isszák a zöld teát, mintegy 35 százalékkal kisebb az esélye a mentális képességek hanyatlásának, mint akik nem fogyasztják ezt az italt.

Még a húgyúti fertőzés ellen is hat

A zöld tea nagyon hatásos a húgyúti fertőzés megelőzésében és gyógyításában. Mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaz, így segíthet hólyaggyulladás esetén.

A gyulladás és az allergia
Mint sok betegség, így az allergia is a gyulladás talaján jön létre. A zöld tea olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek csökkentik ennek a káros folyamatnak a kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Izületi gyulladásokra hasznos ételek
  2020-09-07 20:43:34, hétfő
 
 



Az ízületi gyulladás egy olyan betegség, amely megnehezíti a mindennapokat, hiszen ilyenkor az ízületek merevvé és fájdalmassá válnak. Az ízületi gyulladás nemcsak az idősebb emberek betegsége, fiatalok is éppúgy szenvedhetnek miatta. Természetesen a kor előrehaladtával megnő az esélye a betegség kialakulásának, elsősorban azonban a nem megfelelő táplálkozás áll a háttérben. Cikkünkben 6 olyan táplálékot sorolunk fel, amelyek nagyon hatékonyak az ízületi gyulladás leküzdésében.

Azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, fogyasszanak minél több omega-3 zsírsavban gazdag táplálékot, hiszen ezek csökkentik az ízületek duzzanatát, merevségét, és a reggeli fájdalom is jelentősen csökkenhet a hatásukra.

Az omega-3 zsírsavat leginkább a halak tartalmazzák. Kutatások igazolják, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak halakat, kevesebb gyulladáscsökkentő gyógyszert kell szedniük, hiszen ezek a zsírsavak remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A másik ajánlott étel a fokhagyma, mely olyan kénvegyületeket tartalmaz, amelyek szintén gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Érdemes tehát rendszeresen fokhagymát fogyasztani, mert így akár meg is szabadulhatunk az ízületi gyulladás összes kellemetlen tünetétől.

A fahéj fahéjaldehidet és fahéjsavat tartalmaz, amelyek gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de azoknak is, akik autoimmun betegséggel élnek.

A kurkuma polifenolt is tartalmaz, melynek neve kurkumin. Kimagaslóan értékes vegyületről van szó, amely nemcsak gyulladásgátló, hanem antioxidáns hatással is bír. A kurkumakivonat ugyanolyan hatékony lehet az ízületi gyulladás csökkentésében és akár a megszüntetésében is, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek.

A citrusfélék sem maradhatnak ki az étrendből, hiszen nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaznak. A grapefruitban, a mandarinban, a narancsban vagy a citromban olyan polifenol van, mint a heszperidin, ami szintén csökkenti a gyulladást. Ez azért nagyon előnyös, mert az ízületi gyulladás tünetei akkor erősödnek fel, amikor a gyulladás szintje megemelkedik a szervezetben.

Mindenki ismeri a bogyós gyümölcsöket, az áfonyát, a málnát és az epret. Ezek a gyümölcsök nagyon hatékonyan képesek enyhíteni az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit, hiszen erős gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A gyümölcsök olyan polifenolokkal vannak tele, mint a kvercetin, a flavonoid vagy az antocián.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Palástfű gyógyhatásairól
  2020-09-07 20:33:55, hétfő
 
  Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas menstruáció enyhítésében. Menstruációs zavarok kezelésére gyakran kombinálják cickafarkkal. A menopauza tüneteit is mérsékli.

A különböző tanninoktól kissé keserű íze, viszont erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. A kismedencei szervek fertőzéseire és gyulladásaira is eredményesen alkalmazható.

Jótékonyan hat szorongás ellen, fogyasztható vízhajtóként és segíthet elhízás ellen.

A tea fogyasztása hasznos lehet a meddőség kezelésében is, továbbá javasolható terhesség idején is kortyolgatni, mivel megkönnyíti a szülést.

Legfőképpen nőgyógyászati problémákra fogyaszthatjuk a palástfű teáját, de segít még a következő panaszok esetén is:
vérzés,
rovarcsípés,
hányinger és hányás ,
ekcéma és dermatitis ,
torokfájás,
hasmenés (különösen kisgyermekeknél),
köszvény,
reuma,
aranyér,
fekélyek.

Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas menstruáció enyhítésében. Menstruációs zavarok kezelésére gyakran kombinálják cickafarkkal. A menopauza tüneteit is mérsékli. Jótékonyan hat szorongás ellen.

A palástfű a népi gyógyászat növénye, hatásairól ugyanis szinte kizárólag a tradicionális feljegyzések szólnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lestyán, mint gyógynövény
  2020-09-07 20:30:01, hétfő
 
  A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere.

A lestyán - orvosi lestyán a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya, delikátfa.

Petrezselyemhez, talán egy kicsit a zellerhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk.

Akár másfél méter magasra is megnőhet a fűszerkertben, sötétzöld levei dús bokrot adnak, ha kedveli a helyét. Minél melegebb és naposabb helyen termesztjük, annál több illóolajra, annál ízletesebb lestyánra számíthatunk. A levelek nem bírják a hideget, de gyökérzete képes áttelelni.

Lestyán történelem
A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere.

Ősidők óta termesztik fűszernövényként. Nagy Károly Capitularéjában is szerepel és Dioszkoridész is megemlíti. Európában a VIII. század óta van írásos emlékünk róla.

A lestyán sok helyen vadon is megtalálható. Főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.

Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle.

A lestyán gyógyászati felhasználása
A növény a különböző szerves savakon, cukrokon kívül mintegy 1,0% illóolajat tartalmaz. Az illóolajban található butilftalid származékok adják a növény jellegzetes illatát. Ez a kifejezett illat a Maggi fűszerből ismeretes, ugyanis annak nagy részét ez a növény adja. Innen kapta néhány vidéken a maggifű nevet is. Régen halványított levélnyelét kissé fűszerezve, sózva finom csemegeként fogyasztották.

Gyökereiben a levelek illóolajához hasonló vegyületeken kívül főleg kumarinok halmozódnak fel, erős intenzív illatot adva a föld alatti részeknek. Sok helyen csak a gyökérből állítanak elő illóolajat szakaszos üzemi lepárlással.

A középkor óta nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is felhasználják. Kezdetben a föld feletti részeket gyűjtötték, ma már csak föld alatti szárát, rizómáját szedik.

Gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense.

A lestyán gyógyhatása
A lestyán éppen a ftalidoknak köszönhetően képes enyhíteni a gyomor és a belek simaizom-görcseit, valamint a húgyhólyag és a húgyútak görcsös állapotát. Más aromatikus gyógynövényekhez hasonlóan a lestyán is jótékonyan hat az emésztésre, hiszen erőteljes íze serkenti az emésztőnedvek termelődését, segít megelőzni a felfújódást, a teltségérzés kialakulását. Jótékonyan hat étvágytalanságban, összességében pedig felgyorsítja az emésztés folyamatát, egyúttal megakadályozva, hogy a táplálék rothadni kezdjen a belekben.

Képes szervezetünkből (illetve vérünkből) eltávolítani a salak- és méreganyagokat, megtisztítani az emésztőrendszerünket, ezzel együtt felgyorsítja és javítja a táplálék feldolgozását. Egyáltalán nem megalapozatlan tehát elődeink szent meggyőződése, miszerint a lestyán mindennapi fogyasztása megvédi az ember szervezetét a fertőzésektől.

Mindemellett kiváló vizelethajtó, és támogatja többek között a húgysav kiürítését a szervezetből, ezzel jótékonyan befolyásolva többféle ízületi megbetegedést is (reuma, kopásos ízületi betegségek, köszvény). Vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonságait húgyúti és húgyhólyag-gyulladás, vizeletürítési problémák, valamint prosztata megnagyobbodás kezelésekor is ki lehet aknázni.

Vízhajtó lestyán teához 1 evőkanál lestyángyökeret áztassunk 10 percig forró vízben. Ez a főzet kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok nikotin és alkohol került a szervezetbe.

A lestyán felhasználása
A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval. Számomra a zöldség-, tyúk-, gulyás levelesek elképzelhetetlenek lestyán nélkül. A szárított lestyánlevél is kiváló. Nyáron kitűnően fagyasztható a téli hónapokra gondolva.


A lestyán szaporítása
Magról szabadföldbe vetéssel és palántázással szaporítható, az idősebb egyedek sarjai tőosztással is szaporíthatók. A magvetést október-novemberben illetve márciusban érdemes elvégezni, a tőosztás csak tavasszal, a sarjak megindulása után javasolt.

A növény első évben gyökértörzset és alig elágazó, erős gyökeret hoz, tőlevelekkel. A második évtől kezdődően évente virágos szárat is fejleszt. Egy-egy tő 6-8 évig elél, az ültetvényt azonban 3-4 évenként célszerű felújítani, mert idős korban a levél- és szárképződés csökken, a gyökérzet üreges, korhadt lesz.

Intelmek a lestyánnal kapcsolatban
Rendszeres használata áldott állapotban és súlyosabb vesebetegségben nem javasolt, mert ingerelheti a vese szöveteit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1182
  • e Hét: 6027
  • e Hónap: 37513
  • e Év: 242214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.