Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Vaslánc és aranylánc
  2020-09-08 07:43:26, kedd
 
  ,,Szorultságomból tágas térre vittél engem" (Zsolt 4,2).

Ez az igevers az egyik legnagyobb bizonyságtétel, amit valaha írtak Isten munkájának hatékonyságáról a mi érdekünkben a krízis időkben. Ez a hálaadás nyilatkozata a szabadulásért, de nem a szenvedésekből, hanem inkább a szenvedések által. Amikor a zsoltáros ezt mondja: ,,Szorultságomból tágas térre vittél engem", akkor kijelenti, hogy éppen az élet szomorúságai lettek az élet forrásának kiszélesítői.
Vajon nem tapasztaltuk meg ezt már mindnyájan ezerszer is, és nem találtuk igaznak? Valaki egyszer azt mondta Józsefről, hogy amikor börtönben volt, ,,acél lépett a lelkébe". A vasnak az ereje pontosan az volt, ami Józsefnek kellett, mert korábban csak az arany csillogását élte át. Örvendezett ifjúkori álmainak, és az álmok ténylegesen megerősítették a szívét. Valaki, aki sokat könnyezett egy egyszerű románc miatt, nem kap sok segítséget a valódi krízis idejére, mert az igazi szomorúság túl mély lesz neki. Mindnyájunknak szükségünk van a vasra az életben, hogy erősítse jellemünket. Az arany egyszerűen futó látomás, amíg a vas az élet igazi tapasztalata. Az a lánc ami minket összeköt másokkal, legyen vasból. Az emberiség közös megérintése, ami a világnak megadja az igazi rokonságot, nem öröm, hanem szomorúság - az arany csupán egyesek osztályrésze, de a vas egyetemes.
Drága Lélek, ha mások iránti együttérzésedet erősíteni akarod, késznek kell lenned arra, hogy bizonyos szenvedések által leszűküljön az életed. József börtöne lett azzá az úttá, ami a trónhoz vezetett, és képtelen lett volna levenni a vasterheket bátyjairól, ha nem tapasztalta volna meg a vasat a saját életében. Életed kitágul a vas mennyiségének az arányában, amit el kellett viselned mert életed árnyaiban van meg az, amiben megtalálod dicsőséges álmaid tényleges beteljesedését. Ezért ne panaszkodjunk a sötétség árnyai miatt - lényegében ezek jobbak, mint a mi álmaink valaha lehettek volna. Ne mondjuk, hogy a börtön sötétsége bilincselt meg bennünket, mert bilincseink szárnyak - a repülés szárnyai az emberiség szívéhez és lelkéhez. Börtönöd kapuja az univerzum szívéhez vezető ajtó. Isten megnagyobbított téged a szomorúság láncainak szenvedései által. (George Matheson)
Ha József sohasem lett volna Egyiptom foglya, akkor sohasem lehetett volna Egyiptom kormányzója. A vaslánc, ami megkötözte a lábát, magával hozta az aranyláncot a nyakában.

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az Ő neve Jahveh
  2020-09-08 07:20:09, kedd
 
  Az Ő neve Jahveh

,,Ha majd elmegyek Izráel fiaihoz, és azt mondom nekik: a ti atyáitok Istene küldött engem hozzátok, és ők megkérdezik tőlem, hogy mi a neve, akkor mit mondjak nekik? Isten ezt felelte Mózesnek: Vagyok, aki vagyok." (2Móz 3,13-14)

Jákóbnak vagy Izráelnek a fiai majdnem 400 évig voltak Egyiptomban. Akkor Isten kijelentette, hogy tőle való elidegenedésük ideje véget ért. Elvezette őket arra a földre, amelyet korábban Ábrahámnak, Jákób nagyapjának ígért.
Az izráelitáknak azonban nem volt túl sok isteni kijelentésük. Alig ismerték őt. Igaz, voltak hagyományaik s még mindig félték Istent, ahogy az ember megtudhatja Mózes szüleinek a történetéből. De az isteni hang nem sokszor szólt hozzájuk, és nem voltak bibliai könyvtekercseik.
Most Isten megmutatja magát Mózesnek. Meg kell mondania az izráelitáknak, hogy atyáik Istene beszélt. Ezáltal emlékezteti őket arra, hogy nem felejtette el, amit megígért. De ettől az időtől fogva Isten új néven lesz ismert előttük, mégpedig a Jahveh néven amelynek ezt a magyarázatát adja: ,,Vagyok, aki Vagyok". Ez azt jelenti: én itt vagyok és élek. Mióta Isten kijelentette ezt a nevet, amikor kiszabadította népét Egyiptomból, a Jahveh név elindult, hogy a legszentebb névvé váljon. Népe számára ez a név azt jelenti, hogy a Szent Isten szereti őket, s mindig jelen van, hogy segítsen nekik szövetségi hűségének megfelelően.
A Jahveh nevet Éva már használta az 1Móz 1,4-ben. Mégis ez egy olyan Isten név volt, amelyet nem ismertek az Egyiptomból való szabadulás előtt. Sok ember ismeri a férj és a feleség szavakat, mint két olyan ember jelölését, akik egy bizonyos kapcsolatban vannak egymással. Csak akkor tanulja meg azonban az ember kimondani a nevet, amikor belép ebbe a kapcsolatba. Abban a pillanatban, amikor a férfi és a nő megismerik egymást, a férfi feleséségnek hívja az asszonyt, az asszony pedig férjének őt. Úgy néznek egymásra mint akik tudatában vannak valaminek. Ismerik a név jelentését. Így az izráeliták sem ismerték Istent mint Jahve-t egészen addig, amíg meg nem ízlelték hűségét, meg nem látták hatalmát, és át nem élték szabadítását. Ugyanilyen módon Isten neve csupán egy megnevezés számunkra, amíg át nem éltük azt az üdvösséget, amit ő ad. Csak amikor megismerjük Krisztust, és megkapjuk a Lelket csak akkor ismerjük őt új nevén: ,,Abba, Atyánk."

Napi gondolat
Hogy befolyásolja imaéletedet az, hogy Istent mint mennyei Atyádat ismered?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 295 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 690
  • e Hét: 9402
  • e Hónap: 21277
  • e Év: 209079
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.