Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Cser Zoltán posztumusz költői est
  2020-01-31 01:28:54, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kamaszkönnyek a szabadságért
  2020-01-29 06:39:37, szerda
 
  A rádióban hallottam egy 1956-ban tizennégy éves lány naplójáról, mely 2016-ban, a 60. évfordulóra jelent meg. A neten kutatva végül is ráleltem Németh Terézia Nem hiába haltatok meg - Tercsi naplója 1956-ból című kötetére.

Facebook oldala is van a könyvnek, ahonnan a sok-sok könyvbemutató helyszín, riport, fotó mellett sajnos a szomorú hír is olvasható, hogy tavaly elhunyt Németh Terézia (1942-2019). Az alábbi könyvismertetést a hvim-felvidek.hu oldalon találtam:

Nem hiába haltatok meg!

Tercsi naplója 1956-ból egy végtelenül könnyed és légies olvasmány a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb vérzivataráról.
Egy 14 éves leányzó, Németh Terézia naplója hiteles forrásként, ugyanakkor éterien törékeny finomsággal meséli el az 56-os forradalom és szabadságharc lefolyásának napjait. A napló nem pusztán a budapesti eseményekről tudósít, hiánypótló képet alkot a háttérország rezdüléseiről, a fővároson túli megmozdulásokról, a szerveződő vidék akcióiról. A hétköznapi életet megtörő forradalmi események által megélt érzelmek, indulatok és gondolatok tükröződnek vissza a napló lapjairól, melyet évtizedekig egy padlás gerendájára szögezve kellett rejtegetni.
A bűbájos hangvétel mögött egy kemény, karakán, komoly személyiség alakja rajzolódik ki. A napló az apró-cseprő hétköznapiságon túlmenően sugározza a határozott értékrendet, a hősies pátoszt és egyben a könnyfakasztó humort. Az 1956. szeptember 1-től 1957. március 12-ig tartó jegyzetek visszatükrözik a néplélek elnyomást nem tűrő hevességét, a sziporkázóan szellemes viccekbe öltöztetett szovjetellenességet vagy a megtorlás mindennapjait átélő döbbent keserűséget.
A roppant igényes kiadású könyv kézzel tapinthatóvá varázsolja a forradalom hangulatát. A napló bejegyzéseit korabeli képek és történelmi magyarázatok színesítik, így kalauzolva el az olvasót a mesévé vált valóságos események közé. A szórakoztató, gördülékeny és olvasmányos stílusa miatt ezt a kordokumentumot bátran ajánljuk az iskoláskorú diákoktól kezdődően egészen a nyugdíjkorhatár betöltésén túl is mindenki számára.

Megj.: Jó lenne beszerezni! Képem már van a könyvről.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holocaust Memorial Day
  2020-01-28 06:49:18, kedd
 
  Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója. (wikipédia)

Volt-e Mosonmagyaróváron és környékén Holocaust Memorial Day?

Idehaza a Fehér Ló Közösségi Ház megint bornírkodott egyet. Míg október 26-án a Városi Gyásznapon a Muzsika hangjaira szórakoztatott, addig január 27-e nekik világnap, az is idézőjelbe téve. De legalább filmvetítésük témája megfelelő volt. Jób lázadását lehetett ingyen megtekinteni hétfőn hatkor. Remélem sokan elmentek, mert, ahogy a rádióban hallottam, technikailag teljesen felújították a filmet.

Mi a kollégiumban a Schindler listáját fogjuk megnézni, de kicsit később, mert a héten a Függőségeink c. prevenciós hét ,,beelőzött". Mindenesetre a gyerekek nagyon várják, többen kérték , hogy akkor legyen, amikor ők is itt lesznek. Többségük nem hallott a filmről s nem is látta.

Egyéb megemlékező eseményről nem tudok, s ahogy a facebook-on olvastam a környéken se volt, pedig nem egy község erősen érintett lenne.

Az emléknap kapcsán eszembe jutott, hogy egy éve ilyenkor a kollégiumban már a legnagyobb munkában voltunk, hisz Mosonmagyaróvárra szerveztük az amszterdami Anne Frank Ház Anne Frank - Történelem a mának c. vándorkiállítását. Nem lehet elfelejteni, hogy mekkora hatással volt a kollégistákra és a látogatókra. Végignézve a megnyitóról készült fotókat, elolvasva a sajtóanyagokat, ma is azt tudom mondani, hogy egyedülálló és példaértékű volt ez a rendezvényünk (is). Ezután még az 1956-os Művészeti Galériánk felállítása és megnyitása volt ilyen nagyságrendű.

Örülök, hogy van még erőm ilyen egyedi események szervezésére. Örülök, hogy vannak még ötleteim. Örülök, hogy legutóbb Cser Zoltán posztumusz költői estjét tudtam olyan módon megrendezni, amire egy résztvevő az alábbiakat írta: Aki nem volt ott, lemaradt valamiről, amit én nem tudok szavakkal elmondani.

Hogy a jövő mit hoz, az még rejtély a számomra. Mindenesetre tervezem egy újabb vándorkiállítás bemutatását.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hárs Ernő díj
  2020-01-27 12:23:22, hétfő
 
  Böröndi Lajos

Akire büszkék lehetnénk
Száz éve született Hárs Ernő

Hárs Ernő 1920. szeptember 26-án született Magyaróváron, az Akócs malomban. A helyi piarista gimnáziumban érettségizett, 1939-ben ösztöndíjasként Párizsban, majd egy évig Bécsben tanult. 1943-ban Budapesten közgazdaságtudományi doktorátust szerzett, és két diplomáciai tanfolyamot is elvégzett. 1944-ben feleségül vette Sándor Judit operaénekesnőt.
1945-1976 között a Földművelésügyi, majd a Külügyminisztériumban dolgozott. 1976-tól szabadfoglalkozású íróként alkotott.
Halk szavú, a mindennapok világára figyelő lírikus, akit z emberi lét végső kérdései foglalkoztatták. Tisztítótűz című verseskötete és a Hullámgyűrűk című prózai emlékezései jelentősek.
Húsz saját kötete (versek, tanulmányok és egy szakkönyv a diplomácia világáról) mellett gazdag műfordítói életművet hozott létre, főként német, olasz és portugál nyelvű alkotások magyarra átültetésével. Ezek sorából kiemelkedik két eposz: Torquato Tasso tollából A megszabadított Jeruzsálem, illetve Luís de Camoes műve, A Lusiadák, amelynek magyarra fordításáért a portugál államtól megkapta a Tengerész Henrik Érdemrend lovagkeresztjét, valamint Francesco Petrarca Diadalmenetek című, korábban magyarul kiadatlan művének tolmácsolása.
Ő ültette magyarra Michael Ende A végtelen történet című világsikerű regényét. Több kötettel gazdagította a magyar gyermekvers-irodalmat is. 1993-ban József Attila-díjjal tüntették ki, 1996-ban elnyerte a győri költészeti biennále fődíját és Radnóti-díjat vehetett át, 2003-ban Déry Tibor-díjjal jutalmazták, 2010-ben Hieronymus-díjat kapott műfordítói munkásságának elismeréseként.
Hárs Ernő alkotói pályáját 2011-ben Stephanus-díjjal is jutalmazták, 2009-ben pedig a Magyar Írószövetség örökös tagja lett.


Simon Zsuzsanna

Hárs Ernő díj

Akire büszkék lehetnénk, máshol lehetünk - írja a szerző Hárs Ernő születésének 100. évfordulója kapcsán. Igazat ír. Lehetnénk és lehetünk is, ha akarunk. Például egy Hárs Ernő díj alapításával.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Új könyv 1956-ról
  2020-01-26 05:27:04, vasárnap
 
  Ajándékba kaptam Szűcsné Horváth Erzsébet és Bodó Mónika '56-os könyvét. Címe, Kádári "idill" kicsit másképp ... - Ártatlanok pokoljárása dokumentumokban és regényben. A 288 oldalas könyv első része a Debreceni II. monstre per feldolgozása hiteles levéltári anyagok alapján ( B.M.), a másik része D. Szűcs László: Emma c.regénye ( Sz.H.E.) D. Szűcs László a fent nevezett per első rendű vádlottja volt, akinek egész életét meghatározta az 1956-os forradalom és szabadságharc.

A könyv neki, harcos-,vádlott-,börtöntársainak valamint irodalmi munkásságának állít emléket.
Köszönet érte.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötvenhatosok Vancouver szigetén (is)
  2020-01-25 00:19:28, szombat
 
  Olvasni, hogy a sussex- i hercegi pár Kanadába költözik.
Korábban már Vancouver szigetén is karácsonyoztak.
Az erről szóló egyes cikkek hozzászólói között voltak helyszínről tudósító olvasók is.
Kérdésre, hogy került ki, hány magyar lakik a szigeten és mióta, a választ eképp adták meg:
"Itt a szigeten kb 1000 magyar el, tobbnyire az 56-os soproni egyetem erdomernoki karanak menekultjei es az ok leszarmazottjaik. Victoriaban kb 500-an vagyunk magyarok."


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cser Zoltán posztumusz válogatott verseskötete
  2020-01-24 05:52:20, péntek
 
  Nagyon jól sikerült a január 22-ei Magyar Kultúra Napja a kollégiumban.
Cser Zoltán (1950-2002) mosonmagyaróvári költőre emlékeztünk.
Eljöttek rokonai, osztálytársai, ismerői, tisztelői is.
Mindenki visszaemlékezett, majd verseit olvastuk fel, melyekhez Rudnyákné Németh Csilla készített illusztrációkat. A gyerekek remekül szerepeltek, a felnőttek szintén. Hetven perces volt az est, hetven gyertya, mécses lobogott a költő emlékére, hisz idén lenne hetven éves.

Ideje volna Cser Zoltán önálló kötetének a kiadása.

Címoldal

"Te vagy a legfontosabb"

Kép

Cím

Cser Zoltán
posztumusz
válogatott
verseskötete

Mosonmagyaróvár, 2020

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma, Cser Zoltán (1950-2002) posztumusz költői est
  2020-01-22 07:12:42, szerda
 
  Január 22., a Magyar Kultúra Napja.
Nem tudom mások hogyan ünneplik és hogyan sem, mi a kollégiumban Cser Zoltánra fogunk emlékezni, aki egy fiatalon elhunyt mosonmagyaróvári szellemi szabadfoglalkozású költő (is) volt. Mintegy ötven verse jelent meg újságokban, antológiákban.
Önálló kötete korai (52) halála miatt már nem született.
Nády Máriának és Malekné Kiss Katalinnak köszönhetően le tudtam gépelni majd összes versét a nekik meglévő antológiákból és kéziratokból.
Rudnyákné Németh Csilla helyi képzőművész közel harminchoz illusztrációt készített.
Sok-sok jó ember pedig összehozta a hetven gyertyát, amit ma 17 órakor a kollégiumban ( Gorkij u.3.) meggyújtunk, mert 2020-ban még mindig csak 70 éves lenne.
Válogatott verseit a diákok, felnőttek vegyesen fogják bemutatni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elhunyt Mészáros József (1938-2020)
  2020-01-21 05:59:32, kedd
 
  A facebook-on jött velem szembe a szomorú hír :elhunyt Mészáros József. Darnózseli face oldala hozta:

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy
Mészáros József
(Darnózseli, 1938. 03. 18 - München 2020. 01. 06)
darnózseli születésű, ny. mérnök, müncheni lakos,
a Caritas München-Nord, valamint a
Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség fáradhatatlan aktivistája,
a Gólyavár óvoda, és az Őszirózsa Nyugdíjasklub patronálója,
Darnózseli község Díszpolgára (2012),
2020. január 6-án, a betegek szentségét fölvéve,
szeretett családja körében, megtért
Teremtőjéhez.
Emlékét kegyelettel megőrizzük.
Darnózseli község Önkormányzata

Szép tőlük, hogy ide is feljegyezték, mert így el tudom mondani, hogy Mészáros József II. éves gazdász hallgató volt az óvári Akadémián 1956-ban. A forradalomban való tevékeny részvétele után biztosabbnak látta a menekülést. Az országot elhagyta és életét Németo.-ban teljesítette ki.
Mind saját könyvében (Második hazám, 2011), mind Nagy Miklós (volt hallgatótársa) Óvári gazdászok és tanáraik az 1956-os forradalomban - Visszaemlékezések és kordokumentumok c. könyvében emlékezik a forradalmi napokra (is).

Mészáros József patronálója volt a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek is.
Elismerései között nem tudom, hogy a 2016-os, 60. évfordulós városi polgármesteri oklevél megtalálható-e.

Nyugodjon békében!
A mécsesem érte ég.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gondolat-jel
  2020-01-20 03:24:53, hétfő
 
  A Gondolat-jel, a Kossuth Rádió kulturális hetilapja. Szoktam hallgatni. És vártam, hogy Rieger Tibort, Kossuth-díjas szobrászművészt születésének 80. évfordulója alkalmából felkeresik és készítenek vele egy riportot. Eddig nem történt meg, de még nem adom fel, hisz a január 20-ai adásban például két festőművészt is köszöntöttek. Szeretném hinni, hogy Rieger Tibor szintén belefér a műsor koncepciójába: "A patinás, évtizedes múltú műsor célja a művelt középosztály számára bemutatni a
hazai és a határon túli magyar kultúra aktualitásait, trendjeit, fontos eseményeit. A
műsor feladatának tartja nyomon követni a világban formálódó új gondolatokat,
művészeti irányzatokat, a mindenkit érintő kulturális jelenségeket. Műfaji megkötés
nincs, minden adás igyekszik egy-egy tematika köré csoportosítva, vagy éppen
magazinszerűen, a sokféleség jegyében a lehető legtöbb művészeti ágat, és
művészeti irányzatot bemutatni, valamint egy-egy mindenkit foglalkoztató
kulturális jelenséget körüljárni."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 212 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 415
  • e Hónap: 3813
  • e Év: 21633
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.