Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
A pokol üres
  2020-10-14 23:13:02, szerda
 
 


A pokol üres és az összes ördög itt van

Shakespeare

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Halloween
  2020-10-14 22:19:58, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi lehet a tökből?
  2020-10-14 20:24:03, szerda
 
 


Mentovics Éva.
Mi lehet a tökből?

Zöldségeskert legvégében,
tengette az életét.
S ott várta be, hogy majd a fagy,
megcsipdesse levelét.

Zöld szárain vagy száz inda,
tekeredik, kanyarog.
Olyan tök ez, mely szereti,
a hideget, a fagyot.

Az elsárgult leveleit,
őszi szellő kergeti.
Orcáját a dér megcsípte,
igaz, jól is áll neki.

Szeletekre felvagdosva,
akár meg is sütheted.
Tetejére mézet csorgatsz,
és már nyomban eheted.

De ha mókás kedved támad,
fogj egy kést és kanalat.
Vagdoss ki az oldalából,
szemet, orrot, fogakat!

Kapard ki a közepéből,
a lapos kis magvakat.
Azoknak majd hidd el,
télen, örülnek a madarak.

Közepére tégy egy gyertyát,
kérd meg anyát, gyújtsa meg.
Tedd vissza a kis kalapját,
s ott vigyorog majd neked.
 
 
0 komment , kategória:  Mentovics Éva  
Halloween-re
  2020-10-14 20:11:26, szerda
 
 


Őri István: Vers Halloween-re

Tök, tök, sárga tök,
Halloween-re mit főztök?

Kígyót, békát, csontvázakat,
Mindenféle bogarakat.

Tök, tök, kicsi tök,
Ugye hozzánk eljöttök?

Elmegyünk, elmegyünk,
Ajtódon becsengetünk.

Megtréfálunk, cukrot kérünk,
Aztán gyorsan odébb lépünk.

Tök, tök, csúnya tök,
Jobb lesz, hogyha nem jöttök!

Cukrot, csokit mi is várunk,
Házról-házra körbejárunk
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Halloween hagyományai
  2020-10-14 19:04:38, szerda
 
 


Október 31.
A Halloween hagyományai és jelentősége nagyban eltérnek az azt megfigyelő országok között. Skóciában és Írországban a hagyományos halloweeni szokások magukban foglalják a ,,jelmezbe öltözködő" gyerekeket, akik ,,álcáznak", partikat tartanak, míg Írországban más gyakorlatok közé tartozik a máglyák gyújtása és a tűzijáték.Bretagne-ban a gyerekek praktikus poénokat játszottak azzal, hogy a temetőkben a gyertyákat a koponyákba tették, hogy megijesszék a látogatókat. A 19. századi tömeges transzatlanti bevándorlás népszerűsítette a halloweeneket Észak-Amerikában, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig az ünnepség jelentős hatással volt arra, hogy az esemény hogyan figyelhető meg más nemzetekben. Ez a nagyobb észak-amerikai hatás, különösen ikonikus és kereskedelmi elemekben, kiterjedt olyan helyekre is, mint Ecuador,Chile , ] Ausztrália, Új-Zéland (a legtöbb) kontinentális Európa , Finnország , Japán és Kelet-Ázsia más részei. A Fülöp-szigeteken Halloween idején a filippínóiak visszatérnek szülővárosukba, és gyertyákat és virágokat vásárolnak, felkészülve a következő Mindenszentek napjára ( Araw ng patay ) november 1- jére és a Minden lelkek napjára - bár ez esik November 2-án a legtöbben az előző napon megfigyelik. Mexikóban és általában Latin-Amerikában "Día de Muertos" néven emlegetik, amely angolul " halottak napjának " fordít . A legtöbb latin-amerikai ember oltárokat épít otthonában, hogy megtisztelje elhunyt rokonait, és virágokkal, cukorkákkal és egyéb ajándékokkal díszíti őket.
Forr.: Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
megváltoztatja az agyad ha el sem kapod
  2020-10-14 16:04:07, szerda
 
 


A KORONAVÍRUS AKKOR IS MEGVÁLTOZTATJA AZ AGYAD, HA EL SEM KAPOD

Még mindig küzdünk vele, és őszintén szólva nehéz megállapítani, ki áll nyerésre: a vírus vagy az ember. A kórokozó ráadásul nem csak akkor van ránk hatással, ha már bejutott a szervezetünkbe.
Neurológusok vizsgálata szerint a betegség akkor is változásokat hozhat agyi működésünkben, ha nem támadta meg az immunrendszert. Az sem semmi, amit a vírus a szövetekkel művel, ám magával a járványhelyzettel is járnak olyan szituációk, amelyek változtatnak a működésmódunkon. A stressz, az aggodalom, a bizonytalanság, az elszigeteltség módosítja az agy belső kémiai folyamatait. Ne csodálkozz, ha hangulatváltozással, szorongással, depresszióval találod szembe magad, főleg akkor, ha magadat és a szeretteidet is egyre nagyobb veszélyben érzed.

A szaglás elvesztése csak a bevezetés
A koronavírus hatását tanulmányozó kutatók szerint a vírus okozta károsodás bőven meghaladja a légzőrendszeri gondokat: súlyos neurológiai problémák is felléphetnek. A kórokozó az előagy szaglóhagymáján keresztül juthat be az agyba, ezért veszítjük el a szag- és ízérzékelésünket. Ugyanakkor itt nem áll meg, más agyi változásokat, például fáradtságot, fejfájást, memóriavesztést, figyelmetlenséget, agykárosodást, sőt a romló vér- és oxigénellátás miatt agyvérzéshez hasonló tüneteket is okozhat.

A vírus emellett megváltoztatja a szaglógumó dopamin- és szerotoninszintjét - azaz az örömért, a jó hangulatért, a motivációért felelős vegyi anyagok egyensúlyát. Ez lehet az oka a koronavírusos betegek extra rossz hangulatának, a fáradtságérzésnek, a kognitív képességek romlásának. A betegek emellett aggódnak azért is, hogy szeretteiket, ápolóikat nehogy megfertőzzék, illetve további veszteségeket élhetnek meg. Például anyagi bizonytalanságot, a mindennapi szokások radikális megváltozását. Ezek az egészséges embereknél is mind komoly rizikófaktorok a depresszió és a poszttraumásstressz-betegség kialakulására, ráadásként hosszú távú hatást gyakorolnak az agy fiziológiájára és működésére. A képalkotó vizsgálatok bebizonyították, hogy az állandó aggodalmaskodás és a félelem csökkenti a prefrontális kéreg aktivitását, károsítja az idegsejteket, zsugorítja az agy területeit és rontja a gondolkodást - akkor is, éppen egészségügyileg kutya bajunk.

Van jó hír is
Akár betegek, akár egészségesek vagyunk éppen, képesek vagyunk akaratlagosan felülírni az automatikus félelmi reakcióinkat. Semmi sincs kőbe vésve, azaz mindig van lehetőségünk javítani a helyzetünkön, ha újratervezünk és meg tudjuk nyugtatni önmagunkat. Ennek hatására agyunk szerkezete ismét átalakul, de ezúttal a jó irányba. Az állandó aggodalmaskodás és a sötét képzelgések helyett például foglaljuk el magunkat valami mással. Ne engedjük, hogy az összes negatív hír zuhanyként mossa le rólunk az optimizmust: figyeljünk oda médiafogyasztási szokásainkra és a hírekre adott reakcióinkra is. Összpontosítsunk arra, amit irányítani tudunk, vagy amin van lehetőségünk javítani! Gyakoroljunk be nyugtató hatású légzésgyakorlatokat, sportoljunk (a jógát és a tajcsit kifejezetten ajánlják), nyújtsunk, masszíroztassunk, sétáljunk a természetben!

Ezek a tevékenységek aktiválják a paraszimpatikus idegrendszert (ez az a részünk, amely pihenés közben is aktív, azaz működésének köszönhetően lassul a szívverés, mélyül a légzés, hatékonyabb az emésztés), ami így ellensúlyozza a szimpatikus idegrendszer harcolj vagy menekülj! parancsát. A nyugtató gyakorlatok hatása pontosan mérhető: erősödik az immunrendszer, a kognitív hanyatlás mérséklődik, a figyelem élesebbé válik, jobban eltölt a nyugalom érzése. Ezeken kívül a gondolkodás megváltoztatása - például megpróbáljuk egy kedvezőbb szemszögből nézni az eseményeket - és a beszélgetés - akár szakemberrel - szintén javíthat testi-lelki állapotunkon.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 140 db bejegyzés
e év: 1398 db bejegyzés
Összes: 9041 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2303
  • e Hét: 6264
  • e Hónap: 15286
  • e Év: 83051
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.