Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A barna foltos banán gyógyhatásai
  2020-10-16 23:20:34, péntek
 
 



A barna foltos banán fogyasztása fontos tápanyagokat biztosít számunkra

Manapság a banán, mint egzotikum, már rég vesztett értékéből, köszönhetően az új, egzotikus gyümölcs trendeknek, amiért nem vált köztudottá a következő csodálatos dolog. De tény, hogy a banán a természet legalulértékeltebb gyümölcse.

Megannyi fontos tápanyagot biztosít számunkra. Tápértéke, vitamintartalma, rostja, valamint természetes cukor tartalma kimagaslóan nagy.

Reggelire fogyassz banánt és frissebbnek érzed magad.

Nyugaton, különösen az Egyesül Államokban az emberek arról lettek hírhedtek, hogy inkább olyan gyümölcsöket fogyasztanak, melyek külsőre tökéletesen kinéző, csillogó, tetszetős darabok. Épp ezért, amikor a banán elkezd barnulni, az emberek azonnal dobják a szemétbe, ami természetes, nemde? A legtöbb gyümölcs, ami elkezd barnulni, azt jelzi, hogy rothadásnak indult.

Azonban a banán más, mivel minél több barna pötty van rajta, annál érettebbé válik, ezzel együtt annál több TNF-et tartalmaz.

Japán tudósok, a Tokioi Egyetemen kimutatták, hogy az érett banánban nyolcszor annyi található a jótékony molekulából, mint a zöldes héjúban. Ezen kívül a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán fogyasztása erősíti az immunrendszert, növeli a fehér vérsejtek számát. A szőlővel, almával ananásszal ellentétben azonban TNF csak a banánban van.

A TNF (tumor nekrózis faktor) egy rákellenes anyag, mely segít leküzdeni az abnormális sejtburjánzást a testben.

A legutóbbi kutatások igazolták, hogy a banánban található TNF képes pozitívan befolyásolni a tumoros sejtek ellen folytatott küzdelmet, mely egyébként féktelenül terjed, elpusztítva ezzel az egészséges sejteket.

Ha nem szereted a banánnak azt a részét, ami már olyan érett, hogy szinte szétmállik, akkor turmixold le az egészet, és csinálj belőle ízletes gyümölcsturmixot.

Miben segíthet a banán fogyasztás ?
- gyomorégés,
- vérnyomás,
- energia,
- vérszegénység,
- fekély,
- depresszió,
- székrekedés,
- idegi- és premenstruációs szindróma,
- test hőháztartásának szabályozása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az izlandi zuzmó gyógyhatásai
  2020-10-16 23:12:24, péntek
 
 



A paracetamol tartalmú gyógyszerek helyett használj inkább izlandi zuzmót, mely fájdalomcsillapító hatásán kívül enyhíti a rekedtség és a torokfájás kellemetlen tüneteit is. Nagy jódtartalma miatt pajzsmirigy-túltengés esetén is jól lehet alkalmazni.

Az izlandi zuzmó, vagy izlandi moha, (Cetraria islandica vagy Lichen islandicus), a lombos zuzmók elterjedt faja. Hegyes vidékek talaján tömegesen terem.

Már az ősi kultúrákban is ismerték a gyógynövényeket, és kihasználva különböző jótékony hatásukat gyógyászati célra is alkalmazták őket. A gyógynövények felhasználásával számos betegségek tünetei könnyedén enyhíthetők természetes úton is.

A népi gyógyászat a zuzmót már a 17. században is használta, elsősorban légzőszervi panaszok és tüdőbetegségek kezelésére.

Hatásait a közelmúltban is alátámasztották kísérletekkel, mely szerint a készítmény a torokfájást és a rekedtséget is hatásosan enyhítette.

Mit tartalmaz?
Savas keserűanyagokat (cetrár, fumár, protocetrár és lichesztersavat), nyálkás poliszacharidokat (izolichenin, lichenint), zuzmósavakat, A- és B-vitaminokat, illóolajokat, jódot, fenolokat, nyomokban zsírt, depszideket és depszidonokat (fenoloknak fenolsavakkal képzett észtereit), továbbá laktonokat, triterpéneket. Ez a növény igen gazdag kalciumban, káliumban, foszforban, jódban. Hatóanyagai nyugtató, regeneráló hatást fejtenek ki az irritált nyálkahártya felületén.

Hatóanyaga a keserű zuzmósav, amelynek antibiotikus hatást tulajdonítanak.

Az izlandi zuzmó gyógyhatása
A népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága tüdő- és torokpanaszok esetén az izlandi zuzmó, innen ered a népies ,,köhögés elleni", ,,láz elleni moszat" elnevezése is. Ebből kifolyólag erőszeretettel használják köptetőnek, köhögés- és gyulladáscsökkentőnek, de még immunerősítőnek is. Immunerősítő tulajdonsága mellett antibiotikus hatással rendelkezik.

- A hivatalos gyógyászat felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására ajánlja, azonban fertőtlenítő hatása miatt megfázásos és fertőzéses betegségek esetén is javasolt használata.
- Karbantartja a hangszálakat, csökkenti és akár meg is szüntetheti a kellemetlen krákogást.
- Alkalmazhatjuk légzőszervi megbetegedéseknél, gyomor, bélpanaszoknál, hasmenés ellen, és az általános egészségi állapot javítására, krónikus betegségeknél, valamint húgyúti hurut kezelésére.
- Jó hatása lehet gyomorhurut vagy hányással járó gyomorrontás esetén.
- Keserű ízüknél fogva az emésztőnedvek termelését fokozhatja. A vizes kivonatot áztatással nyerik, majd a főétkezéseket megelőzően kis mennyiségben fogyasztják.
- Immunerősítő tulajdonsága mellett antibiotikus hatással is bírhat. Száj és garatgyulladás tüneteinek csökkentésére öblögető szerként lehet használatos.
- Nagy jódtartalma miatt pajzsmirigy-túltengés ellen is jól jöhet.

Készítsünk teát a megszárított zuzmóból.
Az Izlandi zuzmót felhasználhatjuk akár tea alapanyagaként is, amely jótékony hatással van az étvágytalanságra, illetve az emésztésre, de a száj- és garatgyulladás tüneteinek enyhítésére öblögető szerként is kiváló hatású.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az állóképesség és az energiaszint növelése 5 lépésben
  2020-10-16 22:46:20, péntek
 
 



Nagy szükségünk van az állóképességünk növelésére. Fontos, hogy a mai rohanó világunkban bírjuk a mindennapi terhelést, helyt tudjunk állni a munkahelyünkön, és érzelmileg is bírjuk a megpróbáltatásokat.

A világ változik, és nekünk lépést kell tudnunk tartani vele. Akkor leszünk azonban fizikailag, szellemileg és érzelmileg is egészségesek, csak akkor bírjuk a nyomást és a terhelést, ha figyelmet fordítunk az állóképességünk javítására. A cikkben 5 olyan ötletet mutatunk be, amelyek segíthetnek ebben a kihívásban.

Amennyiben egészséges táplálékokat veszünk magunkhoz és napi 5 alkalommal étkezünk, tehát kisebb adagokat fogyasztunk, úgy hozzájárulunk az állóképességünk növeléséhez, hiszen így nem fog ingadozni az energiaszintünk, hanem stabil marad napközben. Az energiánk azzal is csökken ugyanis, ha nem figyelünk oda, hogy mikor mit eszünk, vagy ha napközben nem eszünk szinte semmit, hanem este esszük degeszre magunkat.

Ahhoz, hogy elegendő energiánk legyen, fontos, hogy hidratáltak maradjunk, hiszen a dehidratáció is csökkenti az energiaszintet. Azonban ne édes, cukros üdítőket igyunk, hanem vizet, gyógyteákat, kókuszvizet és más egészséges innivalókat.

Fontos az is, hogy tegyünk erőfeszítéseket azért, hogy jó kondícióban legyünk, ez hozzájárul ugyanis ahhoz, hogy elegendő erőnk legyen, sőt növekedjen az energiaszintünk. A legjobb energiát biztosító tevékenység a rendszeres testedzés. Ha úgy érzi, hogy mindig fáradt, akkor is vegyen erőt magán, mert a testmozgástól sokkal fittebb és életvidámabb lesz. Csak a kezdeti lépéseket nehéz megtenni, aztán meglátja, minden sokkal könnyebben megy majd.

A helyes táplálkozásra nagy szükségünk van ahhoz, hogy az állóképességünk növekedjen. Próbáljon minél több alkalommal friss, szezonális táplálékokat fogyasztani, és amennyire csak lehetséges, kerülje el a feldolgozott élelmiszereket. Ezek ugyanis legtöbbször csak üres kalóriát jelentenek, nem biztosítanak energiát a szervezetünk számára, szemben a tápanyagokban dús ételekkel.

A diófélék és a magvak is nagyszerű energiaforrások lehetnek. Próbáljuk ezeket a táplálékokat is rendszeresen fogyasztani, hiszen egészséges zsírokat, sok rostot és fehérjéket tartalmaznak, melyeket nagyon változatosan felhasználhatunk akár müzlibe, süteményekbe vagy más ételeinkbe téve
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Egészséges ételszínezék készítése otthon
  2020-10-16 22:40:14, péntek
 
  Az élelmiszer-színezékek nem minden esetben készülnek egészséges anyagokból. Azonban mi is alkothatunk olyan tortákat, süteményeket, egyéb ételeket, festhetünk húsvéti tojásokat, amelyek szép színesek, mégsem jelentenek semmiféle veszélyt, hiszen egészséges alapanyagokból könnyen előállíthatók. A cikkben bemutatjuk, miből hogyan és milyen színű ételszínezéket készíthetünk gyorsan és egyszerűen otthon. Ezek garantáltan egészségesek, hiszen természetes anyagokból nyerjük ki őket.

Nagyon sok olyan gyümölcs és zöldség áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik, hogy piros és lila színezéket kapjunk, amelyeket biztonságosan felhasználhatunk bármely ételhez és adhatjuk gyerekeknek is. Ehhez nincs másra szükség, mint piros és lila gyümölcsök kipréselésére, leginkább a kék áfonya, a kék szőlő és az eper a legalkalmasabb erre.

Ha azonban sötétebb lila színre vágyunk, akkor adjunk hozzá egy kevés vízben főtt lila káposzta levét. Minél apróbbra vágjuk fel a káposztát, annál sötétebb színt kapunk. Ahogy fő a káposzta, úgy oldódik ki menet közben a színe. Ha túlságosan sötétnek találjuk, már-már feketés lett a víz, akkor tegyünk hozzá egy kevés szódabikarbónát, ami élénkít kicsit a színén.

Mitől lesz zöld a torta? Ehhez nagyon sokféle zöldséget felhasználhatunk. Az egyik legkedveltebb alternatíva lehet a leturmixolt spenótlevél, de más lehetőségek is vannak, amelyek nagyon biztonságosak és nem jelentenek veszélyt az egészségünkre. Használhatunk bátran többek között folyékony klorofillt, búzafűlét, spirulinát vagy akár matchateát is erre a célra.

Sárga és piros színeket is elérhetünk természetes módon. Ha narancssárga színre vágyunk, akkor főzzünk vagy pürésítsünk répát. Az élénkpiros szín kinyeréséhez nagyon jók a frissen préselt levek, mint például a gránátalmalé vagy a málnalé, ezektől biztos, hogy semmilyen gondunk nem lesz.

Ha a répa színénél kicsit sárgábbra vágyunk, akkor nagyszerű lehetőség a kurkuma, hiszen erős narancsos színe van. De a sáfránytól is szép lesz az adott sütemény vagy torta, csak arra vigyázzunk, hogy a kezünket meg ne fogja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A citromfű gyógyhatásairól
  2020-10-16 22:35:07, péntek
 
 



A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti a kellemesebb közérzet, az erősebb immunrendszer kialakítását.

A citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj. A citromfű tartalmaz még cserzőanyagot (rozmarinsav), fahéjsavszármazékokat, triterpéneket (kávé-, urzol-, oleánolsav). Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű.

Idegesség és álmatlanság ellen is rendkívül hatásos. A citromfű illóolaja baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A gyógyászatban ízjavítónak, étvágygerjesztőnek és enyhe nyugtatónak alkalmazzák. Kellemes illata miatt számos teakeverék alkotórésze, ezenkívül reuma elleni bedörzsölőszerekben is szerepel.

A citromfű várandósság, és szoptatás ideje alatt is használható. Gyermekek is fogyaszthatják.

Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csészével igyunk. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt az ókorban csípésekre, harapásokra külsőleg alkalmazták.

A nátha egyik ellenszere
Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható. Emésztésjavításra étkezés előtt fogyasszunk belőle egy csészényit. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni. Szívidegeinket, agyunkat, idegrendszerünket is erősíti, tehát meghosszabbítja életünket!

Levelei éteri olajat, színező- és cserzőanyagot tartalmaznak. Ezek nyugtató és antibakteriális hatásúak, továbbá serkentik az emésztést. Ezért a citromfűvet főként ideges nyugtalanságra, alvászavarra, illetve gyomorpanaszokra javasolják.

Nyugtatja a testet és a lelket
A citromfű tea és citromfű fürdő kombinációja segít a nyugodt lelkiállapot elérésében. A fürdőhöz: oldj fel 100 gramm citromfűvet egy liter forró vízben. 10 perc után szűrd le és keverd langyos kádvízbe.

A karmelitavíz néven ismert ,,csodaszernek", amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, az egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.

Citromfű tea elkészítése
1 púpozott evőkanál citromfű levelet leöntünk 2,5 dl forrásban lévő vízzel, és 10 percig állni hagyjuk. Ízesítés nélkül is iható, kellemes citromos íze van, de mézzel is ízesíthetjük.

A citromfű gyógyhatásai :
- gátolja a vírusok szaporodását, vírusölő
- antibakteriális
- ideg-, és szívnyugtató
- idegerősítő
- görcsoldó
- javítja az emésztést
- serkenti az epeműködést

Milyen betegségekre használhatjuk a citromfű teáját

- Alkalmazhatjuk fejfájásra, álmatlanságra, alvászavarok esetén. Hasznos segítség gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadás előfordulásakor.
- Depresszió oldására is kiváló a citromfű tea. Ilyenkor kúraszerűen ajánlott fogyasztani naponta három csészével 4-6 héten keresztül.
- Külsőleg ajakherpeszvírus-fertőzés által okozott tünetek enyhítésére is alkalmas.
- Ha idegesség miatt nem megy le egy falat sem a torkunkon, próbálkozzunk a citromfűvel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1223
  • e Hét: 6464
  • e Hónap: 26326
  • e Év: 202201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.