Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Magyarország Története 9. rész - Anjou Károly,
  2020-11-14 21:43:17, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Ünnepi szentmise Szent Márton emlékére 11.14
  2020-11-14 21:41:45, szombat
 
  - Horváth József pápai prelátus szentbeszéde videó Link

- Ünnepi szentmise egyházmegyénk védőszentjének Szent Mártonnak ünnepén
Videó Link

- Ki nekünk Szent Márton? - tette fel a kérdést szentbeszédében Horváth József pápai prelátus. Ki akar úgy imádkozni mint Márton: órákon át, belesüppedve az örökkévalóságba, akinek megszűnik a tér és idő világa?
Márton személyében az emberek Krisztusra találtak rá. A 4. század kereszténységének új eszménykép kellett. A vértanúk kora lejárt, és Mártonban vélték látni az új keresztény eszményt, a szent eszményét. A csend embere volt, aki püspökké választása után is az maradt aki volt: szívében alázatos, ruhájában szegényes. Nem adta fel a szerzetesi életeszményt és erényeket. A nyüzsgés nem az Ő világa volt. Egy ember akinek otthona a csend, az Isten csendje. Márton tudta, hogy Isten a csendben és nem a zűrzavarban lép be életünk legmélyebb mélységeibe.
Márton a csendből jött ember. De nem a magány, a földi zaj elhallgattatott csendje, hanem az Isten csendje. Innen hozta a gyógyítóerőt; a halottat feltámasztó erőt; a tisztánlátást kora zűrzavarában; a bátorságot és kiállást Isten dolgaiban; a lelki erőt, hogy minden fórumon hitelesen képviselje Isten ügyét a világban, mondta Horváth József. Az Isten csendjében élő ember előtt bontakozik ki igazán az Isten terve: megtalálja a választ arra, hogy mit akar Isten itt és most; merre vezet az útja a tér és idő földi világából a tér és idő nélküli országba elvezet.
Horváth József szentbeszéde meghallgatható egyházmegyénk honlapján.
A szentmise végén Székely János megyéspüspök imádkozott Szent Márton oltáránál egyházmegyénkért, papjainkért és a hívekért.
A szentmise visszanézhető egyházmegyénk honlapján.
...... ........... .........



...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Látogatóban" Szent Bernadettnél
  2020-11-14 08:35:47, szombat
 
  1844. február 17-én született Lourdes-ban Soubirous Szent Bernadett, aki tizennégy éves volt, amikor megjelent előtte (1858. február 11-én) a Lourdes melletti, Gave folyó menti Massabielle-barlangban a Szűzanya - s történt ez még 17 alkalommal. A jelenések utáni években Bernadett sokat szenvedett, zaklatták, vádolták, vallatták, sokszor ellenséges szándékkal. Legnagyobb vágya az volt, hogy eltűnhessen a világ szeme elől. 1866-ban felvételt nyert a nevers-i iskola- és szeretet-nővérek Saint-Gilgard-kolostorába, s haláláig itt volt. Teste nem látott romlást, ma is épen őrzik a nevers-i kolostor templomában. XI. Pius 1925-ben boldoggá, 1933-ban szentté avatta.
Felvételünk egy zarándoklat során készült: képek a nevers-i kolostor Lourdes-i barlangjából, egy szentmiséről és a Szent Bernadett emlékére létrehozott múzeumból.

- Barlang, templom, múzeum
A jelenések utáni években Bernadett sokat szenvedett, zaklatták, vallatták... Legnagyobb vágya az volt, hogy eltűnhessen a világ szeme elől. 1866-ban felvételt nyert a nevers-i iskola- és szeretet-nővérek Saint-Gilgard-kolostorába, s haláláig itt volt... Testét ma is épen őrzik a nevers-i kolostor templomában. XI. Pius 1925-ben boldoggá, 1933-ban szentté avatta.
Felvételünk egy zarándoklat során készült: képek a nevers-i kolostor Lourdes-i barlangjáról, egy szentmiséről és a Szent Bernadett emlékére létrehozott múzeum kiállításáról.
Nevers - 1. rész videó Link


- Kolostorba, a világ szeme elől
1879. április 16-án, 35 éves korában tért meg teremtőjéhez Soubirous Szent Bernadett, a nevers-i kolostorban. Akik halálos ágyát körülállták, azt mondták, agóniája Krisztus kereszthalálára emlékeztetett. Bernadett tizennégy éves volt, amikor Lourdes-ben megjelent neki a Szűzanya. A jelenések utáni években sokat szenvedett, zaklatták, vádolták, vallatták, sokszor ellenséges szándékkal. Legnagyobb vágya az volt, hogy eltűnhessen a világ szeme elől. 1866-ban felvételt nyert a nevers-i iskola- és szeretet-nővérek Saint-Gilgard-kolostorába, s haláláig itt volt. Felvételünk egy zarándoklat során készült: képek a nevers-i kolostorból, Tóth Andrea idegenvezetésével.
Nevers - 2. rész videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Ágoston sírjánál, Paviában
  2020-11-14 08:28:21, szombat
 
  Az emberek utaznak, hogy csodálkozzanak a hegyek magasságán, a tenger óriás hullámain, a folyók hosszú kanyarulatain, az óceánok mérhetetlen kiterjedésén, a csillagok mozgásán az égen, és csodálkozás nélkül mennek el önmaguk mellett" - idézzük videónkban Szent Ágostont, s a szövegbe belekondulnak a harangok... Az ötperces anyagban több más gyönyörű gondolatot is hallunk a szenttől, körbejárjuk síremlékét, megszólal Tóth Andrea idegenvezető, s pár másodperc miserészlet is bekerült, egy helyi olasz atya és Szarvas Péter, a zarándoklat lelki vezetője koncelebrálásából. A 2014-es felvételeket 2020-ban, Szent Ágoston ünnepén szerkesztettük össze.

-- Beszélj szeretetből! - Szent Ágoston sírjánál, Paviában videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A Tízparancsolat - eredeti cím: The Ten Commandments
  2020-11-14 07:41:12, szombat
 
  A Tízparancsolat (eredeti cím: The Ten Commandments) Cecil B. DeMille filmrendező 1956-ban készített színes, amerikai filmje. A főszereplők Charlton Heston (Mózes) és Yul Brynner (Ramszesz). A film zenéjét Elmer Bernstein komponálta.
A filmet hét Oscar-díjra jelölték, végül csak egyet kapott meg, monumentalitása megkérdőjelezhetetlen. Hatalmas díszleteket építettek a filmhez, több ezer statiszta vett részt a forgatáson. A film az 1923-as Tízparancsolat újrafeldolgozása, melyet szintén DeMille rendezett.
Film szereplői itt olvasható Link

Invidea oldali videó I. rész Link

Invidea oldali videó II. rész Link

Film története,cselekménye:
- A film Mózes életének történetét dolgozza fel, fantasztikus látványvilággal és a modern számítógépes technika segítségével. A jóslat, Egyiptom új királyának születéséről, egyre inkább fenyegeti a birodalmat, a fáraó ezért az összes újszülött csecsemőt lemészárolja. Egy zsidó rabszolga fia, Mózes, azonban egy kosárban elrejtve megmenekül a haláltól. A fiú így a királyi udvarban nő fel és valódi származásáról mit sem sejtve, a királyi trón örökösévé válik. Ő azonban mégis az ősei felé fordul, és egy isteni jel hatására a zsidók vezetőjeként harcol a felszabadulásért.
- Mózes, akit a Nílus habjain ringatózó fonott kosárkában találtak, a fáraó udvarában nevelkedik. Elnyeri Szeti fáraó jóindulatát, és a lánya, Nefertiri szerelmét is, de egyúttal halálos ellenséget is szerez a sértett trónörökös, Ramszesz személyében. Amikor a bosszúszomjas Ramszesz lesz a fáraó, és fény derül Mózes valódi származására, ő visszatér a zsidó néphez, és a Vörös-tengeren keresztül kivezeti őket az egyiptomi rabságból az ígéret földjére, a Kánaánra...

*
- Krzysztof Kie¶lowski Tízparancsolat című filmsorozatának teológiai-etikai elemzése
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
A koronavírusos Mohos Gábor püspök hálás az imákért
  2020-11-14 07:01:44, szombat
 
  Vegyünk nagyon komolyan minden óvintézkedést, felelősek vagyunk egymásért és saját magunkért is" - fogalmazott tanúságtételében Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője, aki maga is küzd a koronavírussal.
Alábbiakban közreadjuk Mohos Gábor püspök úr tanúságtételét betegségéről:

Kedves Testvérek!
A koronavírusról eddig is sokat hallottunk, de most már közvetlen környezetünkben is mindenütt jelen van, én is tíz napja igazoltan fertőzött vagyok. Tulajdonképpen szerencsésnek mondhatom magam, mert (eddig) nem kerültem kórházba, néhány nap láz után most már egy hete nincs lázam. Van ellátásom, főznek rám, minden nap tudok szentmisét bemutatni. De ezzel együtt lelkileg igen nehéz napokon vagyok túl. Volt úgy, hogy az ülve bemutatott szentmise után úgy elgyengültem, hogy azonnal le kellett feküdnöm.
Az állapotom - noha lassanként javul - eléggé hullámzó, sokszor egy napon belül is. Ilyenkor - főleg eleinte - ott volt a kétely, hogy nem rosszabbodik-e, hiszen van, aki először javul, majd 10 nap után kerül kórházba. Közel két hét után még mindig csak kis mértékben tudok érdemi munkát végezni. Sokan imádkoznak értem és ezért nagyon hálás vagyok.
Ennek a néhány sornak a megírására egy cél motivált: vegyünk nagyon komolyan minden óvintézkedést, felelősek vagyunk egymásért és saját magunkért is. Messze nem mindenki ússza meg könnyen a covid fertőzést. Sokan bajlódnak vele sokáig, és egyre többen bele is halnak - és nem mind idősek és betegek.
Végül annyit szeretnék hozzátenni, hogy mindezzel együtt ez egy kegyelmi időszak, Isten irgalmas szeretetének ajándéka, lehetőség arra, hogy jobban egyesüljek Jézussal, aki a papi szolgálatra és áldozatra meghívott.
Paptestvéri szeretettel: Mohos Gábor segédpüspök

2020. november 6.
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
32. évközi hét szombat 11.14
  2020-11-14 06:57:47, szombat
 
  SZENTLECKE Szent János apostol harmadik leveléből
Akik az evangélium hirdetőit segítik, együttműködnek velük az igazság szolgálatában.
Kedvesem!
Helyesen teszed mindazt, amit a testvéreinkkel, főleg az úton levőkkel cselekszel. Ezek dicsérték szeretetedet a hívek közössége előtt.
Jól teszed, ha Istenünkhöz méltóan ezentúl is gondoskodol a továbbutazókról. Hiszen az Úr nevéért keltek útra, és semmit sem fogadnak el a pogányoktól. Nekünk kell tehát befogadnunk őket, hogy együttműködjünk velük az igazság szolgálatában.
Ez az Isten igéje. 3Jn 5-8

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Isten meghallgatja azokat, akik őt állhatatosan kérik.
Abban az időben: Jézus példabeszédet mondott arról, hogy szüntelenül kell imádkoznunk és nem szabad belefáradnunk. Így szólt: ,,Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Ez elment hozzá, és kérte: »Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben.« A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: »Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver.«" Az Úr így szólt: ,,Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?"
Ezek az evangélium igéi. Lk 18,1-8
...... .............



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Súlyos teherként nehezedik ránk a tudat, hogy felelősek vagyunk tetteinkért, és bűneinkért vállalnunk kell a következményeket. Bűntudatra ébredve jogosan tartunk az isteni ítélettől. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy mennyei Atyánk irgalmas és kész a megbocsátásra. Urunk, a te tekintetedből nem elítélés, hanem megbocsátás sugárzik. Bizalommal sietek feléd, mert nálad rátalálok az irgalmas szeretetre. Hiszem, hogy irgalmad nagyobb az én bűneimnél. Irgalmazz nekem, Istenem!

Elmélkedés
Jézus története az igazságtalan bíróról és az özvegyasszonyról, amit a mai evangéliumban olvasunk, nem egy példabeszéd, nem egy kitalált eset. A történet olyannyira életszerű, hogy nem merül fel kétség afelől, hogy valóban megtörtént. Gyakran előfordulhatott, hogy a bírók egy védtelen özvegytől megtagadták jogait, nem törődtek ügyével.
A történet egyik tanulsága, hogy kitartóan kell kérnünk imáinkban Isten segítségét. Nem anyagi javakért, nem gazdagságért vagy kényelmes földi életkörülményekért kell hozzá fohászkodnunk, hanem lelki javakért. Sokszor kételkedünk az ima erejében. Ha nem teljesül azonnal a kérésünk, vagy nem egészen úgy, ahogyan mi szerettük volna, könnyen kételkedni kezdünk Istenben. Jézus azt tanácsolja, hogy kitartóan kérjük az Atyát, és mindig azzal a bizalommal forduljunk hozzá, hogy mindent megad, ami a lelkünk üdvösségét szolgálja. Sok esetben egyedül az ima segít. Amikor emberi erőnk hiábavalónak bizonyul, amikor valamit nem tudunk megtenni, akkor még mindig fordulhatunk Istenhez, akinek semmi sem lehetetlen.
Másrészt a történet azt is szemlélteti, hogy Isten, aki védelmezőnk az életben és aki végső bíránk lesz majd, hamarabb siet segítségünkre, mint bárki ember, amikor segítséget, védelmet kérünk tőle. Aki Isten segítségében bízik, az meg fogja tapasztalni az ő jóságát és gondoskodó szeretetét.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2020. november 14
  2020-11-14 06:52:35, szombat
 
  Szent János a 3. levelében is időszerű témát említ. Az idegenek befogadására buzdít. A konkrét tennivalók felsorolása - ,,gondoskodsz róluk" - végén hozzáfűzi, hogy társai legyünk az igazságnak. Szent Benedek így rendelkezik a Regulában a vendégfogadásról: minden vendéget alázattal köszöntsetek, vezessétek a vendéget az imádságra (Reg 53.). Azaz a bencés lelkiség alapjánál, az imádságnál kezdődik a befogadás. Ebben különbözik a hotelszoba vagy panzió foglalása, esetleg a jobb megélhetés reményében érkezés a keresztény befogadástól. Amennyiben az érkező szándéka ezt is meghaladja, vagyis hódítani és a civilizáció habját lefölözni érkeznek ide, akkor bizony nagyon sok imádságra van szükség. Hogy a benedeki jelmondat másik felét se felejtsük el: ,,Imádkozz és dolgozz!"

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 482 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1659
  • e Hét: 18051
  • e Hónap: 30727
  • e Év: 264474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.