Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A törvény arról beszél
  2020-11-25 21:44:34, szerda
 
 


A törvény arról beszél, hogy mi nem család. Én azonban író vagyok. Nekem arról kell beszélnem, mi az. Család az, ahol figyelnek arra, hogy élj. Családtagod az, akinek, ha van mit ennie, neked is van. Aki a te életedet és jólétedet olyannak tekinti, mint a sajátját. Aki a vérét adja érted, nem (...) amikor nemz, hanem azután is bármikor, bármelyik órában. Az apád és az anyád azok, akik arra szövetkeznek, hogy amíg védtelen vagy, megvédjenek akár az életük árán is. Homályos, le nem írható okok miatt. Ha meg lehet határozni, pontosan miért teszik, nem igazi család. Testvéred az, aki akkor is a testvéred, amikor nem jó annak lenni. Abban igaza van a törvénynek, hogy a családnak köze van a vérhez. Egy családban ugyanis bárki önként ontja a vérét a másikért, ezért család. (...) A család valójában egy eszme. Ezért lehetetlen törvénnyel leírni.

Jászberényi Sándor


 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Az emberi történelem
  2020-11-25 21:33:29, szerda
 
 


Az emberi történelem túlnyomó részében az igazolta a háborút, amit Julius Caesar olyan velősen fogalmazott meg: "Jöttem. Láttam. Győztem." A kormányok valóban győztek. Birodalmak jöttek-mentek, egész népeket irtottak ki vagy taszítottak rabszolgasorba, és senkiben nem merült fel, hogy ez így nincs rendjén. A tiszteletre méltó "Nagy ez és ez" címet elnyerő történelmi figurák között egyetlen nagy művészt, tudóst, orvost vagy feltalálót sem találunk, egyetlen olyan személyt sem, aki hozzájárult volna az emberi boldogsághoz vagy bölcsességhez. Csak diktátorokat, akik hatalmas területeket hódítottak meg az ott élőkkel együtt.

Steven Pinker
 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
A bűnügyi igazságszolgáltatás
  2020-11-25 21:28:27, szerda
 
 


A bűnügyi igazságszolgáltatás rendszere nem azért működik jól, mert a racionális szereplők tudják, hogy a Nagy Testvér a nap huszonnégy órájában figyeli őket, majd lecsap, és olyan költséget vet ki, amely minden hamisan szerzett hasznot megsemmisít. Egyetlen demokráciának sincs erre erőforrása, és nem is áll szándékában így bánni az állampolgáraival. Csak a bűnözői viselkedés mintáját lehet felfedezni és megbüntetni, és a mintavételnek elég igazságosnak kell lennie ahhoz, hogy az állampolgárok az egész rendszert legitimnek érezzék.

Steven Pinker
 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Azt tartják
  2020-11-25 21:20:47, szerda
 
  Azt tartják, hogy a szesz öl, butít és nyomorba dönt. Holott éppen a fordítottja igaz: a szellemi elnyomás, a kizsákmányolás és a butaság dönt alkoholba.

Faludy György


 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Szent Katalin
  2020-11-25 21:10:59, szerda
 
 



Alexandriai Szent Katalin (Caravaggio festményén)

Szent Katalin a IV. században élt az egyiptomi Alexandriában, keresztény hitéért halt mártírhalált. Legendája szerint szép és okos királyleány volt, akinek egyik látomásában megjelent Jézus és eljegyezte. Mártírhalálakor ismét megjelent és megígérte, hogy mindazokat meghallgatja, akik menyasszonyához, Katalinhoz imádkoznak. Így vált Katalin a házasságra vágyó leányok védőszentjévé. Okossága miatt egyetemek, tudósok, diákok védőszentje is volt. Vértanúságának az eszköze, a kerék miatt pedig a fuvarosok, kerékgyártók, bognárok, molnárok, fazekasok tisztelték.
Napjához férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódtak. A vízbe tett gyümölcság ha kizöldül karácsonyig, a leány közeli férjhezmenetelét jósolja. Az ágat katalinágnak, katalingallynak nevezik. A jóslás hatékonyságát úgy igyekeztek fokozni, hogy mezítláb mentek az ágért, különböző fákról metszették, lehetőleg lopott ágat vittek a szobába. Volt, aki minden ágnak fiúnevet adott, s amelyik elsőként virágzott ki, olyan nevű férjet várt. A legények is ezen a napon tudakozódhattak jövendőbelijük iránt. Például úgy, hogy lopott leányinget tettek a párnájuk alá, vagy egész nap böjtöltek abban reménykedve, hogy megálmodják a feleségüket. Katalin női dologtiltó nap.
A Katalin napi időjárásjóslás közismert: "Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog."

forr.: net

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Katalin-napi népszokások
  2020-11-25 21:05:02, szerda
 
 


Katalin-napi népszokások és időjárási jóslatok
Régen természetesnek tűnt az időjárás jelenségeinek megfigyelése. Különös figyelmet érdemlő nap november 25. Katalin napja.
Régebben, mivel nem volt meteorológia előrejelzés, nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás-előrejelzést illetően az emberek, mint tapasztalataikra, megfigyeléseikre és abból vontak le különböző következtetéseket, összefüggéseket. A novemberi megfigyelésekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

November 25-e Katalin-napja. Katalint házasságszerző szentnek tartotta a néphagyomány.
Katalinra, így szól a legismertebb mondás:

Ha Katalin kopog, karácsony locsog, vagy fordítva, azaz Katalin locsog, karácsony kopog.
A népi megfigyelés szerint ha Katalinkor fagyos az időjárás, karácsonykor esni fog, ill. fordítva, ha Katalinkor esik valamilyen halmazállapotú csapadék, nagy valószínűséggel karácsonykor fagyra számíthatunk.

Katalinkor a januári időjárásra is tudunk következtetni. Katalin megmutatja január időjárását.

Ezen a napon a kíváncsi férfiak párnájuk alá helyeztek valamilyen női ruhaneműt, és azt remélték megálmodják ki lesz a jövendőbelijük.

A lányok ilyenkor egy ágat tettek a vízbe, ez volt a Katalin-ág, de élt még a szokás december 4-én is, akkor Borbála-ág, továbbá december 13-án is, akkor Luca-ág néven. Ha ez az ág karácsonyig kivirágzott, abból arra lehetett következtetni, hogy férjhez megy az illető.

A hagyomány szerint Katalinkor lehet utoljára bálokat rendezni.

forr.:net
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Katalin nap
  2020-11-25 20:04:57, szerda
 
 



Név jelentése:
Tiszta

Név eredete:
Egyiptomi-görög-német-magyar eredetű

Név elemzése:
A Katalin név olyan személyiség kialakulásához járulhat hozzá, aki rendkívül élvezi mások társaságát, és mindig új arcokat szeretne megismerni. Ennek az egyéniségnek szinte lételeme a változás, gyorsan vág az esze, kreatív és sokoldalú. Nagyon szeret utazni, és olyan munkákat végez szívesen, melyekben használhatja ezeket az adottságait. Nehézségekbe azért ütközhet, mert az állandóság és nyugalom nagyon távol áll tőle.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 145 db bejegyzés
e év: 1398 db bejegyzés
Összes: 9043 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2891
  • e Hét: 6852
  • e Hónap: 15874
  • e Év: 83639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.