Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Szabó Szebasztián saját magát is meglepte az ISL-ben
  2020-11-03 22:25:10, kedd
 
  Szabó Szebasztián saját magát is meglepte az ISL-ben nyújtott teljesítményével
Szabó Szebasztiánnak még saját magát is sikerült meglepnie azzal, hogy a Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga (ISL) versenyein eddig milyen nagyszerűen teljesített: legutóbb hétfőn 21.86 másodperccel újabb országos csúcsot állított fel 50 méter pillangón.
...... ..............


z úszó az M1-nek nyilatkozva kifejtette: bár számított a jó időeredményekre magától az ISL-versenyeken, mégsem úgy érkezett az úszók részére létesített buborékba, hogy rögtön az elején már országos csúcsra lesz képes. Hozzátette: 50 méter pillangó mellett ráadásul 100 méter gyorson és pillangón is jól ment neki az úszás, versenyről versenyre képes volt javítani.
,,Miután a csapatom valószínűleg nem jut tovább, így már csak egy versenyem maradt, ahol még szeretném kipróbálni, mire vagyok most képes, és javulni egy kicsit mindenben" - nyilatkozta.
Szabó Szebasztián hangsúlyozta: nagyon rövid leállásuk volt tavasszal, ami számára pihenésnek tökéletes volt, utána viszont az edzésekkel próbálták meg elterelni a figyelmüket a megváltozott versenyszezonról. A gyakorlások során a fordulókra és a gyorsításra helyezték a hangsúlyt, aminek szerinte meg is látszódott az eredménye.
,,Nagyon akartam a világcsúcsot, amitől 11 századdal maradtam el, de nem sajnálom. Tudom, hogy most elég jó formában vagyok, de azt is tudjuk, hogy még van bennem elég sok, és reméljük, sikerül majd kihoznom magamból. Ezek a versenyek nagyon jók voltak arra, hogy megnézzük, hol tartunk, min kell többet dolgozni, mit kell esetleg máshogy csinálni. Persze nagyon jó volt közel egy év után megint versenyen vízbe ugrani, már nagyon kellett" - mondta.
A buborékról elárulta, hogy számára az első két hét tűrhető volt, a most elkezdett negyedik hétre viszont már kezd unalmassá válni. Hozzátette: amikor versenyezhetnek, azt viszont még így is nagyon szereti, élvezi és várja is, ellenben az immár unalmassá váló edzésekkel, amelyeket csak alkalmankénti margitszigeti séták tesznek változatossá, ha az időjárás kegyes és kedve van hozzá a fárasztó gyakorlások után.
,,De minden rosszban van valami jó, így, hogy nem jutunk tovább, legalább korábban tudunk hazamenni" - nyilatkozta.

Forrás: M4 sport hírek
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Órákon belül megműtik Diego Maradonát.
  2020-11-03 22:19:40, kedd
 
  Koponyaűri vérzés miatt megműtik a 60. születésnapja után depresszióval kórházba került Diego Maradonát, minden idők egyik legjobb labdarúgóját.
A legendás argentin futballistát orvosa, Leopoldo Luque tanácsára hétfő óta ápolják egy La Plata-i magánklinikán, és helyi lapértesülések szerint órákon belül megoperálják.
Maradona depresszió miatt került a klinikára, ahol vérszegénységet és kiszáradást is megállapítottak nála. Luque még hétfőn azt közölte, hogy háromnapos hidratálásra van szüksége, de nincs vészhelyzetben és bármikor elhagyhatja a kórházat. Majd kedden arról beszélt, hogy jól reagál a kezelésekre, ám abban bíznak, hogy hajlandó bent tölteni még egy estét.
A Gimnasia vezetőedzőjeként dolgozó Maradona pénteken ünnepelte 60. születésnapját, aznap csapata 3-0-ra legyőzte a Patronato együttesét, de a szakember az első félidő vége előtt távozott a kispadról, ami kérdéseket vetett fel az egészségi állapotát illetően. Luque cáfolta, hogy a koronavírussal fertőződött meg Maradona, noha napokig házikaranténban volt, mivel egy munkatársa a betegség tüneteit produkálta.

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat.

Forrás: M4 sport hírek
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Hosszú Katinka a buborékról:
  2020-11-03 22:17:46, kedd
 
  Nekem majdnem ez a komfortzónám.
Hosszú Katinka jól érzi magát a Nemzetközi Úszóliga (ISL) budapesti versenyei miatt kialakított ,,buborékban", és teljesítménye ugyan eddig elmarad legjobbjától, azért érzi a javulást.
A háromszoros olimpiai bajnok úszó az M1-nek nyilatkozva elmondta: a buborékban igazi élsportolói életmód zajlik. Hozzátette: ezek a hetek számukra csak az edzésekről, a pihenésről és a versenyekről szólnak, folyamatosan be van osztva az idejük, ami igazából egész gyorsan telik.
,,Én azért egy kicsit tartottam attól, hogy majd ennyi időre be kell költözni, és nekünk magyaroknak talán még egy picit furcsább is, hogy egy köpésnyire lakunk, és mégis itt kell lennünk. Mégis nagyon jó dolog ismét találkozni és együtt lenni az úszóvilággal, meg versenyezni a legjobbakkal, így nagyon gyorsan telik az idő" - nyilatkozta. Kiemelte: így, hogy végre vannak versenyek, újra érzi azt a ,,fókuszt és koncentrációt", amit egyébként szokott a felkészülés során, csak az elmúlt fél évben neki és másnak sem adatott meg.
,,Nekem majdnem ez a komfortzónám, hogy egy ilyen helyre be vagyok zárva. Alapvetően mi úszók egyébként is ezt szoktunk csinálni világversenyeken, nincs nagy városnézés és mászkálás össze-vissza. Akkor mindenki az edzésre, a versenyre és a pihenésre koncentrál, szerintem nekünk úszóknak itt egy ilyen buborékban nem annyira furcsa a helyzet" - mondta.
Kiemelte: a csapatok gyakran csinálnak közös összejöveteleket, játékokat, sétákat, hogy még jobban megismerjék egymást és összekovácsolódjon a társaság.
Hosszú Katinka hozzátette: neki személy szerint azért is hiányoztak nagyon a versenyek, mert ő kimondottan úgy, versenyről versenyre szeret készülni. Az elmúlt hat hónapban viszont ez kiesett az életéből, amire pályafutása alatt még nem volt példa.
,,Sejtettem, hogy amikor elkezdek újra versenyezni, akkor nem leszek életem formájában, sőt... Ez aztán be is igazolódott. Természetesen ettől függetlenül még odateszem magam, mert nagyon fontos, hogy a csapatomnak a pontokat hozzam. Most csütörtökön lesz a harmadik meccsünk, nagyon remélem, hogy azt a javuló tendenciát, amit nyújtottam az első és a második meccsünkön, azt folytatni tudom. Esetleg még egy kicsit nagyobb léptékben is annál" - közölte
Hosszú kifejtette: érzi, hogy egyre inkább visszakerül abba az állapotba, amikor egymás után jönnek a versenyek, de neki még az eddigieknél is többre lenne szüksége, hogy a legjobbját elérje.
,,Azért is óriási eredmény, hogy sikerült ezt az egészet most így az őszre leszervezni, mert még egy ilyen nagy verseny nem lesz már az idén. Ezért szeretném felhasználni ezt a sorozatot arra is, hogy lendületbe kerüljek, amit megtartok a tokiói olimpiáig" - hangsúlyozta.
Az úszó kiemelte: ezt sorozatot ilyen formátumban és ilyen rövid idő alatt sehol máshol a világon nem tudták volna megrendezni. Hozzátette: mindezt a Duna Arénában, amely világviszonylatban is szinte páratlan, így a kettőt ötvözve a budapesti helyszínnél jobb helyet nem is találhattak volna.
A sorozat második szezonja a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, tíz csapat részvételével a Duna Arénában zajlik. A Magyarországra érkező sportolóknak az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan úgynevezett buborékban kell élniük. Tíz fordulót rendeznek az alapszakaszban, ezt követően kerül sor az elődöntőre és a döntőre.

Forrás M4 sport hírek
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Megsárgult levek
  2020-11-03 22:13:35, kedd
 
  ...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Néma sokk és összefogás
  2020-11-03 22:04:45, kedd
 
  Simon Ferenc ausztriai magyar főlelkész a terrortámadást átélt Bécsből.
Az osztrák fővárosban november 2-án este terrortámadás történt a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, sajtóinformációk szerint öt ember meghalt. A támadót megöltek. Simon Ferenc bécsi főesperest, ausztriai magyar főlelkészt kértük meg, hogy számoljon be, hogyan élték meg a bécsiek, köztük az ott élő magyarok a tegnap esti kegyetlen terrorcselekményt.
Brutális terrortámadás tanúi voltunk, én személyesen nem voltam szemtanúja a történteknek, de több ismerősöm beszámolt arról, milyen kegyetlenül oltották ki ártatlan emberek életét - fogalmazott a bécsi egyházmegye főesperese, akinek a plébániája a belvárosban, a Praterben, a másik szolgálati helye, a magyar közösség misézőhelye - a Német Lovagrend temploma - pedig a Stephansdom melleti utcában található.
Bécs nincs ehhez hozzászokva, nem mintha ilyen brutalitáshoz hozzá lehetne szokni.
Körülbelül negyven éve, hogy az utolsó terrortámadás volt itt, így azt is mondhatnánk, hogy Bécs a boldogok szigete volt, egyike a legbiztonságosabb európai városoknak, és a tegnapi esettel együtt is az - tette hozzá az ausztriai magyar főlelkész.
A lelkipásztor úgy tudja, nagyon átláthatatlan volt az egész helyzet, senki sem tudta, hogy egy vagy több ember lő, de tény, hogy a rendőrség speciális erői kilenc perc alatt végeztek a támadóval.
,,Ma is az egész városon, mindenkin, akivel csak beszéltem, néma sokk érezhető. A belváros teljesen elnéptelenedett, nem nyitottak ki a boltok, ilyen emberemlékezet óta nem volt.
Mindenkit szíven ütött ez a kegyetlenség, nem is nagyon jártak kint az utcán." A bécsi magyarok egyek az osztrák társadalommal, a körükben is általános a teljes sokk. A magyar közösség oldalán érezhető volt, hogy mennyire foglalkoztatja az embereket a bécsi belvárosban történt szörnyű esemény.
Simon Ferenc nagyon pozitívnak látja viszont, hogy a vallási vezetők rögtön reagáltak, mind a zsidó hitközségtől, mind muszlim részről. ,,Schlomo Hofmeister rabbi csaknem szemtanúja volt az egész támadásnak, és ma reggel beszámolt arról, hogy az nem a zsidóság ellen, hanem az emberiség ellen irányult. A mi szabad kultúránk és életformánk ellen."
Simon Ferenc érseki tanácsosként a vallásközi párbeszédért is felel a bécsi egyházmegyében, ezért különösen is örült annak, hogy az iszlám vallás helyi vezetői rögtön elhatárolódtak a cselekménytől.
A meglőtt támadó, bár bécsi születésű és neveltetésű volt, de radikalizálódott, ki is derült róla, hogy nem járt a muszlim közösségbe.
...... .............


Bár Bécs nincs ehhez hozzászokva, nem volt előzmények nélküli a támadás - tette hozzá Simon Ferenc. Október 30-án a tizedik kerületi Páduai Szent Antal-templomba hatolt be közel ötven szélsőséges iszlamista fiatal. Ramazan Demir imám, aki a vallásközi párbeszéd terén muszlim részről szorosan együttműködik Simon Ferenccel, két napra rá fiatalokkal elment a helyszínre, és szolidaritását fejezte ki. ,,Ez fontos tett volt, hogy mindenki lássa, az iszlám és a szélsőséges iszlamizmus két különböző dolog, nem mindenki radikális, aki muszlim." Ám kisebb incidensek történtek korábban is, és a Páduai Szent Antal-templomban történtek után néhány nappal korán reggel a Stephansdomba is bement egy fiatalember, és arabul kiabált mindenfélét, amit az öngyilkos merénylők szoktak a híradások szerint. Ennek az esetnek nem lett támadás a vége, de azért hátborzongató lehetett.
,,Ugyanakkor nem árulok el azzal titkot, ha azt mondom, hogy minimum két-három havonta bombariadó van a dómban, de hála Istennek a legtöbb esetben ez vaklármának bizonyul" - mondta az Ausztria magyar főlelkész.
Éppen azért vagyunk nagyon kitéve az ilyen eseteknek, mert az elmúlt csaknem negyven évben Ausztria, Bécs a béke szigete volt. A rendőrség próbál, amennyire csak lehet, jelen lenni az utcákon, de nem akarja túlzásba vinni.
Teljesen egyetértek azzal, hogy nem kell még nagyobb pánikot kelteni, mint amekkora most amúgy is van. Hál' Istennek most is látható, hogy gyorsan reagáltak erre a szörnyű eseményre."
Simon Ferenc könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy azért november 2-án este történt a támadás, mert a koronavírus-járvány miatti szigorítások másnap léptek életbe, így még sokan elmentek egy vendéglőbe vagy bárba, ehhez még az időjárás is kedvezett. És bár csak spekulációnak tartja, arra is rámutat, hogy az adventi vásárok megnyitását is elhalasztották, nem tudni, a koronavírus-járvány miatt mi lesz a sorsuk. Lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy az esetlegesen akkorra tervezett merényleteket mostanra időzítették.
,,Szerintem nem véletlen, hogy ugyanott kezdődött a lövöldözés, ahol a harminckilenc évvel ezelőtti első bécsi terrortámadás történt" - tette hozzá. Ezúttal a zsidó közösségből nem volt senki veszélyben, mert a zsinagóga és a többi zsidó intézmény a környéken már be volt zárva.
A szörnyű terrortámadás sokkolta Simon Ferencet is, de rámutatott, hogy a legtöbben az összefogásról tettek tegnap tanúbizonyságot.
Rengeteg önkéntes segítő jelent meg egyszerre, például két muszlim, török fiatalember segítette a mentőautóhoz a lövöldözés közepette azt a huszonnyolc éves rendőrt, aki a támadásban életveszélyesen megsebesült. Az operáció után immár stabil a fiatalember állapota.
Christoph Schönborn bíboros vezetésével beszélgetésünk után, 6 órakor gyász Istentiszteletet tartottak a Stephansdomban a terrortámadás áldozataiért, amelyen a muszlim és a zsidó közösség, valamint az osztrák kormány is képviseltette magát.

Fotó: MTI; Der Standard; Merényi Zita
Agonás Szonja/Magyar Kurír 2020.11.03

*
- Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 3-án részvétnyilvánító levelet küldött Christoph Schönborn bíborosnak, mely ITT érhető el.
A magyar főpásztor hangsúlyozta: ,,Úgy vélem, hogy ezért nekünk, keresztényeknek még erősebben kell vallanunk és hirdetnünk, különösen is ezekben a sötét és szomorú napokban, hogy a terror és az erőszak ellen az egyetlen orvosság csak a szolidaritás és a dialógus lehet."

- Bécsi terrortámadás: Veres András részvét távirata Schönborn bíborosnak Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Ferenc pápa: Elég volt az erőszakból!
  2020-11-03 21:50:37, kedd
 
  Ferenc pápa november 3-án Christoph Schönborn bécsi bíboros érseknek küldött táviratában együttérzését fejezte ki az osztrák fővárosban november 2-án este történt terrortámadások minden érintettjével.
Ferenc pápa kedden Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával gyásztáviratot küldött Bécs érsekének, Christop Schönborn bíborosnak. A Szentatya nagy szomorúsággal értesült az erőszakos cselekményekről, amelyek halált és fájdalmat okoztak ártatlan embereknek.
A pápa részvétét fejezi ki az elhunytak rokonainak és együttérzését az egész osztrák népnek. Közel áll a sebesültekhez, és imádkozik gyors felépülésükért. Isten irgalmasságába ajánlja az áldozatokat, és könyörög az Úrhoz, hogy szüntesse meg az erőszakot és a gyűlöletet, és mozdítsa elő a békés együttélést a társadalomban. Gyász távirata végén Ferenc pápa szívből jövő áldását küldi mindazokra, akiket ez a tragédia érint.


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2020.11.03
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szigorítás a járvány idején 11.03
  2020-11-03 21:45:08, kedd
 
  A miniszterelnök kedd esti bejelentése szerint a kormány az alábbi szigorításokról döntött:
- Éjféltől bevezetik a rendkívüli jogrendet, és arra kérik az országgyűlést, hogy ezt kilencven nappal hosszabbítsa meg.
- Bezárják a szórakozóhelyeket.
- Mától éjfél és hajnali öt óra között kijárási korlátozás lép életbe. 2020.11.03
- Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszk használata minden esetben kötelező. A hatóság a szabályszegőkre pénzbírságot szab ki, és azonnal bezárják az érintett helyet.
- Újra ingyenes a parkolás.
- A tömegközlekedésben járatsűrítés lesz a csúcsforgalomban.
Az intézkedéseket a Magyar Közlöny fogja részletezni, amint megjelenik, további részleteket teszünk közzé.

Forrás Újbuda újság
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Pio atyától szép gondolatok
  2020-11-03 21:40:04, kedd
 
  - Aki békében akar élni, az türelemmel lássa, szenvedjen és csendben marad.
Szeresd a fájdalmat, mert ez a vezeklés eszköze.
Jézus azt mondja nekem, hogy a szeretetben ő örvendeztet meg;
A fájdalommal szemben én vagyok az, aki örömet szerez neki.

- Egy nap Pio atya lelki fia megkérdezte tőle: Hogyan tudom atyám növelni a jót?
Válasz: Azáltal, hogy pontosan és szándékosan teljesíted feladataidat, betartod az Úr törvényét. Ha ezt állandóan és kitartóan cselekszel, akkor a jó fog növekedni .

- MA PIO ATYÁHOZ BETEGEINKÉRT
Pio atya, kérd meg az Atyát, hogy öntse lelkünkbe azt az együttérzést és szeretetet, amelyet te is éreztél e lelkek iránt, hogy mi is segítségükre lehessünk fájdalmaik megrövidítésében, áldozataink és imáink által.
Pio atya, te jobban szeretted a betegeket, mint önmagadat, mert Jézust láttad bennük. Te, aki az Úr nevében, csodás módon, meggyógyítottad a betegeket, te, aki a testnek az élet, a léleknek a megújulás reményét adtad vissza, könyörögj az Úrhoz, hogy megtapasztalhassák a Szűzanya közbenjárását és a te hatalmas védelmedet, és hogy a testi gyógyulás a lelki gyógyulásba menjen át, azáltal, hogy az Örök Atyának kifejezik hálájukat és dicsőítik Őt. Amen.

- Ó Jézusom, add nekem a te erődet, mikor szánandó természetem fellázad a bajok ellen, melyek fenyegetik, hogy szeretettel fogadhassam földi számkivetésem gyötrelmeit és szorongatásait. Minden erőmmel csatlakozom érdemeidhez, fájdalmaidhoz, vezeklésedhez, könnyeidhez, hogy veled együtt dolgozhassam az üdvösség művén, és legyen erőm menekülni a bűntől, mint a halálküzdelmednek, véres verejtékednek és halálodnak egyetlen okától.
Rombold le bennem mindazt, ami visszatetsző előtted, és a te szent szereteted tüzével nyomd szívembe minden szenvedésedet. Karolj át olyan bensőségesen, oly erős és édes öleléssel, hogy soha ne hagyjalak egyedül kegyetlen gyötrelmeidben.
Csupán egyetlen pihenőt kívánok: a te Szíveden. Egyetlen dolog után áhítozom csak: részt venni szent Haláltusádban. Bárcsak megrészegülne lelkem véredtől, és táplálkozna fájdalmad kenyerével. Amen.

- Jézus legyen a szíved legfőbb uralkodója, odafigyelő szeretete kisérjen mindig utadon, és növelje egyre jobban az ő szeretetét a szívedben : alakítson át téged egészen az ő képére, és tegyen szentté! Pio atya

- Többször is felajánlottam magam az Úrnak, és kértem, hogy a bűnösök és a tisztítótűzben szenvedő lelkek büntetését inkább terjessze ki rám, akár százszorosan is, hogy a bűnösök megtérhessenek és megmenekülhessenek, és hogy a tisztítótűzben szenvedők bejuthassanak a mennybe, Pio atya

- Az ördög szorongásokat és borzalmakat ébreszt a gonoszban, hogy meggyötörje a jó úton járó lelkeket." Pio atya

- Mi lesz belőlünk, ha minden tettünkkel meg kell jelennünk, Isten színe előtt a végső ítéletben?"
Pio atya




Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Marica grófnő karmester szemmel
  2020-11-03 21:26:36, kedd
 
  2020-10-23

A Budapesti Operettszínházban október 23-án bemutatásra kerülő Marica grófnő operettel együtt egy tehetséges karmester is debütált a színházban. Dobszay Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen orgonista és karmester szakon diplomázott. Fiatal kora ellenére már most kimagasló pályát járt be, dirigálta hazánk szinte összes szimfonikus zenekarát és számos külföldi együttest is, a komolyzene szinte minden műfajában. Munkásságát 2019-ben Junior Prima Díjjal ismerte el a szakma.
Nagyon fiatalon, 16 éves korodban kezdted a vezénylést. Hogyan alakult ki benned ilyen korán a komolyzene világa iránti elköteleződés?
Aktívan 16 évesen kezdtem vezényelni, előbb kórust, majd zenekart, de valójában a karmesterség gyerekkori álmom volt, ami két irányból táplálkozott. Magát a zene szeretetét családon belül örököltem: lényegében minden rokonom játszik valamilyen hangszeren, apai nagyapám pedig a híres zenetudós, Dobszay László volt, akitől rengeteg inspirációt kaptam. Másrészt a gyerekkori koncertélmények, magnó kazetták, cd-k közül minden esetben a szimfonikus zenekari művek és az operaelőadások gyakorolták rám a legnagyobb hatást. Ezeknek tudható be, hogy egészen kiskoromtól kezdve a karmesterségről álmodoztam.
...... ..............


Jelenleg a Budapesti Operettszínház Marica grófnő operettjében dirigálsz. Ez volt az első vezénylésed a színházban. Hogy érintett a felkérés?
Nagy megtiszteltetésként, szívből örültem neki. Annak ellenére, hogy jópár éves színházi rutint tudhatok magaménak, egyáltalán nem számítottam rá, váratlanul ért a megkeresés. Hála Istennek az egyéb feladataim is úgy alakultak, hogy nem történt olyan időpontütközés, ami lehetetlenné tette volna az együttműködést. Most, hogy itt vagyok, nyitottan és őszinte érdeklődéssel ismerkedek a társulat tagjaival, élvezem a közös munkát.
Már sok zenekart dirigálhattál idehaza és külföldön is egyaránt. A Budapesti Operettszínház zenekarával most dolgozol együtt először. Gyorsan megtaláltad a közös hangot a zenekar tagjaival? Milyen velük együtt dolgozni?
Azonnal megtaláltuk a közös hangot, abszolút nyitottan álltak hozzám. Van bennük egy egészen különleges rugalmasság, elsősorban zenei értelemben véve, de emberileg is, ami különleges türelemmel és fegyelemmel párosul. Az Operettszínház zenekarának muzsikusai nagyon sok klasszikus koncert zenekarnál nagyobb alkalmazkodóképességgel bírnak, és villámgyorsan reagálnak minden karmesteri jelzésre, ami abból fakad, hogy óriási rutinjuk van az énekesek kíséretében. Mindemellett hangszer technikai szempontból is magasan képzett művészekről van szó, úgyhogy öröm velük a munka.
A színházban a zenekar mellett a színészekkel is együtt kell dolgoznia egy karmesternek. A szólistákkal is gyorsan megtaláltad a közös hangot?
Azt mondhatom, hogy igen. Úgy érzem, befogadóan és nyitottan álltak hozzám. A magam részéről persze igyekeztem a lehető legfelkészültebben érkezni és így bemutatkozni. A színház művészei sokszínűek, tehetségesek, igényesek és a legjobb értelemben véve szórakoztatóak. Az egész társulat együtt nagyon komoly értéket képvisel.
Kálmán Imre zeneszerző és karmester egyik legkedveltebb operettje volt a Marica grófnő. Egy romantikus, viharos, és gyönyörű dallamokban gazdag zenemű. Mit gondolsz a mű zenei világáról, milyen kihívások elé állít?
A mű zenei anyaga végtelenül gazdag szerzői invencióról tanúskodik, és az első két felvonás nagyon konzekvens szerkesztéssel lett megkomponálva. A két finálé zenei rímjei remek dramaturgiai érzéket mutatnak. A jó dramaturgiát sok mű esetében inkább a librettista számlájára írjuk, de ebben a két fináléban nyilvánvalóan Kálmán Imre szerzői erényei nyilvánulnak meg, elsősorban azokban a pillanatokban, amikor szögesen ellentétes érzelmi állapotokban idéz fel teljesen azonos dallamokat, ezáltal mélyen emberi és megrázó pillanatokat biztosítva a hallgatónak. Emellett sokszínűen és finoman jelennek meg a műben a szerző korának, és a cselekmény választott időszakának zenei színei. Karmesteri szemmel nézve is bátran ajánlom mindenkinek a darabot.
...... ............


Az októberi sorozat után decemberben lesz újra látható az előadás olyan nagyszerű énekesekkel, mint Fischl Mónika, Lévai Enikő, Lukács Anita, Homonnay Zsolt, Dolhai Attila, Vadász Zsolt.

A cikket készítette: Molnár Evelin


 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
31. évközi hét hétfő 11.02 halottak napja
  2020-11-03 21:00:25, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 482 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10329
  • e Hét: 21959
  • e Hónap: 55113
  • e Év: 288860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.