Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
A "mindent gyógyító "ginzeng
  2020-12-26 23:04:28, szombat
 
 



A ginzeng gyökér évezredek óta része a mindennapos gyógyászatnak.

A távol-keleti országokban az élet meghosszabbítására, a test és az elme felpezsdítésére, illetve potencianövelésre használják. A furcsa alakú, legtöbbször apró emberhez hasonlító gyökér neve a formájára utal: a kínai eredetű ,,Jen-Shen" ugyanis ,,embergyökeret" jelent. Keleten a mai napig mágikus tisztelet övezi, az egyik leghatékonyabb egészségmegőrző növénynek tartják. Erre utal a nemzetséget jelölő görög panax, azaz ,,mindent gyógyító" kifejezés. A ginzeng lassítja az öregedést, jól használható a depresszió, a cukorbetegség, különböző gyulladások, fertőzések és emésztési zavarok kezelésére. Növeli az életerőt, csökkenti a fáradtságérzetet, enyhíti a hányingert és az idegességet. Segít a rák megelőzésében és gyógyításában. A leggyakoribb, Kínában és Koreában őshonos Panax Ginseng.

Gyógyhatásai:
Nem csupán különleges formája, hanem jótékony élettani hatásai is különlegessé teszik a ginzenget. Legfontosabb hatóanyagai a ginzenoidok, de bővelkedik A-, C-, E-, K- és B-vitaminokban, valamint ásványi sókban és nyomelemekben, nátriumban, káliumban, magnéziumban, kénben, foszforban, vasban, cinkben, kobaltban, mangánban, szelénben, alumíniumban, rézben, germániumban, szilíciumban és vanádiumban. Gazdag enzimekben és telítetlen zsírsavakban, az ösztrogénhoz és az androgén hormonokhoz hasonló növényi összetevők is megtalálhatóak benne.

A ginzeng hatékony lázcsillapító, erősíti az immunrendszert, ellenállóvá tesz a fertőzéses megbetegedésekkel, köztük az influenzával szemben. Fogyasztása befolyásolja a hipotalamusz és a hipofízis működését, jelentősen csökkenti a stresszhormon (kortizol) termelődését. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a ginzeng nyugtatja az idegrendszert, hatásos az idegesség, a depresszió és az álmatlanság esetén. Szabályozza a glikogének lebomlását, jótékonyan hat a központi idegrendszer működésére, és javítja a reflexeket.

Támogatja a tüdő működését, mérsékelheti az asztmatikus tüneteket. Mivel szabályozza a vércukorszintet, és az inzulin hatékonyságát, sikeresen alkalmazható a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Közreműködik a vérszegénység és a menstruációs zavarok megszüntetésében, csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a vér LDL koleszterinszintjét. Utóbbi tulajdonságai révén a ginzeng növeli a véráram szabad áramlását, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Antioxidáns tartalmánál fogva hatékonyan veszi fel a harcot a sejtromboló szabad gyökökkel szemben: nem csupán a bőr ráncosodását, hanem a sejtek öregedését is késleltetik, valamint akadályozzák a kóros sejtburjánzást, a daganatok és a gyulladások kialakulását. A ginzeng jó szolgálatot tesz étvágytalanság, fáradtság és kimerültség ellen, növeli a szellemi teljesítőképességet. Méregtelenít, óvja a máj egészségét, visszaállítja a helyes emésztési folyamatokat, enyhíti az emésztőrendszeri gyulladásokat és irritációkat, ösztönzi a fehérjeszintézist, a vitaminok és az ásványi sók felszívódását.

Milyen betegségek esetén használjuk
Asztma
Atópiás dermatitisz (bőrgyulladás)
Cukorbetegség
Depresszió
Emésztési zavarok
Étvágytalanság
Fáradtság
Gyulladások
Hányinger
Immunerősítés
Kimerültség
Lázcsillapítás
Magas LDL koleszterinszint
Magas vércukorszint
Magas vérnyomás
Memóriazavar
Menstruáció szabályozása
Méregtelenítés
Potencianövelő
Rákos megbetegedések megelőzés
Ráncosodás megelőzése
Stressz

Ginzeng tea készítése:
Tegyünk fel forrni fél liter vizet.
A ginzeng gyökeret vágjuk fel 6-10 vékony karikára.
Tegyük a szeleteket a vízbe, majd lefedve 5 percig pihentessük. Minél tovább hagyjuk ázni, annál erősebb lesz a főzet.
Melegen, de akár kihűlve is fogyaszthatjuk.

A nyers ginzenget egy teáskanál ginzeng porral is helyettesíthetjük.

A ginzeng tea íze kicsit kesernyés, azonban kedvünk szerint édesíthetjük, már néhány korty is azonnal felfrissíti a leheletet. Étvágygerjesztő és emésztésserkentő, ezért érdemes ebéd előtt inni belőle egy pohárral. Mivel a ginzeng főgyökere élénkítő hatású, inkább napközben igyuk, este csak akkor, ha sokáig akarunk fent maradni. Ezzel szemben, a nyugtató hatású összetevőket tartalmazó mellékgyökér, jól használható alvászavarok esetén. Érdemes kúraszerűen, 5-6 héten keresztül napi 1-2 csészével fogyasztani, ezt követően azonban tartsunk 1-2 hét szünetet. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jupiter- Szaturnusz 2020 december
  2020-12-26 22:31:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Csillagos ég a fenyves felett
  2020-12-26 22:26:40, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Északi fény
  2020-12-26 22:24:46, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Északi fény   
Kurkuma gyógyhatásairól
  2020-12-26 22:17:11, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Borókabogyó gyógyhatásairól
  2020-12-26 22:14:03, szombat
 
 



Kevesen ismerik a borókabogyót, pedig ez egy igazán értékes gyógynövény -

A boróka termése hatásos vizelethajtóként, illetve vese- és epekőoldóként, javítja az étvágyat, csillapítja a teltségérzettel járó emésztési panaszokat, bélgyulladásokat, a reuma és a köszvény kezelésében is alkalmazható. A légzőszervi megbetegedések ellenszere.

A boróka a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld fenyőféle. Fűszerként és gyógynövényként legismertebb fajtáját, a közönséges borókát (Juniperus communis) használhatjuk. Fűszerként különösen vadhúsok, mártások és pácok ízesítésére kiváló.

A boróka bogyójából készült tea csökkenti a gázképződést, nyugtató hatással van a belekre, gyomorerősítő, gátolja a hányinger kialakulását, a menstruációval járó puffadást. Fogyasztásával kezelhető a vese- és a húgykő is, mivel a boróka teája képes oldani a húgyhólyagban és a vesékben keletkező homokot és a zsírokat, tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat. Fokozza a vizeletkiválasztást, alkalmas a húgyúti- és a gombás nemi betegségek kezelésére is. Főzetének segítségével a köszvény tünetei csökkenthetők.

Tüdőgyulladás és hörghurut esetén erős borókafőzet fogyasztása segít a mellkasban felhalmozódott nyálka ürítéséhez, csökkenti a hurutos köhögést és a vele járó fájdalmakat.

A borókából készült illóolaj segít leküzdeni a szorongást, az ideges feszültséget és a stresszt. Használható még reumás panaszok kezelésére, de ülőfürdőbe csepegtetve az aranyér okozta bántalmak ellen is hatásos lehet. Fájó testrészbe masszírozva illóolaja fájdalomcsillapítóként működik. Aromalámpába csepegtetve remek közérzetjavító és levegőtisztító.

Hatásmechanizmusa a serkentő és kivezető folyamatokra épül: megszabadít a bomlástermékektől, kihajtja a nyálkát, legyen az lerakódott zsír, hasűri folyadék, puffadás, tüdővizenyő. Melegíti a kismedencei szerveket, anyagcseréjüket, így energetizáltságukat fokozza. Összehúzó hatása könnyíti a szülést, regenerálja a szülés utáni méhet. Túlzásba vitt használata azonban szárít, ez a tulajdonsága viszont hasznos lehet a gombás bőrfelületek kezelésében.

A kozmetikában a gyulladt, zsíros, eltömődött bőrre használható, szabályozza a faggyúmirigyek működését, serkenti a sejtek anyagcseréjét.

Milyen betegségekben ajánlott a borókabogyó fogyasztása?
vesekő
hajhullás
ekcéma
pikkelysömör
köszvény
asztma
reuma
étvágytalanság

A középkori emberek kis zacskóban a bejárati ajtó fölé akasztották, hogy a bent lakókat megvédjék a rontásoktól, ártásoktól, mivel úgy tartották, hogy a boróka segít elűzni a gonoszt. A ház bejárata mellé ültetett borókával pedig a boszorkányokat tartották távol.

A boróka bogyóinak magas cukortartalma miatt pálinka is készíthető belőle. A Felvidéken borovicska, Erdélyben pedig a fenyőíz nevet kapta a borókából készült tüzes víz.

Intelmek a borókabogyó fogyasztásával kapcsolatban!
Terhesség és gyulladásos vesebetegség esetén tilos a fogyasztása! Főzetének izomösszehúzó hatása spontán abortuszt idézhet elő. Túlzott fogyasztása vesekárosodást okozhat. Kúraszerű használat esetén figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Papagáj kutyust etet :-) gif
  2020-12-26 20:19:46, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Huh - mentés kutyamódra gif
  2020-12-26 20:18:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Kutyus és a forgószék gif
  2020-12-26 20:17:45, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Edzés kutyamódra gif
  2020-12-26 20:16:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 5153
  • e Hónap: 25015
  • e Év: 200890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.