Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Karácsony vigíliája a magyar néphagyományban
  2020-12-27 21:05:55, vasárnap
 
  Egyes falvakban, mielőtt elmentek az éjféli misére, fehér abroszt terítettek az asztalra, kalácsot és vizet tettek rá. ,,Ha kis Jézuska gyün közbe, hogy az tuggyon enni".

Bővebbe Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Mi az igazi engedelmesség? - Elmélkedés
  2020-12-27 21:03:29, vasárnap
 
  Amikor József megtudja, hogy Mária áldott állapotban van, három lépésben ,,dolgozza fel":

1. fontolgatni kezdi a helyzetet, éjjel-nappal őrli az eset titokzatossága, de nem panaszkodik senkinek. Ügyét nem viszi ki az utcára. Csendben várakozik, és valamilyen megoldáson töri a fejét. Nehezen tudja elképzelni feleségéről mindazt, ami történt, hiszen már régóta ismeri, ezért eldönti, hogy titokban bocsátja el őt. Ez nagy dolog volt abban az időben, hisz megkövezték volna Máriát, ha kiderül, hogy nem József a gyerek apja. József nemcsak értelmi okfejtéseket végez, hanem a szívére is hallgat.

2. Az álom. Amikor valaki nagy problémával küszködik, töpreng, és tűnődik, akkor a tudatalatti sokszor besegíthet! Az éjjeli álom megóvja azt az embert, aki talán már az őrület szélén áll. ,,Anyám, az álmok nem hazudnak" - írja Petőfi ,,Jövendölés" c. versében, és sokan állítják, hogy mindenki életében vannak nagy álmok. Nagy döntések előtt megtörténhet, hogy nagy álmot látunk. Ismerek embereket, akik már láttak nagy álmokat. (Én is láttam) J

3. József felkel álmából és másképp dönt: nem bocsátja el feleségét. Érzi az érthetetlen mögött a titokzatosat. Nemcsak hallgatni tud ez az ember, hanem tud hallgatni Istenre. Megérti Istennek rá vonatkozó akaratát: nevelő lesz.
Másokat nevelni csak az tud, aki önmaga nevelésére is képes. Példamutatóan neveli a megszületett Jézust, magával hordozza mindenfelé, együtt dolgoznak, együtt élnek. Példát ad a helyes nevelésre.
Ezzel kapcsolatban olvastam egy érdekes történetet, amely az ellenkezőjét mutatja be:
Amikor serdülőkorba értem - meséli egy ember a barátjának - apám figyelni kezdte, merre járok. Mindig azt mondta: - Fiam, soha ne menj diszkóba!
Miért ne, papa? - kérdeztem.
Azért, mert olyan dolgokat látsz ott, ami nem neked való.
Ez természetesen felkeltette az érdeklődésemet és az első alkalommal elmentem egy diszkóba.
És láttál valami olyasmit, amit nem kellett volna? - kérdezte a barátja.
Persze - válaszolta ő. - Láttam az apámat.
A példamutatás nem az egyik a sok nevelési elv közül, hanem az egyetlen, amely működik is.
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Pio atya megfontolandó gondolatai
  2020-12-27 21:00:56, vasárnap
 
  ........


Az édes Gyermek Jézus hozza meg nektek az összes kegyelmet, minden áldást, minden mosolyt, amely végtelen jóságának tetszik. Pio atya

- A kísértések olyanok, mint a megtisztító tűz. Kalapácsos és vésett ütések, amelyekkel az Isteni Mester előkészíti a köveket, vagyis a kiválasztott lelkeket, akiknek az örök otthon részét kell képezniük."
Pio atya

- Atyám, mikor ér véget ez a vérengzés?
Úgy látszik, a lelkemből kiragadtad a kegyelem minden szépségét; és e nélkül nélkülözhetetlen dísz nélkül, csak saját kapacitással, a nyers szintjével határos ". Pio atya

- Helyzetedtől függetlenül, jó vagy rossz. Mindig hajolj meg Jézus kegyelméért könyörögve.

- Ezeket a szavakat adta Padre Pio az abortuszról
Mit gondolt Padre Pio az abortuszról? A papbaráttal folytatott beszélgetés során a stigmák szentje megmutatta, hogy ezt a gyakorlatot nemcsak ártatlan ember meggyilkolásának, hanem az emberiség "igazi öngyilkosságának" tekinti.
A híres történet Padre Pio és a ferences fráter, Pellegrino Funicelli beszélgetése közepette játszódott le, aki 1991-ben leírta "Jack of All Trades of Padre Pio" című könyvében.
A beszélgetés során Fr. Funicelli azt mondta a szentnek: ,,Ma megtagadtad egy nő felszámolását, mert az önként vállalta az abortuszt. Miért voltál ilyen szigorú ezzel a szegény szerencsétlennel? " (Padre Pio néha nem volt hajlandó feloldást adni egy bűnbánónak, ha nem mutatott eléggé bánatot; gyakran visszatérnek, és csak akkor adnak feloldozást, ha őszinték.)
Padre Pio így reagált: ,,Az a nap, amikor az emberek elveszítik az abortusz rémét, az emberiség számára a legszörnyűbb nap lesz. Az abortusz nem csak emberölés, hanem öngyilkosság is . Nem kellene-e bátorságunk kifejezni hitünket azoknak, akik két cselekményt követnek el egy cselekedet során?
- Öngyilkosság? - kérdezte Pellegrino atya.
"Az emberi faj öngyilkosságát azok fogják megérteni, akik meglátják az idősek lakta és gyermekekkel elnéptelenedett földet: Égnek, mint a sivatag" - válaszolta Pio atya.
*
- Egy argentin pap annyit hallott Pio atya tanácsairól, hogy úgy döntött, hogy hazájából Olaszországba utazik, hogy az atya bármilyen hasznos ajánlást ad neki spirituális életéhez.
Megérkezett Olaszországba, meg gyónt az atyának, és vissza kellett térnie anélkül, hogy az atya tanácsot adott volna neki.
Az atya feloldozást adott neki, megáldotta őt, és ennyi volt.
Annyira csalódottan jött Argentínába, hogy mindenkinek elmesélte a részt.
′Nem értem, miért nem mondott nekem semmit az atya ", mondta ", és én Argentínából utaztam csak azért!"
Pio atya öntudatot olvas, és tudta, hogy elmentem, remélve, hogy ad nekem valami ajánlást "...
Ezért újra és újra panaszkodott, amíg hűségesei meg nem kérdezték tőle:
Atyám, biztos vagy benne, hogy Pio atya nem mondott neked semmit?
Nem tett semmi gesztust, semmi szokatlant?
Aztán a pap gondolkodni kezdett, és végül eszébe jutott, hogy Pio atya valami furcsát tett.
′A kereszt jelét rendkívül lassúvá, olyan lassúvá tette a végső áldást, hogy azt gondoltam: soha nem lesz vége?, mondta hűségeseinek.
Íme a tanács!", mondták . Olyan gyorsan csinálod, amikor megáldasz minket, hogy több, mint kereszt úgy néz ki, mint egy firkász ".
A lelkész el volt ragadtatva ettől az eredeti mondattól, hogy Pio atya tanácsát adja.

- És mégis, miután eljött az utolsó óránk, és a szívünk már nem dobog, minden befejeződik számunkra, és itt az ideje az érdemeknek, valamint az elbocsátás. Bemutatjuk magunkat a Bíró Krisztus előtt, amikor a halál ránk talál. Könyörgéses kiáltásaink, könnyeink, bűnbánati sóhajaink, amelyek még a földön elnyerték volna Isten szívét, a szentségek, a bűnösökből származó szentek segítségével a mai napon értéktelenek; az irgalom ideje letelt, most kezdődik az igazságosság ideje.
Szent Pio atya

*
- Pio atya csak olasz nyelvet bírta, soha nem tanult más nyelveket.
A Padre Pio-ban a xenoglossy (xenos = idegen; gloss = nyelv) ajándékát bizonyító különféle tanúvallomások között felsorolhatjuk a legjelentősebbeket. Agostino da San Marco atlamiszi atya, a San Pio atya egyik szellemi igazgatója megerősíti, hogy Pio atya "sem görögül, sem franciául nem tud". Az őrangyal mindent elmagyarázott neki, az apa pedig természetben válaszolt nekem. " (Napló, 268.). A jó Ágoston atya, miután franciául írt mondatokkal ellátott leveleket kapott, 1912. február 3-án megkérdezte közvetlen tanítványától: ,, Ki tanított franciául? "(Episzt. I, 259.). És a válasz a következő volt: "A franciával kapcsolatos kérdésére válaszolok Jeremiával: A, a, a, ... nescio loqui " (Jaj, nem tudom, hogyan kell beszélni) (Jer 1,6) (I. episztán, 277.)
Padre Pio a következő szeptember 20-án Agostino atyának bízott: ,,Az égi szereplők soha nem szűnnek meg felkeresni engem, és hagyják, hogy előre jelezzem az áldottak mámorát. És ha őrangyalunk küldetése nagy, küldetésem minden bizonnyal nagyobb, mivel más nyelvek magyarázatában is tanárnak kell lennem " (episzt. I, 304. o.)
A fent említett Naplóban , rendkívüli szellemi fiáról, Agostino atyáról, 1945. január 21-én ezt írta: ,, Ma a következő tényről számolnak be nekem: 1940-ben vagy 41-ben egy svájci pap érkezett Pio-atyához. Az atyával olaszúl beszélt. Mielőtt elhagyta és abbahagyta Padre Pio-t, az a pap elmondta, hogy egy beteg nőt ajánl. Az atya németül válaszolt: "ich werde sie an die gottliche Barmherzigkeit" ( az Isteni Irgalmasságnak ajánlotta). A pap nagyon meglepődött a tényen, és elmondta a vele tartózkodó személynek.
Még 1911-ben - folytatja a Napló szerzője - az apa írt egy választ az egyik enyémhez, egy képeslapot helyes francia nyelven, helyesírási hibák nélkül. Costantino Capobianco atya, a Padre Pio beszámolói és anekdotái című könyvben: Angela Serritelli bátyja, aki Amerikában lakik, San Giovanni Rotondóba vitte lányát, hogy megkapja elsőáldozását Padre Pio kezéböl. A lány nem tudott olaszul, ezért Maria Pyle-ra, az "amerikaira" bízta, aki a Garganóba költözött, hogy a tisztelt kapucinus mellett maradjon. A kijelölt nap előestéjén Pyle elvitte a gyereket Padre Pio-hoz, és így szólt:
_ ,,Atyám, elkísértem Angelina unokáját, hogy meg gyónjon. - Rendben - válaszolta. "Atyám, azért vagyok itt, hogy segítsek neked, mert a lány egyáltalán nem ért olaszul". "Maria, mehetsz, mert ez köztem s kislány közé tartozik." A vallomás után Maria, aki már várta a kis bűnbánót, természetesen angolul megkérdezte a lányt: - Megértett téged Padre Pio? ,,Igen" ,,És megértetted" ,,Igen" ,,És hogyan beszélt? "Angolul", és Maria tudomására hozta az apja által neki adott ajánlásokat.

*
- PIO ATYA LEGNAGYOBB FÉLELME: A BŰN
"VÉGTELEN HALÁLT SZENVEDNÉK"
Padre Pio félt Jézus megsértésétől. Már 1910-ben, az ördög különféle és keserű figyelmeztetése alapján, Jézustól azt kívánta, hogy "szabaduljon meg a kegyelem attól a félelmemtől, amely miatt megsértem" ( Episzt. I, 206.). Elhatározta, hogy soha nem bántja meg Urát, készen áll bármilyen büntetésre, ahelyett, hogy egyetlen bűnt követne el. Íme néhány megfogalmazása: " Szeretném a halált ezerszer, nem pedig elhatározni, hogy megbántok egy ilyen jó Istent" (Episzt. I, 817). "Mindenre kész vagyok, mindent feláldozni, mindaddig, amíg ez nem sérti Istent " (Episzt. I, 839). "Végtelen halált szenvednék, mielőtt nyitott szemmel sérteném meg az Urat " (Episzt. I, 817)
Padre Pio számára minden apró hiba fájdalomkard volt, amely átfúrta a szívét. De nemcsak a személyes hibák ijesztették meg és sújtották. Elborzasztotta mások hibái is. A bűntől rettegve nem is akart jelen lenni, amikor mások végül megbántották az Urat. A bűnösök nagy vértanúságot okoztak Padre Pio számára, és áldozatúl kínálta magát az Úrnak.
A szellemi igazgatóinak megnyugtatása ellenére, akik világosan elmondták neki, hogy nincsenek bűnök, és szorongásai egyszerű keresztet jelentenek, Padre Pio bűnösnek, sőt a bűnösök példaképének tartotta magát .
PÉLDA A BŰNÖSÖKRE
Jézus a kegyelem példájává akart tenni engem, és példaként ajánlott minden bűnösnek, hogy ne vetik meg egészségüket " (Ep. I., 512.) 6
Padre Pio nem aludt nyugodtan, eszébe jutott az az időszak, amikor úgy gondolta, hogy megsértette az Urat. Így remegett, világi életére gondolt, és nagy fájdalmat érzett. Azt írta: ,,Világi életemet az a kísértés érinti, hogy minél jobban megérintik a szívemet, elhomályosítják az elmémet, hidegen izzadok, tetőtől talpig remegek. Ilyen pillanatokban csak a szemem marad sírni ". (Episzt. I, 215. o.)
Padre Pio nagy félelme a bűn volt. Ennek elkerülése érdekében kész volt nemcsak vértanúságot elszenvedni, hanem halált is, "ezerszer halált" is.

- Az élet rövid, de az életünk során véghez vitt jó cselekedetekért örök jutalom vár ránk, ezért tegyük a jót, kövessük Isten akaratát.! Legyen az Ő akarata a csillag, amelyre a tekintetünket szegezzük, és amely irányt mutat így mindenképp eljutunk a jó kikötőbe,, Pio atya

- Hajlandó vagyok örökre megfosztani attól az édességtől, amelyet Jézus éreztet. Hajlandó vagyok elszenvedni szép szemeinek rejtegetését is, mindaddig, amíg nem rejti el előttem szeretetét, mert így meghalnék. Pio atya

- Az évek múlásával és az örökkévalóság közeledtével megkétszerezheted bátorságodat és emeljed lelkedet Istenhez, a legnagyobb szorgalommal szolgálva őt minden keresztény kötelességében."
Pio atya

- Ne feled, hogy egy anya megtanítja gyermekét járni a korai szakaszban, támogatva őt, de később egyedül kell járnia; tehát a fejeddel kell gondolkodnod

*
- Marcellino Iasensaniro atya története
Marcellino Iasensaniro atya, a pietrelcinai Padre Pio kapucinus testvére Az Atya című könyvében elmesélte jeles testvérének különösen jelentős epizódját. A San Giovanni Rotondo rendtársai tudták, hogy Padre Pio rekreációs körülmények között, többször , jobb keze mutatóujját mutogatva, tréfásan megerősítette, hogy minden ereje benne van ebben az ujjában. Természetesen az arcra tett dolog megmosolyogta a környező embereket; De a kapucinus szent azt mondta - nem tudjuk, milyen alkalomra -, hogy mindig egy ujjal döntött le egy embert a kertben a falról.
Marcellino atya elmondja nekünk, hogy egy napon ezen a beszélgetésen az ujja erejével jelen volt: ,,Padre Pio felém fordult és azt mondta: Piccirì (kicsi), tesztelni akarod? . Vigyáztam, hogy ne fogadjam el az ártatlan kihívást, de ez megijesztett . A megbélyegzett személy többször elmondta, hogy az ujja erejét felhasználva megtanította egy srácnak a leckét: felment vele a kolostor első emeletére vezető lépcsőn, és egy nagyváros bírájaként mutatkozott be . A kettő már elérte a második járat végét, a földön, amikor a vendég bizalmas hangon azt mondta Apa, mi bírók néha megvesszük az iratokat.Padre Pio felháborodottan nézett rá, és arcát a lépcső felé fordítva felkiáltott: És most vásárold meg magadnak ezt az ügyet is, gazember! Ha bátran mersz bíróság elé állítani azért, amit veled tettem! Vannak tanúi . És erőteljesen végighúzta ujjával a háta mögött, és ledöntötte a lépcsőn. Szerencsére a szerencsétlen két testvér, akik a refektóriumból a szobájukba mentek fel, megragadták, amikor be akart ütközni az alatta lévő fal falába.

Forrás: Pietrelcinai Szent Pio Emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Varga László püspök karácsonyi üzenete:
  2020-12-27 20:56:57, vasárnap
 
  Jézus pedig, ha ajtót nyitunk neki, visszavisz bennünket a valóságba, hogy felismerjük, egyetlen és elveszíthetetlen gazdagságunk maga az Isten. (v.ö.: Mt 5, 3)
Jézus visszavisz bennünket a valóságba.
Varga László kaposvári megyéspüspök karácsonyi üzenetét. Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
A házasság az élet forrása és a szeretet bölcsője
  2020-12-27 20:40:51, vasárnap
 
  Szent Család ünnepén figyeljünk az evangéliumi szakaszra, majd nézzük meg együtt elmélkedésünk során, mi lehet ennek az aktualitása?
Szent Család ünnepére: A házasság az élet forrása és a szeretet bölcsője
Katolikus ma oldalon Link

*
- A Szent Család mint modell - Fogadjuk el a váratlan eseményeket.
Katolikus ma oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szentmise Budai Szent Imre - templom 12.27
  2020-12-27 20:34:59, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Római katolikus szentmise - Debrecen 12.17
  2020-12-27 20:33:00, vasárnap
 
  Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Szent Anna- székesegyház
A főpásztor ezen a szentmisén adott hálát püspöki szolgálatáért, hiszen éppen tíz évvel ezelőtt, 2010. december 27-én nevezte ki XIV. Benedek pápa az Egri Főegyházmegye segédpüspökévé. Ebben az évben 2020. szeptember 21-én pedig öt éve volt, hogy Ferenc pápa kinevezte őt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé.
Kérjük a Jóisten áldását a főpásztor életére és további megyéspüspöki szolgálatára!
Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisét mutat be Szent Család vasárnapján, december 27-én, 11.30-tól a debreceni Szent Anna-székesegyházban. A püspök atya a szentmise végén megáldja a jelen lévő családokat és a házaspárokat.
Palánki Ferenc püspök atya ezen a napon ünnepli egri segédpüspöki kinevezésének 10. évfordulóját. A szentmisén hálát ad eddigi püspöki szolgálatáért. A főpásztor ebben az évben ünnepli megyéspüspöki kinevezésének ötödik évfordulóját is. Kérjük a Jóisten áldását életére és további megyéspüspöki szolgálatára!
...... ..........



Videó Link

*
- Palánki Ferenc megyéspüspök körlevélben fordult az egyházmegyénk családjaihoz
Krisztusban Szeretett Testvéreim!
Ma, Szent Család ünnepén körlevélben fordulok hozzátok, hogy benső azonosulással közösen tanúsíthassuk: ,,Maga Isten a szerzője a házasságnak, amely különböző javakkal és célokkal rendelkezik, és ezek igen nagy jelentőségűek az emberi nem fönnmaradása, az egyes családtagok személyes fejlődése és örök sorsa, valamint magának a családnak és az egész társadalomnak méltósága, biztonsága, békéje és jóléte szempontjából" (Gaudium et Spes, 48.)
Szent Család ünnepét XV. Benedek pápa 1920-ban iktatta anyaszent egyházunk liturgikus kalendáriumába, és kijelölte napját a karácsonyi ünnepkörben. Karácsony mindenekelőtt azért jelent családi ünnepet, mert Isten megtestesült Igéje egy családban született közénk, növekedett emberré, sajátította el az emberi élethez szükséges tudni- és tennivalókat, és készült fel üdvözítő küldetése teljesítésére.
Szent Család ünnepén nem csupán ünnepélyességgel köszöntjük Jézust, Máriát és Szent Józsefet, és családi közösségüknek hódolunk, hanem újra kibetűzzük a család nélkülözhetetlen fontosságának mibenlétét az egyház és a társadalom javára.
A mai ünnep bevezetése óta eltelt 100 esztendő során alaposan és mélyrehatóan megváltozott az a társadalmi légkör hazánkban, Európában és az egész világon, amelyben a család betölti Istentől rendelt küldetését.
Jelenkorunkban az Isten által akart házasság és családi élet társadalmunk egyik legveszélyeztetettebb valósága, mert bomlasztó-romboló ideológiai támadások célpontjául választották azok, akik ,,úgy élnek, mint Krisztus keresztjének ellenségei. Végük a pusztulás, istenük a has, azzal dicsekszenek, ami gyalázatukra válik, eszüket a földieken járatják" (Fil 3,18b-19).
Sokat hallhatunk a házasság és a család válságáról. Persze válságban van az egész emberiség Istentől elszakadt része. A családi élet válságával függ össze az egész társadalmi élet ziláltsága, az ifjúság nevelésének nehézkessége vagy teljes hiánya, a fiatalkorúak bűnözésének növekedése, nem beszélve a papi és szerzetesi hivatások drámai csökkenéséről.
A közélet felelősei részéről családbarát állami intézkedésekre volt és van szükség, hogy a családok égető gazdasági-társadalmi problémáin enyhíthessenek. A gazdasági-társadalmi kérdések megoldásához — miként az emberi élet minden egyéb viszonylatában — sürgősen szükség van erkölcsi megújulásra. Ebben a megújulásban a katolikus keresztény hívőknek, egyedülállóknak, házasoknak és családoknak élenjáró szolgálatot kell ellátniuk: tanúságot kell tenniük az evangéliumi életről és a belőle forrásozó örömről.
Közülünk boldognak vallhatja magát az, aki összetartó, több generációs családi közösségben nőhetett fel, és családosként ilyen családi élet megvalósítását célul tűzte ki magának, és e cél elérése érdekében szövetségeseként küzd az oldalán hitvestársa és minden más családtagja.
Szent Család ünnepe cselekvési programot kínál fel mindenkinek: családosoknak és nem családosoknak, de elkötelezetten családpártiaknak. Vegyük számba ennek a cselekvési programnak kiemelt fontosságú elemeit:
- Isten megtestesült Igéje világra jövetelének helyéül a családot választotta, és ezzel a családi életformára feltétlen igent mondott, és alkalmassá nyilvánította arra, hogy benne az élet valamennyi viszontagsága és a korszellem negatív befolyásai ellenére a gyermekek oltalmazó szeretetben, egészséges jelleművé felnövekedjenek, emberi értékeikben kiteljesedjenek, és megkapják későbbi felnőtt életükhöz a kellő érzelmi, értelmi és akarati megalapozást. A házastársak elmélyülése — önmaguk kölcsönös ajándékozása és elfogadása alapján létrejövő bensőséges egységükben és gyermekeik java megkívánja a feltétel és visszavonás nélküli teljes hűségüket és házastársi közösségük fölbonthatatlanságát.
- A család az ,,élet és a szeretet bensőséges közössége" (Gaudium et Spes, 48.), ezért feladata, hogy egyre inkább váljon életadó, -oltalmazó és -gyarapító szeretetközösséggé. A család lényegét és feladatát minden korszakban a szentháromságos agapé-szeretet határozza meg. Ennél fogva a családnak az a küldetése, hogy őrizze, kinyilvánítsa és közölje mindenkivel azt a szeretetet, amely eleven visszhangja és tükröződése annak a szeretetnek, mellyel Isten szereti az emberi nemet és az Úr Krisztus az ő menyasszonyát, az Egyházat (vö. Ef 5,28-33).
- A család Istentől kapott négyszeres küldetést teljesít. 1. Megvalósítja a szabad személyek közösségét. 2. Az élet szolgálatában (továbbadásában és nevelés általi kiteljesedésében) áll. Az élet Isten kifejezett akarata szerinti szolgálata magában foglalja a természetes életnek mint ajándéknak az elfogadását, és vonatkozik a természetfölötti, a kegyelmi életre is. 3. Részt vesz a közjó gyarapítására irányuló társadalmi erőfeszítésekben. 4. Érték őrzően és -elmélyítően részesedik anyaszent egyházunk életében és küldetésében (vö. II. János Pál pápa, Familiaris consortio, 17.).
- Szűz Mária és Szent József ,,fölvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak,..." (Lk 2,22), tehát hogy Istennek szenteljék. Ennek az ószövetségi törvényi rendelkezésnek követése Szűz Mária és Szent József engedelmes hitének megvallása, amely elutasítja a megalkuvást és nem kér könnyítéseket. Szűz Mária és Szent József nem a saját, természetes kívánságaiknak engedelmeskedtek, hanem a szövetség üdvösségszerző Istenének. Ebből kikövetkeztethetjük, hogy egy család sem hozhat létre önmagából és önmagától üdvös viszonyokat.

A család a társadalom alapsejtje, az evangélium hirdetésének első helye és a krisztusi hit átadásának semmi mással nem pótolható közege. A család az az elsődleges közösség, amelyben az eredményesség reményével adható tovább és jól elsajátítható a krisztusi hit, még mielőtt a gyermekek részt vennének hitoktatáson. A katolikus keresztény hit továbbadását megnehezíti a szülők töredékes hitismerete, alkalomszerű hitgyakorlata és a hittudat elerőtlenedése. Ezek azonban olyan hiányosságok, amelyek pótlásáért sokat tehetnek a szülők.
- Jézus, Szűz Mária és Szent József együtt álltak Istene elé a családi és a közösségi (zsinagógai) imádkozásban. Jézus feltámadása után a benne hívők folytatják ezt az imádkozást (vö. ApCsel 1,14).
Minden család beláthatja, hogy szüksége van a közös imádkozásra. Az együtt imádkozó család megnyílik Isten világára, mert nem elégedhet meg a véges földi élet kínálataival. Az imádkozó család ,,erőfeszítéseivel, odaadásával Isten után vágyódik, az istendicséretben kilép önmagából, és az Urat szemlélve túllép a maga korlátain" (Ferenc pápa, Gaudete et exultate, 147).
- Szűz Mária és Szent József annak tudatában őrizték, nevelték és avatták be népük vallási hagyományába a gyermek Jézust, hogy ez a gyermek nem az övék, hanem a szövetség Istenéé.
Minden gyermek szülei gyermeke, de mindenekelőtt Isten teremtménye, az Ő képmása. Ezzel pedig minden gyermek Istentől kapott üzenet szülei és a társadalom számára. ,,A gyermekek mint a család eleven tagjai a maguk módján hozzájárulnak a szülők megszentelődéséhez" (Gaudium et Spes, 48.).

Krisztusban Kedves Testvéreim!
Bizakodó vagyok, mert tapasztalom, sok katolikus családban él a hit, az egymást megbecsülő és áldozatos szeretet. Meggyőződésem, a szentségi házasságban és az evangéliumnak érvényt szerző családi életben a családtagok igazi boldogságot ajándékozhatnak egymásnak, és hitből fakadó tanúságtételüket képesek mások számára meghívóan megélni egyházunkban és társadalmunkban.
Ebben a reményben imádkozom egyházmegyénk minden családjáért és a házasságkötés előtt álló minden fiatalért.
A Szent Család közbenjárását kérve adom főpásztori áldásomat Mindnyájatokra.


Debrecen, 2020. december 27., Szent Család ünnepén
Ferenc püspök
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Találkozásom Jézussal
  2020-12-27 20:20:43, vasárnap
 
  Elgondolkodtam azon, hogy vajon milyen lenne Jézussal szemtől szembe találkozni? Milyen hatással lenne rám? - Jeso Eszter esszéje. Link  
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Ima Szent Család vasárnapra 12.27
  2020-12-27 20:18:21, vasárnap
 
  Urunk, Jézus, bevalljuk, hogy bűntől sebzett természetünk számára az engedelmesség sokszor nyűg és teher, mely úgy érezzük, aránytalan mértékben korlátozza szabadságunkat. Adj nekünk készséget és nagyvonalúságot, hogy le tudjunk mondani saját akaratunk érvényesítéséről, s inkább úgy akarjunk eredetiek lenni, hogy egyre jobban Istennek az emberről alkotott eredeti terve és istengyermeki méltóságunk szerint próbálunk élni. Kérünk, taníts meg arra, hogy a mindenáron való önmegvalósítás helyett az Atya akaratát keressük, és engedjük az ő terveit megvalósulni életükben. Segíts, hogy családunk, közösségünk mind jobban a názáreti otthon mintájára formálódjék, s így Isten országa általunk is egyre inkább jelen lehessen a földön.

Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Gondolatok Márton Áron püspöktől Szent Család vasárnapra
  2020-12-27 20:14:46, vasárnap
 
  7 idézet, gondolat a családról, házasságról tiszteletreméltó Márton Áron püspöktől.
Gondolatok Márton Áron püspöktől Szent Család vasárnapra.
Tiszteletreméltó Márton Áron gyulafehérvári püspök szolgálatának egyik sarkalatos pontja volt a családok lelki, szellemi támogatása. Szent Család ünnepén, karácsony utáni vasárnapon Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus alkotta Szent Családot ünnepli a katolikus egyház, példaként állítva a mai családok elé. Ebből az alkalomból Márton Áron püspök házassággal, családdal kapcsolatos idézeteit gyűjtöttük össze.
A házasság két személynek egészen intim és felelős én-te-közössége. Ez a közösség abban jellegzetes, hogy férfi és nő egymásra vannak utalva nem csak fiziológiailag, nem csak nemző vonatkozásban, hanem szellemi-erkölcsi területen is, az életfeladatok minden vonalán. Ez az a közösség, amikor személy adja át magát a személynek, fenntartás nélkül és örökre. Mert tárgyakat lehet használhatóságuk tartamára birtokba venni, de személyt csak örökre. A szeretet nem ismerhet alkut. A szeretet a sírig szól.

(Márton Áron: A keresztény házasságról)

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 594 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3013
  • e Hét: 14075
  • e Hónap: 26751
  • e Év: 260498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.