Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
December 27. Szent Családról beszélt Ferenc pápa
  2020-12-28 12:41:57, hétfő
 
  Videó Link

2015 évben: Ferenc pápa homíliája Szent Család vasárnapján: Ne veszítsük el a családba vetett bizalmunkat! Link

2020 évben: Ferenc pápa az Úrangyala ima során meghirdette az Amoris laetitia család szentévet
Szent Család vasárnapján Ferenc pápa a könyvtárszobájában tartotta meg a déli Úrangyala imádságot, melynek során bejelentette, hogy az Amoris laetitia apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulója alkalmából meghirdeti az Amoris laetitia család szentévet, mely 2021. március 19-én, Szent József liturgikus ünnepén kezdődik.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
December 26-án, szombaton az első vértanúnak
  2020-12-28 12:34:58, hétfő
 
  Ferenc pápa mai angelusa 12.27 magyar nyelven, teljes egészében.
Légy olyan, mint a pálma: kövekkel dobálják, s ő hullajt datolyát
Mert Isten az imádkozó, szerető és megbocsátó emberek alázatos bátorságán keresztül vezeti a történelmet. A sok rejtett szent, a szomszédunkban élő szentek, az élet rejtett tanúságtevői a szeretet apró tetteivel megváltoztatják a történelmet.
December 26-án, szombaton az első vértanúnak, Szent István diakónusnak az ünnepén a Szentatya az Apostoli Palota könyvtárából imádkozta el a déli Úrangyalát. Elmélkedése után a neki küldött jókívánságokat is megköszönte.
...... ......



Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. Link

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ünnepi interjú Veres András püspökkel:
  2020-12-28 12:29:59, hétfő
 
  Most fog igazán kiderülni, hogy mennyire akarjuk hívő módon megélni a karácsonyt és mennyire készülünk tudatosan ennek az ünneplésére. Mennyire akarjuk hívő módon megélni a karácsonyt?
A világjárvány miatti bezárkózással lehetőséget, időt kaptunk a készületre. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a NEK TV-nek adott interjújában azt mondta: ,,Most fog igazán kiderülni, hogy mennyire akarjuk hívő módon megélni a karácsonyt és mennyire készülünk tudatosan ennek az ünneplésére.
A püspöki testület idén újraválasztott vezetője többek között beszélt arról, hogy papi hivatásának legfőbb céljaként ma is azt tekinti, hogy mások hitét és Istennel való kapcsolatát erősítse. Ahogy fogalmazott, nem készült püspöknek.
Az interjúban felidézte azt a ragyogó, napsütéses vízkeresztet, amikor II. János Pál pápa a Szent Péter bazilikában 11 paptársával együtt - köztük Erdő Péterrel és egy csángó pappal - püspökké szentelte.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Boldog Salkaházi Sára vértanúságára emlékezünk
  2020-12-28 12:18:26, hétfő
 
  Boldog Salkaházi Sára 76 éve, 1944. december 27-én szenvedett vértanúságot. A szociális testvérre, újságíróra és embermentőre emlékezünk.
Salkaházi Sára 1899. május 11-én született Kassán. Eredeti neve: Schalkház Sarolta Klotild volt.
...... .........


1944. december 27-én a nyilasok mezítelenre vetkőztetve - a jeges Dunába lőtték a Szabadság híd lábánál A kivégzés előtti percben Sára testvér gyilkosai felé fordulva letérdepelt, és égre emelt tekintettel nagy keresztet vetett magára. Isten elfogadta életfelajánlását, életáldozata betejesedett.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Család triduum: A hűség 12.27 - Szent család ünnepén
  2020-12-28 12:06:52, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Imádkozzunk a járvány megszűnéséért 12.28
  2020-12-28 12:04:24, hétfő
 
  Pécsi Egyházmegye Szent József oltáránál. videó Link  
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Templomunk Hittan csoportja - karácsonyra
  2020-12-28 10:51:00, hétfő
 
  Kedves Imatársaim!
Ezt a levelem sokkal előbbre szántam, de képtelen voltam az utóbbi napokban a gép elé ülni, elküldeni a már előre elgondolt karácsonyi levelem. Szívemet, lelkemet, időmet teljesen betöltötték a családi teendők, szeretteim körében folyamatosan adódó segítségnyújtások, hálaadások. Gyakran gondoltam rátok, imádkoztam és hálát adtam értetek, és minden körülöttem élőért, különösen a késői órákban (mint most is), amikor elcsendesedik a világ, elnémulnak a telefonok, repítenek a gondolatok...
Remélem, szép, békés karácsonyotok volt, ami még most is tart, hiszen a karácsonyi időnek még nincs vége. További áldott napokat kívánok, egészséget, békességet, szeretettel: Juli
Örömmel küldök egy történetet és egy kedves karácsonyi verset, nagyon szép.

- Karen Joy Ganon: A karácsonyi csillag
"örökről vártam reája
Különös éjszaka volt
Kivételes éjszaka volt
Az Én fényem éjszakája

Ragyogtam az istállóra
Kicsit, nagyot én vezettem
Bölcseknek és pásztoroknak
Mutattam meg szép új fényem

Leragyogtam az anyára
S karjában a gyermeket
Is bevonta fényem, akit
Választottnak neveznek

De másnap reggel oly furcsa
Volt újra tompa fényem,
S láttam a gyermekből sütött
A ragyogás - nem belőlem!

Én csupán tükröztem azt a
Hatalmas és dicső éjt
Mikor maga a Teremtő
Küldte el közénk a fényt.

De nem voltam kiábrándult
Sőt nem voltam olyan boldog,
Mint azóta éreztem,
Amint fénye énrám ragyog

Hogyha karácsonyról hallasz
És az én részem mesélik
Tudod a Karácsonyi Csillag
Igazán szívedben fénylik"

Forrás: Könyvből lett a kép kimásolva.
...... ............


*

Misa Története:
Misa egy melegszívű kisfiú
Az orosz Oktatásügyi Minisztérium 1994-ben két hívő misszionáriust bízott meg azzal, hogy kidolgozzanak egy olyan tananyagot, amellyel az iskolákba etikaórákon megtaníthatják a tanulóknak a bibliai alapelveket. Arra is fölkérték őket, hogy a börtönökben, a tűzoltóságon, a rendőrségen, valamint egy nagy árvaházban is tanítsanak. Később ők mondták el árvaházi élményüket:
Közeledett a karácsonyeste. Árváink életükben először hallották a karácsonyi történetet! Elmeséltük nekik, hogy József és Mária elment Betlehembe, de már nem volt hely számukra a fogadókban. Aztán hogyan született meg Jézus egy istállóban, és hogy fektették szülei egy jászolba.
Amíg beszéltünk, a gyerekek és a nevelők lélegzet visszafojtva hallgattak bennünket. Némelyikük a szék legszélére csúszott, nehogy egy szót is elmulasszon abból, amit mondunk.
Amikor véget ért a történet, minden gyereknek adtunk három kis darab kartonpapírt, amiből egyszerű jászolt készíthettek. Kaptak egy kis sárga szalvétadarabot is, amit azután az útmutatásunk szerint vékony csíkokra téptek és szalmaként a jászolba tettek. Világosbarna filcből babaformákat vágtunk ki, egy régi hálóingből pedig négyszögű flanell darabokat, hogy a babáknak takarója is legyen.
A gyerekek serényen dolgoztak, hogy összeállítsák apró jászlaikat, én pedig körbejártam közöttük, hogy segítsek, ha valamelyiküknek szüksége lenne rá. Minden rendben ment. Aztán ahhoz az asztalhoz értem, amelyiknél a hat év körüli kis Misa ült. Éppen elkészült a munkájával. Amikor szemügyre vettem a jászlát, elképedtem, mert nem egy, hanem két baba feküdt benne. Gyorsan hívtam a tolmácsot, hogy megkérdezzem a kisfiútól, miért így készítette a jászolt.
A fiúcska széttárta a karjait, elgondolkozva nézte a pici jászolt. Aztán nagy komolyan belefogott a karácsonyi történet elmesélésébe. Életében először hallotta ezt a történetet, úgyhogy meglepett, milyen pontosan emlékszik rá. Mikor ahhoz a részhez ért, hogy Mária a kis Jézust a jászolba fektette, innen egészen sajátos módon folytatta:
,,Amikor Mária a babát a jászolba tette, Jézus rám nézett, és megkérdezte, hogy hol lakom. Elmondtam neki, hogy nekem se mamám, se papám, se otthonom nincs. Akkor Jézus azt mondta, hogy lakhatnék nála.
Azt feleltem, hogy ez nem megy, mert én nem tudok neki ajándékot adni, mint mások. De annyira szerettem volna Jézusnál lakni! Gondolkodtam, nincs-e valamim, amit odaajándékozhatnék neki. Eszembe jutott, hogy melegíthetném őt. Úgyhogy megkérdeztem Jézust: Ha melegen tartalak, az olyan lenne mint egy ajándék? Jézus erre azt felelte: Ha melegen tartanál, az volna a legszebb ajándék, amit valaha is kaptam. Akkor befeküdtem mellé a jászolba, és Jézus rám nézett, és azt mondta, hogy most már vele maradhatok - mindig."
Mire Misa befejezte a történetét, elöntötték szemét a könnyek, és megállíthatatlanul patakzottak végig az arcán. Arcát kezébe temette, és fejét az asztallapra hajtotta. Két kis válla csak úgy rázkódott a keserves zokogástól.
Ez az árva kisfiú talált valakit, aki sohasem hagyná el vagy bántaná őt. Valakit, aki mindig vele lesz.
Megtanultam: nem az számít leginkább, hogy mink van az életben, hanem hogy kicsodánk.


Forrás: Dugonics András Piarista Gimnázium
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Igazolt COVID- vírus fertőzöttek szám 2020.12.28
  2020-12-28 10:44:28, hétfő
 
  Nagyobb kép Link

...... ........... ........... .....



Legfrissebb hírek Link

Fontos tájékoztatók Link

2020.12.27 - Új fertőzöttek szám ezen a napon 609 fő.
Aktív fertőzöttek száma 173164 fő
Naponta frissülő adatok, diagramok és térképek a koronavírus aktuális magyarországi helyzetéről
KORONAMONITOR Link
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Aprószentek - néphagyományi
  2020-12-28 10:21:27, hétfő
 
  Aprószentek ünnepe vallásos tartalmához Európa-szerte néphagyományok fűződnek. A legismertebb a vesszőzés vagy korbácsolás. A szokás 20. századi formája szerint az aprószentek napját megelőző estén vagy az ünnepnapon a legények és fiúk vesszőköteggel vagy vesszőből font korbáccsal gyengén megcsapkodták a lányokat, asszonyokat bőség-, egészség- és szerencsekívánó mondókák kíséretében.
...... ..........


A bibliai történet a templomi prédikációk következtében elevenen élt egészen a 20. század elejéig is az aprószentek napi szokások mögött. Ahol fiúgyermekeket is megkorbácsoltak, ott ezt a betlehemi kisdedek szenvedéseire vetítették vissza, a lányok megvesszőzésének ceremóniáját pedig úgy magyarázták, hogy Betlehemben a fiúgyermekek pusztultak el, most a lányoknak kell értük szenvedniük. A korbácsolás azonban pogány termékenységvarázsló rítusokra vezethető vissza. Ezeket az egyház úgy erősítette meg, hogy a korbácsolásra használt vesszőt felvette szentelményei közé. Magyarországon 16. századi egyházi források említik a ,,vesszők megszentelését", világi források pedig már a 15. századból tudósítanak a korbácsolás népi formáiról. A megáldott vessző vagy a belőle font korbács elhárította a betegséget az emberektől.
Magyar kurír 2020.12.28
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Aprószentek 12.28
  2020-12-28 10:15:46, hétfő
 
  - Az egyház vértanúként tiszteli az ,,aprószenteket", akik szóval még nem tudtak vallomást tenni Krisztusról, a vérük hullásával azonban tanúsították, hogy Ő az, akiről a próféták jövendöltek, a Király, aki vasvesszővel fogja kormányozni a népeket.
Ünnepüket a keleti egyház december 29-én, a római egyház a 4. század óta december 28-án üli.
SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Jézus Krisztusnak vére megtisztít minket minden bűntől.
Szeretteim!
Az üzenet, amelyet Jézus Krisztustól hallottunk és nektek hirdetünk, ez: Az Isten világosság és nincs benne semmi sötétség. Ha azt állítjuk, hogy közösségben vagyunk vele és sötétségben élünk, akkor hazudunk, és nem cselekszünk az igazság szerint. De ha világosságban járunk, mint ahogy ő is világosságban van, akkor közösségben vagyunk egymással, és Fiának, Jézusnak vére megtisztít minket minden bűntől.
Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, saját magunkat vezetjük félre, és nincs meg bennünk az igazság. Ha megvalljuk bűneinket, akkor mivel jó és igazságos, megbocsátja bűneinket, és minden gonoszságtól megtisztít minket. Ha azt állítjuk, hogy nem vétkeztünk, hazugnak tüntetjük fel, és tanítása nincs bennünk.
Gyermekeim! Ezeket azért írom, hogy ne kövessetek el bűnt. De ha valaki bűnbe esett, van szószólónk az Atyánál: Jézus Krisztus, az Igaz. Ő az engesztelő áldozat bűneinkért, nemcsak a mieinkért, hanem az egész világ bűneiért is.
Ez az Isten igéje. 1Jn 1,5-2,2

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Heródes Betlehemben és annak egész környékén megöletett minden fiúgyermeket kétévestől lefelé.
Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: ,,Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, míg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül, hogy megkeresi és megöli a gyermeket." József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és még azon éjjel elment Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Egyiptomból hívtam az én fiamat. Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek kijátszották, nagy haragra lobbant, és Betlehemben meg annak egész környékén megöletett minden fiúgyermeket kétévestől lefelé, a bölcsektől megtudott időnek megfelelően.
Akkor beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt: ,,Kiáltás hangzik Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé."
Ezek az evangélium igéi. Mt 2,13-18
...... ........... ......



Útravaló:
Az Aprószentek ,,nem szavakkal, hanem halálukkal" ünnepelték Isten dicsőségét. A napkeleti bölcsek látogatása után, a hatalmát féltő Heródes tehetetlen dühében megöletett Betlehemben minden két éven aluli fiúgyermeket, abban a reményben, hogy az újszülött Messiás is közöttük van. Jézusért adják életüket, bár nem tudnak Jézusról. Karácsony örömét és békéjét ma is mennyi halál árnyékozza be a világban! Ma is számtalan Heródes van, aki hatalmát, kényelmét, előmenetelét féltve kegyetlenül megöli a magzatokat. Hányan kíméletlenek a megszületett kisgyermekekkel kapcsolatban! Mennyi gyermek éhezik a világban vagy akár ott, a családodban is. Nem csak a testi éhség okozhat halált...

- Ráchel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni.
Azokra a gyermekekre emlékezünk december 28-án, akiket Jézus születése után öletett meg Heródes a prófétai ígéreteket beteljesítő Messiás király miatt, azt gondolván, hogy így megmentheti királyságát. A rómaiak Kr. e. 43-ban ültették a fejedelmi székbe az idegen származású Heródest, aki ravaszsággal, vesztegetésekkel, szónoki ügyességgel és erőszakkal szerezte hatalmát. Mindezek következtében Kr. e. 40-ben a rómaiak kegyéből királyi címet kapott, de azt mondták róla, hogy ,,úgy került trónra, mint egy róka, úgy uralkodott, mint egy tigris, és úgy halt meg, mint egy kutya".
Képen: Guido Reni: A betlehemi gyermekgyilkosság (1611)
...... ........... ...........


- A helyi hagyomány szerint az ,,aprószentek" sírja az alatt a bazilika alatt van, amelyet Nagy Konstantin építtetett Jézus születésének barlangja fölé.
1347-ben Poggibonsiból egy Miklós nevű barát járt a Szentföldön, és följegyezte, hogy a Születés barlangjától kelet felé ,,van egy másik barlang, amely szűk, kereszt formájú barlangban folytatódik. Ott vannak eltemetve az aprószentek. A sírokat egész szorosan egymás mellé vágták a sziklába, mint a lovak abrakos jászolát". A sírbarlangot a 15. század folyamán befalazták, és nem is tudtak róla sokáig. 1962-ben vették észre az elfalazott bejáratot, és amikor kibontották, fölfedezték a kereszt alaprajzú sírbarlangot. A kereszt három szárának végében, körülbelül egy méter magasságban ívelt nyílás alatt mélyedéseket vettek észre, ezek azok az abrakos jászolszerű gyermeksírok.
Istenünk, az Aprószentek a mai napon nem szóval, hanem vértanúhalálukkal hirdetik dicsőségedet. Add, kérünk, hogy beléd vetett hitünket ne csak szavunkkal valljuk, hanem életünkkel is tanúsítsuk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Cikk további részletei Magyar kurír oldalon Link

*
- C. Horváth István Sándor atya elmélkedése
József második álmáról olvasunk ma, Aprószentek napján az evangéliumban, aki ily módon kap figyelmeztetést arról, hogy az újszülött Jézus élete veszélyben van. Heródes király szívében félelem, harag, irigység és gyűlölet ébred, amikor fülébe jut a betlehemi születés híre. Mindez megfelel Heródes jellemének, aki királyi hatalmát félti, s meg akarja akadályozni, hogy más kerüljön uralomra. Őbenne az a meggyőződés él, hogy a messiás királyként, földi uralkodóként jön el. Mit sem tud Isten országáról, Jézus igazi királyságáról. Hatalmával visszaélve ártatlanok életének kioltását tervezi el. A kicsinyesség és a féltékenység rettenetes gondolatot ébreszt benne. Hatalmát féltve katonáit küldi Betlehembe, hogy végezzenek minden két év alatti fiúgyermekkel. Őket, az ártatlan betlehemi áldozatokat tiszteljük ma, Aprószentek ünnepén.
Heródes király rosszindulata azonban nem képes útjába állni Isten üdvözítő szándékának. Miként semmiféle emberi rosszindulat nem képes megakadályozni a megváltás művének megvalósulását. Kérdés marad bennünk, hogy miért engedi meg Isten az indulatok ilyen mértékű elszabadulását? Miért engedi ártatlanok halálát? Miért nem avatkozik közbe, amikor a gonoszság ilyen szörnyű cselekedeteket művel? Ez az emberi szabadság titka. Ez Isten titka. A gonoszság eme cselekedetei láttán sem rendülhet meg hitünk. A gonosz sok esetben legyőzhetetlennek tűnik, de él bennünk a hit, hogy Isten képes legyőzni minden rosszat. Végül ő fog győzedelmeskedni.

Imádság
Urunk, Megváltónk! Te születésedtől halálodig azt az utat jártad, amelyet az Atya jelölt ki számodra. Küldetésedet hűségesen teljesítetted, mindig az Atyának való engedelmességre törekedtél. Taníts minket arra, hogy Istentől kapott hivatásunkat keressük, felismerjük és teljesítsük! Születésed boldogsággal tölt el minket: Isten Megváltót küld, hogy feltárja végtelen szeretetét az emberek iránt. Születésed reménnyel tölt el minket, hogy életünknek célja van: keressük és megtaláljuk Istent. Születésed örömmel tölt el minket: velünk az Isten!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 594 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 391
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 29459
  • e Év: 263206
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.