Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Fekete István - Tél (részlet)
  2020-12-03 17:46:34, csütörtök
 
 


Fekete István - Tél (részlet)

Az ég nem volt borult, a csillagok mégis alig látszottak, s az újhold olyan volt, mint egy öreg sarló: keskeny és fénytelen.
És nem történt semmi sehol, mintha valami öreg padlás lett volna az egész világ, ahol nem gurigáznak dióval az egérkék, nem dobban a macska, s a gerendákra vetett öreg csizmák nem mesélnek már semmit az élet lakodalmáról.
A hold azonban nőtt és fényesedett. A szél forgott, de még határozatlan volt, felkapott egy-egy marok száraz levelet az avarból és szétszórta, s a levelek, mint holt lepkék szálltak erre-arra.
Az erdő várt, a mező várt, de ezen az éjszakán a nagy fák koronájában sziszegni kezdett a szél, a nádas délnek dőlt, mintha valaki lenyomta volna. Aztán a szél váratlanul északira fordult, megvonaglott, mint a kígyózó ostor és levágott a világra. A mogyoró barkáit szétszórta, a vadlibákat dél felé sodorta, s ez úgy hallatszott, mintha valaki a fogát csikorgatta volna. Északról pedig feltorlódtak ijesztő, hamuszín fellegek.
Ebben a pillanatban már nem is lehetett elhinni, hogy tegnap még tanácstalan ténfergés volt a világ. A szél már őrjöngött, a fák sikoltva verték össze ágaikat, a felhők itt száguldottak, a nádas leborult a vízre, az öreg róka ész nélkül vágtatott hazafelé, a bagoly hátat fordított kuckójában a világnak, a mocsár vizét a hideg rázta, s az éjszaka metszően szürke lett, mert millió tűfogával marni kezdte a világot a hó. De nem szállt le sehova, nem ragadt meg az ágak hóna alatt, a patak vályújában, vén fák oldalán és a bokrok szoknyája alatt. Ez a hó még kemény volt, mint a kristálycukor, melyet pattogva sepert a szél az éjszakában. Rideg volt ez a hó, mint a dermedés, nem állt szóba senkivel, nem takarta le a vetéseket, a vackokon lapuló nyulakat, a házak tetejét, s a kazal lomha hátát. Csak vágott és repült, szúrt és zizegett, mintha az északi éjszaka minden kaptára kiengedte volna fehér darazsait, mintha tudta volna: tisztára kell seperni a földet, mire reggel lesz, megölni a tunya álmokat, öldöklő harcra hívni mindenkit, aki él, mert jön valaki, aki verekedni akar, aki kardot hoz és mérleget, és pusztulni kell mindenkinek, aki nem érdemes arra, hogy éljen.
Aztán lassulni kezdett a szél, s a hódara után nagy pelyhekben hullani kezdett a hó.
Aztán reggel lett.
A szél elállt, a hó már csak szállingózott. Hamvas felhők mögött volt a nap, de a táj fehér volt, világos és tiszta, és most már mindenki tudta, hogy a világot birtokba vette az Idő negyedes fejedelme, a Tél.

(1961)

 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Tisza, holtág télen
  2020-12-03 11:26:33, csütörtök
 
 


Boncsér Árpád fotójával kívánok további szép napot.
 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Joe Biden
  2020-12-03 11:18:10, csütörtök
 
 


Joe Biden

Parászka Boróka írása

Bidennel kapcsolatban rengetegszer elhangzott: mennyire gyenge, szürke ember, sőt azt is gyakran hallani, memória zavarokkal küzd, nehezére esik az emlékezés.
Azzal, hogy ennek az embernek olyan volt az élete, mint egy görög tragédia, és hogy a szürkeség és megtörtség mögött súlyos terhek vannak, már ritkábban találkozni.

Pedig Biden két gyermekét temette el. A párhónapos Naomi és első felesége, Neilia autóbalesetben hunyt el, amikor 1972 decemberében karácsonyfát mentek vásárolni. Ugyanabban a balesetben súlyosan megsérült két fia is, az akkor három éves Beau és a két éves Hunter. A két életben maradt fiához egész életében szoros, a traumatizált viszony kötötte

Joe Bident. Beau sikeres jogi pályát futott be, Delaware állam főügyésze lett, családot alapított - lányát Natalie Naominak hívják. Negyvenévesen kapott stroke-ot, negyvenhat évesen hunyt el agydaganatban.
Másik fia Hunter (akit életben maradt bátyjához szintén nagyon mély, traumatizált kacsolat fűzött) már nem futott be ilyen köztiszteletnek örvendő pályát. Ő is jogászként dolgozott, és vitatható megbízást töltött be egy ukrán energetikai vállalat igazgató tanácsában azalatt az idő alatt is, amíg Biden Obama alelnökeként dolgozott. Hunter Biden miatt támadták és vádolták Joe Bident befolyással való üzérkedéssel, korrupcióval, idegen érdekek kiszolgálásával. De leginkább azzal, hogy Hunter Biden drogfüggő volt. Joe Biden többször beszélt erről a függőségről, és az azzal folytatott (sikeresnek tűnő) küzdelemről. Mint mondta: bármikor, bármilyen körülmények között kiáll az egyetlen életben maradt fiáért.

Csecsemő gyermek eltemetése, feleség eltemetése, felnőtt sikeres fiú eltemetése, felnőtt, drogfüggő fiú támogatása - és Joe Biden még mindig talpon van. Az lenne a hiteltelen, ha mindezek után nem lenne megrokkant, visszafogott ember. Hogy a maga módján tud küzdeni, az biztos.
És ennek az életpályának az ismeretében kezdjünk el beszélgetni a férfiak családban betöltött szerepéről, a szerepmegosztásról, a család fogalmáról, és a családi értékekről és azok védelméről. Egy egyedül álló férfi, két fiúval ne lenne család? Biden öt évig nevelte az árván maradt fiait egyedül, és egész életükben sajátos szimbiózisban, véd és dacszövetségben voltak ők hárman.

Nyilvánvaló tény, hogy ha közvetve is, de befolyással van a világra ki irányítja az Amerikai Egyesült Államokat, kire figyelünk. Ezért gondoltam : elhozom ezt a cikket, hogy akit érdekel, elolvashassa.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Járhatsz bárhol a világban...
  2020-12-03 10:13:31, csütörtök
 
 


Járhatsz bárhol a világban, csodálhatsz adventi tereket, utcákat, de ilyen szépet, mint Budapesten és más vidéki városokban sehol nem találsz. Bp.Vörösmarty tér, Bazilika előtti tér, vagy Egerben a Dobó tér számomra a világ közepét jelenti. Sajnos most csak az emlékeimre hagyatkozhatok a Covi mindent tönkre tesz. Remélem jövőre másképp lesz.
Kellemesen teljen napotok, vigyázzatok magatokra és egymásra.
 
 
0 komment , kategória:  Advent -Mikulás-Karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 180 db bejegyzés
e év: 1777 db bejegyzés
Összes: 10025 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 96
  • e Hét: 1951
  • e Hónap: 5701
  • e Év: 74621
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.