Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
A görögdinnye nemcsak finom, egészséges is
  2020-12-07 23:42:57, hétfő
 
 



A görögdinnye piros színét a likopin adja, amely csak néhány növényben fordul elő, mint például a paradicsomban. A likopin igen fontos szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre.

A görögdinnye 90 %-a víz és mégis nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamint, folsavat, vasat, mangánt, káliumot és kalciumot is.

A hieroglifák tanúsága szerint a görögdinnyét már az egyiptomiak 5000 évvel ezelőtt is ismerték. Nagy tisztelet övezte, Szeth Istennel hozták kapcsolatba és a fáraók sírkamrájába is helyeztek néhányat. Európába a 13. században került a mórok közvetítésével.

A dinnyében található vitaminok jó hatással vannak a vérkeringésre, kötőszöveteink rugalmasságára, elősegíti a pajzsmirigy működését, tökéletes fogyókúrához, mivel elősegíti a zsírégetést.

Erőteljes antioxidáns hatású, a nyári vírusfertőzések ellen fokozott védelmet nyújt. Gyulladáscsökkentő ereje enyhíti a reumatikus fájdalmakat.

A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90%-ban vizet tartalmaz, alaposan átmossa, méregteleníti a szervezetet, kitisztítja a vért és a beleket. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mivel pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat.

Egy texasi kutatóintézet eredményei szerint, a görögdinnye nemcsak vesetisztító növény, hanem afrodiziákum is.

A görögdinnye glikémiás indexe magas, vagyis nagymértékben emeli a vércukorszintet. Diabétesz esetén sem kell lemondanod róla, ám elégedj meg egy vékony szelettel.

Veszélyes a dinnyemag?
A dinnyemag egyáltalán nem jelent veszélyt egészségedre, sőt gyógyhatásai is bizonyítottak
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Aszalt szilva hatása az immunrendszerre
  2020-12-07 23:31:10, hétfő
 
 


Kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik, mint az erdei gyümölcsök.

Immunrendszerünk erősítése érdekében az őszi, téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen és erősíti az idegrendszert is.

A menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát képes visszafordítani, ezért változó korba lépő nőknek is ajánlott az aszalt szilva fogyasztása.

Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszer erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető és nem utolsó sorban a pénztárcánkat is kíméli főleg akkor, ha saját magunk készítjük el.

Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében már napi három aszalt szilva elfogyasztása is elegendő.

További előnyei:
hashajtó,

vizelethajtó,

szabályozza az emésztést,

ugyanakkor rostokban is rendkívül gazdag.

Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik.
100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fekete berkenye gyógyhatásairól
  2020-12-07 23:22:38, hétfő
 
 



Fekete berkenye avagy az arónia gyógyító hatásai
Ennek a csodagyümölcsnek igen magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő.

A gyümölcs származási helye az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti része. Különleges biológiai értékeit felismerve az 1970-es évek végétől egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban is. Kevésbé ismert neve az arónia.

A fekete berkenye nyersen nem igazán fogyasztható mivel rendelkezik egy kissé fanyar, összehúzó ízzel. E miatt az íz miatt az angolszászok ,,chokeberry"-nek, vagyis ,,fojtogató bogyó"-nak hívják. A madarak körében azonban nagyon kedvelt táplálék, mivel ők nem érzik azt az összehúzó (adstringens) ízt.

Ha lét szeretnénk nyerni belőle, akkor először fagyasszuk le és édesítsük a kellemesebb ízhatás érdekében.

A fekete berkenye élettani hatásai
A fekete berkenyének mindenekelőtt rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, illetve megelőző hatását kell kiemelnünk, de rendkívül hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek számára is.

Az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb ,,népnyomorító és pusztító" civilizációs betegséget (szívinfarktus, rák, cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek) a gyulladásos folyamatok indukálják. A fekete berkenye kiemelkedően magas polifenol-és flavonoidtartalma megköti a gyulladásgátló markereket (például a ciklooxigenázét, illetve a TNF-alfát). Ezen kívül blokkolja azt az enzimet, amely annak az arachidonsavnak a képződéséhez vezetne, amely mindenfajta gyulladás előidézője.

Oroszországban a népi gyógyászat hosszú idők óta sok mindenre ható házi szerként használta a fekete berkenyét. Elsősorban bél- és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás esetén alkalmazták. Szovjetunióban már az 1950-es években intenzív kutatások folytak a fekete berkenyével, mert nem csak az derült ki, hogy segít eltávolítani a szervezetből a nehézfém-szennyeződéseket, hanem a sugársérült betegekre is kiváló gyógyító hatással volt. Így nem csak lét, hanem klinikailag hatásos port és tablettát is előállítottak belőle.

Sikeres klinikai felhasználását a következő kórképekben dokumentáltak:
Bélbetegségek, savhiányos gyomorhurut, máj-és epebetegségek, bőrbetegségek, allergiás tünetképek, cukorbetegség, gyermekbetegségek (skarlát, kanyaró), magas vérnyomás és minden egyéb szív-, ér megbetegedés, véralvadási zavarok, trombózisok, húgyúti fertőzések, pajzsmirigykórképek, kemoterápiás kezelésben lévő betegek állapot- és életminőség javítása, vaksággal fenyegető szemvízgyulladás (uveitis).

Összegezve az elmúlt évtizedek tapasztalatait, le lehet szögezni azt, hogy ez a rendkívül magas tápértékű vadgyümölcs nem véletlenül került az orvosi figyelem középpontjába. Gyógyító értékét magas P-vitamin (flavonoid), vízben oldódó B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin tartalmának, zsírban oldódó A-, E- és K-vitamin provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas, a sejteket a pusztulástól védő szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti.

Milyen betegségekben segíthet a fekete berkenye?
Hatékonyan csökkenti a gyakori vizelési ingerrel és fájdalommal járó gyulladásokat. Megelőzi az E.coli baktérium okozta fertőzés kialakulását, mely magas kínasav tartalmának köszönhető.

A fekete berkenye hasznos a keringési rendszer számára is, mivel hatóanyagai csökkentik a gyulladásokat, magas antioxidáns tartalmával védi a szívet és az ereket a sejtkárosodástól, csökkenti a magas vérnyomást és a káros koleszterinszintet.

A fekete berkenye antioxidánsai védik a gyomrot. Segítségével kezelhetők a gyomorproblémák, mint a gyomorfekély vagy a hasmenés.

Harcol a baktériumok és a vírusok ellen is a fekete berkenye, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Aki rendszeresen fogyaszt fekete berkenyét, annak a megfázás és az influenza nem jelent gondot.

Kutatások kimutatták, hogy a fekete berkenye nem emeli meg a vércukorszintet, sőt. Fogyasztása csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is, ezért a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez egyaránt érdemes fogyasztani.

A gyulladások megszüntetésével a fekete berkenye csökkenti a krónikus betegségek (cukor-, szívbetegség, ízületi gyulladás) kockázatát.

Rákmegelőzésben a kutatások elsősorban vastagbélrák elleni hatékonyságát mutatták ki.

Hatékony gyógyhatása a szem védelmében is. Magas béta-karotin tartalma miatt a fekete berkenye védi a szem egészségét, csökkenti a szürkehályog kockázatát. A zeaxantin és a lutein révén megelőzi a makula degenerációt és szemgyulladás ellen is hatékony.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A retkek gyógyhatásairól
  2020-12-07 23:15:28, hétfő
 
 



Egy egyszerű és olcsó vitaminbomba
A retek főként tavaszi csemegeként számon tartott zöldség, de magas vitamintartalma miatt az őszi és a téli hónapokban is nagyon hasznos lehet szerveztünk számára.

Bár a retek szezonja inkább tavaszra tehető, mégis az őszi hónapokban is beszerezhető, olcsó zöldségről van szó, mely tökéletes kiegészítője lehet táplálkozásunknak.

Legismertebb a piros, apró csomóban kapható hónapos retek, de a hosszú fehér jégcsapretek, és a fekete gömbölyű változat is elterjedt. Jó tudni, hogy a hónapos retek zsenge levele is fogyasztható, jó kiegészítője lehet salátánknak. A retek remek hozzávaló szendvicshez és salátához egyaránt, és sokféle jótékony hatással lehet szervezetünkre.

Tavasszal és az őszi hónapokban is kiváló vitaminforrás lehet a retek, kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával immunrendszerünket erősíthetjük. Sok rostot, és B-vitamint is tartalmaz, jó kiegészítője lehet egy diétának is. Megfázás, influenza és emésztési problémák ellen is bevethető. A retek illóolajai serkentik az epetermelést, jótékony hatással vannak a máj és az epehólyag működésére. Gyakori fogyasztása még az epekőképződés megelőzése érdekében is ajánlott. Egyébként fekete retek és méz keverékéből természetes köhögéscsillapító szert állíthatunk elő egyszerűen.

A sok pozitív élettani hatása ellenére, krónikus fekély-, és epebetegségek esetén fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott. És bár alapvetően az emésztési rendszert pozitívan befolyásolja, gyomorégés esetén a retket inkább hagyjuk ki étrendünkből.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vese tisztítása petrezselyem zöldjével
  2020-12-07 22:43:12, hétfő
 
 



A vese az egyik fő tisztító és szűrő szervünk. A vese szűri a vért és a szennyeket a szervezetből. A vese sokat dolgozik, ezért időnként úgy kell segíteni a munkáját, hogy magát a vesét is ki kell tisztítani.

Ezt nagyon könnyen és nagyon olcsón megtehetjük, mégpedig petrezselyem zöld tea főzettel.

Elkészítés
Egy köteg petrezselyem zöldet moss meg jó alaposan,
1,5 l vízben főzd meg úgy, hogy amikor a víz felfőtt csendesítsd le és lassú tűzön főzd még további 10 percig,
10 perc után vedd le a tűzről, kihűlés után szűrd le, és tartsd hűtőben.
Minden nap igyál meg a főzetből 1 pohárral (kb. 2 dl).

A legolcsóbb és egyben a legtermészetesebb vesetisztító a petrezselyem zöld. Elkészítheted a főzetet újra egy újabb köteg petrezselyem zölddel és 2-3 hétig is tisztogathatod vesédet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Oregánó a penicillinnel vetekszik
  2020-12-07 22:19:37, hétfő
 
 



Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik .
A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó ( szurokfű )az egyik legerősebb természetes antibiotikum.

A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna nagyon gazdag antioxidánsokban. Érdekes, hogy nyolcszor nagyobb a hatóanyagtartalma, mint például az almának, és háromszor nagyobb, mint az áfonyának.

Az antioxidánsok védenek a káros szabad gyököktől, és erősítik az immunrendszert.
Egészségünk érdekében szerezzünk be gyorsan oregánóolajat. Legelőször Görögországban kezdték vírusellenes és gombaölő tulajdonságai miatt alkalmazni. A görög oregánó szó jelentése "öröm". Hippokratész a legerősebb antibakteriális szerként ismerte az oregánót. A hagyományos gyógyászatban a leveleit emésztési és légzési nehézségek enyhítésére alkalmazták.
A növényből kinyert olaj igen gazdag olyan ásványi anyagokban, mint például a kalcium, magnézium, cink, vas, kálium és réz.

Ezenkívül nagy mennyiségben található benne C- és A-vitamin is. Egyedülálló összetételének és vegyi anyag tartalmának köszönhetően nagyon erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Linaol és borneol tartalma miatt magas hatóerővel győzi le a legmakacsabb vírusokat is. Kutatások alapján bizonyították, hogy az oregánóban megtalálható az egyik legerősebb antibiotikum, a karvakról is.

Ha oregánóolajat vásárolunk, fontos, hogy eredeti, spanyol származású legyen (Thymus capitatus), és legalább 70%-os legyen a karvakról tartalma. Az oregánóolaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nincsen káros mellékhatása az antibiotikummal ellentétben. Táplálja a szervezetet és nem fosztja meg a tápanyagoktól.

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.

Belsőleg alkalmazva ajánlott
megfázásokra és influenza kezelésére,
orrmelléküreg megbetegedésekre,
torokfájásra,
légcsőhurutra,
tüdőgyulladásra,
immunrendszer serkentésére,
ínyfertőzésekre és fogfájásra,
emésztési problémák (gyomorrontás, emésztési zavarok, puffadás, hasmenés) esetén, emésztőrendszeri paraziták ellen,
az LDL ("rossz koleszterin") szintjének csökkentésére,
mikrobák miatti rossz lehelet esetén.

Külsőleg
láb- és körömgombásodásra,
lábujjak közti kipállásra,
megfázás miatti fájdalmak kezelésére,
övsömörre és ekcémára ,
hajkorpásodásra,
akne, gennyes pattanások, bőrviszketés gyógyítására,
ízületi fájdalmakra,
rovarcsípésekre, horzsolásokra.

Mindig kerüljük, hogy a szembe, illetve a nemi tájékra kerüljön!

Használata: külsőleg 10-20 csepp naponta bedörzsölésre, belsőleg naponta 3-5 alkalommal, alkalmanként 5 csepp tejbe, gyümölcslébe keverve vagy cukorra cseppentve.

Terhes és szoptató anyáknak kerülniük kell a használatát.

Az oregánóolajat macerátumként otthon is elkészíthetjük. A növény levélzetét tegyük nem avasodó olajba vagy zsírba. Minél több oregánót teszünk bele, annál erőteljesebb lesz a macerátum. 30-40 fokon melegítsük egy rövid ideig és meleg, napsütötte helyen további 14-20 napig érleljük.

Illóolajként is megvásárolhatjuk 10-50 ml üvegekben. Ez tömény kivonat, így hígítani szükséges. Kb. fél deciliter semleges olajba (étolaj) tegyünk 10-15 cseppet, fertőzéstől függően naponta 2-4 alkalommal. Jól alkalmazható majoranna olajjal együtt.
Forrás : Link
Megjegyzés : Teát is készíthetünk belőle : egy csésze forró vízhez 1 evőkanál friss vagy szárított oregánót adunk kb.: 5 percig állni hagyjuk -és kész is ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A narancs gyógyhatásairól
  2020-12-07 22:04:53, hétfő
 
 



Amikor télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán lassan csökken, a citrusfélék - a citrom és narancs - még dúskálnak a vitaminokban. Hiba volna azonban megfeledkezni a sárgás, narancsos gömbökben rejlő többi áldásos összetevőről.

A banánnal ellentétben - ami nem éppen sovány eledel - a narancsban alig van kalória. Energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek, leve és rostjai jól telítenek, üdítenek és a szomjat is oltják.

Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban; a narancs legfontosabb téli C-vitamin-forrásaink közé tartozik.

A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas fölvételét.

Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.

Miért jó?
A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.

Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.

A vérnarancsok általában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a gyümölcssavak hatására vált pirosba. Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.

Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást.

Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.

A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm.

Hogyan fogyasszuk?
A narancs enyhén kesernyés vattáját (a fehér színű belső héjat), ha csak lehet, fogyasszuk el, mondjuk az élvezetesebb gerezdek megevése előtt. A fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.

Az igazán jó reggelihez hozzátartozik egy nagy pohár narancslé.

A narancsot persze nem csak enni lehet. Kinyomott levét egy teáskanál olajjal, majd két marék durva sóval vegyítjük. Az így keletkezett bőrradír jól eltávolítja az elpusztult felső hámréteget. A meleg zuhanyvízzel mintha a fáradtságot is leöblítenénk.

Figyelem: Narancsevés után a fogmosással érdemes legalább fél órát várni, mert a gyümölcssavak nekiesnek a fogzománcnak, nem lenne jó ezt a hatást még a dörzsöléssel tetézni. Így van ez egyébként más savas gyümölcsökkel is.

Fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg a narancsot!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Békés Karácsonyt gif
  2020-12-07 21:49:23, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Téli ünnepek  
Karácsonyi képeslap
  2020-12-07 21:48:24, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Téli ünnepek  
Szeretetteljes Áldott Ünnepeket gif
  2020-12-07 21:46:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Téli ünnepek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 16667
  • e Hónap: 48153
  • e Év: 252854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.