Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Mangó jótékony hatásairól
  2020-12-09 22:55:09, szerda
 
 





Napjainkban már szinte mindenhol kapható mangó. Ez jó hír, hiszen remek gyümölcsről van szó. Nemcsak azért, mert finom, hanem azért is, mert magas tápanyagtartalommal bír, ezért nagyon hasznos. Lássuk, miért olyan egészséges ez a gyümölcs.

A mangónak sok pozitív hatása van, hiszen olyan enzimeket tartalmaz, melyek elősegítik a megfelelő emésztést. Mivel a mangónak magas a rosttartalma, ezért segíthet a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség megelőzésében.

Ez a gyümölcs prebiotikumnak számít, ami elősegíti a bélflóra egyensúlyának fenntartását. A mangó rendkívül gazdag az antioxidáns C-vitaminban, amelynek immunitásfokozó hatása van. Rendszeres fogyasztásával javul az esélyünk, hogy elkerülhetjük az influenzát és a megfázást.

Gazdag forrása a béta-karotinnak is, mely A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez a vitamin is egy kitűnő antioxidáns, amely elősegíti a látás javulását, és akár még a makula degeneráció és a szürkehályog megelőzését is megtámogatja.

Mivel a mangó sok rostot is tartalmaz, így elősegíti az LDL-koleszterin-szint csökkenését, ami pedig védelmet jelenthet az érrendszeri megbetegedésekkel szemben, de az emésztőrendszerre is pozitívan hat, hiszen megtisztítja a bélrendszert a toxikus anyagoktól.

Narancsos-mangósaláta egyszerűen
Hozzávalók:
1 közepes fejes saláta
1 csokor metélőhagyma
1 érett mangó
2 narancs
2 nagyobb paprika
1 lime
2 evőkanál salátaolaj
1 evőkanál narancsos balzsamecet
ízlés szerint só és bors

Hogyan készítse el?
Mossa meg alaposan mindegyik hozzávalót. A saláta leveleit tépkedje apró darabokra, a mangót és az egyik narancsot kockázza fel, a másiknak facsarja ki a levét. A paprikákat is mossa meg és szeletelje fel, a lime levét pedig facsarja ki. A metélőhagymát mossa meg, majd aprítsa fel. Keverje össze egy nagyobb tálban az összes gyümölcsöt és zöldséget. Majd készítse el a dresszinget: keverje össze alaposan a citrusos gyümölcsök kifacsart levét, a salátaolajat, a narancsos balzsamecetet, a sót és a borsot, majd adja hozzá a salátához.

Mustáros mangósaláta
Hozzávalók:
1 nagyobb adag rukkola saláta
1 nagyobb érett avokádó
1 nagyobb mangó
Fél csésze pirított, felaprított dió
1 kisebb lime
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál méz
1 evőkanál fűszeres mustár
1 evőkanál balzsamecet
ízlés szerint só és tarka bors

Hogyan készítse el?
Mossa meg és tépkedje kisebb darabokra a rukkola salátát. Majd kockázza fel az avokádót és a mangót. Tegye félre, amíg elkészíti az öntetet. Ehhez egy üvegtálban keverje össze a lime kifacsart levét, a balzsamecetet, a mustárt, az olívaolajat, a mézet és a fűszereket. Forgassa meg ebben a gyümölcsöket, majd keverje hozzá az avokádót és a mangót is. Végezetül szórja meg a salátát pirított dióval.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Felhúzza a megereszkedett szemhéjjat - bőrfeszesítés
  2020-12-09 22:24:42, szerda
 
  Felhúzza a megereszkedett szemhéjakat, feszesíti a bőrt ez a 8 mozdulat: már napi 5 perc is hatékony
Egyszerű tornával hatékonyan feszesíthető szemhéj. Videón mutatjuk az otthon is elvégezhető mozdulatokat, a reklám után már nézhető is
Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
2 recept ízületi gyulladás ellen
  2020-12-09 21:36:01, szerda
 
  Az ízületi gyulladás nagyon kellemetlen, fájdalmas betegség, hiszen merevvé, duzzadttá válnak az ízületek, ami nagyon megnehezíti a mozgást. Ha sikerül is elvégezni a feladatainkat, nagy fájdalmat érezhetünk közben.

Léteznek gyulladáscsökkentő gyógyszerek az ízületi gyulladásra, azonban ezeknek komoly mellékhatásai lehetnek, ezért érdemes először olyan természetes anyagokat, táplálékokat kipróbálni, amelyek nem okoznak ilyen problémákat.

Gyömbéres sárgarépaleves
Hozzávalók:
2 liter zöldségalaplé
fél teáskanál mustármag
1 teáskanál köménymag
1 közepes fej vöröshagyma
4 nagyobb sárgarépa
3 szálzeller
2 db alma
1 ujjnyi gyömbér reszelve
fél teáskanál kurkuma
ízlés szerint só, bors és szerecsendió
olívaolaj

Elkészítése:
Hámozza meg a zöldségeket és az almát. Dinsztelje meg a hagymát egy kevés olívaolajon, majd adja hozzá a köménymagot és a felkockázott zöldségeket. Amikor gyöngyözni kezd a víz, tegye a leveshez a mustármagot, a kurkumát, a sót, a borsot és a szerecsendiót, végül a felkockázott almát és a lereszelt gyömbért is. Majd turmixolja le a levest, ettől fog besűrűsödni.

Spenótos tökmagos saláta
Hozzávalók:
nagy marék nyers spenót
1 csésze quinoa
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kisebb avokádó
2 evőkanál pirított tökmag
20-25 db olajbogyó
1 citrom frissen facsart leve
olívaolaj
só, bors
oregánó

Elkészítése:
Egy kevés olívaolajon párolja meg a spenótot, majd adja hozzá a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát. Készítse el a quinoát. Amikor kihűlt minden, keverje össze a saláta ezen alapanyagait. Majd kockázza fel az avokádót és aprítsa fel kisebb darabokra az olajbogyót és adja hozzá a salátához. Készítse el a dresszinget: keverje el egy kisebb tálban az olívaolajat, a citromlevet, a sót, a borsot és az oregánót, majd adja a salátához. Végezetül pirítson tökmagot és szórja meg ezekkel a magvakkal a salátát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Sárgarépa gyógyhatásairól
  2020-12-09 17:33:35, szerda
 
 



Az egész évben beszerezhető sárgarépa a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget. Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

A népi orvoslás vizelethajtóként, ,,hasrángás" csillapítására, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlja. Egy időben afrodiziákumként is elterjedt. Egyes területeken szárított leveléből a mai napig teát készítenek, melynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

A sárgarépa ismert felhasználása szerint csak a gyökerét használjuk, a zöldjét értéktelen hulladékként kidobjuk. Nem kéne, hogy így legyen, hisz a sárgarépa levele is fogyasztható, sőt azt kell, hogy mondjam igen értékes tápanyagforrás már csak kloroffil tartalma miatt is. Mindenképpen javaslom más zöldekkel együtt használni akár turmixba, karakteres íze miatt.

Sárgarépa tea készítése
A leveleket tépkedjük kisebb darabokra, majd öntsük le forró vízzel. Hagyjuk állni a leveleket, amíg a tea kihűl és már fogyasztható is. Kb. 3 napig eltartható a hűtőben is.

Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.

A sárgarépa bővelkedik A-vitaminban, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A-vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához.

A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotin tartalmának több mint a fele hasznosul.

Hatékony immunserkentő
Kutatások kimutatták a karotinok immunserkentő hatását. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy (thymus) működését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Arra is van bizonyíték, hogy karotinpótlással javítható az immunválasz, és hogy a szájon át adott béta-karotin megfelelő mennyiségben jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását - különösen a T-sejtek számát, amelyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.

Úgy tűnik azonban, hogy az étrendi karotin - annak ellenére, hogy kevésbé szívódik fel - hatásosabb, mint a tablettákban adagolt. Kísérletek szerint a napi 15 mg béta-karotint tartalmazó sárgarépa fogyasztása erőteljesebben növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, mint az ugyanilyen mennyiséget tartalmazó szintetikus béta-karotin. Ebből arra is következtethetünk, hogy a karotinban gazdag táplálék csupán egyik immunserkentő összetevője a béta-karotin.

A sárgarépa rákmegelőző hatása
Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések, különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű tüdő-, bőr-, méhnyak-, légúti, gyomor- és vastagbéldaganatok számát.

Egy amerikai kutatás során azoknál, akiknek vérében a legalacsonyabb karotinszintet mérték, négyszer nagyobb volt a valószínűsége a tüdőrák kialakulásának, mint a többieknél, pedig a két csoport között mindössze napi egy sárgarépa bétakarotin-tartalma volt a különbség! Egy másik kísérletben kétezer emberen 19 éven át követték a táplálkozási szokások és a tüdőrák összefüggését. A 30 éve dohányzó férfiaknál, akik átlagosan a legkevesebb béta-karotint ették, szemben a legtöbbet fogyasztókkal, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye. A már több éve nem dohányzó embereknél is hasonló eredményt találtak. A magas karotin tartalmú táplálkozás a hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata- és a húgyhólyagrák ritkább előfordulásával is összefüggésbe hozható.

A sárgarépa rostjai
Kutatók összehasonlítva a korpa, a káposzta, az alma meg a sárgarépa bélműködésre kifejtett hatását arra jutottak, hogy 1 kiló főtt sárgarépa rosttartalma a székletet puhította, és mennyiségét megduplázta, mivel a bél falát letisztították a lerakódásoktól. Ez a hatása a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat. Kutatások szerint napi két (20 dkg) nyers sárgarépa, a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Mérgező vegyületek
A sárgarépa is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek hajlamosak a nitrogéntartalmú műtrágyákból származó nitrát és az egyéb növényvédő szerek mérgező vegyületeinek felhalmozására attól függően, hogy a talajt vagy a növényt milyen mértékben kezelték velük.
Forrás : [linkhttps://egeszsegter.hu/cikk/1032/erositi-az-immunrendszert-es-csokkenti-a-ve rnyomast-a-sargarepa-levele][/link]
( Megjegyzés - a levelet csak kisebb mennyiségben alkalmazzuk - nem mindenkinek izlik ( CzI) )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mustármag kúra, mely hatalmas tisztulást ad a testnek
  2020-12-09 17:26:12, szerda
 
 



A világ legolcsóbb és legegyszerűbb tisztító kúrája a mustármag kúra. Nagyon egészséges és nem elhanyagolható szempont, hogy olcsó is.

Nagyon könnyen és egyszerűen végezhető. Reggeli előtt egy órával és este lefekvés előtt egy órával bekapsz 1 evőkanál mustármagot és iszol rá 2 dl vizet. A mustármagot nem kell összerágni!

Ezek a picinyke gömbök csodákra képesek. Hosszú bélrendszerünk bélbolyhai közül ezek az apró gömbök kigörgetik a lerakódásokat, megszabadulhatsz a belekben lerakódott bélsártól. ,,A betegségek a vastagbélben kezdődnek!"

A mustármag kúra hatásai:

javul a felszívódás a beleken keresztül,

a méreganyagok távoznak a szervezetből,

csodaszép lesz a bőr, a haj és sokkal energikusabb leszel,

szabályozza a szervezet anyagcseréjét,

tisztítja a vért,

hatásos még:
székrekedésre,

aranyeres panaszokra,

felfúvódásokra,

gyomorégésre,

máj- és epebetegségekre,

gyomorbetegségekre,

köszvényre,

reumára,

isiászra,

bőrelváltozásokra (ekcéma, pattanások),

agyi leépültségre,

vérkeringési zavarok elhárításában, illetve megelőzésében.

Legalább négy hétig csináld ezt a kúrát, melyet a legjobb tavasszal és ősszel elkezdeni. Egy hét után már fogod érezni kedvező hatását. Jobb lesz a közérzeted, az emésztésed és az agyműködésed. Megszűnik a puffadásod étkezések után.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kelkáposzta egészségünk megőrzésére
  2020-12-09 17:20:20, szerda
 
 



A kelkáposzta nagyon gazdag vitaminokban. 100%-ban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét.

A kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmaz még K-vitamint, mely a normál véralvadás, az egészséges csontok és az antioxidáns aktivitás szempontjából nagyon fontos vitamin.

A kelkáposzta egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A kelkáposzta kitűnő rostforrás. Serkenti az emésztést és a bélmozgást, rendkívül jó hatással van az emésztési problémákra.

A kelkáposztában elegendő mennyiségű vas található a vér számára, nem csak a vörös vérsejtek termeléséhez, de az oxigénszállítás miatt is. Az egészséges vér hozzájárul a szívritmus fenntartásához.

A kelkáposztában található C-vitamin erősíti az immunrendszert, antioxidánsokkal látja el a szervezetet és serkenti az anyagcserét.

A kelkáposzta K-vitamin tartalma hozzájárul a csontok egészségéhez, megakadályozza a vérrögképződést és segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

A kelkáposztában nagy mennyiségben található kalcium, amely erősíti a csontokat, segíti azok fejlődését mind a gyerekeknél, mint a felnőtteknél.

A kelkáposzta gyulladásgátló hatású zöldség, és megakadályozza a nemkívánatos szabadgyökök reakcióit.

Az antioxidánsok szervezetre gyakorolt hatásán kívül a kelkáposzta megakadályozza a rákos sejtek kialakulását.

A kelkáposzta rostot és ként tartalmaz, ezért segíthet a szervezet méregtelenítésében is.

A kelkáposzta A-vitamin tartalma megakadályozza a bőrbetegségek kialakulását és javítja a látást.

A kelkáposzta gazdag vitamintartalma mellet tele van omega-3 és omega-6 zsírsavakkal.

A kelkáposztában nincs zsír és koleszterin, azonban található még benne nátrium, kalcium, foszfor, magnézium, cink, réz, szelén, kálium és protein.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Grapefruitmag-csepp az antibiotikumok konkurenciája
  2020-12-09 17:13:43, szerda
 
  Nem hiányozhat otthoni házi patikánkból a grapefruitmag-csepp sem. A grapefruit cseppek előnyei közé tartozik mindenféle fertőző kórokozó, baktérium, vírus és gomba elpusztítása.

A grapefruit nemcsak C-vitaminban gazdag, hanem még finom is. A grapefruit nagyon értékes természetes antibiotikus anyagokat hordoz magjában. Ezt a csodaszert már hazánkban is be lehet szerezni, s így otthon is bárki felhasználhatja.

A kutatások szerint több száz baktériumtörzset és a gombák többségét képes a grapefruitmag-kivonat elpusztítani. Antibiotikumok használatával gyakran gombás fertőzések jönnek létre (hüvelygomba), melyek nagy részét a grapefruitmag-kivonat hatékonyan elpusztítja és helyreállhat a megfelelő bél- és hüvelyflóra. A hatásért a flavonoidok, és glikozidok felelősek, melyek meggátolják, hogy a kórokozók a saját anyagcseréjük számára fontos aminosavakat felvegyék. Ezenkívül a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) sejtfalából elvonnak egyes anyagokat, s emiatt a sejtek teljesen szétesnek, a kórokozók elvéreznek.

A grapefruitmag cseppek felhasználása:

Vírus-szemölcs (verucca), herpesz vagy nátha esetén, naponta 3-szor 3 cseppet tegyünk a szemölcsre.

Szájüreg megbetegedései és fogfájás, kisebb fekélyek, szájpenész, gombás fertőzés, rossz lehelet, szuvasodás, fogkő, fogínygyulladás esetén, naponta 3-szor 1-2 csepp oldatot masszírozzunk be az ujjunkkal a fogínybe. A szájnyálkahártya fájdalmas fekélye esetén naponta többször is öblögessük át a szánkat grapefruit-cseppes oldattal, 2 dl vízbe tegyünk 10 cseppet. Fogfájás esetén egy kis vattadarabkát nedvesítsünk be, cseppentsünk rá 5-10 csepp grapefruit-kivonatot, majd tegyük a fájó fogra vagy a fog és a pofazacskó közé.
Fogszú
A fogszuvasodás megelőzhető, ha a fogmosást követően esténként a kimosott fogkefére 3-6 csepp kivonatot teszünk, s azzal a fogakat és a fogínyt alaposan átdörzsöljük.

Torok és az orr fertőtlenítésére, nátha, köhögés, rekedtség, torokfájás, gégegyulladás esetén, langyos vízbe csepegtessünk 10 csepp kivonatot, majd kétóránként gargalizáljunk vele. Ezenkívül naponta legalább négyszer 5 cseppet csepegtessünk vízbe, és igyuk meg.

Orrmelléküreg-gyulladás esetén fél dl langyos vízbe cseppentsünk 4 csepp oldatot, majd cseppentsünk a keverékből 5 cseppet mindkét orrlyukba. Szívjuk fel jó alaposan, majd fújjuk ki az orrunkat erősen. Az egész eljárást ismételjük meg naponta 3-szor.

Hajmosás után 10 csepp grapefruitmag-kivonat megszüntetheti a fejbőr korpásodását, ha egyenletesen eloszlatjuk a fejbőrön alaposan bemasszírozva.

Külsőleg szőrtüszőgyulladásra, vágott sebekre, bőrkiütésre, övsömörre, ekcémára, szemölcsökre, bőrgombásodásra, fejtetűség esetén. Kisebb és nem túl mély sebeket (horzsolás, késsel történő vágások) könnyen és gyorsan fertőtleníthetünk grapefruit-cseppes oldattal. Tegyünk egy pohár vízhez 10 csepp kivonatot, és öblítsük le vele a sérült részt.

Gyomor-, bélrendszeri problémákra, hasmenésre, székrekedésre, étvágy- és emésztésjavításra, bélflóra rendezésére 6 héten keresztül naponta 3-szor 10 csepp grapefruitmag-kivonatot cseppentsünk 2 dl vízbe és ezt fogyasszuk étkezések előtt fél órával. Figyelem! Amennyiben a gyomorfájás 1 héten belül nem szűnne meg, feltétlen fordulj orvoshoz!

Kiváló konzerváló hatása miatt befőttek tartósítására is használhatod.

Hatékony ellenszere az ekcémának, herpesznek, tyúkszemnek, pattanásoknak, fertőzéses eredetű bőrkiütéseknek, lábgombának. 2 evőkanál olívaolajba tegyünk 10 csepp grapefruitmag-kivonatot, és ezzel kenjük be naponta többször is az ekcémás bőrrészt. Ekcémánál és aknénál segít a kivonatot tartalmazó vízzel történő lemosás is.

Egy kis vattapálcikát itassunk át hígítatlan grapefruitmag-kivonattal, s ezzel ecseteljük be reggel és este a gombás lábakat.

Tyúkszem esetén reggelente grapefruit-cseppes vattapálcikával ecseteljük be a bőrt. Este vegyünk 10-15 perces lábfürdőt, melyhez cseppentsünk 10 csepp kivonatot, majd töröljük szárazra a lábakat és tegyünk rá éjjelre egy sebtapaszt, amelyet előzetesen 3 csepp grapefruitmag-olajjal itassunk át.

Szintén hatékony izzadó lábak, intim testrészek szagtalanításában.

Rendkívül eredményes élelmiszerek - zöldségek, gyümölcsök, húsok - lemosására, takarításnál, klímaberendezések, hűtőszekrény, úszómedencék, házi szökőkutak, betegszobák fertőtlenítésére, penészedés gátlására, mosásnál ruhaneműk fertőtlenítésére.

Napi 5 csepp grapefruitmag kivonat 1 dl vízben megelőző hatású a hideg évszakokban, nehezebben kapható el az influenza, megfázás. Ha mégis elkapjuk napi 3x15-20 csepp hatékony javulást eredményez.

Figyelem! A kivonatot akut problémák esetén szakember által meghatározott ideig szedhetjük! Túlzottan nagy adagok szedésekor esetleg fejfájás, hasmenés és hasi görcsök jelentkezhetnek. A kivonat a szembe nem kerülhet! Kizárólag hígítva használjuk! Hígítatlanul szemölcsök, láb- és körömgomba esetén használható külsőleg. Citrus allergiában szenvedők nem szedhetik. Csecsemőknél és kisgyermekeknél kisebb adagot használjunk. Várandós anyukák is szedhetik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hasznos vitaminforrás a hónapos retek
  2020-12-09 17:00:40, szerda
 
 



Eredetileg Közel-Keletről származik. Tápértéke alacsony, éppen ezért fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása.

A hónapos retekben jelentős mennyiségű kén, B- és C-vitamin, folsav, kalcium, kálium, szelén és sok rost található.

Szervezetünk nem tudja előállítani a számára nélkülözhetetlen ként, de hozzájuthatunk a retekből.

A retek nagyon igénytelen zöldség. Szabadföldön is próbálkozhatunk termesztésével, hiszen nem kíván mást, csak talajt és vizet.

A téli hónapok után vitamin- és ásványi anyag szükségletünket szerény mennyiségben pótolhatjuk a retek fogyasztásával, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat.

Csípős íze és hatása elsősorban a kéntartalmú illóolajainak az ún. mustárolaj-glükozidoknak köszönhető. Az illóolaj nemcsak antibiotikus, hanem egyéb gyógyító hatással is rendelkezik. Anyagcsere-fokozó hatása révén étvágyjavító, emésztést szabályzó szerepe van.

A hónapos retek gyógyhatásai:
hatásos emésztési zavarokra,

fokozza az anyagcserét,

javítja az étvágyat,

erősíti az immunrendszert,

kitűnő szélhajtó,

tisztítja a légutakat megfázás esetén,

köhögés csillapító,

immunrendszer erősítése révén kivédi az influenzát,

a retek illóolajai erősítik a májat, jótékony hatással van működésére,

hatásos az epeműködési rendellenességekre, még az epegyulladásra is,

epekőképződés megelőzése érdekében is ajánlott gyakori fogyasztása.
A hónapos retek zsenge levele is fogyasztható, jó kiegészítője lehet salátánknak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Grapefruit gyógyhatásairól
  2020-12-09 16:53:09, szerda
 
 



Télen, tél végén és kora tavasszal, a szervezet C-vitamin igénye nagyon magas, a meghűléses betegségek gyakrabban döntenek le minket a lábunkról, ezért sokszor a citrusfélékben keressük a megoldást, a természetes vitaminforrást.

Bevásárláskor a kissé keserű, kicsit savanykás grapefruitot ritkábban tesszük kosarunkba. Pedig ennek a gyümölcsnek vitathatatlan érdemei vannak az egészség megőrzésében, sőt gyógyító hatása is ismert.

A grapefruit kifacsarva tökéletes reggeli ital. A hiedelmekkel ellentétben a grapefruit nem okoz plusz savat, a gyomrunk nem fog égni tőle még akkor sem, ha kora reggel éhgyomorra fogyasztjuk. Jelentős ásványi anyag tartalma miatt lúgosítja szervezetünket, segít ellensúlyozni a savat okozó ételek káros hatását úgy, hogy elősegíti a cukor, a fehér liszt és a különböző húsok gyors lebontását.

A grapefruit lelassítja a méregtelenítés 1. fázisát a májban. Ez elég rosszul hangzik, de valójában jót jelent, ugyanis ezáltal ellensúlyozza a szervezet ún. hiperaktivitását, amely a túlzott mennyiségű növényvédő szerek, mérgező vegyi anyagok bevitele miatt alakul ki. Ez okozza a káros szabadgyökök termelődését is, és ekkor szervezetünk a méregtelenítés 2. fázisával már nem tud lépést tartani. Egyéb más anyagok is okozhatnak ilyen ,,hiperaktivitást", például a koffein, alkohol, festékanyagok, kipufogó gázok.

Ha a méregtelenítés második fázisa nem működik megfelelően, ez jelentős károkat okozhat. A grapefruit úgy segít, hogy lelassítja az első fázist, így a második utolérheti azt, így a máj megfelelően, kiegyenlítetten fog működni.

További néhány ok a grapefruit fogyasztására

1. A grapefruit magja, bár kicsit keserű, de tele van antioxidánsokkal. Ne dobd ki a gyümölcs magvait, törd össze, ezáltal nagyszerű étrend-kiegészítőt kaphatsz, mely megkönnyíti az emésztést, megtisztítja szervezeted a nemkívánatos baktériumoktól, parazitáktól és gombáktól.

2. A grapefruit nagyszerű C-vitamin forrás, javítja a fehérvérsejtek kórokozókkal szembeni harcának hatékonyságát.

3. A grapefruit csökkentheti egyes gyógyszerek nem kívánt mellékhatását. Daganatos betegségek kezelésében is előszeretettel alkalmazzák. Fogyasztásával kevesebb kemoterápiás gyógyszert kell alkalmazni, ezáltal a máj is kisebb terhelésnek lesz kitéve. A grapefruit leve azonban egyes vényköteles gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért mielőtt növelnénk fogyasztásának mértékét, ajánlott megkérdezni kezelőorvosunkat erről.

4. Grapefruit segít csökkenteni a koleszterinszintet, ugyanis tele van rostokkal, amelyek megkötik a zsírokat. Kombináljuk a grapefruitot más magas rosttartalmú ételekkel, így még jelentősebb koleszterincsökkentő hatást érhetünk el. Egy fél grapefruit reggelire, megőrzi a szívünk egészségét.

5. Kimutatták, hogy a grapefruit csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Köszönhető ez magas antioxidáns tartalmának, ami meggátolja a mell szöveteinek mutációját. Azonban hormontartalmú gyógyszerek szedése mellett óvatosnak kell lennünk a fogyasztásával, ugyanis az ösztrogénszintet csökkenti, ami nagyobb kockázatot jelenthet. Ezért a hormonális egyensúly megtartása érdekében, egyéb, tisztító hatású ételekkel kell kombinálnunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az uborka gyógyhatásairól
  2020-12-09 16:48:02, szerda
 
 



Az uborka élettani hatása jelentős. Legjobb hámozatlanul és nyersen fogyasztani. Kiváló gyulladásgátló és lúgosító, javítja a veseműködést és serkenti az emésztést, hasznát vehetjük a rák megelőzésében is. A termesztett zöldségek között dobogós helyet foglal el világszerte.

Egy ritkasággal is büszkélkedhet az uborka. Tartalmaz egy ritka, ám annál fontosabb antioxidánst, amely a szem egészségének fenntartásában kap szerepet.



10+1 érv a fogyasztása mellett :
1. Az uborka hidratálja és lúgosítja a szervezetet, mivel 95%-a víz.

2. Kiváló B-vitamin forrás.

3. Az uborka héja C-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben és az aloéhoz hasonlóan bőrirritációra, leégés kezelésére kiválóan alkalmas.

4. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a szemre helyezve lehúzza a duzzanatot.

5. Elősegíti a méregtelenítést, miközben biztosítja a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

6. 30 másodpercre a nyelvünkre helyezve elűzheti a kellemetlen szájszagot, mivel elpusztítja azokat a baktériumokat, amik a szájban megtelepednek.

7. Az uborkában található 3 olyan vegyület (lariciresinol, pinoresinol, secoisolariciresinol), melyekről a kutatók anti-tumor tulajdonságot feltételeznek.

8. B-vitamin tartalmának köszönhetően másnaposság és fejfájás esetén is javasolt a fogyasztása.

9. Az uborka kiváló szilícium forrás, ezáltal elősegíti a csontok és a kötőszövetek megfelelő működését. Répa lével összekeverve csökkentheti a húgysavszintet, ami köszvény esetén igen előnyös lehet

10. Az uborka lé a benne lévő speciális hormonoknak és fitonutrienseknek köszönhetően kedvező lehet cukorbetegségben, magas vérnyomás és koleszterinszint esetén.

+1. Az uborka rendszeres fogyasztása elősegíti a fogyást, szinte mindenféle diétába könnyedén beépíthető, kalóriatartalma minimális.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3628
  • e Hét: 12410
  • e Hónap: 43896
  • e Év: 248597
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.