|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021-02-28 16:19:18, vasárnap
|
|
|
Mivel manapság már a zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint korábban, szükségünk lehet kiegészítők fogyasztására. A cikkben néhány fontos kiegészítő kerül most terítékre.
Az emberek számára az egyik legfontosabb vitamin a C-vitamin. A nem megfelelő táplálkozás miatt hiány keletkezhet belőle a szervezetünkben, melynek tünetei nagyon sokfélék lehetnek. Amennyiben csak kevés C-vitaminnal rendelkezünk, fáradtnak érezhetjük magunkat, lehetnek megmagyarázhatatlan véraláfutásaink, de akár depresszió is kialakulhat. Sőt még vérezhet is az ínyünk, illetve ízületi, csont- és izomfájdalmak is gyötörhetnek bennünket.
A C-vitaminnak nagyon sok előnye van. Mivel elősegíti a vas felszívódását, így megóvhat bennünket a vérszegénység kialakulásától. Antioxidáns vitaminnak számít, így a rákellenes hatása is kiemelkedő.
A C-vitamin elősegíti a kollagéntermelést, támogatja az immunrendszert és optimalizálja a szív működését. Jó hatással van a memóriára, illetve védi az íny egészségét is. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor sokkal kisebb lesz az esélye a felső légúti fertőzések kialakulásának.
Szervezetünknek kollagénre is szüksége van, hiszen ez az anyag építi fel az izmokat, a csontokat, a bőrt és az inakat is, és egyben biztosítja a bőr rugalmasságát. A kollagén a leggyakoribb fehérjetípus az emberi szervezetben.
Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben, ezért jelennek meg a rácok és ezért lesz egyre vékonyabb a bőr. A kollagén pótlása nagyon sok előnyt hordoz magában: egészségesebb csontozatot és ínyt, csökkenő ráncokat, illetve pozitívan hat a haj és a köröm egészségére, elősegíti a gyorsabb hajnövekedést.
A szervezetünkben a biotint is pótolni kell, hiszen ez a vitamin nem csak energiát szolgáltat a szervezetünk számára, hanem a haj növekedését is támogatja. A biotion, azaz a B3-vitamin gazdag forrása a tojások, a diófélék, a hús és a magvak.
A koenzim-Q10 egy olyan antioxidáns tápanyag, amely elengedhetetlen az élethez, hiszen ez a tápanyag segíti elő a sejtek energiatermelését. A koenzim-Q10 sokféle betegség kezelésénél is nagyon hasznos lehet. Ilyen többek között a migrénes fejfájás, a fülzúgás, a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a krónikus fáradtság vagy a magas koleszterinszint. Manapság már nagyon sok arcápoló tartalmazza ezt a fontos tápanyagot, nem véletlenül, hiszen késlelteti a ráncok megjelenését.
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|
|
|
2021-02-28 15:28:17, vasárnap
|
|
|
A fűszereknek nemcsak a konyhában vehetjük hasznát, hanem az egészségügyi előnyeiket is kihasználhatjuk. Nagyon sok betegség megelőzésében is aktívan részt vesznek, most ezekből mutatunk be néhányat.
Az egyik legegészségesebb gyógynövény nem más, mint a koriander. Az őshazája Argentínában található, ahol orvosságként is alkalmazzák, legfőképpen emésztési problémákra, mint például gyomorpanaszokra, étvágytalanságra, hányásra vagy hasmenésre. A gyógynövényt a konyhában is felhasználhatjuk mind a leveleit, mind pedig a magjait, de jó szolgálatot tehet pácolás és salátakészítés során is.
A kaprot hazánkban is mindenki ismeri és sokan használják különféle ételekhez, például savanyúság készítésénél, pácolásnál, saláták, halételek és levesek esetében. Nagyon jól kezeli az emésztési problémákat, javítja az étvágytalanságot, csökkenti a puffadást, de májproblémák és epehólyagpanaszok esetén is bátran alkalmazhatjuk.
A fokhagyma egy széles körben használt gyógynövény, amellyel sokféle ételt ízesíthetünk. Ha egészségügyi gondjaink vannak, önmagában és nyersen is fogyaszthatjuk. A fokhagyma leggyakoribb felhasználása nem más, mint a magas koleszterinszint és vérnyomás csökkentése, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.
A gyömbért használhatjuk nyersen és párolva is. Nagyon jól illik süteményekhez, használhatjuk gyümölcsös és currys ételek ízesítésére. A hagyományos indiai orvoslás gyomor- és bélrendszeri problémákat kezel a segítségével, leginkább gyomorfájdalom, hasmenés, hányás és hányinger esetén alkalmazzák.
A boróka bokor fanyar ízű bogyókat termel, amelyet gyakran használnak gyomorkeserűk és egyes alkoholos italok - például a gin - ízesítésére. A borókát használhatjuk egyes zöldségek savanyítására, de pácolásra is, például vadételek készítése során.
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
91 db bejegyzés |
e év: |
1418 db bejegyzés |
Összes: |
34577 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 783
- e Hét: 11025
- e Hónap: 20409
- e Év: 152963
|
|
|