Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Városi legenda-Hét tündér kedvese építette a Boldogkő várát
  2021-02-04 21:00:04, csütörtök
 
 







VÁROSI LEGENDA
HÉT TÜNDÉR KEDVESE ÉPÍTETTE A BOLDOGKŐ VÁRAT




Dicső múltról regélnek a kövek,
Boldogkő várának emlékére,
És ha vándor erre járnál,
Látogasd meg a hegy álmát!

/Boldogkő vár emlékére/



A boldogkői vár a Zemplén csodás hegyei között őrzi a középkor emlékét. És hogy mitől boldog Boldogkő? A menekülő IV: Béla királlyal és egy bátor aszalómester tettével kezdődik az izgalmas történet.

Boldogkőváralja felé tartva az úton hamar észre lehet venni a magasban "lebegő" várat, amely Miskolctól csupán 54 kilométerre, egy hegy tetejéről néz le a környező településekre. Története a tatárjárás idejéig nyúlik vissza, 1282-ben már említik oklevélben, de pontos építési idejét nem tudni.

Van valami a levegőben... Valami, ami megfoghatatlan és láthatatlan, de mindenki érzi, ahogy átlépi Boldogkőváralja határát. Magyarország legromantikusabb lovagvárában mintha megállna az idő és az ember fia úgy érzi, e pillanatban nem számít semmi más, csupán a barack illatát szállító szellő simogatása, őseink kőfalakba zárt rejtélyes történetei, a romantika megannyi darabkája egy várba zárva, s az este felé lenyugvó nap mediterrán tájakat idéző színei. A Zempléni hegység ékszerdoboza ez, melyet lassan felnyitni, s felfedezni érdemes: minden ékkövét egyenként megcsodálni.


Süketnek tetette magát a király

A legenda szerint hét tündér, hét kérője, kerek hét esztendeig építette Boldogkő várát IV. Béla magyar király uralkodásának idején. A legenda szerint élt a közeli Aszaló nevű településen egy Bodó nevű öreg aszalómester. IV. Béla király éppen a tatárok elől menekült, amikor a Hernád felé vette az irányt és menedéket kért Bodótól. Az öreg jobbágyruhába öltöztette a királyt, elrejtette a pincéjében, majd az érkező tatárok faggatózására süketnek és bolondnak tettette magát. A tatárok egy idő után elunták a hasztalan kihallgatást, és továbbálltak.

Mikor a tatárok elhagyták Magyarországot, s a király visszatért, Bodó hét szekér aszalt gyümölcsöt vitt fel az éhínséggel küszködő Budára, a szekerek bakjára pedig hét tündérszép lányát ültette. A király nem maradt hálátlan: Bodónak adományozta Aszaló és Bodolló községeket, valamint a környéküket, fel egészen a Zempléni hegyekig. Az uralkodó azonban azt is kikötötte, hogy cserébe egy erős várat kell építenie.

Bodó nem tudta, hogyan építsen fel ekkora várat, ám a hét lánya közül a legkisebb, Mári okos ötlettel áll elő. Azt javasolta, hogy mind a heten nemes urakhoz mennek férjül, és majd ők fogják megépíttetni a várat. Így is lett, lányai hogy segítsenek apjukon, csak olyan kérőkhöz mentek feleségül, akik hajlandók voltak egy-egy évig építeni Bodó erősségét. Hét év alatt fel is épült a vár, amelyet kezdetben Bodókőnek hívtak.


Felrobbantotta a császári haderő

A vár fel is épült hét év alatt, a legenda szerint pedig IV. Béla így szólt az esküvőn:

,,E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!"

A lányok egyébként állítólag annyira szépek voltak, hogy Bodó tündéreinek is nevezték őket.

A boldogkői vár több család tulajdonában állt és szinte állandóan harcok dúltak itt. A pusztulás 1701-1702 között következett be, amikor is a kiküldött császári különítmény puskaporral részben felrobbantotta a védőműveket és lakhatatlanná tette. A Csonka-torony a nevét az 1701-ben bekövetkezett robbantások után kapta, eredetileg azonban sokkal nagyobb volt, több lakóhelyiséggel. Mély pincéjében rövid ideig még egy puskaport őrlő szárazmalom is működött, ezért a korabeli forrásokban Malom-bástya néven szerepelt.


Börtön és kínzókamra is van a palotában

A várat utoljára a Zichyek birtokolták 1945-ig. A vár szépen felújított, több helyen is megerősítették az elmúlt években. Az épület alsó és felső várból áll, a falak alatt jól járható gyalogút vezet körbe. A Palota-részben címer- és zászlókiállítás, börtön- és kínzókamra, illetve ólomkatona-gyüjtemény látható, sőt egy középkori étterem is helyet kapott a vár falai között. A régészeti feltárása 1963-ban indult meg. A helyreállítás, állagmegóvás után az egykori palotarészben 47 férőhelyes turistaszállót alakítottak ki, amely az 1990-es évek közepéig működött. 2002-ben újabb nagy rekonstrukciós munkálatok és ásatások kezdődtek a várban. A Kaputorony és a Déli torony védőtetőt kapott, az Alsó udvar falán körben körülbelül száz méter hosszú gyilokjáró épült, amelyről nagyszerű kilátás nyílik a lőréseken át a nyugati. illetve az északi irányba.

A vár leglátványosabb része az Oroszlánszikla és annak végén, a 20 méter magasan álló őrbódé, amely egy fapallón át közelíthető meg.

A vár jelenleg az Önkormányzat kezelésében van és múzeumként működik.


Boldogkő, a Hét tündér vára

Link



A Zemplén csodái - 2. rész, Boldogkő vára

Link








Mese egy boldog várról


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg király. Ezt az öreg királyt egyszer úgy megkergették a rusnya Tatárok, hogy el kellett bújnia. Találkozott egy szegény aszalómesterrel, aki befogadta. Adott a királynak egy kopott gúnyát, leküldte a pincébe. Megkérte a hét lányát, hogy üljenek a pince elé kukoricát morzsolni. Napokig bujkált ott a király, míg odaértek a Tatárok, akik mindenhol keresték. Amikor a szegény mesterhez értek, őt is megkérdezték. Ő azt felelte, hogy látott pár napja egy gazdag embert lovon menekülni, de pont az ellenkező irányba ment. Erre a Tatárok megfordultak és indultak is arra, amerről jöttek. Feljött a király a pincéből, és nagyon hálás lett, amiért megmentette az életét a szegény mester. Jutalmul gazdaggá tette a mestert és a hét lányát. A lányok ezután mind férjhez mentek, és együtt felépítettek egy várat. A várba mikor elkészült beköltöztek, és boldogan éltek ott. Ezért a király elnevezte a várat Boldogkő-nek, amire még a szikla is elmosolyogta magát.





Kilátás a várból




 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Akár egy feltámadás - Felépültem, csak egy koncert hiányzik
  2021-02-04 19:15:25, csütörtök
 
 








AKÁR EGY FELTÁMADÁS




Demjén Ferenc: FELÉPÜLTEM, CSAK EGY KONCERT HIÁNYZIK


Az ország Rózsija megtörte a csendet, exkluzív interjút adott a Borsnak. Az énekeslegenda jól van, és arról beszélt: várja, hogy újra színpadra lépjen.

Visszatérése óriási sikert hozott 2019-ben, a Papp László Budapest Sportarénában. A hatalmas csarnokban egy gombostűt nem lehetett leejteni, óriási üdvrivalgás fogadta Rózsit. Tavaly a járvány berobbanása előtt adott két koncertet, valamint nyáron néhány szabadtéri fellépésen, köztük a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lépett közönsége elé. S amint lehetőség lesz rá, újra koncertezni fog, ami az idén a születésnapja okán a 75-ös szám körül forog majd. Ez az év végén az Arénában csúcsosodik ki.


Rózsi 2019 decemberében adott hatalmas Aréna- koncertet, már alig várja a következőt © MTI





- Több mint egy éve volt ez az arénás koncert, s bár én nagyon jól elvagyok idehaza a birtokon, azért egy jó koncert már hiányzik.

"De addig is zenélek, sorra születnek az új dalok, és türelmesen kivárom az időt, amikor újra lehetőség lesz a fellépésekre"

Rózsi elárulta, teljesen elszigetelten él dióspusztai birtokán, hogy a vírust elkerülje.

Bevásárolni is csupán egy héten egyszer járnak, nemigen lépnek ki a tízhektáros farmról, ahol az ősfák, a halastó, s a megannyi állat közelsége igazi idillt biztosít számukra. Nem véletlen, hogy a két évvel ezelőtti csípőműtétje utáni rehabilitációját is otthon töltötte az énekes, amiből mára teljesen felépült, pedig járni is újra kellett tanulnia.


Sokat zenél a szabadidejében © MTI





- Már el is felejtettem, hogy volt egy ilyen műtétem. Nagyon jól vagyok, mondhatni újra a régi.

"Csak a vakcinát várom és azt, hogy mindenki, így én is be legyek oltva, és visszatérjen az élet a régi kerékvágásba. Addig pedig sokat sétálok, zenélek, olvasok."

Naprakész vagyok mindenből, legyen szó az országról, zenéről, bármiről. S persze a szomorú dolgok, tragédiák híre is utolért - utalva szeretett pályatársai, Bergendy István, Balázs Fecó, Mihály Tamás és Benkő László halálára.


A karantén időszakában diósputasztai birtokán igyekszik megóvni magát a vírustól © MTI





- Sajnos nem lehettem ott a temetésükön, a vírus óta egyáltalán nem utazunk fel a fővárosba.

"Odafönn elkerülhetetlen lenne egy-egy kézfogás, ölelés."

Mélyen megrázott a barátaim távozása, és rengeteget gondolok rájuk. Évtizedek kötöttek minket össze, s a haláluk jó ideig feldolgozhatatlan még...

Bár a zenészt lesújtották a történtek, igyekszik pozitívan látni a jövőt. La­punknak azt is el­mondta, milyen tervei vannak.

- Sok mindent elértem, de egy nagy vágyam van, hogy ne legyen áskálódás, csatározás, s hogy szabad élet és alkotási időszak következhessen még az elkövetkezendő évtizedekben. Azt hiszem, ezt a fajta szabadságot, boldogságot és jólétet szeretném még megélni.







Demjén Ferenc - Hogyan tudnék élni nélküled

Link



Demjén Ferenc: Szerelemvonat

Link



Demjén Ferenc: Honfoglalás

Link



Demjén 65. Születésnapi Koncert

Link



Több mint három évtizede él boldog házasságban Rebeccával MTI







 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4291
  • e Hét: 12746
  • e Hónap: 52567
  • e Év: 230442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.