Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Emlékek
  2021-03-12 22:30:52, péntek
 
 


Hecz János Sándor
Emlékek

Vagyok, kit nagyvilág Pesten lepett meg,
mikor a fényre kidugtam fejem.
Visítva bújtam volna vissza,
nem engedtek, lefogták kezem,
féltőn szorított Jó Anyám magához,
hisz alig várta jöttömet,
hiába ordítottam: Visszavágyok!
Nem értették könyörgésemet.

Nem tudtam semmit a világról,
mégis éreztem reszketek.
Édesanyám kezét úgy vágytam,
mert jól tudtam, védelmet lelek.
Pár hónap múlva totyogni kezdtem,
csábított minden mi körbevett.
Ismerkedtem környező világgal,
nem kerülte semmi figyelmemet.

Telt az idő, tapasztalatom egyre nőtt,
elmémben ismerős szavak ragadtak.
Megértettem jelentésüket,
fejemben egyre többen maradtak.
Ha akartam tudtam már kérni is.
Sejtettem ha már beszélek,
minden mit mondok, előre visz,
még csak kis totyogós voltam,
de olyan ki már a tudásban hisz.

Később lett kisautóm mely' gurult gyorsan,
pöttyös labdám is mely' vidáman pattogott,
utcánkban volt sok kis barátom,
kikkel kis énem fogócskázhatott.
Volt egy jó meredek utca,
hol szánkóztunk ha leesett a hó,
esténként, lefekvés előtt ha elfáradtunk,
mesével altatott el a rádió.

Nem volt akkor még Tv-nk sem,
mert nekünk arra nem telhetett,
volt színes ceruzánk, rajzpapírunk,
azzal játszottunk számítógép helyett.
Patakot elgátoltuk minden évben,
Pécel után, Rákoscsaba fölött,
telente hatalmas jégpályát csináltunk,
ott korcsolyáztunk a nádasok között.

Állomás mellett a "Béke" strand volt.
Vize nagyon koszos volt, (és) vagy jéghideg,
inkább ezért mi láb teniszeztünk,
azt választottuk megfázás helyett.
Odajárt sok ismert focista,
Martos Győző, s az Ebedliék,
boldogság töltött ha velük játszhattam,
visszaemlékezni erre jaj de szép.

Mikor a múltba visszanézek,
ezernyi emlék rám köszön.
Kisautóm, barátok, pöttyös labda,
egy pár pillanatra visszajön.
Dermesztő víz az árnyas strandon,
szívmelengetőn a kulcsos korcsolya,
jó néha visszaemlékezni ma is arra;
mi vissza már nem jöhet soha.
 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
Nem gondolja,
  2021-03-12 22:07:24, péntek
 
 


Nem gondolja, hogy egy kis szar vírus legyőz bennünket? - Zacher Gábor a Mandinernek
MANDINER

2021. március 12., péntek 21:15

Az ország toxikológusa szerint helyes döntés, hogy keleti vakcinákat is beszerez a kormány, és mindenkit mielőbbi oltakozásra hív.
,,Zacher Gábor megtért, van az a pénz, amiért változtat a véleményén, leszóltak neki fentről" - idézi az ország toxikológusa lapunknak azokat a lapcímeket és véleményeket, amikkel azt követően bírálták, hogy megváltoztatta a véleményét, és egy lapinterjúban közölte, már a kínai vakcinával is beoltatná magát. ,,Egyáltalán nem arról van szó, amit írnak rólam, a véleményemet ugyanis akkor is tartanám, ha bármi fenyegetettségnek lennék kitéve" - szögezi le a jelenleg a hatvani Albert Schweitzer Kórház intenzív osztályán és az Országos Mentőszolgálatnál dolgozó orvos.

Mint mondja, azért gondolja ma már másként, mert a

,,mutáns vírus rendkívüli módon elharapódzott, és amikor ilyen súlyos a helyzet, minden jobb, mint a betegség".

,,A mérleg egyik serpenyőjében ott a nagyon durva tünetekkel járó Covid-19 fertőzés, aminek következtében nagyon sokan meghalnak, és rengetegen kerülnek gépi lélegeztetésre - márpedig az onnan való lejövetel nagyon rossz százalékos arányt mutat -, míg a másik serpenyőben pedig ott a Magyarországon használatban lévő öt féle vakcina" - magyarázza. Mint kifejti: ezek közül az oltóanyagok közül van, amelyikről nagyon sokat, van, amelyikről kevesebbet tudunk, de dacára annak, hogy nem ismerjük a fázis három vizsgálatok eredményeit, egy biztos, a Sinopharm is egészen biztosan védettséget ad a koronavírussal szemben. ,,Hogy pontosan hány százalékot, erről megoszlanak a vélemények, de minden jobb, mint a nullaszázalék, és az elhúzódó betegség, a posztcovid-szindróma, vagy a halál" - nyomatékosítja.

Megjegyzi ugyanakkor, hogy ,,egy normális helyen, ha az ember változtat a véleményén, nem azt feltételezik róla, hogy lefizették, megvették, utasították, vagy megtért, hanem tiszteletre méltónak tartják". Mint mondja, az senkiben fel nem merül, hogy a tudomány előrehaladtával egyre több információnk van, és hogy korábbi kijelentése óta is többet tudunk a betegségről és annak terjedéséről, így normális, ha a véleménye is változik. Az a korábbi mondás is megdőlt, hogy a fiatalokat nem veszélyezteti a Covid - mutat rá, hozzátéve, hogy ma már nem egyszer találkoznak a 80-as évek végén született, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegekkel, akik gépi lélegeztetést igényelnek.

,,Mindenképpen előrelépés"
Zacher Gábor egyetért a kormány azon döntésével, hogy megváltoztatták az oltási rendet: a második oltásra félretett vakcinákkal azokat oltják, akiket még nem immunizáltak.

,,Helyes döntésnek tartom, hogyha jön a vakcina, akkor tessék jönni, oltás, oltás, oltás.

Aztán majd gondolkodunk a második vakcinán, de első körben igenis az elsőn kell túlesnie az ország lakosságának hetven százalékának ahhoz, hogy pozitív eredményeket tudjuk elérni." Véleményét arra alapozza, hogy már az első oltásnál is kialakul egyfajta védettség. Vagyis szerinte ,,mindenképpen előrelépés", ha legalább az első oltóanyaggal átoltottá válik az ország. Felhívja a figyelmet ugyanakkor arra, hogy természetesen az oltás nem ötperc után ad védettséget.

Annak kapcsán, hogy szakértők azt mondják, a brit mutáns 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz, mint a vadvírusnak nevezett ,,eredeti", Zacher azt mondja, hogy ,,még az eddigiekhez képest is jóval gyorsabban előrehaladó, intenzív tünetekkel kerülnek kórházba a betegek". Mint mondja, utoljára hétfőn 24-órázott az Országos Mentőszolgálatnál, ez idő alatt pedig két koronavírusos beteget kellett lélegeztetőgépre tennie, és mivel rohamosan romlott az állapotuk, már a helyszínen el kellett őket altatni, és meg kellett kezdeni a lélegeztetésüket. A hatvani kórházban jelenleg 120 covidos beteget ápolnak.

,,Tök egyszerű. Ha ugyanakkora erővel ütnek meg egy korának megfelelő, átlagos, általános állapotban lévő 80 és egy 40 éves embert, akkor valószínűleg a 80 éves felborul, míg a 40 évesnek valószínűleg nem lesz olyan komoly baja, csak itt-ott fájlalja. Ám ha kétszer akkora erejű az ütés, akkor a 80 éves belepusztul, de a 40 éves is jelentősen meg fog rogyni" - érzékelteti. Mint hozzáteszi, ez a mutációról szól, és arról, hogy a magyarok jelentős része elhízott, márpedig a koronavírus legkomolyabb rizikófaktora éppen az elhízás. ,,Ma már bizonyított, hogy az ő esetükben nemcsak magasabb a halálozási arány, de a túlélőkből is nehezebben ürül ki a vírus" - hangsúlyozza.

Csütörtöki adatok szerint 8329 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen. Arra a kérdésünkre, hogy bírni fogja-e az egészségügyi rendszer, Zacher Gábor azt feleli: hogy ,,nincs mese, olyan nincs, hogy ne bírjuk. Muszáj. Ha kell, akkor plusz túlóra, nem tehetjük meg, hogy bedobjuk a törölközőt. Nem gondolja azt, hogy egy kis szar vírus le fog bennünket győzni? Hát a kurva anyját a vírusnak. Nem fogjuk hagyni.

Utolsó vérig fogunk azért harcolni, hogy el tudjuk látni a betegeket.

Még akkor is, ha komoly aránytalanságok alakulnak ki lélegeztetett beteg, orvos, lélegeztetett beteg, nővér, osztályos orvos, beteg viszonyában".

[link][https://hirtv.hu/ahirtvhirei/nem-gondolja-hogy-egy-kis-szar-virus-legyoz-b ennunket-zacher-gabor-a-mandinernek-2518449?utm_source=feed&utm_medium=/link]
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Újabb koronavírus-mutáns
  2021-03-12 21:55:18, péntek
 
 


Újabb koronavírus-mutáns terjed a világban, átfogó vizgálatot indít az EU a vakcináknál

A koronavírusnak már az a variánsa is terjed a világban, amelyet először Nigériában fedeztek fel, Kuba és Irán saját vakcinát fejlesztett, május elejére minden felnőtt amerikait beoltanának. Koronavírushírek egy helyen.

Egy kutatás szerint a dolgozókorú nők ötször kitettebbek a koronavírus elhúzódó hatásainak (long Covid), mint férfitársaik - írja a The Guardian.

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy az 50 év alatti brit nők ötször valószínűbb, hogy elhúzódó koronavírus-mellékhatástól szenvednek, hatszor valószínűbb, hogy súlyosabb nehézlégzéstől szenvednek és kétszer valószínűbb, hogy gyengébbnek érzik magukat akár a kórház elhagyását követő 11 hónap múlva is, mint az 50 alatti férfiak.

Az Isaric csoport által végzett kutatást még nem publikálták szaklapban és szakértői véleménynek sem vetették még alá, ugyanakkor felvet néhány aggasztó megállapítást a dolgozó korúak egészségét illetően.

Az eredmények egybecsengnek más hasonló kutatásokkal, nemrég a King's College London adott ki egy tanulmányt, amely szerint a nők általánosságban dupla akkora valószínűséggel szenvednek egy hónapon túl a koronavírus okozta tünetektől.

Az Isaric tanulmány 325 olyan ember kapcsán számolt be tünetekről, akiket korábban koronavírus miatt kórházban ápoltak. Ez a vizsgált emberek 40%-át teszi ki. A felmérésben résztvevők fele még hét hónappal a fertőzést követően is lábadozik a vírusból - írják.

Ami még aggasztóbb, hogy a tanulmány szerint a hosszú távon fennálló tünetek nem kötődnek korhoz vagy orvosi korelőzményhez. Sőt, a fiatalabb résztvevők sokkal nagyobb valószínűséggel jelentettek tartósan fennálló tüneteket.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Nem éri meg
  2021-03-12 21:32:38, péntek
 
 


Hecz János Sándor
Nem éri meg

Indul a két szaki este berúgni,
jól esne pár sör a munka után.
Volt fizetésük csak jó volna tudni,
hol van zugkocsma Pesten, vagy Budán?

Már alig élnek úgy porzik veséjük,
nyáluk sincs annyira száraz a száj.
Nem lelnek kocsmára, az lesz a végük!
Vízre nem nézhetnek, náluk szabály.

Felcsillan két szemük, lábuk már indul,
ott van egy kisbolt a kertek alatt,
nem téved arra sem rendőr, sem pitbull,
nedves lesz végre a száraz garat!

Hűtve a sör, s persze házi a pálesz,
oly' jól tud esni az munka után!
Hétig van nyitva, de boltos még rátesz.
Aztán a "szervet" meg nézi bután.

Holnaptól sajnos már ez sem lesz nyitva.
Büntet a rendőr az arca komor,
nem lehet elnéző, mert be van tiltva.
Ne firtasd azt mit szemedbe sorol.

Sokba került ez a fránya kitérő.
Ebben az évben csak otthon ihatsz.
Mondhatod bátran, hogy számodra sértő!
Nincs az a közlöny, hol lelhetsz vigaszt.
.
 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 1049 db bejegyzés
Összes: 8986 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 129
  • e Hét: 1816
  • e Hónap: 4910
  • e Év: 72675
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.