Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Igazodj a világhoz
  2021-03-23 21:52:03, kedd
 
  Igazodj a világhoz

Hogy modern, vagy nem modern, ez a kérdés ma, és közelebbről érint minket, mint bármikor korábban. Az érdeklődés előterébe került, nemcsak divat vagy egészségügyi kérdéseknél, hanem az emberi érdeklődési kör, a tudomány, az irodalom és a vallás minden területén. Szolgáljátok az időt (Rómaiaknak írt levél 12, 11), e sor olvastán különböznek a vélemények. Egyesek a modernekkel együtt kiabálnak, mások, akik tudatosan nem modernek, azok átszellemülten, megszépítve tekintgetnek vissza a régi szép időkre. Arra a kérdésre, vajon modern ember akarsz-e lenni, az egyik csoport éppen olyan tudatosan igennel válaszol, mint a másikak nemmel. Milyen választ adjon erre az, aki magát kereszténynek tartja? Hogyan viszonyuljon az idők változásához? Vajon egy kereszténynek konzervatív vagy haladó módon kell gondolkodni? Vajon modern legyen, vagy kevésbé legyen modern? Minden keresztény számára az alapvető kérdés az örökkévalóság kérdése. Hogy érhetem el itt, az időm kellős közepén az örökkévalóságot? Itt csak egyetlen út lehetséges, kilépni az időből, és közömbössé válni mindennel szemben, ami itt történik, és egyedül az örökkévalóságot szem előtt tartva élni. Ebből a felfogásból rángat vissza az a szentírási sor, hogy ,,szolgáljátok az időt". Ha meg akarjátok találni az örökkévalóságot, akkor szolgáljátok az időt. Micsoda ellentmondást sejtet ez a sor. Ha a nem múlandó a célod, akkor igazodj a mulandóhoz, ha az örökkévalót akarod, akkor igazodj az időbelihez. Ha Istent akarod, akkor ragaszkodj a világhoz.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Boldogság vagy boldogtalanság
  2021-03-23 21:48:20, kedd
 
  Boldogság vagy boldogtalanság

Egyes gyermekeit Isten boldogsággal áldja meg (1Mózes 39, 23). Engedi, hogy sikerüljön nekik minden, amihez nyúlnak, velük van, a többi ember jóakaratát ajándékozza nekik, cselekedeteiket siker és elismerés koronázza, és Isten hatalmat ad nekik más emberek fölött. Így elősegíti azt, hogy műve általuk teljesedjen be. Igen, időnként rájuk is rájuk köszönt a szenvedés és a megpróbáltatás ideje, de ha emberek rosszat tesznek ellenük, Isten akkor is jóra fordítja életüket. Más gyermekeit Isten szenvedéssel áldja meg, nem ritka, hogy még a mártíriumot is el kell szenvedniük. Isten összekapcsolódik a boldogsággal és a boldogtalansággal is, hogy embereket az útján célja felé elvezessen. Ezt az utat így hívják: Isten parancsainak megtartása (I. János 3, 24). A célja pedig, hogy Istenben maradjunk, Isten pedig bennünk. A boldogság és a boldogtalanság az isteni boldogság elérésében teljesedik ki: Mi Istenben, Isten bennünk. E célhoz vezető út Isten parancsaiban való járás, már az isteni boldogság kezdete. Honnan ismerjük meg, hogy boldogságunkban, boldogtalanságunkban ezen isteni boldogság felé haladunk-e? Arról ismerhetjük meg, hogy ellenállhatatlan szeretet ébred bennünk ez iránt az út iránt, ez iránt a cél iránt, még akkor is, hogyha az úton elesünk, és úgy tűnik, hogy elveszítettük a célt. Ez a szeretet Istentől származik. Ez a szeretet a Szentlélek, akit Isten adott nekünk

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Egy hang bennünk
  2021-03-23 21:44:30, kedd
 
  Egy hang bennünk

Gyógyítani, vezetni, megvigasztalni (Izajás 57, 18) ezek Isten cselekedetei pünkösdkor. Isten a mi útjainkra emeli tekintetét, kegyelem, ha ezt megteszi, mert engedhetné, hogy járjuk saját útjainkat anélkül, hogy figyelemmel kísérné. Ő azonban ránk tekintett látta sérüléseinket, zavarunkat és szorongásunkat. Most arra készül, hogy gyógyítson minket. ...
Nem kínoznak már emlékek, minden fájdalom a semmibe süllyed, a feledés homályába, ahogy ez egy szeretett ember jelenlétében megtörténik. Isten közelebb van hozzánk, mint ami elmúlt.
Isten vezetni akar minket. Az ember nem minden útja Isten vezetése, gyakran hosszasan haladhatunk saját útjainkon, ezeken a véletlen játékszerei vagyunk, vajon a boldogság vagy a boldogtalanság felé vezetnek. A saját utak körbe-körbe vezetnek, s mindig önmagunkhoz érkezünk vissza. Isten útjai Istenhez vezetnek. Isten a boldogságon és boldogtalanságon keresztül mindig magához vezet. Erról ismerjük fel Isten útjait. Isten vigasztalni kíván minket. Isten csak akkor vigasztal, ha elég ok van rá ha az emberek lába alól kicsúszik a talaj, ha félelemmel tölti el az élet értelmetlensége. A világ a maga valóságában mindig félelmet kelt. Az, aki megvigasztaltatik, többet lát és többet birtokol, mint a világ, övé az élet Istennel. Semmi nincs szétrombolva, elveszve, ha Isten nyújt vigaszt. ... Miképpen gyógyít, vezet, vigasztal Isten? Egyedül azáltal, hogy hangja megszólal bennünk, mely azt mondja, imádkozzatok, hívjátok, kiáltsátok, ,,szeretett Atyánk" (Galatáknak írt levél 4, 6). Ez a Szentlélek, ez Pünkösd.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Pünkösd levél a fogházból
  2021-03-23 21:41:41, kedd
 
  Pünkösd levél a fogházból

Még a pünkösdöt is külön ünnepeltük, mégis különös módon a közösség ünnepel. Mikor ma korán reggel megszólaltak a harangok, nagyon elfogott a vágy, hogy istentiszteleten legyek, de akkor úgy cselekedtem, mint János Patmoszon (Jelenések könyve 1, 9). Tartottam magamnak szép istentiszteletet, alig lehetett érezni a magányt, olyannyira itt voltatok Ti mindnyájan, s a hívők azon közösségei, melyekben már ünnepeltem pünkösd ünnepét. Íme Paul Gerhard pünkösdi énekének szép sorai:
,,Az öröm lelke vagy..." és ,,Adj örömet és erőt..." ezt mondogatom magamnak tegnap este óta minden órában, és nagy örömöt érzek ennek során. Hozzáteszem még a sorokat: ,,ha elhagyod magad, akkor erőd gyöngeséggé válik a nélkülözés napján" (Példabeszédek könyve 24, 10), és azt is: ,,Isten nem a csüggedtség lelkét, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk (Timóteusnak írt második levél l, 7). A ,,nyelveken szólás" különös csodája (Apostolok cselekedetei 3, 1-13) ismét nagyon foglalkoztatott. Véget vetett a nyelvek babiloni összekavarodásának, melynek következtében az emberek nem tudják egymást megérteni, mivel mindenki csak a saját nyelvén beszél. Ezen győzedelmeskedett Isten nyelve, melyet minden ember ért, melynek köszönhetően az emberek egymást is ismét megértik. Az egyház az a hely, ahol ennek meg kell történnie ezek igen nagy és fontos gondolatok.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 232 db bejegyzés
e év: 2303 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 651
  • e Hét: 3553
  • e Hónap: 65222
  • e Év: 184314
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.