Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Április - Rúzsa Magdi
  2021-04-12 18:53:32, hétfő
 
 


Rúzsa Magdi - Április

Nézz az égre, mondd, hogy látod
Fejünk felett csillagzátony
Feküdj hanyatt, egyszer élünk
Erről többet nem beszélünk
Nem beszélünk

Körbe-körbe, egyre feljebb
Veled menni vagy elengedni
Szép az arcod, szép a ráncod
Szép az élet, nézd, hogy táncol

Várlak, s ha majd húsz év múlva látlak
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak
Mint április elején
Április elején várlak
S ha majd húsz év múlva látlak
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak
Mint április elején

Lassan lépkedj, utolérlek
Hajolj közel, már nem félek
Már nem félek
Kék szemedben, én egyedül
Gyereklelkem veled serdül
Veled serdül

Várlak, s ha majd húsz év múlva látlak
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak
Mint április elején
Április elején várlak
S ha majd húsz év múlva látlak
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak
Mint április elején...

Maradj így most
Maradj így, most jó
Maradj így, most jó
Édes minden szó
Várlak,s ha majd húsz év...




 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
Szeresd velem Karinthy Frigyest
  2021-04-12 18:27:41, hétfő
 
 


Karinthy Frigyes: Zivatar 1927. április 2. délután

Tavaszi felhők közt hirtelenül
Megvillant valami - cikázó harangnyelv
S a fekete ég vészharangja megkondult félperccel utána.
Egyet ütött csak
És egyet dobbant rá válaszul lélekharangom:
Vészharang, köszönöm, hogy észrevettél!
Égi szikratávíró, köszönöm, hogy szerte küldted süllyedő hajómról a S.O.S.-t!
Dörgő menny, köszönöm, hogy elordítottad magad helyettem,
Talán meghallja mégis az Isten vagy más valaki:
Én csak ember vagyok, én hiába ordítanék.

Író, kritikus, a magyar irodalom legnagyobb humoristája, a művészeti humor nagyágyúja. És költő. A kor talán legeredetibb, legmeglepőbb témavilágú regényírója és novellistája, aki legszebb szépirodalmi műveit versekben írta meg. Egy nagy költő, a Nyugat nagyjaival egyenrangú költő, aki egész életében mindössze két vékonyka kötet költeményt írt, de annál több versparódiával jellemezte írótársait és az irodalomtörténetet.
Április elején nemcsak a címe miatt időszerű a Zivatar 1927. április 2. délután című vers, hanem tavaszi hangulata és kérdésfelvetése miatt is. A magány, kiútkeresés, fájdalom, kétségek és gyötrődés éppúgy megjelenik a néhány sorban, mint természet játéka.

Kép: nógrádi vár tavaszi viharban




 
 
0 komment , kategória:  Karinthy Frigyes  
Bolondozás hónapja április
  2021-04-12 17:09:17, hétfő
 
 


Bolondok hava - ez az április beceneve. nemcsak az időjárás bolondos, hanem bolondoznak az emberek is, a hagyomány szerint azonban csak a déli harangszóig. Minél szellemesebb a tréfa, bolondosabb az ajándék, annál többet beszélnek róla. A szokás nemzetközi bolondnappá tette április elsejét.



Április bolondja németül Áprilsnarr, angolul April fool, franciául Poisson d'avril, vagyis ,,áprilisi hal" - emlékeztetve arra, hogy a hónap első napjától engedélyezték a halászatot, és ekkor került először az asztalra hal, vagy helyette halformájú sütemény. Szokás volt titokban papírhalakat tűzni mások kabátjára.
Az április bolondozások eredetére több forrást emlegetnek.



Az egyik:
Az ókori Rómában Saturnus tiszteletére minden évben egyhetes ünnepséget rendeztek, amelyen úr és szolga, rabszolgatartó és rabszolga együtt az asztalnál szórakozhatott. A rabszolgák királyt is választottak maguk közül, aki ezeken a napokon jelképesen Róma felett uralkodhatott.



A másik:
Miután Franciaországban IX. Károly 1564-ben elrendelte, hogy a naptári év ne - mint addig - április elsején, hanem január elsején kezdődjön, tavasszal elmaradt az újévi ajándékozás. Ehelyett tréfás apróságokkal lepték meg egymást az emberek, majd másfajta ugratások is divatba jöttek. Becsaptak egy királyt is: egy lány levélben titkos találkára hívta április elsejére IV. Henriket, ám a felséges urat nem a lány, hanem a felesége várta.



A hollandok, ha tehetik, feketére, vagy fehérre mázolják a beugratott arcát, vagy hátulról meglepve őt, valamit a ruhája alá dugnak. Elterjedt szokás, hogy rábeszélik az illetőt, foltozza be a ruhájának hátán lévő lyukat, amely persze nem létezik.
Belgiumban még ma is előfordul, hogy április elsejére virradó éjszakán bolondvásárt rendeznek. Ezek csupa beugratásra szolgáló holmit, például sosem oldódó kockacukrot, vízi pisztolyt, záptojás illatú parfümöt árusitanak. Rendelésre bárkiről fényképpel ellátott plakátot nyomtatnak, amelyben az illető körözött gengszterként szerepel, akinek tízezer euró jutalmat tűznek a fejére.



Brazíliában április 1. ,,a füllentés napja", amikor se szeri, se száma az ugratásoknak. Ezek a ,,babonák" - csínytevések finom érzékkel megtervezett tréfák , amelyek a favellák szegényeit éppúgy érintik,mint a magas rangú hivatalnokokat.



Hollywoodban többekkel is elkövették, a következő átverést: Egy szoba parkettáját fehérre festették, plafonjára parketta- tapétát ragasztottak, melyre asztalt és széket erősítettek. Aztán március 31-én éjszaka leitatták a kiszemelt áldozatot és lefektették a fehér padlóra. a részegségből április elsején felébredő áldozat megdöbbenve vette észre, hogy a mennyezeten hever, és meg sem mer mozdulni. Amikor rányitottak, már az őrület határán volt.
Budapesten a bolondozások főszereplője Jónás, a pesti állatkert vízilova, akit a beugratottak hívtak fel a megadott telefonszámon. Az állatkerti telefonos már gyakorlottan vette a tréfát és mindenkinek ezt válaszolta: ,,Jónás fürdik, úgyhogy sajnos nem tud telefonhoz jönni!"
(Ez még mobiltelefonok előtti időkben történt.)
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 166 db bejegyzés
e év: 1996 db bejegyzés
Összes: 9825 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 403
  • e Hét: 1636
  • e Hónap: 9446
  • e Év: 67669
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.