Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Az emésztőrendszer egészségének fenntartása egyszerűen
  2021-04-13 21:42:21, kedd
 
  Az emésztőrendszer hasonló funkciót tölt be, mint az autó motorja, pontosabban a szervezetünk motorjaként is emlegetik. Nemcsak a szív egészsége nagyon lényeges, hanem az emésztőrendszer megfelelő működése is elengedhetetlen, hogy az emberi test jól funkcionáljon.

Amennyiben az emésztőrendszerrel gondok vannak, úgy a test sejtjei és szervei nem kapják meg azokat a tápanyagokat, amelyek szükségesek lennének a kiegyensúlyozott működésükhöz. A tápanyaghiány negatív hatással lesz az alvásra, a hangulatra, az energiaszintre, az immunrendszerre, a memóriára és még a testtömegre is. Vagyis felborul az egyensúly, ami további egészségügyi gondokat, betegségeket okozhat.

Az emésztőrendszer egészségének megőrzése érdekében mi magunk is nagyon sok mindent tehetünk. Fogyasszunk minél több természetes ételt, a konzervek és a feldolgozott élelmiszerek helyett, ezek ugyanis csak kevés tápanyagot tartalmaznak és negatívan befolyásolják az emésztőrendszer működését is.

Fontos, hogy mindig hidratáltak maradjunk. A víz méregteleníti a szervezetet, de kiemelkedő szerepe van a táplálékok lebontásában és a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében is.

A rostos ételek rendszeres fogyasztása is megakadályozza az emésztőrendszeri problémák kialakulását, de nagyon hatásosak hasmenés és székrekedés ellen is. A rostos táplálékok jó hatással vannak a gyomorra és a béltraktusra, ezért fogyasszunk rendszeresen lenmagot, amely gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak.

Az egészséges táplálkozás részét képezik a fehérjék is, hiszen elősegítik a gyomor és az emésztőrendszer aktiválódását és jó hatással vannak az izmok működésére.

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséges emésztőrendszerhez, hiszen elősegíti a belek mozgását, megakadályozza a renyheségüket. A napi aktivitás javítja az emésztőrendszer természetes ritmusát és az elfogyasztott táplálékok mozgását.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása is létfontosságú az egészséges emésztőrendszer fenntartásához, hiszen olyan baktériumokat tartalmaznak, melyek fenntartják a bélflóra egyensúlyát és ellátják a fontos tápanyagokkal a szervezetünket.

A probiotikumok pótlása akkor is elengedhetetlen, amikor az orvos antibiotikumot ír fel számunkra. Ezek a gyógyszerek ugyanis felborítják a bélflóra egyensúlyát, ami aztán emésztési problémákhoz vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Otthoni wellness méregtelenítéssel egybekötve
  2021-04-13 21:24:29, kedd
 
  Egy jó forró fürdő nemcsak a testet lazítja el, de mentálisan is felfrissít. A kényeztető otthoni fürdő csodákat képes tenni a testünkkel, hiszen remekül oldja a stresszt és a szorongást, és ha a megfelelő fürdősót, illetve illóolajokat használjuk, akkor segít a méreganyagokat is kivezetni a szervezetünkből.

Cikkünkben néhány olyan fürdősó receptjét mutatunk be, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású illóolajokat tartalmaznak, és még a bőrápolásban is verhetetlenek.

A fürdővízben használhatunk nyugtató, stresszoldó és méregtelenítő illóolajokat, illetve Epsom-sót is, amely nemcsak segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, de természetes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Nyugodtan szórjunk egy keveset a fürdővizünkbe, ha fájnak és sajognak az izmaink és az ízületeinek.

Az ízületi gyulladásban szenvedő egyéneknél csodákra képes az Epsom-só, de azok is bátran kipróbálhatják, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek.

Méregtelenítő fürdősó
Hozzávalók:
3 evőkanál rozmaringos fürdősó
1 csésze Epsom-só
15 csepp rozmaring-illóolaj
10 csepp narancs-illóolaj

Elkészítése:
Nincs más dolga, mint alaposan összekeverni az összetevőket, majd egy steril tégelybe helyezni az elkészült fürdősót. Engedjen egy kádnyi meleg vizet és adjon hozzá 3 evőkanálnyi fürdősót. Pihenjen legalább 20 percig a kádban, hogy az összetevők ki tudják fejteni áldásos hatásukat.

Nyugtató és méregtelenítő fürdősó
Hozzávalók:
1 csésze Epsom-só
1 teáskanál bentonit, méregtelenítő agyag
5 csepp rozmaring-illóolaj
10 csepp levendula-illóolaj
10 csepp citromfű-illóolaj

Elkészítése:
Keverje össze az összetevőket, de utolsó lépésként adja csak a fürdősóhoz az illóolajokat. Rakja a fürdősót egy tégelybe, és minden pihentető fürdés előtt szórjon belőle 2 evőkanállal a fürdővizébe.

Dupla méregtelenítő fürdősó
Hozzávalók:
1 csésze Epsom-só
fél csésze szódabikarbóna
20 csepp levendula-illóolaj
1 evőkanál himalája só

Elkészítése:
Keverje össze az összetevőket. Minden fürdés alkalmával szórjon a fürdővízbe 2 evőkanálnyit. Pihenjen legalább 20-30 percet, ezt a nyugtató és a méregtelenítő kúrát heti egy-két alkalommal ismételje meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Csontriltkulás ellen - lúgosítás
  2021-04-13 20:44:03, kedd
 
  Mi az oka annak, hogy Ázsiában, pl. Japánban a csontritkulás rendkívül ritka, holott a japán emberek alig fogyasztanak kalcium dús tejtermékeket?
Mi az oka annak, hogy Amerikában és Nyugat-Európában, ahol az emberek a világon a legtöbb tejterméket fogyasztják, kiemelkedősen magas arányban fordul elő az oszteoporózis, azaz a csontritkulás?

Miért nincs egyértelmű kapcsolat a kalcium bevitel és a csontritkulás között?
Érdekes módon a csontok valódi erősségét a lúgos, illetve lúgosító ételek fogyasztása biztosítja: a zöldségek, gyümölcsök, és a viszonylag alacsony fehérje bevitel. A tipikus amerikai étkezés fehérje dús és kalcium gazdag, még sincs pozitív hatással a csontritkulásra.

A lúgosító táplálkozás és a hozzá kapcsolódó elmélet már 1968-ban megjelent a híres Lancetben.

,,Csontváz tudomány"

A csontokra, csontvázra nem úgy kell gondolnunk, mint egy állandó, soha nem változó, tartó szerkezetre, hanem mint egy folyamatosan változó, élő szövetre.

A csontok a szervezet kalcium raktározói, így komoly szerepet játszanak a vér pH-jának fenntartásában, ami csak egy nagyon keskeny sávban ideális.

Amikor a vér túl savassá válik, a lúgos kalcium vegyületek (pl. kalcium karbonát) átszűrődnek a csontokból és csökkentik a savas kémhatást (tehát lúgosítanak).

Ma már komoly, összehangolt kutatások bizonyítják, hogy a zöldségeknek és gyümölcsöknek rendkívül fontos szerepük van a csontok egészségének fenntartásában.

A zöldségek és gyümölcsök a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók révén lúgos végtermékekké bomlanak, míg a fehérjék és gabonák savakat termelnek. Minél több olyan fehérjét fogyasztunk el, amit a szervezetünk már nem képes feldolgozni, annál jobban savasodik a vérünk, és annál több lúgosító vegyületre lesz szüksége vérünknek, hogy közömbösítse a savakat. Ez pedig kalcium kivonással jár, így csontjaink egyre gyengülnek.

Az elmúlt években számos kutatás zajlott a lúgosító táplálkozás és a csontritkulás kapcsolatának vonatkozásában és ezek a kutatások azt mutatták, hogy a zöldség és gyümölcsfogyasztás biztonságos és kiváló módja a csontritkulás megelőzésének.

A legújabb kutatások napi 9 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolják.
z a mennyiség ráadásul csökkenti a vérnyomást, és olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség vagy az Alzheimer kór. Emellett jelentősen csökkenti az infarktus és agyvérzés kialakulásának esélyét.

Úgy tűnik, hogy a tej, sajt, és egyéb tejtermékek egyáltalán nem nyújtanak védelmet a csontritkulással szemben, rendszeres fogyasztásuk nem egészséges.

Ez magyarázza azt a tényt, hogy a csontritkulás előfordulása azokban az országokban a legmagasabb, ahol az emberek a legtöbb tejterméket fogyasztják.

Természetesen az emberi szervezetnek szüksége van fehérjére, külső fehérje bevitelre, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű és mennyiségű fehérjét viszünk szervezetünkbe.

A korábbi tévhittel pedig, - mely szerint a tej és tejtermékek erősítik csontjainkat -, egyszer és mindenkorra le kell számolnunk. A csontok egészségének alapja a lúgosító étkezés, a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség és gyümölcsfogyasztás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Bokkoli a strok és infarktus ellen
  2021-04-13 20:39:47, kedd
 
 



A brokkoli számos olyan vegyületet tartalmaz, melyek szerepet játszhatnak a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésében.

Ezek a vegyületek erősítik a szervezet védekező képességét, és arra ösztönzik, hogy az ereket ,,tisztán tartsák", ne engedjék a plakkok kialakulását. A karfiol, a csírák, a káposzta szintén elősegítik a vér szabad áramlását. Ezek a zöldségek tartalmaznak egy bizonyos sulforaphane nevű vegyületet, de közülük a brokkoli tartalmazza a legtöbbet.

Kutatók azt találták, hogy a kanyargós vagy elágazó erek hajlamosabbak a megbetegedésre, mert hiányzik belőlük az Nrf2 nevű fehérje. Ezzel szemben az erek egyenes szakaszában megtalálható az Nrf2 protein, mely védi azokat, azáltal, hogy megakadályozza a gyulladások kialakulását.

Az érelmeszesedés első lépése pedig a gyulladás. Ha az ér falát ugyanis gyulladás éri, fellazul a fala, és ez megnyitja a lehetőségét a plakk képződésnek (azoknak a kóros lerakódásoknak, melynek következtében érelzáródás, infarktus alakulhat ki). Az erek kanyargós és elágazó szakaszaiban egy fehérje közömbösíti az Nrf2 protein, ezáltal megszűnik a védőmechanizmus.

A sulforaphane azonban képes újra aktiválni az Nrf2-t az erek ezen szakaszaiban, így a védelmi mechanizmus újra helyreáll.

Az egereken végzett kísérletek egyértelműen alátámasztják az elméleti hipotézist.

A sulforaphane a brokkoliban nagy mennyiségben található meg, és ez a természetes vegyület valóban képes csökkenteni a gyulladások kialakulásának valószínűségét az erek falában, azáltal, hogy ,,visszakapcsolja" az Nrf2 fehérjét, és mindez csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, az agyvérzést és az infarktust.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
DIY szájvizek, amelyek óvják az egészségünket
  2021-04-13 18:59:51, kedd
 
  A kereskedelmi forgalomban kapható szájvizek sok esetben olyan összetevőket tartalmaznak, melyek rendkívül károsan hatnak az egészségre. Miért ne készíthetnénk mi magunk remek szájvizet, amelyet aztán nyugodt szívvel használhatunk, hiszen legalább tudjuk, mi van benne. Abban is biztosak lehetünk, hogy ezek az összetevők egyáltalán nem hordoznak magukban semmiféle veszélyt, sőt még jót is teszünk magunkkal, és a leheletünk is kellemes illatú lesz. Cikkünkben most néhány DIY receptről olvashat.

A szájvizek gyakran tartalmaznak mesterséges színezéket, amelyek jelentősen károsítják a májat. A fluorid csontkárosodást és ízületi gyulladást okozhat, míg a klór-hexidin összefüggésbe hozható magas vérnyomással, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel, éppen ezért jól döntünk, ha mi magunk, otthonunk kényelmében készítjük el a szájvizünket.

Leheletfrissítő szájvíz
Hozzávalók:
2 csésze desztillált víz
1 teáskanál tengeri só
10 csepp fodormenta-illóolaj
10 csepp borsmenta-illóolaj
5 csepp szegfűszeg-illóolaj

Elkészítése:
Nincs is más dolga, mint alaposan összekeverni az összetevőket. Használja a szájvizet naponta 2 alkalommal, reggel és este. Használat előtt mindig rázza fel az üveg tartalmát.

Petrezselymes szájvíz
Hozzávalók:

2 evőkanál petrezselyemmag-illóolaj
20 csepp borsmenta-illóolaj
1 csésze desztillált víz
1 teáskanál tengeri só

Elkészítése:
A szájvíz hozzávalóit keverje alaposan össze, majd töltse egy steril üvegbe. Ez a szájvíz a petrezselyemmag-illóolajnak köszönhetően antimikrobiális, összehúzó és vérzéscsökkentő hatással is rendelkezik, illetve serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést is.

Gyógynövényes DIY szájvíz
Hozzávalók:
20 ml bíborkasvirág-tinktúra
10 ml oregánó-illóolaj
1 teáskanál propolisztinktúra
5 csepp borsmenta-illóolaj

Elkészítése:
Keverje össze az összetevőket, majd öntse bele egy sötét üvegbe. Minden fogmosás után csepegtessen ebből az elegyből 5-6 cseppet egy pohár vízbe és öblögessen ezzel a házi készítésű szájvízzel, amely antimikrobiális hatással rendelkezik és hatékonyan küzd a szájüregi fertőzésekkel szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Feketeköménymag-olaj gyógyhatásairól
  2021-04-13 18:56:04, kedd
 
 



A fekete köménymag olaja az egyik legjobb olaj, hiszen számtalan egészségügyi problémára és betegség kezelésére kínálhat hathatós megoldást. A feketeköménymag-olaj tudományos neve Nigella sativa, amely olyan vegyületeket tartalmaz, melyek kiváló gombaellenes hatással rendelkeznek, így mind a penészgomba, mind az élesztőgomba ellen be lehet vetni ezt a növényi olajat.

A feketeköménymag-olajnak nemcsak a gombaellenes, hanem a baktériumellenes hatása is kiemelkedő. Több tíz baktériumtörzzsel szemben is eredményesen veszi fel a harcot. Még olyan rezisztens baktériumokkal esetében is hatásos, amelyek nem reagálnak az antibiotikumokra.

Ez az olaj nemcsak fitokémiai anyagokban, hanem antioxidánsokban is rendkívül gazdag. Tudományos kutatások igazolják, hogy hatékony lehet a rák elleni küzdelemben. Mivel az olaj nagyon sok antioxidánst tartalmaz, így eredményes lehet a káros hatású szabad gyökök csökkentésében. Ez azért fontos, hiszen oxidatív stresszt okoznak a szervezetben, ami hosszabb távon akár rákos megbetegedésekhez is vezethet.

A feketeköménymag-olaj potenciálisan elősegítheti a hasnyálmirigy béta sejtjeinek fokozatos regenerálódását, amivel alacsonyabb lehet a szérum inzulin és a szérum glükóz a vérben. Éppen ezért ez az olaj segíthet az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

A fekete köménymag olaját akár a fogyókúránk során is bevethetjük, mivel fokozza az anyagcserét, mérsékeli az étvágyat és eredményesen csökkenti a hason lerakódott zsírpárnákat.

A gyógynövény olaja nagyon hatékony lehet a bőrápolásban is, különösen az ekcémás bőr kezelésében lehet segítségünkre. A feketeköménymag-olajban olyan anyagok találhatók ugyanis, melyek csökkentik a bőr gyulladását, segítenek a pólusok megtisztításában, így akár még a pattanások ellen is eredményesen veheti fel a harcot.

Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a feketeköménymag-olajat, csökkenhet a koleszterinszintünk is. Mivel ez az olaj gazdag forrása az egészséges zsírsavaknak, beleértve a linolsavat és az olajsavat, így nemcsak a rossz koleszterinszint csökkentésében lehet segítségünkre, de a jó koleszterint is megnövelheti.

Az oxidatív stressz a máj károsodását is okozhatja, de a feketeköménymag-olajban nagyon sok antioxidáns található, így számíthatunk rá a májkárosodás megelőzésében is.
Forrás : Link

Kutatások igazolják, hogy a fekete köménymag olaja (Nigella sativa) óriási segítséget jelenthet akár még az életveszélyes betegségek gyógyításában is. Ugyanis a feketeköménymag-olaj segíthet az immunrendszer kényes egyensúlyának a helyreállításában, megelőzve a gyulladásos állapotok, például a szívbetegség, a rák vagy az ízületi gyulladás kialakulását.

A szisztémás gyulladás krónikus betegséget, például daganatot idézhet elő. Bár azt feltételezzük, hogy a gyulladás káros, azonban ez nem minden esetben igaz. A gyulladás a szervezet egészséges és megfelelő válasza és egyben védelme a fertőzésekkel, a traumával vagy a rosszindulatú sejtekkel szemben. Viszont a gyulladás krónikussá is válhat, ilyenkor károsíthatja a sejteket és olyan mutációkat okozhat, amelyek rosszindulatú sejtelváltozásokat eredményezhetnek, és így különféle betegségek kelhetnek életre. A krónikus gyulladás gyengíti az immunválaszt, károsítja a szöveteket és csökkenti a szervezet fertőzés elleni védekezőképességét.

A feketeköménymag-olaj megfordíthatja ezt a veszélyes állapotot. Olyan fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek gátolják a gyulladásos faktorok, így a prosztaglandinok, a citokinek és az interleukinok termelődését és aktiválását. Ugyanakkor a feketeköménymag-olaj növeli az immunrendszer sejtjenek a fertőzésekkel és a rákos sejtekkel szembeni védekezőképességét. A feketeköménymag-olaj timolt is tartalmaz, amely antiszeptikus és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A feketeköménymag-olaj enyhülést hozhat ízületi gyulladásban szenvedők részére, mivel csökkenteni tudja az ízületek duzzadását és azok reggeli merevségét. Az olajban található timokinon is drasztikusan javítani tudja az ízületi gyulladás tüneteit, ugyanis csökkenteni tudja az MMP (mátrix metalloproteináz) szintjét, amely nemcsak csont-, hanem ízületi szöveteket is pusztít.

A fekete köménymag olaja arra is képes, hogy agresszív módon küzdjön a rák ellen. A kutatók úgy találták, hogy ez az olaj képes megnövelni a makrográfok aktivitását, amelyek körülveszik, elnyelik és elpusztítják az abnormális sejteket.

Ez a sokoldalú olaj csökkentheti az ateroszklerózis kockázatát és ezzel együtt a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát. Ezen kívül csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, miközben megemeli a hasznos HDL-koleszterinét.

Mivel az allergia és az asztma az immunrendszer túlzott reakcióit eredményezi, nem meglepő, hogy a feketeköménymag-olaj segíthet enyhíteni mindkettőt. Az allergiás betegeknél csökkentheti az orrdugulást, a viszketést, az orrfolyást és a tüsszögést, míg az asztmában szenvedőknél a légutakat képes megtisztítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az önkényes gyógyszerelhagyás veszélyei
  2021-04-13 16:29:53, kedd
 
  Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Életem végéig gyógyszert kell szednem?, Én nem szeretem a gyógyszereket!, Félek a mellékhatásoktól! - Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel számtalanszor fordulnak hozzám a páciensek.

Kedves - egészségügyi problémákkal küzdő - Embertársam!
A gyógyszerek szedését az orvosok a betegek jóllétének szem előtt tartásával, az érvényben lévő szakmai ajánlások és jogszabályok alapján javasolják mindig.

A kardiológiai terápiák sokszor valóban ,,életbevágóak", hiszen például egy szívinfarktus utáni gyógyszeres kezelés, vagy a szívelégtelenség összetett terápiája egy következő, életet veszélyeztető szívroham elhárítását célozza.

Ha nem ilyen súlyos a helyzet, mint egy ,,egyszerű" magas vérnyomás kezelés esetén is, a rövid- és hosszú távú szövődmények elkerülése a legfőbb cél. A lehető legjobb életminőségben, a legtovább élni - ez a gyógyítás célja. (Természetesen valamennyi orvosi szakma elmondhatja a saját szempontjai szerint ugyanezt.)

Amennyiben Ön úgy érzi, hogy valamelyik gyógyszerrel gondja van, esetleges mellékhatást vél felfedezni magán, mindenképpen konzultáljon szakemberrel!

A gyógyszereknek elsősorban igazolt jótékony hatásuk van - hiszen ezért alkalmazzuk azokat -, ritkán enyhe, elvétve pedig súlyosabb mellékhatás is előfordulhat, sajnos. Természetesen ebben az esetben a szükséges intézkedéseket haladéktalanul meg kell hozni, akár sürgősségi ellátás igénybevételével is.

Az egyes gyógyszercsoportok alkalmazása során a hirtelen elhagyás kifejezett veszélyt hordozhat magában: a fenti példákat folytatva a vérnyomás hirtelen nagyon magassá válhat, veszélyeztetve az agyi keringést, vagy ritmuszavar, esetleg szívroham alakulhat ki a kihagyott pirulák következtében.

A gyógyszerek mellett alkalmazott táplálékkiegészítők, gyógyhatású készítmények további problémák forrása lehet, hiszen a szakmailag ajánlott szerekkel ezek is interakcióba léphetnek, és nem kívánatos változásokat idézhetnek elő a szervezetben. Minden esetben érdemes egy listát magánál hordania, amely a receptköteles és recept nélkül kapható készítményeket is tartalmazza pontos adagolással, hiszen megfelelő információ birtokában tud a szakember megfelelő terápiát ajánlani - amely már tényleg személyre szabott.

A legfontosabb: amennyiben kételye van a felírt gyógyszerrel kapcsolatban, akkor bátran tegye fel kérdéseit a felíró orvosnak, aki - bármennyire is szorít az idő - el fogja magyarázni, hogy miért van erre a szerre szükség, és mire kell esetleg figyelni. Soha ne hagyjon el gyógyszert előzetes egyeztetés nélkül, mert akár a saját életét is veszélyeztetheti vele!

Jó egészséget kívánok mindannyiunknak!
Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
  2021-04-13 16:26:48, kedd
 
  Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól, az 1950-es években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek.

A tapasztalatok nyomán világossá vált, hogy a fejlődő embrió sokkal érzékenyebb lehet bizonyos környezeti anyagokra, melyek semlegesek vagy nem károsak az anyára nézve. Miután rájöttek a terhesség alatti talidomid-szedés és születési hibák közötti összefüggésre, a forgalmazó visszavonta készítményét a piacról, a gyógyszerügyi hatóságok pedig megkövetelték a terhesség alatti biztonságossági vizsgálatok eredményeit minden új gyógyszer esetén, mielőtt forgalmazni engedték azt.

Manapság már minden hatóanyagra végeznek vizsgálatokat vemhes állatokon, melyek eredményei megjósolhatják a szer magzatra kifejtett hatását terhesség során való alkalmazáskor.

A gyógyszerek befolyása a magzatra függ attól, hogy a terhesség melyik szakában alkalmazzák, hiszen a fejlődés során vannak kritikus periódusok. Például a tetraciklin antibiotikumok csak a 3. trimeszterben károsak, hiszen akkor történik a csontok és a fogak kifejlődése, és a tetraciklinek kalcium-kötő tulajdonságuknál fogva csont- és fogfejlődési rendellenességeket okozhatnak, de csak a 3. harmadban.
Hatásos, de lehet káros is a gyógyszer

Sok gyógyszer úgy károsítja a magzati szöveteket, hogy a rá jellemző terápiás hatást váltja ki, csak ez a fejlődő szervezeten sokkal erősebben nyilvánul meg. Egyes típusú vesére ható vérnyomáscsökkentők vesekárosodást okoznak, bizonyos véralvadásgátlók pedig megnövelik a vérzés esélyét.

A kiváltott hatás mégis a károsító tényező magzatba való bejutásának mértékétől függ, ezt pedig sok tényező befolyásolhatja. Függhet a bejutott anyag természetétől, a beadás módjától, a beadott mennyiségtől, a felszívódás és a méhlepényen való átjutás mértékétől. Sok gyógyszer például azért nem káros, mert fel sem szívódik, csak a bélben fejti ki a hatását (például egyes hashajtók), vagy nem jut át a méhlepényen.

A gyógyszerügyi hatóságok terhességi kategóriákba sorolták a gyógyszereket, melyek alapján értékelni lehet a magzatkárosodás esélyét, ha azt a gyógyszert az anya a terhessége alatt szedi.

Gyógyszerek veszélyességi besorolás alapján
A, B, C, D és X kategóriák léteznek, melyből az A az ártalmatlan gyógyszereket jelzi, a B-nél már állatkísérleteknél születési hibákat észleltek, de ezt emberen nem lehetett bizonyítani, a C kategória már egyértelműen kimutatott állatkísérleti magzatkárosító hatást, mégis embereken való alkalmazásánál a gyógyszer szedésének a haszna meghaladja a potenciális károsodás mértékét.

A D kategóriánál egyértelmű adatok vannak a születési rendellenességet okozó hatásról embereken is. Az X kategória képviselőit pedig tilos terhesség alatt alkalmazni, mert szinte minden esetben súlyos születési rendellenességet okoznak.

Az ismert károsító hatásuk ellenére azonban mégis sokszor szükség van arra, hogy B, C, sőt akár D kategóriába sorolt gyógyszereket szedjen egy kismama, ugyanis a kezelés elmaradása sokkal nagyobb veszélybe sodorja a babát, vagy akár az állapotos nőt is. Nem könnyű a krónikus betegségben szenvedő nők helyzete sem, hiszen nekik folyamatos gyógyszerelésre van szükségük.

A terhesség alatti gyógyszermentesség vagy adagcsökkentés nem megoldás az esetükben, ugyanis az alapbetegség tünetei, például a magas vérnyomás vagy az asztmás nehézlégzés nemcsak az anyára veszélyesek, de a magzatot is sokkal jobban károsítják, mint a gyógyszer.

Végül azt is meg kell említeni, hogy a fogantatás időpontjában az apa által szedett gyógyszerek is káros hatást fejthetnek ki. Ezidáig csak a daganatellenes szerekről bizonyították, hogy hátrányosan befolyásolják a sperma képzést, és ezáltal kóros, sokszor megtermékenyítésre képtelen spermák keletkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek
  2021-04-13 16:01:59, kedd
 
  Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe!

A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények elsődleges feladata, hogy diagnosztizált betegségeket, rosszulléteket kezeljen, gyógyítson. Azonban nem mindegy, hogy ezeket a készítményeket mikor és hogyan alkalmazzuk, hiszen akár ellenkező hatást is elérhetünk vele.

Gyógyszerek, melyeket tilos szedni terhesség során
Izotretinoin: Súlyos pattanásos arcbőr kezelésére alkalmazzák a bőrgyógyászok. Várandósoknál akár egy adag is súlyos születési rendellenességeket okoz. Szedésének elkezdése előtt meg kell bizonyosodni, hogy nem áll-e fenn terhesség és a kezelés alatt is hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazni. A gyógyszer abbahagyása után 2 évet várni kell a teherbe eséssel, mert a hatóanyag raktározódik a zsírszövetben, és sok idő kell a kiürüléséhez.

Acitretin, etretinát, tretinoin: Alkalmazásuk hasonló az izotretinoinéhoz, valamint még pikkelysömörben is adják ezeket a szereket. Abbahagyásuk után szintén ki kell várni a 2 évet a gyermekvállalással.

A-vitamin: A túlzott A-vitamin bevitel is magzatkárosító hatású, ezért A-vitamin gazdag étrend mellett nem szükséges A-vitamin készítmény szedése.

Ribavirin: Hepatits C kezelésére szolgáló vírusellenes szer. Szedése során súlyos születési rendellenességeket észleltek.

Temazepam: Erős altaló és görcsgátló hatású szer.

Férfi nemi hormonok, androgének, danazol és anabolikus szteroidok: Nemiszerv fejlődési rendellenességeket okoz, mivel a hormonháztartást megzavarja, így lányokon férfiasodás jelentkezik a 8. hét után szedve.

Ösztrogének: Terhesség alatt szedve a hormonháztartást megzavarja, így tilos szedni.

Progeszteronok: 8. hét után férfiasodás leány magzatokon, előtte nem.

Gyógyszerek, melyek szedése nem ajánlott
ACE-gátló és angiotenzin-receptor antagonista típusú vérnyomáscsökkentők: 2. és 3. trimeszterben vesében hoznak létre elváltozásokat, melyek akár méhen belüli elhalást is okozhatnak. Amint lehet, más vérnyomáscsökkentőre kell átállni. Ha a nő terhességet tervez, akkor más vérnyomáscsökkentőt kell választani.

Sztatin típusú koleszterin szint csökkentők: Hatásuk azon alapszik, hogy a szervezetben a koleszterin szintézisét csökkentik, ez azonban káros lehet a fejlődő magzatra.

Warfarin, acenokumarol: A véralvadás gátló hatású gyógyszer az 1. trimeszterben szedve vérzést okozhat, ami központi idegrendszeri károsodáshoz vezet. Spontán abortusz esélye megnő alkalmazásával. A terhesség utolsó heteiben nem ajánlott szedni a szülés alatti fokozott vérzés lehetősége miatt.

Litium: Mániás depresszió mániás szakaszának kezelésére szánt szer, melyet a terhesség első harmadban alkalmazva a születési hibák száma nő, szívfejlődési renellenességeket okozhat. Szülés előtt pár héttel szedve viszont az újszülött a litium-mérgezés jeleit mutathatja.

Epilepszia kezelésére szánt gyógyszerek: A születési rendellenességek számát szinte kivétel nélkül fokozzák, vérzékenységi problémák is felléphetnek.

Reumaellenes szerek (hidroxiklorokin, penicillamin): Neurológiai zavarok, hallás, egyensúlyozás és látásproblémák kialakulásáért lehet felelős.

Növekedési hormon analógok: Spontán abortuszt vagy egyéb elváltozásokat okozhat szedése.

Tertaciklin antibiotikumok: 18 hét után nem szabad alkalmazni, mert az a fogak elszíneződéséhez, fog- és csontfejlődési zavarokhoz vezet.

Aminoglükozid antibiotikumok: Vesefejlődési zavarok és hallás-károsodás jelentkezhet.

Fluconazol: Gombaellenes hatású szer, melyből szájon át alkalmazva egy dózis még nem káros, ismételt alkalmazás esetén azonban születési rendellenességeket okozhat. Szedésének abbahagyása után 1-2 hónapot kell várni a gyermekvállalással.

Malária ellenes szerek: Terhesség alatti szedésük idegrendszeri károsodást, süketséget okozhat.

Egyes vírus ellenes szerek szájon át alkalmazva: Különböző születési rendellenességek számát megnövelheti.

Daganatellenes kemoterápiás szerek: Spontán abortusz, és születési hibák nagy valószínűséggel előfordulhatnak.

A-vitamin: A túlzottan nagy mennyiség születési rendellenességet okozhat, de hiánya is káros.

Élvezeti szerek
Kábítószer alkalmazása terhesség alatt szigorúan tilos, mert nem csak magzatfejlődési rendellenességeket okoz, de a kábult állapotban lévő anya is képtelen a magzat megfelelő védelme érdekében cselekedni.

Nikotin: Terhesség alatt tilos a dohányzás, sőt tapaszokból és rágókból felszabaduló nikotin is károsak a babára.

Alkohol: Terhesség alatti italozás következtében magzati alkohol szindrómában szenvedő gyermek születhet. Ezek az újszülöttek kis testsúllyal születnek, az arcukon jellegzetes elváltozások figyelhetők meg, és fizikai, mentális és viselkedésbeli problémákkal küzdenek egész életük során, ugyanis az alkohol a központi idegrendszert károsítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Várandósok COVID-19 elleni oltása-A legfontosabb tudnivalók
  2021-04-13 15:55:14, kedd
 
  Szerző: WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkünkben összefoglaljuk a várandósok oltásaival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a hatályos szakmai javaslatok alapján.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte Magyarországon is a várandósok koronavírus elleni oltását. A kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első COVID-19 elleni védőoltást, jellemzően a Pfizer-Biontech vakcináját, az ismétlő oltást pedig, kissé eltérően a külföldi gyakorlattól, hazánkban a szülést követően. Új rendelkezések szerint a várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra.

Miért veszélyes a COVID-19 a várandósokra?
A várandós állapot immunszuprimált állapotnak számít, vagyis a szervezet immunvédekezése gyengül, így óvva az anyával genetikailag nem teljesen egyező magzati szervezetet.

Mivel közvetlenül magzati fertőzést nem okozó vírusok (influenza) is okozhatnak idegrendszeri és szívfejlődési rendellenességeket, ha a megbetegedés a szervfejlődés korai időszakában, az első trimeszterben több napig tartó magas lázzal jár, hangsúlyozandó az első trimeszteri lázcsillapítás kiemelt fontossága. Ebből következik tehát a lázas állapotok megelőzése, mely alapvető fontosságú terhességben. Ez a törekvés hívhatta életre a koronavírus elleni oltás alkalmazásának felülvizsgálatát terhesség esetén.

A korábbi koronavírus-járványok (SARS-CoV-1, MERS-CoV) statisztikái azt mutatták, hogy várandósok és magzataik vonatkozásában egyaránt kifejezetten rossz kimenetellel kell számolni, magas volt az intenzív ellátásra szorulók aránya, és a halálozás helyenként elérte a 35%-ot.[2] Amellett, hogy a súlyos betegség általános kockázata alacsony, a terhes nőknél fokozott a súlyos COVID-19 betegség kockázata, szemben a nem terhesekkel. A súlyos betegség magában foglalja az intenzív osztályos kezelést, a lélegeztető gép általi lélegeztetést vagy a halálos kimenetelt. Emellett a terhességi állapot kizárja a legtöbb, COVID-19 fertőzésben használt gyógyszer alkalmazását, azok magzatkárosító hatása miatt. Ezenkívül a COVID-19 betegségben szenvedő terhes nőknél nagyobb a kockázata a terhességgel kapcsolatos szövődményeknek, például a koraszülésnek, a COVID-19 fertőzésben nem szenvedő terhes nőkhöz képest. A Nőorvosok Lapja 2020 júliusi számában megjelent cikk alapján az addig összesített adatok alapján viszont várandósoknál nem kell annál súlyosabb lefolyású COVID-19 típusú koronavírus-fertőzéssel számolni, mint ami az átlagnépességben tapasztalható.

Mindazonáltal, ahogy emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon, úgy arányosan a várandósok is nagyobb számban fertőződhetnek meg. Így az élet védelmében a nyereség-kockázat arányát figyelembe véve javasolt lehet a kismamák vakcinálása, ezáltal a súlyos szövődmények megelőzése. Emellett a vakcina hatására termelt anyai ellenanyagok a méhlepényen keresztül hatékonyabban jutnak be a baba szervezetébe, így őt is immunizálva.

Mikor kaphatják meg a várandósok az oltást, és mire kell utána figyelni?
A betegség átvészelése sajnos nem alakít ki tartós védettséget, a vírust ismételten el lehet kapni, ezért hasznos az oltás. Az oltás felvételét nem zárja ki korábbi lezajlott COVID-19 fertőzés sem. A jelenleg hatályos javaslat szerint hazánkban a várandósok egy oltást kaphatnak, jellemzően a 2. vagy a 3. trimeszterben. Ennek feltehetően az is oka lehet, hogy a második oltás után gyakoribbak az oltási szövődmények, például a láz, mely a magzatra veszélyes lehet, így ezt az esélyt az ajánlások is minimalizálni törekszenek. Viszont az egyre szélesedő oltási tapasztalatok alapján már egy oltás felvétele is elindítja a szervezet ellenanyag-termelését, mely az oltás beadása után folyamatosan alakul ki, növelve az esélyt az enyhébb lefolyásra. Az oltásról általánosságban elmondható, hogy a megfertőződéstől száz százalékosan nem véd, de a súlyos lefolyástól igen. Ezért a kismamáknál emellett is kiemelten fontos a kézmosás, maszkhasználat, a szociális távolságtartás. Minimalizálni kell orvos-beteg találkozásokat, az otthon elvégezhető vizsgálatok (pl. vérnyomásmérés) elvégzésére buzdítani kell a várandósokat. Ha az orvosi vizsgálat mindenképpen szükséges, maszk viselése javasolt a mindenkor érvényes higiéniai szabályok betartásán túl. A magyarországi várandósgondozási protokollban azonban nem történt változás.
Melyik COVID-19 elleni vakcinát kaphatják a várandósok, és mikor javasolt számukra az oltás?

Ma Magyarországon a kismamák koronavírus elleni oltása a Moderna- és a Pfizer-BioNTech-vakcinákkal történik, melyek olyan mRNS-vakcinák, amelyek nem tartalmazzák az élő vírust, ezért nincs kockázata a COVID-19 fertőzés kialakulásának. Ezenkívül az mRNS-vakcinák nem lépnek kölcsönhatásba az ember DNS-ével, és nem okoznak genetikai változásokat, mert az mRNS nem jut be a sejt magjába.[3] A várandósok és szoptató anyák esetében a COVID-19 elleni védőoltás beadása mindig egyedi mérlegelést tesz szükségessé. Azoknak a kismamáknak különösen javasolják az oltást, akik az egészségügyben, idősotthonokban vagy egyéb bentlakásos otthonokban dolgoznak, esetleg nagy forgalmú, zsúfolt helyen, tehát ahol a COVID-19 fertőzés kockázata amúgy is magasabb lehet, még akkor is, ha egyébként náluk kisebb a szövődmények előfordulásának rizikója, mivel minden más tekintetben egészségesek. Illetve abban az esetben is, ha a várandós alapbetegségei miatt nagy a rizikója annak, hogy súlyos megbetegedés alakulna ki a COVID-19 fertőzés esetén. Minden esetben akkor javasolt az oltás, amennyiben ebbe a várandós is beleegyezik

A Magyarországi Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozata szerint az mRNS-oltás javasolható úgy, hogy a 12. terhességi hét után kerüljön sor az 1. oltásra, a 2. oltást pedig a szülés után javasolt adni. Mindemellett fontos informálni a kismamákat arról, hogy az oltási leirat szerint a terhes nem oltható, de az oltásnak nagy valószínűséggel nincs teratogén hatása, és a 12. hét után valószínűleg nincs magzatkárosító hatása sem, és az oltás beadásának kisebb a kockázata, mint a vírusfertőzésnek, és a kismama mindezek ismertében kéri, hogy oltsák be.

Felléphetnek-e oltási reakciók?
Természetesen mint minden oltásnál, a koronavírus elleni oltásnál is előfordulhatnak mellékhatások, de várandós nők nem számoltak be más mellékhatásokról, mint a nem várandósak mRNS-vakcinákkal (Moderna- és Pfizer-BioNTech-oltások) történő oltás után. Ha az oltást követően láz lép fel, lázcsillapítás szükséges. Néhányan allergiás reakciókat tapasztaltak a COVID-19 elleni oltás után.

Mit tehet az a kismama, akinél akár az oltás következtében mégis lázas állapot lépne fel?

A lázcsillapítás történhet gyógyszerrel és fizikai lázcsillapítással (hűvös zuhany, hűtőfürdő, borogatás) is, bár a nem gyógyszeres módszerek hatása kissé bizonytalanabb, kevésbé kontrollálható. Ha mégis szükséges gyógyszert bevenni, akkor a lehető legrövidebb ideig a legalacsonyabb hatásos dózisban kell alkalmazni az adott készítményt.

A gyógyszerek többsége nem javallt terhesség alatt, és az engedélyezett gyógyszerek sem teljesen veszélytelenek.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) kedvezőtlen mellékhatásai régóta ismertek, nemrégiben az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA arra is figyelmeztetett, hogy a terhesség 20. hete után szedett nemszteroid gyulladásgátlók magzati vesekárosodást és következményes magzatvízcsökkenést okozhatnak.

Várandós nőknél az elsőként választandó és a rendelkezésre álló adatok alapján talán a legbiztonságosabban használható hatóanyag a paracetamol, viszont ez is nagy dózisban májkárosodást okozhat. Ebből is látszik, hogy a várandósok esetén limitáltan alkalmazható gyógyszeres terápiás lehetőségek szintén a prevenció, megelőzés irányába billentik a mérleg nyelvét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1658
  • e Hét: 10440
  • e Hónap: 41926
  • e Év: 246627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.