Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A tudatosság növelésének ára van
  2021-04-07 20:49:19, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Svéd mandula torta
  2021-04-07 16:52:01, szerda
 
 



4db tojásfehérje
1csip só
8dkg porcukor
14dkg darált mandula
A krémhez:
4db tojássárgája
7dkg cukor
1csom bourbon vaníliás cukor
1dl habtejszín
13dkg vaj
A díszítéshez:
5dkg szelelt mandula

ELKÉSZÍTÉS
A svédek csodafinom mandulatortájának elkészítéséhez első lépésben kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját félretesszük a krémhez, a fehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, és kemény habot verünk belőle egy kézi robotgéppel. Közben adagonként hozzáadjuk a porcukrot is.
A tojáshabba több adagban és óvatosan beleforgatjuk az egészen finomra darált mandulát, de használhatunk mandulalisztet is.
Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a tojáshabos-mandulás masszát és elsimítjuk benne. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a tészta, kivesszük a tortaformából, és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. (Két részletben is süthetjük a tortalapokat, ha elfelezzük a tésztát. Ez esetben laponként 20-25 perc a sütési idő.)
Amíg sül a mandulatorta, elkészítjük a krémet. Ehhez tűzálló tálba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejszínt, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt sűrítjük. Levesszük a tűzről, üvegtálba öntjük, folpackkal letakarjuk, és hideg helyre tesszük kihűlni.
A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. Ezuán félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt főzött krémet, és simára keverjük.
A piskótát két azonos szeletre vágjuk. Az alsót megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik szeletet, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk rajta úgy, hogy az oldalára is jusson. Végül megszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőben pihentetni, és csak azt követően felszeletelni.
Nagyon különleges és rendkívül finom sütemény a gluténmentes svéd mandulatorta. Érdemes kipróbálni!


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Köszöntelek Április!
  2021-04-07 08:39:40, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Április  
" Holnap újra megpróbálom"
  2021-04-07 08:36:29, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
A világ akkor fog megváltozni, ha...
  2021-04-07 08:34:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Helló Április!
  2021-04-07 08:33:00, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Április  
Kikötő
  2021-04-07 08:29:21, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Balatonfüred  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 353 db bejegyzés
e év: 1424 db bejegyzés
Összes: 61748 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 290
  • e Hét: 290
  • e Hónap: 14693
  • e Év: 397741
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.