Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Rejtély, amire máig sincs magyarázat
  2021-05-16 22:00:20, vasárnap
 
 








REJTÉLY, AMIRE MÁIG NINCS MAGYARÁZAT


A világ tele van olyan rejtélyekkel, amelyek megoldása a mai napig várat magára. Ezek a misztikus történetek és felfedezések egy ismeretlen. ősi világba kalauzolnak minket







1. A Nap kapuja

Még romos állapotukban is lenyűgözőek a 400-900 között létezett bolíviai Tiahuanaco városának maradványai.

A város az egyik legvitatottabb leletegyüttes: nincs tudományos magyarázat arra, hogy az írásbeliséget nem ismerő korabeli ajmara-indiánok miért és milyen technológiával emeltek ilyen óriási építményeket, ahogy azt sem sikerült még megfejteni, mit jelentenek a Napkapuba vájt motívumok.










2. Longyou barlangok

Kínában található egy titokzatos földalatti város 36 barlangteremmel, amelyeket kézzel vájtak ki a homokkőből.

Ehhez ezer emberre volt szükség, akik legalább 6 éven keresztül dolgozhattak, hogy megmozgassák az egymillió köbméter követ.

Mégsincs egyetlen említés sem róluk feljegyzésekben, egészen 1992-ig, amikor egy falusi felfedezte a barlangokat. A tudósok ma sem tudják, hogyan és miért készültek.










3. A befejezetlen obeliszk


A valaha épített legmagasabb obeliszk lehetett volna a félbehagyottan álló, repedezett építmény, amit az egyiptomi Asszuán kőbányáinak északi részén találtak. Ha elkészül, 42 méter magas lett volna, a súlya pedig közel 1200 tonna lenne.

Egyes elméletek szerint építésére Hatsepszut fáraónő adott utasítást, és végül azért hagyták félbe, mert a felületén repedéssek keletkeztek.

Az obeliszk még mindig nem vált el a sziklától a híres asszuáni gránitbányában, amelyből elkezdték kifaragni, az ókori egyiptomiak. Máig rejtély hogyan akarták felállítani.







4. Jonaguni városa


A Japánhoz tartozó Jonaguni-szigetnél különös építmények hevernek a víz alatt, amelyek for­má­ja leginkább a piramisokra emlékeztet, vi­szont a szikla, amiből kifaragták őket, több ezer évvel idősebb az egyiptomi piramisoknál.

A primitív korszakban az emberek még barlangokban laktak és gyűjtögettek, és biztosan nem hozhattak létre egy kővárost. De akkor mégis ki és hogyan építette?

A Yonaguni monuments a tengeralatti régészet egyik legnépszerűbb és legvitatottabb lelete.







5. Mohendzsodáro


A pakisztáni város pusztulására évtizedek óta nem ta­lál­nak magyarázatot a tudósok, és még az eredeti nevét sem tudni, csak a vidék lakói nevezik a romokat Mohendzsodárónak. A várost 1922-ben fe­dezte fel egy indiai régész.

Az egykori várost i. e. 2500 és 2100 között az Indus partján élő Ha­rappá-kultúra népe építette, de az ősi metropolisz szervezettsége, építési módszerei és a kb. 40 000 fős lakosságot kiszolgáló közszolgáltatásai csak a kétezer évvel későbbi, császári Róma fejlettségével vethetők össze.







6. Rongorongo


A rongorongo a Húsvét-szigeten megtalált fatáblákra vésett jelek rendszere, nagy valószínűséggel, de nem bizonyítottan írásrendszer. Mindösszesen 26 ilyen szöveg maradt fenn.

A szövegeket olyan fatáblákra jegyezték fel eredetileg, amelyek gyorsan elkorhadtak. Az írás olvasata egyelőre rejtély.

A rongorongo azért is különleges, mert Óceánia népei közül egyik sem rendelkezett írott nyelvvel.







7. Kőgömbök


Costa Ricán találhatóak ezek a tökéletes gömb formájú kövek, amiket 1930-ban munkások fedeztek fel, amikor a banánültetéshez irtották az erdőt. Közel 300-at találtak belőlük azóta, de még mindig nem tudni, ki és miért készítette őket.

Gránitot, amelyből a legtöbb készült, nem találni azon a vidéken, ahol előkerültek, mert itt nincsenek kőfejtők.







8. Saksaywaman


A Saksaywaman egy Citadella Cusco város északi peremén, Peruban. A komplexum többtonnás köveit a várostól 40-300 kilométerre fekvő kőbányákból szállították ide, és kötőanyag nélkül, száraz falazással építették. Az építőelemek bonyolult (többszörös negatív faragások, kivágatok), de rendkívül szabályos méretekkel és kialakítással rendelkező kövekből, mintegy "lego"-szerűen illeszkednek egyes falszakaszokon. Különleges a negatív, belső élek használata mind gyakorlati (illesztés), mind ornamentikus okokból, ami technikailag jelenleg is nehéz faragási feladatnak számít. A kövek megmunkálása nagyon pontosan történt, az élek még ma is tökéletesek a kisebb, hosszú idő alatt letört részletektől eltekintve. Fogalmunk sincs róla, hogyan faragták ilyen pontosra őket...







9. A moafélék vavy moák

A moafélék vagy moák (Dinornithidae) egykor Új-Zéland szigetein élt, hatalmasra nőtt röpképtelen madarak voltak. A moákat Richard Owen fedezte fel az európai tudomány számára 1839-ben. Azóta is csak töredékes csontjaik alapján ismerjük őket: közülük a "legkisebbek" alig 1 méter magasak és 18 kg tömegűek voltak, a legnagyobbak magassága pedig elérte a 3,6 métert, tömegük pedig a 230 kg-ot. A képen az 500 éve kipusztult Moa madár több mint 3000 éves maradványa látható, érthetetlen, hogyan maradhatott ilyen jó állapotban.







10, A Voynich-kézirat

A Voynich-kézirat ismeretlen írásjelekkel és nyelven írt könyv, melynek eredetét és tartalmát mind a mai napig nem sikerült megfejteni. Nevét egykori tulajdonosáról, Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedőről kapta, akihez 1912-ben került. Egy 2009-es radiokarbon kormeghatározás szerint a 15. század elején írták, 1420 körül. A mű 234 darab 15 cm széles és 23 cm magas velumlapból áll, amelyből negyvenkét lap hiányzik az oldalszámozás szerint. A szöveg megírásához és az ábrák körvonalazásához valószínűleg lúdtollat használtak. A rajzok korabeli ásványi és növényi anyagokkal színezettek és gyakran elnagyoltak. A rajzok alapján ez a mű a korabeli tudományok és filozófiák szubjektív összefüggéseinek leképeződésének, illetve más sajátságos tudománytalan elméletek megörökítésének is tűnhet. Dokumentált története alatt senkinek nem sikerült még csak részben sem megfejtenie












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Már másfél évtizede tervezte „szabadulását” Harr
  2021-05-16 20:45:52, vasárnap
 
 





MÁR MÁSFÉL ÉVTIZEDE TERVEZTE ,,SZABADULÁSÁT" HARRY HERCEG


Ismét áll a bál a királyi családban, miután Harry herceg egy interjúban újra belerúgott a brit monarchiába.


A 36 éves sussexi herceg Dax Shepard amerikai színész internetes műsorának vendége volt, ahol másfél órát beszélgettek gyerekkorról, mentális problémákról, családról, és természetesen arról is szó esett, hogy miért költöztek ki feleségével, Meghan Markle-lel az Államokba.

"Vigyorogni és tűrni, ez volt a dolgom. A húszas éveim elején jöttem rá, hogy nem akarom ezt a munkát." Nem akarok itt lenni, nem akarom ezt csinálni. Nézd meg, hogy édesanyámmal is mi történt! Hogy állapodhatnék meg feleséggel és gyerekekkel, ha tudom, hogy a történelem megismétli majd önmagát? Láttam, mi folyik a háttérben, ismerem az üzleti modellt, és nem akarok ennek a része lenni - fakadt ki a műsorban a herceg, aki a királyi családban töltött életét egy állatkerthez és Jim Carrey Truman Show című filmjéhez hasonlította, melyben a főhős a tudta nélkül egy valóságshow főszereplője.



A sussexi herceg úgy érzi, a szigorú neveltetés miatt szenvedett, de nem tért ki a részletekre az interjúban - AFP





Nevelésben a hiba

Harry szerint a probléma a királyi családban megszokott szigorú neveltetésre vezethető vissza, ami miatt ,,öröklődik a családban a fájdalom".

- Nem hibáztatok senkit. Nem akarok ujjal mutogatni senkire, de ami a neveltetést illeti, sok fájdalmat kellett megtapasztalnom amiatt, hogy apám is hasonlóan szenvedett. "Meg kellett törnöm ezt a kört, hogy ne adjam tovább a fájdalmat a gyerekeimnek" - mondta Harry, aki nem az apját, Károly herceget hibáztatja, hiszen ő is ugyanilyen neveltetést kapott. - Sokáig nem láttam az összefüggést, aztán összeraktam. Úgy bánt velem, ahogy vele bántak.

Terápiára járt

A gyerekkori traumákat Harry a húszas évei elején bulizásba fojtotta, csak azután jött rá, hogy szakember segítségére van szüksége, miután 2016-ban megismerkedett Meghannal. Az ő javaslatára ment el terápiára, ami rádöbbentette, hogy ha változtatni akar az életén, kezébe kell vennie az irányítást.

- A terápia felnyitotta a szemem. Kihúztam a fejem a homokból, és rájöttem, hogy abba kell hagynom a panaszkodást, és nem csak gondolkodni azon, hogy min változtatnék, hanem cselekedni, mert másképp nem szabadulok - mondta Harry, hozzátéve, hogy sokkal felszabadultabbnak érzi magát kaliforniai otthonukban, ahol már második gyermekük születésére készülnek.

"Mióta itt élünk, fellélegezhetek, akárcsak a feleségem, sokkal szabadabban járhatunk-kelhetünk." A kisfiamat, Archie-t is belerakhatom az ülésbe és elvihetem biciklizni, korábban erre nem lett volna lehetőségem.



Harry állítása szerint eddig a monarchia rabja volt, a rossz nyelvek szerint most pedig Meghané - AFP





Felháborodott a palota

A királyi család hivatalosan egyelőre nem reagált Harry interjújára, de a Daily Mail megszólaltatott udvari forrásokat, akik nincsenek elragadtatva a herceg szavaitól.

"Abból csinálnak karriert, hogy a régi munkáikról beszélnek. Ez nem segít sokat. Ráadásul soha, semmi sem az ő hibájukból történik" - vélekedett egy bennfentes.


Link



Harry herceg egyre jobban eltávolodik a családjától - már apjával is megromlott a kapcsolata

Link











 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
Az esküvő nem házibuli
  2021-05-16 20:00:03, vasárnap
 
 











AZ ESKÜVŐ NEM HÁZIBULI


Sztárok, akik idén talán egybekelnek - Dobos Attila szerint az esküvő nem házibuli

A koronavírus a jegyeseknek sem kedvezett, a járvány miatt a tavalyra tervezett esküvők sorra elmaradtak. Dobó Ági és Dobos Attila most elárulták, tervezik-e, hogy idén végre egybekelnek a kedvesükkel.



Dobó Ági és Kis Csaba ragaszkodnak a decemberi esküvőhöz - Bors





Ragaszkodnak a decemberhez

Dobó Ági kezét tavaly júliusban kérte meg a kedvese. Az eredeti terveik szerint téli esküvőt álmodtak meg, de a koronavírus keresztülhúzta a számításaikat.

"Szerintem a hosszú jegyesség nagyon romantikus. Igaz, azt azért nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig jegyben járunk majd"

- mondta a Borsnak a csinos édesanya, akinek határozott elképzelése van arról, milyen esküvőt szeretne.

- Mindenképpen decemberben szerettük volna kimondani a boldogító igent. A lánykéréstől az esküvőig öt hónapunk volt, úgy gondoltuk, ennyi idő bőven elég arra, hogy minden részletet megszervezzünk. Akkor szóba került a fesztiválhangulatú esküvő is, de a nyári időzítést hamar elvettük, részben azért, mert Csabinak a munkája miatt több szabadideje van télen. Maradtunk az eredeti tervnél, decemberben szeretnénk összeházasodni - árulta el.
A nászút nem maradt el

Bár elhalasztották az esküvőt, a nászútról akartak lemondani, ezért három hónappal ezelőtt a gyermekeikkel együtt elutaztak a Maldív-szigetekre.

"Az igazi nászutunkon is szeretnénk napsütötte országba menni, és bár sokak szerint nem túl romantikus dolog, de a két kisfiunk ismét velünk tart majd."



Dobos Attila: Az esküvő nem házibuli! © Bors





Dobos Attilának nem elég a két tanú

Dobos Attila és kedvese, Erzsó két évvel ezelőtt találkozott, miután egy közösségi oldalon felfigyelt egymásra. Az első találkozásra 2019 májusában került sor. Hamar kialakult közöttük a szerelem, s a kapcsolatuk fordulóponthoz érkezett, miután az énekes lábon kihordott egy szívinfarktust. Tavaly szilveszter éjjelén Attilában megfogalmazódott, hogy nem akar Erzsó nélkül élni, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve megkérte a kezét.

"Az időpontot még nem tűztük ki, felesleges is lenne, hiszen nem tudjuk, hogy mikor tarthatjuk meg az esküvőt"

- mondta Attila, aki hozzátette, hogy a részleteket illetően még nem állapodtak meg.

- Még nem tudjuk, hogy pontosan hány fős lakodalom lesz, de bármi is történjék idén, biztosan nem fogunk két tanúval besétálni az anyakönyvvezetőhöz. Ez nem egy házibuli, meg kell adni a módját, hiszen ez egy életre szól.



Kétszer mondták le az esküvő dátumát, jöhet a C terv - Bors





Perry és Bloom kétszer is lemondta

Külföldi hírességek között is akadt, aki a korlátozások miatt nem állhatott oltár elé. Ilyen volt Katy Perry is, aki már nem először kényszerült arra, hogy elhalassza az Orlando Bloommal kitűzött dátumot. A várandós énekesnő és színész kedvese eredetileg tavaly télen szeretett volna egybekelni még azelőtt, hogy gyermekük világra jött volna. A B terv szerint idén nyáron Japánban álltak volna oltár elé, azonban az egyre terjedő vírus miatt ismét meghiúsul ez az elképzelésük. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikorra tűzték ki az újabb dátumot, érthető, hogy ezek után nem szeretnének elhamarkodottan dönteni.


Link













 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
Egyszerre véd az influenza és a koronavírus ellen a kombinál
  2021-05-16 19:15:16, vasárnap
 
 





BRAVÚROS KUTATÁS - EGYSZERRE VÉD AZ INFLUENZA ÉS A KORONAVÍRUS ELLEN A KOMBINÁLT VAKCINA


Elkészült az első influenza és koronavírus ellen is hatékony kombinált vakcina. Az amerikai Novavax cég még idén megkezdi a klinikai vizsgálatokat.

A koronavírus-járvány ideje alatt a megszokotthoz képest jóval alacsonyabb volt az influenzafertőzöttség, ám a betegség veszélye nem szűnt meg, így mindkét vírusfertőzés esetében továbbra is fontos a megelőzés. Örvendetes hír, hogy az ame­rikai, de magyar kutatásirányítóval dolgozó Novavax cég még idén tesztelni kezdheti az influenza és a koronavírus elleni kombinált vakcinát, ami mindkét betegség ellen védelmet alakít ki.



Bravúros kutatás: egyszerre véd az influenza és a koronavírus ellen a kombinált vakcina





Jól szerepelt az állatkísérletek során

Az amerikai Novavax cég kutatásirányítója, az Ausztráliában élő magyar származású dr. Bári Eszter május 10-én jelentette be, hogy kombinált, az influenza és az új típusú koronavírus ellen egyaránt védelmet nyújtó vakcinát fejlesztettek ki - írta az Index.hu. Az al­egység vakcina preklinikai vizsgálatai már be is fejeződtek, s az állatkísérletek során az oltóanyag jól teljesített, hiszen masszív antitesttermelést indított be az influenza A és B vírusa, valamint a SARS-CoV-2 ellen is. Az oltás hatékonyan védte meg a koronavírus-fertőzés ellen a kísérleti állatokat. A klinikai vizsgálatok megkezdését - vagyis az embereken történő teszteléseket - a cég még erre az évre ígérte.



Az Ausztráliában élő dr. Bári Eszter a Novavax cég kutatásirányítója - Saját fotó





Bejáratott technológián alapul

Dr. Rusvai Miklós víruskutató a Borsnak megerősítette, hogy a Novavax kombinált alegységvakcinája elkészült, ám embere­ken való tesztelése még nem kezdődött meg.

"Az influenza és a koronavírus elleni alegységvakcina előállítása igen bonyolult. Az influenzavakcinák mindegyike kombinált, hiszen kötelezően eleve minimum három, maximum négy komponenst, vagyis különböző vírustörzset tartalmaznak"

- magyarázta a Borsnak a szakember.



Dr. Rusvai Miklós víruskutató elmondta, a szakma várja a vakcinát - TV2





- Ehhez a három vagy négy vírustörzshöz még legalább egyet, a koronavírust is hozzá kell adniuk, de az sem kizárt, hogy variánsokat is beletettek. Egyelőre a pontos alkotóelemekről nincsenek információink. Ha a vakcinába túl sok komponens kerül, előfordulhat, hogy csökken a hatásfoka a különböző vírustörzsek esetében, úgyhogy a szakma nagy érdeklődéssel várja a tudományos információkat és később az eredményeket - fogalmazta meg dr. Rusvai, aki hozzátette, hogy az alegységvakcinák körülbelül 20 éves múltra tekintenek vissza, így teljes mértékben megbízhatóak és hatékonyak.


Készen tartalmazza a vírusok fehérjéit

Ilyen kombinált alegységvakcinák már évek óta léteznek az influenzavírus ellen, sőt többek között a méhnyakrák ellen is, így használatuk a többi vakcinához hasonlóan teljesen veszélytelen.

"Ez az alegységvakcina készen tartalmazza a vírusok fehérjéit, amelyeket mesterségesen állítanak elő. Az immunrendszer ezekre a kész fehérjékre reagál és termel ellenanyagot, ha vakcina formájában bejuttatják a szervezetbe"

- ismertette dr. Rusvai az oltóanyag működési elvét.



Bravúros kutatás: egyszerre véd az influenza és a koronavírus ellen a kombinált vakcina





- Azt még nem tudni, hogy a Novavax influenza és koronavírus elleni kombinált oltása pontosan hány komponenst tartalmaz, ám a klinikai tesztek lezártakor pontosan kiderül, melyik betegség ellen hány százalékban nyújt védelmet - zárta a virológus, aki szerint ezek a típusú vakcinák leginkább gyerekek és tűfóbiások számára készülnek, hiszen egy szúrással több betegség ellen is megszerezhető általa a védettség. Persze időt és fáradságot is megtakarítunk, hiszen csupán egyszer kell felkeresni az orvost azért, hogy mindkét fertőzés ellen oltassuk magunkat.


Link











 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2432
  • e Hét: 10887
  • e Hónap: 50708
  • e Év: 228583
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.