Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kertépítés másképpen: ilyen a XXI. századi kert
  2021-05-02 21:30:32, vasárnap
 
 










KERTÉPÍTÉS MÁSKÉPPEN: ILYEN A XXI. SZÁZADI KERT


Új ötletek kertek tervezésekor


Másképpen szeretném megírni ezt a bejegyzést, mivel egy kicsit másképpen építjük a kerteket is. Nem érdemes a szokványos kertstílusok ismertetésébe belebonyolódnom, hiszen erre vannak nálam sokkal kompetensebb személyek, és a valós magyarországi gyakorlat alapján meglehetősen érdektelen lenne a barokk vagy a rokokó stílus ismertetése a műemléki kerteket kivéve. A megrendelőinket ismerve sokkal hasznosabb a XXI. század igényeinek megfelelő, és a hazai környezetben is alkalmazható szakmai és esztétikai alapfogalmak ismertetése. A jól tájékozott, felkészült megrendelővel együtt dolgozni is élvezetesebb, konkrétabban tudja megfogalmazni igényét az építendő kerttel kapcsolatban, ami inspirálóan hat az arra érzékeny kertépítőre, kerttervezőre.







Melyek a legfontosabb szempontok egy kert karakterének megválasztásakor?


A kertben lévő épület stílusa nagymértékben meghatározza a kert karakterét.

A kertben lévő épület stílusa nagymértékben meghatározza a kert karakterét. Stílus alatt értem az épület formáját, színét, a külső felületen használt anyagokat, mert ezek együttese olyan határozott vizuális impressziót ad a szemlélőnek, hogy ha ez nem harmonizál a tervezett kert látványvilágával, akkor az eredmény disszonáns, zavarba ejtő és kaotikus lesz.

A kert nem függetleníthető a tágabban vett környezettől sem, hiszen a külvilágtól hermetikusan elzárt kert nem létezik, és egy jó kerttervező a szomszédos környezet zavaró részeit kitakarja (nagyobb növénycsoporttal, épített műtárggyal), a szép részeket pedig beépíti a kert látványába. Érdemes a kerítést eltünteti, hiszen az emberi szem nem torpan meg a telek határánál, az elmének pedig élmény, ha képzeletben kiterjesztheti az épített világot.

Fontos szempont a kertre fordítható élőmunka mennyisége, akár saját erőből akár fizetett karbantartó segítségével kívánja azt a tulajdonos megoldani. A legjobban megépített kert is tönkremegy és siralmas képet fog nyújtani előbb-utóbb szakszerűtlen vagy nem elégséges kezelés hatására. A ráfordítható élőmunka mennyiségét ezért már a tervezéskor figyelembe kell venni.

A sziklakert, a kerti tó, a vegyes virágágy fenntartása kiemelten munkaigényes és szakszerű karbantartást igényel, hiszen egy közepes méretű szép sziklakertbe is legalább 100 féle növényt kell ültetni, és ha valaki növényismeret nélkül áll neki gyomlálni, lehet hogy éppen a nem virágzó kultúrnövényt fogja kitépni.

Ugyancsak szakembert igényel egy komolyabb öntözőrendszer karbantartása, hiszen egy laikus csak azt látja, hogy a szórófej "elromlott" és újat kell venni, amikor csak a vízkövet vagy egyéb szennyeződést kellene eltávolítani a fúvókákból. 
Ezzel szemben egy örökzöldekkel gazdagon beültetett fás-cserjés kert néhány jól megformált egybefüggő gyepfelülettel minimális élőmunka igényű.

A gyepkezelés alapszabályait bárki meg tudja tanulni, és csak a fák-bokrok évi egyszeri alakító metszéséhez szükséges szakembert hívni.







Végül, de nem utolsó sorban meghatározó szempont a kertre fordítható pénzmennyiség. Gyakran felmerülő kérdés a megrendelők részéről, hogy "1000m2 területem van, mennyibe kerül a kert kialakítása?" - kérdezik telefonon, e-mailen. Nem lehet megmondani, csak helyszíni szemle után.

Van persze néhány általánosan érvényes szabály, eszerint a legköltségesebb része a kertnek minden ami épített, különösen, ha természetes anyagból épített (támfalak, burkolt utak, lépcsők, tó, patak, vízesés). Sajnos manapság már az átlagos méretű vagy kisméretű növények is vastagabb pénztárcát igényelnek. Növényesítésnél különösen drágák az extra fajtájú növénykülönlegességek, a túlkoros növények, a gyepszőnyeg.

Igaz, hogy a szoliter növénykülönlegességek adják meg a kert hangulatát, a túlkoros növények ültetésével 5-10 évet lehet "megspórolni", a gyepszőnyeg pedig azonnali kész kert hatását kelti. Ezeket a szempontokat csak a megrendelő tudja mérlegelni, neki kell döntenie, hogy kíván-e többletköltséget vállalni a fentiekért.







Ahogy említettem a bevezetőben, cikksorozatomban nem az iskolás kertstílusokat kívánom ismertetni, hanem a megrendelők által leggyakrabban kért kerttípusokat. A kerttervezéssel, kertépítéssel eltöltött több mint 12 év tapasztalata alapján, megrendelőink a következő típusokat kedvelik leginkább:

Városi kiskertek, melyek lehetnek tetőn vagy teraszon (tetőkert), épület homlokzata előtt (átriumok) 2-500m2-es területen modern épületek között.

Téli kert - nagy üvegfelületekkel határolt UV-ben gazdag fénnyel ellátott fűthető tér, melyben az ember és a növények (esetleg díszállatok) együtt élhetnek.

Angol tájképi kert - 500m2 fölötti területen sűrűn ültetett, természetes összhatást adó növényegyüttes, romantikusan kanyargó kerti utakkal, természetes sziklákkal díszítve.

Japán kertek (Shindenzukuri válfaja) - Art deco vagy minimalista stílusban megépített modern épületek mellé tökéletesen illeszthető. Sok formázott kő, bambusz, üveg, ultramodern változatok esetén rozsdamentes acél díszítőelemekkel, kultikus tárgyakkal (kőlámpás, szélcsengő, bambuszkapu, sztupák, stb.) kölcsönözhetünk harmonikus és egyedi hatást ennek a kerttípusnak.







Végül néhány tanács arról, hogy mit ne építsünk a kertünkbe!

Thuja sort, millfleur ágyást egy modern épület elé, kerti törpés, műanyag gólyás fólia tavat, egyszóval giccset és sablont. Ne utánozzuk a szomszéd kertjét, hiszen a kert hangulatának, ízlésvilágának harmonizálnia kell a tulajdonos esztétikai elvárásaival, csak akkor érzi majd magát otthon a saját kertjében.

Ízlés, igényesség és harmónia kell, hogy érvényesüljön a jól átgondolt kertben, és így valóban megvalósul az a vágy, mely szerint kertünk élő műalkotássá válik.

/kertdesign/


Ön megálmodja

Link



Nézze meg az eredeti kertet, majd azt. mit hoztak ki belőle: Előtte-Utána

Link












 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 611
  • e Hét: 2107
  • e Hónap: 19251
  • e Év: 156623
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.