|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2021-05-21 23:07:49, péntek
|
|
|
Az emberek egy része gyakran küzd emésztési zavarokkal. A legtöbben a székrekedést jelölik meg legnagyobb problémának. Sokan még mindig a hashajtókhoz fordulnak ilyenkor, pedig ezekhez a szervezet könnyen hozzászokik, és aztán már nem vezetnek eredményre. A természet felkínál számunkra olyan csodálatos növényeket, amelyek nagyon nagy hasznunkra lehetnek a székrekedés problémájában is.
A mangó csodálatos gyógynövény, amelyet remekül felhasználhatunk a konyhában. Természetesen önmagában is fogyaszthatjuk, de mint kiderült, a magas rosttartalmának köszönhetően még székrekedés esetén is rendkívül hatásos.
A székrekedést nagyon komolyan kell venni, mint ahogyan más egészséggel kapcsolatos tünetet is. Akkor beszélünk erről a kellemetlen problémáról, ha hetente 3 vagy ennél kevesebb alkalommal kell a mosdóba igyekeznünk, illetve, ha azok az alkalmak nagyon fájdalmasak és kellemetlenek.
Lehet, hogy csak az életmódunkon kell változtatni és megoldódnak a gondjaink, de az is lehetséges, hogy komoly betegség áll a háttérben, így érdemes kivizsgálást kérni, ha a probléma hosszabb ideje fennáll.
A mangóval kapcsolatban bebizonyosodott, hogy elősegíti a székletürítést, hozzájárul a bélgyulladás csökkenéséhez, amit leginkább az oldható rosttartalmának köszönhetünk.
Nagy mennyiségben tartalmaz bioaktív hatóanyagokat, például polifenolokat. A rendszeres mangófogyasztással kapcsolatban bebizonyosodott, hogy azért is olyan hasznos az emésztőrendszer számára, mert megnöveli a jótékony baktériumok számát és így segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Ez nagyon lényeges, hiszen az immunrendszer hatékonysága összefüggésben áll a bélflóra állapotával. Amennyiben ez az egyensúly felborul, komoly betegségek is kialakulhatnak, akár elhízás és az ebből fakadó megbetegedések, érelmeszesedés vagy éppen autoimmun betegségek.
A mangó antioxidáns antociánokban és karotinoidokban is rendkívül gazdag, de az olyan gyulladáscsökkentő flavonoidokban is bővelkedik, mint például a kvercetin.
A mangó szemvédő tulajdonságát a benne található karotonoidoknak is köszönhetjük, leginkább a zeaxantin és lutein emelkedik ki, melyek pozitívan hatnak a retinára és akár a makula degenerációval szemben is védelmet jelenthetnek számunkra. A karotinoidokban bővelkedő táplálékok rendszeres fogyasztása mintegy 35-40 százalékkal csökkentik a makula degeneráció kialakulásának kockázatát.
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-05-21 22:52:44, péntek
|
|
|
A lucerna mindig is fontos szerepet töltött be az állatok takarmányozásában, de mi emberek is fogyaszthatjuk csíra formájában. Megvásárolhatjuk a magvakat, amelyeket aztán speciális csíráztató segítségével kicsíráztathatunk és remek ételeket készíthetünk a felhasználásával.
A lucernacsíra rendkívül egészséges, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Mivel nagyon gazdag élelmi rostokban, kiemelkedő szerepet játszik az emésztőrendszer egészségének fenntartásában. Az élelmi rostok támogatják a megfelelő bélmozgást, így aki székrekedéssel küzd, mindenképpen próbálja ki ezt a táplálékot. A rostoknak kiemelkedő szerepe van még az emésztési zavarok leküzdésében is, de nagyon hatékony lehet reflux esetén, illetve jelentősen lecsökkentheti az aranyér, a nyombélfekély és a székrekedés kockázatát.
A lucernacsíra rendszeres fogyasztása azért is javasolt, mivel csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást. Számos kutatást végeztek ezzel a maggal és bebizonyosodott, hogy a lucernának és a lucernacsírának nagyon magas a C-vitamin-tartalma, amely aktívan részt vesz a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentésében. És ezzel a pozitív hatással nemcsak az oxidatív stressz okozta károsodás mértékét csökkenti, hanem a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is. A lucernacsíra antioxidáns hatásokkal rendelkezik, így eredményesen küzd a szabad gyökök ellen.
A cukorbetegség komoly krónikus betegségnek számít, amely nagyon sokféle szövődménnyel jár együtt, többek között szív- és érrendszeri panaszok és magas vérnyomás is kialakulhat. A lucernacsíra olyan vegyületeket is tartalmaz, melyek aktívan hozzájárulhatnak a vérnyomás és az LDL-koleszterin-szint csökkentéséhez, mindezt pedig anélkül teszi, hogy megváltozna a HDL-koleszterin szintje.
Avokádós lucernasaláta egyszerűen
Hozzávalók:
1 kis fej saláta
1 közepes érett avokádó
2 fej fokhagyma
1 nagyobb érett paradicsom és paprika
negyed csésze frissen facsart citromlé
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál nyers méz
fűszerek (só, bors, őrölt kömény)
1 marék lucernacsíra
Elkészítése:
Mossa meg és tépkedje kisebb darabokra a saláta leveleit, majd tegye bele egy salátástálba. Mossa meg és szelje fel vékonyan a paprikát és a paradicsomot, majd adja hozzá a salátalevelekhez. Hámozza meg és kockázza fel az avokádót és tegye félre. Készítse el a dresszinget a maradék hozzávalókból, öntse rá a salátára, végezetül pedig helyezze a felkockázott avokádót és a lucernacsírát a salátára.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2021. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
272 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 171
- e Hét: 2309
- e Hónap: 33795
- e Év: 238496
|
|
|