Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Szűrővizsgálatok fontossága a nők egészségének megóvásában
  2021-05-31 22:08:45, hétfő
 
  Sajnos nagyon sok nőnek kell megküzdenie például a mellrákkal és még olyan emberek is szenvedhetnek ebben a betegségben, akik kvázi egészséges életmódot folytatnak. Számtalan tudományos kutatás született azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az oka a mellrák kialakulásának, kik hajlamosabbak arra, hogy ez a betegség előforduljon nálunk. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok a nők, akik szennyezettebb levegőjű városban élnek, nagyobb eséllyel lesznek betegek. Ez nem jelenti azt, hogy a tisztább levegőjű vidéken élők nem betegedhetnek meg, de a levegő szennyezettsége is befolyásolhatja a testünk működését és a rákos sejtek kialakulását.

A mellrák kialakulásának egyik meghatározó tényezője lehet még a genetika. Nem véletlen, hogy a mammográfia vagy az ultrahang vizsgálaton mindig megkérdezi az orvos, hogy a családban előfordult-e már ez a betegség, mert bizony az öröklődés is megnöveli az esélyét a mellrák kialakulásának.

A mellrák kockázatát más tényezők is erősíthetik. Az inaktív életmód, a rossz táplálkozás és a dohányzás szintén hajlamosít a betegség kialakulására. Soha nem késő elkezdeni életmódot váltani. Akár 60-70 évesen is abbahagyhatjuk a dohányzást, elkezdhetünk mozogni és egészségesen táplálkozni, hiszen már ezekkel a lépésekkel is jelentősen csökkenthetjük a kockázati tényezőket.

Mit tehetünk még annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen az esélye a mellrák kialakulásának? Talán furcsán hangzik, de sokat számít, ha leküzdjük a félelmeinket! Manapság még mindig nagyon sokan nem járnak szűrővizsgálatokra, rossz hallani, amikor valaki arról beszél, hogy már 10-15 éve nem jár semmilyen szűrővizsgálatra. Az egészségtudatos emberek életének szerves részes, hogy rendszeresen részt vesznek az orvosi vizsgálatokon, még akkor is, ha egészségesnek érzik magukat, és akkor is, ha a háziorvos csak hosszas győzködést követően ad beutalót.

A betegségek szűrése fontos, hiszen ha már akkor diagnosztizálásra kerülnek, amikor még nem okoznak panaszokat, legtöbb esetben gyógyíthatók. Ha viszont ha csak akkor megyünk orvoshoz, amikor sok fájdalmas tünetünk van, nem biztos, hogy ilyen szerencsénk lesz.

Ezek nagyon kemény szavak, mégis sokszor nagyon hatásosak. Azt gondolom, hogy minden anyának, nőnek kötelessége szűrővizsgálatokon megjelenni, hiszen nemcsak magunkra, hanem a gyermekinkre és az unokáinkra is gondolnunk kell. Nem lehetünk önzők, le kell küzdenünk a félelmeinket és mindent meg kell tennünk az egészségünk megőrzés érdekében. Ehhez pedig a szűrővizsgálatok is szervesen hozzátartoznak.

A mellrák kialakulásában nagy szerepe lehet a telített zsíroknak és a transzzsíroknak, amelyek például a margarinban vagy a péksüteményben is jelen vannak. A magas cukortartalmú és a feldolgozott élelmiszereket is érdemes hanyagolni, mivel nemcsak egészségtelenek, de még a mellrák kialakulásának kockázatát is megnövelhetik. A rostoknak viszont kiemelkedő szerepük van a rákos betegségek megelőzésében, mindemellett segíthetnek a testsúlykontrollban, és a mellrák mellett a végbélrák kialakulása ellen is védelmet nyújt számunkra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A shiitake gyógygombáról
  2021-05-31 21:53:29, hétfő
 
  A shiitake gyógygomba (Letinus edodes) egy ősi gomba, mely Japánban, Kínában és Koreában őshonos. 2004-óta világszerte termesztik, de még mindig Japán számít a legnagyobb termelőnek. Az ázsiai alternatív medicina kb. 2000 éve használja a shiitake gyógygombát.

A Ming dinasztia idején csak a császár és családja fogyaszthatta. A shiitake gyógygomba legfőbb összetevői:
- aminosavak
- növényi fehérjék
- vas
- tiamin (B1-vitamin)
- riboflavin (B2-vitamin)
- niacin
- B6, B12 és D2 vitamin

A shiitake gyógygomba ősi felhasználási módjai:
- megfázás, influenza
- fejfájás
- székrekedés
- kanyaró
- aranyér
- cukorbetegség
- köszvény

Manapság inkább vírus és baktérium pusztító, valamint tumorsejt ölő tulajdonságai miatt használják. Mivel a shiitake gomba az ázsiai konyha szerves részét képezi, számos dokumentum számol be egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól. A legtöbb kutatás Japánból származik. Ezek közül kiemelkedik bizonyos rákos daganatok, illetve a HIV vírusra gyakorolt pozitív tulajdonsága.

A sok biztató keleti tanulmány arra ösztönözte az amerikai kutatókat, hogy részletesebben foglalkozzanak a shiitake gyógygombával. 1998-ban egy San Franciscoban elvégzett kutatás bizonyította a shiitake gyógygombában található lentinan (cukor) jótékony hatását AIDS betegeknél. A shiitake kivonatot egy megszokott gyógyszerrel kombinálták és így mutatott pozitív hatást.

A shiitake gyógygomba több mint 50 különböző enzimet tartalmaz, köztük pepszint és tripszint, ami az emésztést segíti, valamint aszparaginázt, amit a gyermekkori leukémia gyógyítása során használnak.

Emellett tartalmaz chitint, eritadenint és lentinacint, melyek a koleszterinszint csökkentéséért felelősek. 2002-es tanulmányok igazolták a shiitake gyógygomba koleszterinszint csökkentő hatását.

A shiitake gyógygomba egyik legfontosabb összetevője az 1,3-béta glükán. Ennek a vegyületnek köszönhetően a shiitake gyógygomba tumorsejt pusztító tulajdonságokkal bír, amit állat és humán tanulmányok egyaránt bizonyítanak. Talán ennek köszönheti népszerűségét már nem csak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is. Ázsiai és japán kórházakban használják különböző rákbetegségek gyógyítása során. Egy Japánban elvégzett kutatás eredményei szerint (Hokkaido University School of Medicine) rákbetegeknél a shiitake gyógygomba alkalmazása lassította a rákos daganatok növekedését és csökkentette a kezelések mellékhatásait. Jelenleg Kaliforniában folyik egy humán kísérlet (University of California Davis School of Medicine), mely a béta-glükán hatását vizsgája rákbetegek vonatkozásában.

A shiitake gyógygomba 1980-óta örvend nagyobb népszerűségnek az USA-ban, azóta nagyobb mennyiségben termelik és alkalmazzák.

A shiitake gyógygombát együtt lehet alkalmazni más gyógygombákkal, pl. maitake gyógygomba, ganoderma vagy cordyceps.

A shiitake gyógygomba nem tartalmaz mérgező vegyületeket, biztonságosan alkalmazható, mellékhatások csak akkor jelentkezhetnek, ha tartósan, nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ilyenkor hasmenést okozhat.

Kölcsönhatások
A shiitake gyógygomba kivonat pozitív kölcsönhatásba léphet a didanosine vegyülettel (Videx), amelyet HIV betegek kapnak.

Mivel a shiitake csökkenti a vérnyomást, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel nem szabad kombinálni!

A shiitake gyógygomba fogyasztása előtt mindenképpen kérje ki orvosa véleményét!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az uborka gyógyhatásairól
  2021-05-31 21:49:13, hétfő
 
 



Mivel az uborka 95 százaléka víz, így az egyik leghasznosabb hidratáló zöldségnek számít. Tavasszal és nyáron oda kell figyelnünk a víz- és folyadékbevitelre, hiszen a meleg hónapokban jobban fenyegethet bennünket a kiszáradás. Az uborkának rengeteg előnye van az egészségünkre nézve, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Ez a közkedvelt zöldség nagyon sok polifenolt tartalmaz, melyeknek kitüntetett szerepe van egyes rákos megbetegedések megelőzésében. Az uborkában található polifenolok védelmet jelenthetnek a mell-, a méh-, a petefészek- és a prosztatarákkal szemben. Ezen kívül fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek szintén aktívan veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben.

Az uborka olyan antioxidánsokkal van tele, mint a C-vitamin és a béta- karotin. Egy flavonoidot, a kvercetint is tartalmaz, amely szintén hozzájárul a rákos betegségek megelőzéséhez, illetve csökkenti a szívbetegségek és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Mivel az uborkának magas a víztartalma, így nagyszerű vesetisztító gyógynövényként is elkönyvelhetjük. Számos tanulmány arról számolt be, hogy akár még a kisebb vesekövek el is tűnhetnek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

Az uborka flavonban is rendkívül gazdag. Ez a bioaktív anyag jelentős védelmet jelenthet az agy számára, hiszen javítja a kognitív funkciókat és pozitívan hat a memóriára. A benne található fisetin nevű flavonol az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél csökkenti a tanulási képességek és a memória romlásának esélyét.

Az uborka abban is a segítségünkre lehet, hogy megóvjon bennünket a cukorbetegségtől, hiszen inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigyet. Ez nagyon lényeges a normális vércukorszint fenntartása, illetve a vérnyomás szabályozása szempontjából.

Magas víz- és rosttartalma elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését. Rendszeres fogyasztása enyhíti az emésztési problémákat, hatására kisebb lehet a savas reflux és a székrekedés kialakulásának esélye is.

Az uborka nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, amelynek egyik legfőbb feladata a vérnyomás szabályozása. Talán meglepő, de bebizonyosodott, hogy ez a zöldség hatóanyagaival hozzájárul az ínybetegségek megakadályozásához is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 5678
  • e Hónap: 37164
  • e Év: 241865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.